2017 m. sausio 27 d., penktadienis

Sūrio tortas su vyšniomis

Šiuos tortus galėčiau valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei (kai išsikepu, dažniausiai taip ir darau :)) ). Esu išbandžius jų daugybę. Šis yra labai paprastai padaromas ir nepaprastai skanus. Uogas naudoju vasarą užsišaldytas. Tad dalinuosi su Jumis!



24 cm. apvaliai formai

Pagrindui:

250 gr. sausainių (Selgos, Gaidelio tipo)
100 gr. sviesto

Kremui:

1 kg. kreminės varškės kepiniams (arba maskarponės, Philadephios sūrio)
5 kiaušiniai
200 gr. cukraus
400 ml. grietinėlės 35-36%
30 gr. krakmolo
1 a.š. vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos

Vyšnių užpilui:

300 gr. vyšnių (kiekis neatšildytų)
2 v.š. citrinos sulčių
100 gr. cukraus
2 v.š. krakmolo
150 ml. vandens

Pagrindas. Sausainius sumalame blenderiu. Sumaišome su išlydytu sviestu. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi. Beriame sausainius, gerai juos prispaudžiame ranka prie dugno ir sienelių kraštų. Pagrindą kepame 160°C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Ištrauktą atvėsiname.

Kremas. Kol kepa pagrindas, ruošiame kremą. Kiaušinius lengvai išplakame su cukrumi, vanile ir druska. Šaukštu sumaišome su maskarpone ir grietinėle. Suberiame ir išmaišome krakmolą. Kepimo formą apvyniojame folija. Pilame ant pagrindo kremą. Statome pyragą į didesnę formą, pripiltą karšto vandens (vandens turi būti maždaug iki pusės pyrago formos), dedame į iki 160°C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 1 val. 20 min. (iškepusio torto kraštai būna tvirti, o viduriukas turi šiek tiek judėti, žiūrėkite laiką pagal savo orkaitę). Palaikome jį praviroje orkaitėje 20 min., po to išimame, visiškai atvėsiname  ir dedame į šaldytuvą (geriausia nakčiai).

Vyšnių užpilas. Krakmolą išmaišome vandenyje. Visus produktus pilame į puodą, užviriname ir maišydami paverdame kelias minutes, kol skystis ima tirštėti. Atvėsiname ir užpilame ant torto.

P.S. Esu šį tortą darius su maskarpone, Philadelphijos sūriu, kremine varške pyragams. Visi variantai skanūs. Kas man labiausiai patinka - naudojant vis kitokias uogas gaunamas kaskart vis kitoks tortas :)

2017 m. sausio 21 d., šeštadienis

Karamelinis kavos tortas



22 cm. apvaliai formai

Biskvitas:

180 gr. minkšto sviesto
250 gr. cukraus
3 kiaušinių
285 gr. miltų
55 gr. kakavos miltelių
1,5 a.š. kepimo miltelių
3 v.š. tirpios kavos + 3 v.š. karšto vandens jai ištirpinti
250 ml. pieno
žiupsnelis druskos

Kremas:

500 gr. maskarponės sūrio
397 gr. (indelis) Rududu
2 v.š. likerio, romo, brendžio (pyliau apelsinų sultis)

Sirupas biskvitų sulaistymui:

200 ml. stiprios kavos (skysčio)
100 gr. cukraus
50 ml. romo, brendžio, likerio (nepyliau visai)


Biskvitas. Dubenyje sumaišome miltus, kakavą, kepimo miltelius, druską. Persijojame. Sviestą su cukrumi mikseriu išplakame iki baltumo. Plakdami po vieną mušame kiaušinius (po kiekvieno paplakti 1 min.). Į šį plakinį beriame pusę miltų, ir šaukštu išmaišome, bet nepermaišome. Supilame ištirpintą kavą su pienu, likusius miltus ir vėl šaukštu atsargiai, bet gerai išmaišome.
kepsime 2 biskvitus, kuriuos kiekvieną perpjausime į 2 lakštus ir iš viso turėsime 4. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonis patepame sviestu, pilame pusę tešlos ir kepame 170°C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. (tikriname vidurį mediniu pagaliuku). Taip iš kepame ir antrą biskvitą.  Atvėsusius perpjauname dideliu peiliu į 2 lakštus.

