22 cm. skersmens tortui
Papločiams:
100 gr. sviesto
2/3 stiklinės cukraus (stiklinė 200 ml.)
3 v.š. medaus
1 a.š. sodos
4 stiklinės miltų (stiklinė 200 ml.)
2 kiaušiniai
Kremui:
1 indelio (389 gr.) saldinto sutirštinto kondensuoto pieno
400 ml. 35% grietinėlės
2 citrinų sulčių
Baltojo šokolado ganašas papuošimui:
400 ml. grietinėlės 35-36%
100 gr. baltojo šokolado
Papločiai. Į puodą beriame cukrų, dedame sviestą ir medų. Statome ant vandens garų vonelės arba ant silpnos ugnies, ir nuolat maišydami kaitiname, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus. Tuomet masę atvėsiname (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldome visiškai, - ji turi būti šilta. Pilame į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišome. Actu nugesiname sodą, supilame į turimą masę, iš karto viską išmaišome. Beriame 3 stiklines miltų, užminkome tešlą. Tada ant stalo suberiame likusią 1 stiklinę miltų
(galite berti po pusę, galbūt visos nereikės) ir išverčiame ant jų tešlą. Minkome, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų.
Jei tešlai pakanka miltų - ji laiko savo formą, bet yra minkšta. Tad miltų kiekį truputį koreguokite pagal situaciją. Man visiškai pakako 4 stiklinių.
Tešlą daliname į 8 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiojame ant kepimo popieriaus apie 23 cm., uždedame 22 cm. torto formos dugną ir apipjauname. Tešlos likučius dedame prie kitų gabaliukų. Jei tešla limpa prie kočėlo - pabarstykite truputį miltų. Papločiai išeina labai ploni - taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepame po vieną iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja.
Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тad ir iškočioti reikia iš karto visus.
Kremas. Grietinėlę, kondensuotą pieną, citrinos sultis pilame į dubenį, ir mikseriu plakame apie 5-7 min., kol kremas tampa tirštas, t.y. laiko savo formą. Pastatome 30 min. į šaldytuvą, kad dar labiau susitingtų.
Surinkimas. Sutepame torto lakštus kremu ir pastatome į šaldytuvą, kad gerai sustingtų (geriausia per naktį).
Laistyti papločių papildomai tikrai nereikia.
Papuošimas. Jei puošite šokoladiniu ganašu, jį pasidaryti geriausia iš vakaro. Gerai įkaitinkite grietinėlę, bet neužvirkite. Sudėkite šokoladą ir maišykite, kol jis visiškai ištirps. Atvėsusį dubenį palaikykite šaldytuve per naktį, o ryte išplakite grietinėlę iki standumo (5-7 min.). Puoškite tortą.
Kremo išeina daug, tad jei norite tik minimalių papuošimų, siūlau sumažinti proporcijas. Skanaus :)
P.S. Visi valgiusieji vienbalsiai nusprendė, kad tai skaniausias medaus tortas :) Tortas išeina gana aukštas, tad galima daryti ir žemesnį- tuomet reiktų kepti didesnio skersmens lakštus.