Tortas, patiks net ir tiems, kas nemėgsta saldžių kepinių, nes jis nėra labai saldus. Puikus kremo ir rūgščių vyšnių derinys. Iš pažiūros tortas atrodo riebus, nes kremui naudojama daug riebios grietinės, bet iš tikrųjų to riebumo nesijaučia - tortas labai gaivus.
Tešlai:
250 g sviesto
200 g grietinės
3 stiklinės miltų
arbatinis šaukštelis sodos, užgesintos acte
apie 1 kg. šaldytų vyšnių
Kremui:
600 g grietinės (30 % riebumo)
1 stiklinė cukraus
citrinos rūgšties (ant šaukštelio galiuko)
grietinėlės standiklio arba 10 g želatinos
Prieš darydami tešlą išimame iš šaldiklio vyšnias, kad atšiltų.
Darome tešlą. Burokine tarka sutarkuojame sviestą. Pilame grietinę, beriame miltus, sodą, užgesintą actu. Užminkome tešlą. Padaliname tešlą į 15 gabalėlių ir 3 valandoms dedame į šaldytuvą.
Išėmę tešlą iš kiekvieno gabalėlio iškočiojame pailgą lapelį (kad tilptų į skardą), per vidurį išilgai dedame eilę vyšnių, ir suvyniojame į vamzdelį (galus gerai užspaudžiame, kad kepant vyšnių sultys neišbėgtų). Ir taip padarome 15 vamzdelių. Juos kepame 200 C orkaitėje apie 15 min.
Pasigaminame kremą. Grietinę išplakame su cukrumi, trupučiu citrinos rūgšties. Aš subėriau 2 pakelius grietinėlės standiklio, arba galima supilti išbrinkintą, ištirpintą ir atvėsintą želatiną. Kremą dedame į šaldytuvą, kad šiek tiek sutirštėtų.
Iškepusius vamzdelius atvėsiname. Dedame 5 vamzdelius į lėkštę šalia vienas kito, apipilame kremu. Ant viršaus į tarpus dar 4 vamzdelius, vėl ant jų pilame kremą. Tada and viršaus dedame 3 vamzdelius, pilame kremą, ir t.t. (2, 1..). Viskas, tortas pagamintas ir keliauja į šaldytuvą, kad sustingtų :) Skanaus!
Kad būtų aiškiau, štai čia trumpa gaminimo eiga:
Recepto šaltinis: SM
Be galo myliu si torta.. Paprasta ir efektinga. Tik darbo nemazai.. Ech noreciau gabaliuka nuotraukos atsipjaut.. labai skaniai atrodo.. :)
AtsakytiPanaikintiMan irgi labai patiko šitas tortas. Ir pagaminimas toks paprastas. Net norejos didesnio, nes kazkaip labai greit jis "susivalge" :))
AtsakytiPanaikintiKaip dailiai atrodo! Niekuomet nesu ragavusi, bet tikiu, kad skanuu :)
AtsakytiPanaikintiIs tikruju toks gan netradicinis torto skonis. Ir saldu, ir rugstu, ir kartu gaivu :) Zodziu, verta isbandyti :)
AtsakytiPanaikintiGaminau šį skanumą vasarą :) Patiko ;)
AtsakytiPanaikintiAs vis ruosiuosi pakartoti ji, nes irgi labai patiko :)
AtsakytiPanaikintiispudingai atrodo!! reiks butinai isbandyt..
AtsakytiPanaikintiPabandžiau ir aš malkas sulipdyti, bet pirmas kartas nekaip pavyko - kepant pačias malkas, prabėgo vyšnių skystis... Gal per plonai buvau iškočiojusi lakštus. Nematavot, kokio ilgio jūsų malkos būna? Turiu įtarimą, kad nusipirkusi buvau labai jau dideles vyšnias, dėl kurių ir reikėjo didokus lakštus pagaminti.
AtsakytiPanaikintiIr grietinė iš tarpų kažkur išgaravo :D .
O grietinės masę aš gal kitą kartą rūgštinsiu, nes man pritrūko tos rūgštelės ;)
jau zinau,gaminsiu ji Kaledom!:)
AtsakytiPanaikintiVien vaizdas ko vertas! Pamaciau ir iskart uzsinorejau pagaminti. Tikiuosi gausis graziai kaip is paveikslelio :)
AtsakytiPanaikintiIr isvis labai dziaugiuosi atradusi si puslapi, nes visi receptai puikus :)
Dariau šį tortą pernai Kalėdoms. Labai skanus ...Tai šiemet vaikai ir anūkai vėl reikalauja Malkos po sniegu. Ačiu AJ už puikų receptą.