Kremas. Visus kambario temperatūros produktus dedame į dubenį ir mikseriu nedideliu greičiu išplakame iki vientisos masės.

Sirupas sulaistymui. Kavą galima naudoti ir plikomą, ir tirpią. Tad pilame pasiruoštą kavą ir cukrų į puodą, užviriname ir pamaišydami kaitiname ant mažos ugnies, kol išgaruos beveik puse skysčio ir likęs ims šiek tiek tirštėti. Supilame alkoholį, jei jį naudosite. Nuimame nuo ugnies.

Surinkimas. Dedame biskvitą į lėkštę,  sulaistome sirupu, tepame kremo, ir taip padarome su visais biskvitais. Pasiliekame šiek tiek kremo aptepti viršų ir šonus. Puošiame pagal savo norus - šokoladu, kokoso drožlėm, pabarstukais ir kt. Tortą palaikome šaldytuve bent parą.

P.S. Fantastiškas tortas. Abejojau, ar nebus per saldus, bet saldumo tikrai nesijaučia tiek daug, kiek gali atrodyti paskaičius sudėtį. Tortas labai ilgai išsilaiko, ir kuo ilgiau stovi, tuo skanesnis būna. tad drąsiai galite daryti ir pries kelias dienas iki valgymo. 

Recepto šaltinis Širšių lizdas,

2017 m. sausio 2 d., pirmadienis

Pica su rūkyta lašiša ir pomidorais



28 cm. picai

Padui:

120 ml. vandens
5 gr. sausų mielių
1 v.š. cukraus
0,5 a.š. druskos
itališkų žolelių
2-2,5 stiklinės miltų
2 v.š. aliejaus

Pomidorų aptepui (padui):

2-3 pomidorai

3 skiltelės česnako
1 nedidelis svogūnas
druskos
pipirų
itališkų žolelių

Ingredientai picai:

150 gr. rūkytos lašišos (geriausiai tinka jau pjaustyta gabaliukais, skirta salotoms)
1 marinuotas agurkas
70-100 gr. fermentinio sūrio (kiekį galite naudoti pagal savo skonį)

Pado gaminimas. 
Vandenį truputį pašildome, suberiame cukrų, druską, mieles, išmaišome ir paliekame, kad mielės suputotų. Tuomet beriame žoleles, po truputį beriame miltus ir maišome, kol galėsime minkyti. Į minkomą tešlą supilame aliejų, gerai išminkome ir paliekame pakilti šiltoje vietoje, kol ruošime aptepą. 


Pomidorų aptepas. Pasiruošiame pomidorų aptepą padui. Pomidorus nuplikome karštu vandeniu, nulupame odeles, supjaustome gabaliukais, sutriname (aš trinu bulvių grūstuve). Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustome. Keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepiname svogūną, dedame pomidorus ir maišydami kepame, kol išgaruos dalis skysčio ir pomidorų masė ims tirštėti. Sudedame česnakus, beriame druskos, pipirų, prieskonių ir dar kelias minutes pakepiname. Nukeliame nuo ugnies.

Surinkimas. Iškočiojame tešlą. Aptepame pomidorų tyre. Barstome dalį fermentinio sūrio, dedame lašišą ir smulkiai supjaustytą marinuotą agurką, užbarstome likusį sūrį. Kepame apie 20-30 min. 200°C orkaitėje (laiką žiūrėkite pagal savo orkaitę). Skanaus!

P.S. Labai skani, "neperkrauta" produktais pica. Labai mėgstu svogūnus, tai kitą kartą dar dėčiau pusžiedžiais pjaustytų svogūnų. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...