Puslapiai

2014 m. gruodžio 8 d., pirmadienis

Varškinė pynė su riešutais

 
Tešlai:
 
150 gr. varškės
75 gr. cukraus
1 kiaušinis
60 ml. aliejaus
1,5 a.š. kepimo miltelių
250 gr. miltų
žiupsnelis druskos
 
Įdarui:
 
100 gr. migdolų riešutų Arimex
100 gr. anakardžių riešutų Arimex
3-4 v.š. rudojo cukraus
0,5 a.š. cinamono 
1 kiaušinis
50 ml. grietinėlės
2 v.š. obuolių arba abrikosų džemo
 
Tešla. Kiaušinį išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Plakant supilti aliejų. Sudėti per sietelį pertrintą varškę ir išmaišyti viską iki vientisos masės. Suberti miltus, kepimo miltelius ir užminkyti tešlą. Tešlą dubenyje uždengti ir palaikyti 15 min.
 
Įdaras. Riešutus sumalti iki mažų gabaliukų. Kiaušinį lengvai išplakti, įmaišyti grietinėlę. Į kiaušinių masę suberti riešutus, cinamoną, cukrų ir išmaišyti.
 
Iškočiojame iš tešlos lakštą maždaug 33x36 cm. Ant viršaus paskirstome įdarą (paspaudžiame jį, kad sukibtų su tešla). Suvyniojame lakštą į standų volelį. Dedame jį į kepimo popieriumi išklotą skardą, perpjauname išilgai, viršuje palikę 2 cm. neįpjautą, ir suvyniojame abi "juostas" į kaselę (pjūviais į viršų). Kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min, kol pynė gražiai paruduoja. Iškepusią dar karštą konditeriniu teptuku aptepame džemu. Leidžiame atvėsti. Skanaus!
 
P.S. Tešla ne mielinė, tad labai greitai padaroma. Ypač skanus iškepa pyrago viršus :)
 
Recepto šaltinis say7.info

2014 m. gruodžio 5 d., penktadienis

Grikių apkepas su morkomis ir sūriu


150 gr. grikių
2 kiaušiniai
1 svogūnas
300 gr. morkų
200 gr. grietinės
150 gr. fermentinio sūrio
2 v.š. džiūvėsėlių
50 gr. sviesto
druskos
pipirų
prieskoninių žolelių (nebūtina)

Grikius išverdame. Svogūną smulkiai supjaustome, morką sutarkuojame burokine trintuve ir viską apkepiname pusėje sviesto, kol daržovės suminkštėja. Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius sumaišome su grietine ir 100 gr. sutarkuoto sūrio. Sumaišome grikius, keptas daržoves ir grietinės-trynių mišinį, įberiame druskos, pipirų, prieskoninių žolelių (jei norite). Baltymus išplakame iki standumo ir įmaišome į grikių masę. Dedame viską į sviestu išteptą kepimo formą, ant viršaus užbarstome likusį sūrį ir džiūvėsėlius bei padėliojame gabaliukais supjaustytą likusį sviestą. Kepame 180°C orkaitėje apie 30 min. Skanaus!

P.S. Ką tik iškepęs apkepas byra, bet šiek tiek atvėsęs laiko savo formą. Jei jo lieka kitai dienai, grikiai būna visiškai sukibę ir apkepas labai gerai pjaustomas. Puikiai tinka ir kaip garnyras, ir kaip atskiras patiekas su daržovėm ar salotom.

Žurnalas Lietuviški valgiai, 2011

2014 m. gruodžio 1 d., pirmadienis

Saldainiai "Slyvos šokolade"



Dar viena idėja kalėdinėms saldžioms dovanėlėms arba šiaip prie kavos. Greita, paprasta, skanu :)
 


200 gr. džiovintų slyvų Arimex
100-120 gr. juodojo arba pieniško šokolado

Slyvas pamirkome šiltame vandenyje, kad šiek tiek išbrinktų. Nusausiname. Šokoladą ištirpiname. Slyvas merkiame į šokoladą (aš tą dariau dviem mediniais pagaliukais), gerai nuvarviname ir dedame į lėkštę, kurioje patiestas kepimo popierius. Dedame į šaldytuvą, kad sustingtų. Tai tiek to gaminimo, o rezultatas  - rojus žemėje :) Skanaus!

P.S. Į šokoladą galite įpilti stipresnio alkoholio (romo, brendžio, likerio ar kt.), įberti čili pipirų, jei mėgstate pikantiškesnį skonį, ar kt. priedų.