Puslapiai

2012 m. vasario 17 d., penktadienis

Tortas "Juodasis miškas"

Torto "Juodasis miškas" receptų yra įvairių: vis kitokie biskvitai, kai kuriuose receptuose nėra šokoladinio sluoksnio. Nežinau, kuris yra tikrasis, tad nutariau susidėlioti savąjį variantą iš kelių tortų. Siūlau išbandyti - gan paprastai padaromas ir labai skanus tortas!




24 cm. formai

Biskvitui:

4 kiaušiniai
150 gr. cukraus
160 gr. miltų
1,5 a.š. kepimo miltelių
2 v.š. (nubraukti) kakavos

Vyšnioms:

300 gr. šaldytų vyšnių
2-3 v.š. cukraus
apie 4 v.š. alkoholio (naudojau likerį, bet siūlau ką nors stipresnio, pvz. brendį)

Grietinėlės kremui:

420-450 ml. grietinėlės 35 %
4 v.š. cukraus
citrinos rūgšties ant šaukštelio galiuko

Šokoladiniam kremui:

150 gr. juodojo šokolado
100 ml. grietinėlės 35 %
30 gr. sviesto
5 gr. želatinos

Vyšnios. Geriau pasiruošti iš vakaro. Jas užpilame cukrumi, alkoholiu ir paliekame per naktį šaldytuve. Susidariusį skystį nupilame (galima prakiesti su vandeniu). Jei trūksta saldumo - įberiame į sirupą cukraus. Šiuo sirupu laistysime biskvitus.

Biskvitas. Kiaušinius su cukrumi plakame mikseriu, kol masė padvigubės ir taps tiršta. Tuomet persijojame kepimo miltelius, miltus ir kakavą ir atsargiai šaukštu įmaišome į kiaušinius. Pilame į kepimo popieriumi iškolotą skardą ir kepame iki 190 °C įaitintoje orkaitėje apie 30-40 min. (tikriname mediniu pagaliuku). Iškeptą atvėsiname ir perpjauname į 4 lakštus.

Grietinėlė. Grietinėlę išplakame su cukrumi ir citrinos rūgštimi iki standumo.

Šokoladinis kremas. Želatiną užpilame 15 ml. šalto vandens ir paliekame išbrinkti. Šokoladą ir sviestą puode maišydami ištirpiname ant mažos ugnies, supilame ištirpintą želatiną, išmaišome. Viską atvėsiname. Grietinėlę išplakame iki standumo. Atsargiai įmaišome ją į šokoladą ir išplakame mikseriu mažu greičiu. Turi gautis purus, nesukritęs kremas. Pastatome trumpam į šaldytuvą, kad pradėtų stingti, t.y. kad tepant netekėtų nuo biskvito.

Torto surinkimas.

  1. Dedame į formą biskvitą, sulaistome sirupu (4-5 v.š.), dedame pusę vyšnių, tepame pusę grietinėlės.
  2. Ant grietinėlės dedame antrą biskvitą, sulaistome sirupu, pilame šokoladinį kremą.
  3. Dedame trečią biskvitą, sulaistome sirupu, dedame likusias vyšnias ir grietinėlę, uždengiame ketvirtu biskvitu.
Tortą reikėtų palaikyti bent parą, o dar geriau - dvi. Tuomet atsiskleidžia tikrasis jo skonis. Puošiame kaip kam patinka - grietinėle, šokoladu ar kt. Skanaus!

P.S. Prisiskaičiau gausybę komentarų, kad šis tortas be galo saldus. Paragavus galiu pasakyt, kad mėgstant "tikrus", saldžius tortus, saldumo norėjos net daugiau. Labai saldus tik šokoladas. O visas tortas saldžiai-gaivus (nuo vyšnių).
Ir dar - nepagailėkite jam gero alkoholio. Nors nemėgstu jo tortuose, bet čia jis tikrai labai tinka.