AtsakytiPanaikintiNu ir sugalvok tu man taip, tiek gerų idėjų čia turit, ir pavadinimai tokie gundantys, įdomūs :))
AtsakytiPanaikintiSveiki, va čia tai skainumynas, pagaliau prisiruošiau pati gaminti :)
AtsakytiPanaikintiNorėjau paklausti kiek laiko pagamintą tortą laikyti šaldytuve?
Aciu visiems, kas smeginat recepta ir atsiliepimus parasot :)
AtsakytiPanaikintiStingdyti geriausia per nakti - taip busit tikri, kad gerai sustingo.
vaje kaip skaniai atrodo !!! būtinai išmėginsiu, tik šaldytų vyšnių neturiu, manau tiks ir iš uogienės išgriebtos :)
AtsakytiPanaikintiVakar padariau ir as :) Nu idomus tikrai,as dar per nakt pergyvenau,kad bus rugstus labai,nes rugscios vysnios ir jokio cukraus nedejau i jas,kad tesla irgi be cukraus,maniau bus per rugstu,bet super,tikrai nebuvo rugstu,viskas kazkaip gerai susilieja,sudera.
AtsakytiPanaikintiKlausimas,kaip gaunasi toks tarsi sviestinis,glotnus ir standus pavirsius?Man gavosi,viskas sustingo,bet isvaizda to glajaus vistik skiriasi,siek tiek kremiskesnes konsistencijos,nei sioje foto.Ar man ilgiau paplakt mikseriu reikejo,ar grietineles standiklis blogas? Dejau pora pokiuku Dr.Oetker firmos.Ir dar recepte kaip ingridientai isvardinta citrinos rugstis,o aprasyme jau rasot citrinu sultys,kas is tiesu turi buti ?
Skandinave, na super, kad patiko is sis receptas!
AtsakytiPanaikintiDel pavirsiaus - gal isties per trumpai paplaket grietine? Standikli as toki pati naudoju.
Jokio skirtumo del rugsties, galima ir citrinos sultis, ir citrinos rugsti naudot - as naudoju tai, ka tuo metu turiu :) Bet aciu, kad pastebejot netiksluma, einu pataisysiu, kad neklaidint.
Na matyt as dar tada busiu padauginus i ta krema citrinu sulciu,gal todel kremiskesnis gavosi...sekanti kart tikiuosi bus jau geras :)
AtsakytiPanaikintiSvarbiausia - puikus budas sunaudoti saldytas uogas, uzsilikusias saldytuve! Bandysiu su juodaisiais serbentais, avietemis ir braskemis :p
AtsakytiPanaikintio cia i tesla kiausiniu nereikia?
AtsakytiPanaikintiSkanu kaip du medu!!!!!!!
AtsakytiPanaikintiKažin, ar vietoje vyšnių tiktų šaldytos trintos su cukrumi mėlynės? Gal jas prieš dedant reikėtų sutirštinti?
AtsakytiPanaikintiAčiū.
Manau, kad trintos uogos bekepant išbėgtų.
AtsakytiPanaikintiKaip betirštintumėt, kepant vis tiek viskas suskystės.
AtsakytiPanaikintiPadariau ir as tiksliau dar kepu skystis isbego ziauriai ir neplonai iskociojau ir uzspaudziau tai nezinau kepa sultyse... 😆 kremas tai gavosi ir jau apstingo....
AtsakytiPanaikintiJovita, matyt skyscio daug buvo, reikejo gerai nuspausti...
AtsakytiPanaikintiKoks mazdaug svoris gaunasi is tos normos?
AtsakytiPanaikintiIr taip kiekvienas Velykas ir Kaledas sis tortas jau 7 metai ant musu stalo. Aciu Jurgita uz si recepta, kurs tapo nuostabia tradicija. Graziu artejanciu svenciu!
AtsakytiPanaikintiKaip smagu skaityti toki komentara! Tai kaip Kaledine dovana <3 Aciu, kad esate, skaitote ir gaminate. Graziu ir Jums svenciu, ir skanaus torto :)
Panaikinti