Puslapiai

2016 m. sausio 30 d., šeštadienis

Mandarininis-kokosinis tortas



22 cm. apvaliai formai

Biskvitui:

80 gr. miltų
80-100 gr. cukraus
3 kiaušiniai
1 a.š. kepimo miltelių
2 v.š. kakavos miltelių

Kremui:

500 ml. šviežių mandarinų sulčių
100 gr. cukraus (arba pagal skonį)
200 gr. varškės (arba kreminės varškės, maskarponės, rikotos)
200 gr. grietinėlės 35-36%
4 v.š. kokoso drožlių Arimex
20 gr. želatino
60 ml. šalto vandens

Biskvitas. Kiaušinius su cukrumi mikseriu plakame apie 7-10 min, kol masė padvigubėja. Sumaišome miltus, kepimo miltelius, kavavą, ir šaukštu atsargiai įmaišome į išplaktus kiaušinius. Pilame į kepimo formą ir kepame 180°C orkaitėje apie 30 min. Nupjauname viršuje esančią plutelę. 

Kremas. Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti. Į mandarinų sultis beriame cukrų ir puode pakaitiname, kol cukrus ištirps. Atvėsiname. Grietinėlę išplakame iki standumo, sumaišome su varške (jei naudosite paprastą, pertrinkite per sietelį), 350 ml. mandarinų sulčių (150 ml. paliekame biskvito sulaistymui) ir kokoso drožlėm. Ištirpiname želatiną, atvėsiname ir supilame ją į kremo masę. Išplakame viską mikseriu.

Surinkimas. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi arba maistine plėvele (kad skysta kremo masė neišbėgtų pro formos apačią). Dedame biskvitą, sulaistome jį 150 ml. mandarinų sulčių, supilame kremo masę ir statome į šaldytuvą sustingti. Geriausiai palikti per naktį. Sustingusį tortą galima papuošti tarkuotomis mandarino žievelėmis, šokoladu, pabarstukais ar kt. Skanaus :)

P.S. Labai lengvas ir gaivus tortukas. Vietoj mandarinų galima naudoti apelsinus. Išspaudę iš mandarinų sultis neperkoškite jų - naudokite su visais tirščiais. 

Recepto idėja iš povarenok.ru

2016 m. sausio 12 d., antradienis

Žemės riešutų chalva



300 gr. žemės riešutų be luobelių Arimex
50 ml. vandens
130 gr. cukraus
100 gr. sviesto

Žemės riešutus paskrudiname ir blenderiu arba virtuviniu kombainu malame iki riešutų sviesto konsistencijos (tik nemalame iki labai skystos). Supilame išlydytą sviestą, išmaišome. Cukrų su vandeniu verdame ant vidutinės ugnies apie 10 min. Supilame iškart į riešutų sviestą ir greitai išmaišome. Dedame chalvos masę į indą, išklotą kepimo popieriumi, gerai suspaudžiame. Statome į šaldytuvą, kad sustingtų. Vėliau laikome kambario temperatūroje. Skanaus :)

P.S. Dariau chalvq 2 kartus. Pirmą kartą su sviestu, antrą - be jo. Be sviesto chalva buvo kietoka ir trapi. Su sviestu minkštesnė, galima buvo pjaustyti peiliu. Abu variantai man patiko. Kietesnė, galbūt, labiau priminė parduotuvinę chalvą, o antroji - naminę, sodraus riešutų skonio chalvą :)