Puslapiai

2014 m. gegužės 25 d., sekmadienis

Ledų kokteilis "Bananinis rojus"



2 bananai
300 gr. geriamo jogurto (be priedų arba persikinio)
300 gr. vanilinių ledų

Visus ingredientus suplakame kokteilių plakikliu. Skanaus!

2014 m. gegužės 21 d., trečiadienis

Medaus tortas su kondensuoto pieno kremu


22 cm. skersmens tortui

Papločiams:
100 gr. sviesto
2/3 stiklinės cukraus (stiklinė 200 ml.)
3 v.š. medaus
1 a.š. sodos
4 stiklinės miltų (stiklinė 200 ml.)
2 kiaušiniai
 
Kremui:
 
1 indelio (389 gr.) saldinto sutirštinto kondensuoto pieno
400 ml. 35% grietinėlės
2 citrinų sulčių

Baltojo šokolado ganašas papuošimui:

400 ml. grietinėlės 35-36%
100 gr. baltojo šokolado

Papločiai. Į puodą beriame cukrų, dedame sviestą ir medų. Statome ant vandens garų vonelės arba ant silpnos ugnies, ir nuolat maišydami kaitiname, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus. Tuomet masę atvėsiname (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldome visiškai, - ji turi būti šilta. Pilame į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišome. Actu nugesiname sodą, supilame į turimą masę, iš karto viską išmaišome. Beriame 3 stiklines miltų, užminkome tešlą. Tada ant stalo suberiame likusią 1 stiklinę miltų (galite berti po pusę, galbūt visos nereikės) ir išverčiame ant jų tešlą. Minkome, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. Jei tešlai pakanka miltų - ji laiko savo formą, bet yra minkšta. Tad miltų kiekį truputį koreguokite pagal situaciją. Man visiškai pakako 4 stiklinių.
Tešlą daliname į 8 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiojame ant kepimo popieriaus apie 23 cm., uždedame 22 cm. torto formos dugną ir apipjauname. Tešlos likučius dedame prie kitų gabaliukų. Jei tešla limpa prie kočėlo - pabarstykite truputį miltų. Papločiai išeina labai ploni - taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepame po vieną iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja. Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тad ir iškočioti reikia iš karto visus.

Kremas. Grietinėlę, kondensuotą pieną, citrinos sultis pilame į dubenį, ir mikseriu plakame apie 5-7 min., kol kremas tampa tirštas, t.y. laiko savo formą. Pastatome 30 min. į šaldytuvą, kad dar labiau susitingtų.

Surinkimas. Sutepame torto lakštus kremu ir pastatome į šaldytuvą, kad gerai sustingtų (geriausia per naktį). Laistyti papločių papildomai tikrai nereikia.

Papuošimas. Jei puošite šokoladiniu ganašu, jį pasidaryti geriausia iš vakaro. Gerai įkaitinkite grietinėlę, bet neužvirkite. Sudėkite šokoladą ir maišykite, kol jis visiškai ištirps. Atvėsusį dubenį palaikykite šaldytuve per naktį, o ryte išplakite grietinėlę iki standumo (5-7 min.). Puoškite tortą. Kremo išeina daug, tad jei norite tik minimalių papuošimų, siūlau sumažinti proporcijas. Skanaus :)

P.S. Visi valgiusieji vienbalsiai nusprendė, kad tai skaniausias medaus tortas :) Tortas išeina gana aukštas, tad galima daryti ir žemesnį- tuomet reiktų kepti didesnio skersmens lakštus.

 

2014 m. gegužės 13 d., antradienis

Tortas „Napoleonas“ su citrininiu kondensuoto pieno kremu

 
                   Prieš kelias savaites sulaukiau kvietimo prisijungti prie neseniai prasidėjusio projekto „Kepinių akademija“ (http://www.seimoskepiniams.lt/kepiniuakademija), kurio tikslas išmokyti visus pagrindinių kepinių gaminimo bei puošimo technikų. Tad kviečiu ir Jus sudalyvauti šiame projekte bei laimėti puikių prizų! Įkelkite į „Kepinių akademijos“ puslapį savo kepinio receptą, kurio vienas iš ingredientų būtų margarinas „VILNIUS“, bei nekantriai laukite birželio 2 d., kai bus paskelbti laimėtojai! Tai pat galite pasižiūrėti naudingą video pamokėlę, kaip pasigaminti kapotą tešlą - https://www.youtube.com/watch?v=csclR8J7Vxg&index=7&list=PL__Gx7YG3iLlUz8fwvaNFSTwXz2nTqWrh
 
O su Jumis dalinuosi savo receptu – tortu „Napoleonas“ su citrininiu kondensuoto pieno kremu.  Šio torto variantų yra daugybė – tiek tešlos, tiek kremų įvairovė tikrai leis išsirinkti sau patinkantį variantą. Aš šį kartą pasirinkau seną seną receptą, rastą mamos receptų sąsiuvinyje, kuriam metų daugiau, nei man.. Tad „Napoleonas“ iš senų laikų, kai tortai buvo kepami tik šventėms, todėl visada būdavo patys skaniausi :)
 
„Napoleono“ lakštams gaminti naudojama daug sviesto arba margarino. Galima kepti tiek su vienu, tiek su kitu, bet senuose šaltiniuose teigiama, kad tikrasis „Napoleonas“ kepamas su margarinu.
22 cm. skersmens tortas

Lakštams:

340 gr. margarino „VILNIUS  kepiniams
460 gr. miltų
50 gr. grietinės
1 kiaušinis
40 ml. šalto vandens
žiupsnelis druskos

Kremas:

340 gr. minkšto sviesto
250 gr. sutirštinto saldinto kondensuoto pieno
70 gr. cukraus pudros
1 citrinos sulčių
3 saujos razinų

