Puslapiai

2011 m. birželio 20 d., pirmadienis

Braškiniai ledai


Kadangi sode iš po vešlių žalių lapų jau raudonuoja braškės, neatsispyriau pagundai pasidaryti braškinius ledus!



Apie 1 litrui ledų

500 gr. šviežių braškių (galima naudot ir šaldytas)
150 gr. cukraus
1 a.š. citrinos sulčių
300 ml. grietinėlės 35-36 %
150 ml. grietinėlės 10-12 %
žiupsnelis druskos
3 tryniai
0,5 a.š. vanilinio cukraus

Braškes, 35 gr. cukraus ir citrinos sultis dedame į blenderį ir 2-3 paspaudimais susmulkiname taip, kad liktų maži braškių gabaliukai (jei jų nenorite - suplakite iki vientisos tyrelės). Pastatome į šaldytuvą.

Į puodą pilame pusę grietinėlės 35-36 %, visą grietinėlę 10-12 %, likusį cukrų ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus. Tuomet paliekame 10-15 min. atvėsti arba tiesiog kelias minutes intensyviai pamaišykite ir mišinys pakankamai atvės. Dubenyje išplakame trynius (apie 2 min.) Šiltą grietinėlės/cukraus mišinį po truputį pilame į išplaktus trynius nuolat maišydmi. Tuomet kiaušinių/grietinėlės mišinį pilame atgal į puodą, ir ant vidutinės ugnies nuolat nuo dugno maišydami kaitiname apie 10-12 min., kol masė pradės tirštėti (mano buvo kiek tirštesnė, nei kisielius).

Į gilų dubenį supilame likusią pusę grietinėlės. Per sietelį į ją pilame karštą mišinį, išmaišome. Beriame vanilinį cukrų. Dedame braškes. Viską išmaišome iki vientisos masės ir statome į šaldytuvą visiškai atvėsti (kai sudėjau šaltas braškes, mano ledų masė buvo pakankamai atvėsusi, tad iš karto stačiau į šaldytuvą). Kai šaldytuve atvėsta - statome su tuo pačiu dubeniu į šaldymo kamerą. Po 2 val. išplakame ledus mikseriu. Vėl šaldome 2 val. kameroje. Tuomet dar kartą išplakame mikseriu. Dabar supilame viską į indą, kuriame šaldysime ledus ir paliekame sustingti (geriaus per naktį). Skanaus :)


Recepto šaltinis Brown eyed baker

2011 m. birželio 17 d., penktadienis

Dvisluoksnis braškių ir mangų kokteilis


2 taurėms

Mangų sluoksniui:

1 gerai sunokęs mangas
2 v.š. cukraus
100 ml. jogurto be priedų
1 v.š. citrinos sulčių

Braškiniam sluoksniui:

100 ml. trintų braškių
1 bananas
2 v.š. cukraus
75 ml. jogurto be priedų
2 v.š. cukraus
1 v.š. citrinos sulčių

Iš pradžių kokteilinėje suplakame visus mangų sluoksnio ingridientus. Supilame į 2 stilklines. Tuomet suplakame braškinio sluoksnio produktus ir atsargiai užpilame ant mangų sluoksnio. Skanaus!

P.S. Tirštas ir sotus kokteilis! Vietoj cukraus galima naudoti medų.

Šaltinis Chef Mommy

2011 m. birželio 15 d., trečiadienis

Avietiniai ledai

Dar vieni puikaus skonio ledai ledų sezonui. Šie yra saldūs su malonia rūgštele - tad ne tik skanu, bet ir gaivu!


Apie 800 ml. ledų

200 ml. grietinėlės 10-12 %
150 gr. cukraus
žiupsnelis druskos
4 tryniai
200 ml. grietinėlės 35-36%
200 ml. trintos aviečių tyrės (aš naudojau šaldytas)
1 v.š. citrinos sulčių (nebūtina, jei avietės rūgštokos)
0,5 a.š. vanilinio cukraus

Trynius dubenyje plakame su puse cukraus, kol masė pradės tirštėti ir taps šviesiai geltonos spalvos.

10-12 % grietinėlę, likusį cukrų ir druską pilame į puodą ir ant vidutinės ugnies pakaitiname iki užvirimo. Kai grietinėlė užverda, iš karto, neatvėsinus, įpilame jos pusę puodelio į trynius intensyviai maišydami (!), kad nesutrauktų trynių. Po truputį pilame dar karštos grietinėlės į trynius vis intensyviai maišydami, kol supilame pusę turimo kiekio. Tuomet į puode likusią grietinėlę pilame kiaušinių masę iš dubenio, ir nuolat nuo dugno maišydami pakaitiname ant nedidelės ugnies apie 7-10 min., kol masė pradės tirštėti.

Perkošiame karštą masę per sietelį į didesnį dubenį. Supilame grietinėlę (35-36 %), vanilinį cukrų, aviečių tyrę, citrinos sultis (paragaukite, galbūt Jums užteks aviečių rūgštumo) plakame viską mikseriu kelias minutes. Supylus šaltus produktus ledų masė gerokai atvėsta. Statome dubenį į šaldytuvą, kad visiškai atvėstų, ir galima būtų dėti į šaldiklį. Jei jūsų ledų masė dar per karšta - pamaišykite ją tol, kol galėsite dėt į šaldytuvą, arba įstatykite į puodą su šaltu vandeniu - atvės greičiau. Taigi, ledus iš šaldytuvo su tuo pačiu dubeniu statome į šaldiklį 2 valandoms. Tuomet juos gerai išplakame mikseriu. Vėl statome 2 valandoms, ir vėl po 2 val. išplakame. Dabar jau pilame ledus į indą, kuriame galutinai šaldysime, ir paliekame visiškai sustingti. Skanaus!

P.S. Super! Gaivūs, nuostabaus avietinio skonio ir aromato...

Recepto šaltinis Whisk Kid

2011 m. birželio 13 d., pirmadienis

Varškės pyragas su abrikosais

Labai paprastai padaromas ir labai skanus pyragas! Ačiū p. Danutei už receptą.



24 cm. apvaliai formai su nuimamais kraštais

Matavimui naudojama 200 ml stiklinė

Tešlai:

200 gr. sviesto
1 v.š. grietinės
2,5 stiklinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių

Įdarui:

500 gr. varškės
1 stiklinė cukraus
2 kiaušiniai
3 v.š. grietinės
1 v.š. krakmolo
2 saujos džiovintų abrikosų
migdolų plokštelių (nebūtina)

Sviestą išlydome, truputį atvėsiname, dedame į jį grietinę, išmaišome. Suberiame miltus ir kepimo miltelius, maišome, kol galėsime minkyti rankomis. Gausime minkštą, riebią tešlą. 1/4 tešlos dedame į šaldymo kamerą. Likusią rankomis paskirstome labai plonu sluoksniu ant formos dugno ir apie 3 cm. ant sienelių.

Įdarui varškę pertriname per sietelį, sumaišome su cukrumi, išplaktais kiaušiniais, krakmolu, grietine. Abrikosus supjaustome mažais kubeliais, sumaišome su varške. Pilame įdarą ant tešlos. Imame tešlą iš šaldymo kameros ir burokine trintuve sutarkuojame ją ant pyrago viršaus. Kepame 180° C orkaitėje apie 50 min. (kol gražiai pagelsta). Jei norite, apie 15 min. iki kepimo pabaigos apibarstykite viršų migdolų plokštelėmis.