Lakštai. Į didelį dubenį suberiame miltus, dedame gabaliukais supjaustytą šaltą margariną, kiaušinį, grietinę ir druską. Kapojame viską mentele kepimui, kol margarinas sukapojamas į mažus gabaliukus. (galima visa tai dėti ant stalo ir kapoti peiliu, bet dubenyje paprasčiau ir virtuvė nebūna miltuota). Supilame vandenį ir toliau minkome rankomis, kol užminkome vienalytę tešlą. Padaliname ją į 7 dalis, ir pastatome į šaldytuvą 1-2 val. (aš laikiau tik valandą, bet kuo labiau atšaldysite tešlą, tuo bus geriau). Tuomet iškočiojame iš kiekvieno gabaliuko šiek tiek didesnius nei 22 cm. lakštus, dedame 22 cm. torto formos dugną, apipjauname lakštą ir visą subadome šakute, kad kepdamas stipriai nepakiltų. Iš likusių tešlos nuopjovų iškočiojame lakštą, kurį susmulkinsime trupiniams papuošimui. Kepame 220° C orkaitėje apie 7 min., kol gražiai parusta (laiką žiūrėkite pagal savo orkaitės kaitrumą). Iškeptus atvėsiname.

Kremas. Visi produktai turi būti kambario temperatūros (!). Sviestą plakame mikseriu, kol tampa purus ir jo tūris padidėja. Plakdami per kelis kartus suberiame pudrą. Sumažiname plakimo greitį ir per kelis kartus plakdami supilame kondensuotą pieną. Supilame citrinos sultis, trumpai paplakame, kad sultys susimaišytų su kremu. Atsidedame maždaug penktadalį kremo torto aptepimui. Į kremą suberiame vandenyje išmirkytas razinas.

Surinkimas. Ant lakšto dedame  2-3 šaukštus kremo (paskirstykite taip, kad užtektų visiems sluoksniams), paskirstome ant viso biskvito. Sutepame visus lakštus. Torto viršaus netepame kremu. Uždedame ant viršaus lėkštę arba torto formos dugną, ir paslegiame kuo nors sunkesniu. Palaikome šaldytuve  3-4 val. (arba kol gerai sustingsta). Apipjaustome sustingusio torto kraštus, kad būtų lygūs. Aptepame pasiliktu kremu ir apibarstome susmulkinto paskutinio lakšto trupiniais.

P.S. Skaniausias Napoleonas, kokį kada nors esu valgius. Ir, pasirodo, viskas padaroma daug paprasčiau, nei maniau :) Tortas skanesnis bent parą pastovėjęs. Prieš valgant rekomenduoju palaikyti kambario temperatūroje, kad šiek tiek suminkštėtų, nes būna pakankamai kietas.


2014 m. gegužės 9 d., penktadienis

14 naudingų patarimų šeimininkėms


1. Jei norite išties kvapnios ir aromatingos kavos, neužplikykite jos verdančiu vandeniu. Kavos skonis bus išraiškingesnis, jei įbersite į ją mažą žiupsnelį druskos.

2. Kad ryžiai išvirtų birūs ir būtų balti, virdami įpilkite į vandenį 1 šaukštą ryžių acto.
3. Kitas būdas išvirti birius ir baltus ryžius - įpilkite į vandenį 1 arbatinį šaukštelį citrinos sulčių ir virdami neuždenginėkite puodo dangčiu.
4. Jei norite, kad iš faršo gaminami patiekalai būtų ypatingai skanūs, į faršą dėkite štai šių produktų: morką, žalią tarkuotą bulvę, mėsos sultinio ir garstyčių. Išties nustebsite, kokio nepaprasto skonio mėsytę iškepsite.

5. Kad gaminant padažus karštis „nesutrauktų“ grietinės, įpilkite į jį šiek tiek pieno.
6. Kad kopūstai bandelių (ar kt.) įdarui būtų minkšti, supjaustykite juos, užpilkite verdančiu vandeniu, o tada sudėkite į šaltą vandenį. Nupilkite vandenį, gerai nuspauskite kopūstus ir kepkite. Spalva išliks tokia pati, kopūstai nepatamsės.

7. Jei padažui reikia vyno, o Jūs nenorite/negalite vartoti alkoholio (pvz. patiekalą valgys vaikai), pakeiskite jį actu, kuriame ištirpinti keli šaukšteliai cukraus.
8. Nepjaustytos paukštienos galiojimo laikas yra ilgesnis, nei supjaustytos dalimis.

9. Jei mėgstate dešreles, aptepkite jas garstyčiomis ir kepkite keptuvėje. Jos bus skanesnės, nei paprastai išvirtos.
10. Kad lengvai pašalintumėte plėvelę nuo kepenėlių, pasibarstykite rankas druska.

11. Jei norite, kad mėsa išvirtų minkšta ir sultinga, dėkite ją iš karto į verdantį vandenį. Nepjaustykite jos gabaliukais, virkite visą didelį gabalą.
12. Kad po atidaryto pomidorų padažo dangteliu neatsirastų pelėsis, kaip kartais būna, pabarstykite dangtelį sausomis garstyčiomis.

13. Kad iš uogų verdamas kisielius būtų skanus, aromatingas ir ryškios spalvos, virkite tik nuspaustas uogas, cukrų ir krakmolą, kol sutirštės, o iš uogų išspaustas sultis supilkite jau į išvirusį kisielių.
14. Parduotuvinį majonezą galima pakeisti sveikesniu užpilu - grietine, sumaišyta su garstyčiomis ir susmulkintu kietai išvirtu kiaušinio tryniu.

Išversta iš http://vk.com/