Puslapiai

2010 m. rugsėjo 5 d., sekmadienis

Saldžiarūgštė cukinijų ir paprikų mišrainė žiemai



Išeiga - 3 litrai mišrainės

2,5 kg. cukinijų arba aguročių
0,5 kg. paprikos
0,5 l pomidorų padažo
200 gr. cukraus
2 v.š. druskos
200 ml aliejaus
130 ml 9 % acto

Cukinijoms (aš ėmiau aguročius) plonai nulupame žievelę. Perpjauname išilgai į 4 dalis, išskobiame sėklas. Supjaustome apie 1 cm. storio skiltelėmis. Užpilame 1 v.š. druskos ir paliekame 1 h. pastovėti, kad išsiskirtų skystis.

Paprikose išskobiame sėklalizdžius ir supjaustome apie 0,5 cm šiaudeliais. Nuo cukinijų nupilame nusistovėjusį skystį, dar kartą lengvai paspaudžiame jas ir nusunkiame likusį skystį. Sumaišome su paprikomis.

Į puodą supilame aliejų, likusią druską, cukrų. Pakaitiname ant silpnos ugnies, kol druska ir cukrus ištirps. Marinatą užpilame ant daržovių ir ant vidutinės ugnies pamaišydami troškiname 20 min. Tuomet supilame pomidorų padažą ir dar patroškiname 10 min. Galiausiai supilame actą, paverdame dar 2-3 minutes ir nukeliame nuo ugnies. Mišrainę sudedame į paruoštus sterilizuotus stiklainiukus ir sandariai užsukame. Laikome šaltai. Skanaus!

---------------------------------------

Galimos variacijos (mano išbandytos), ką troškinant galima dėti papildomai:

1. Pusžiedžiais pjaustytų keptų svogūnų.
2. Plonais griežinėliais pjaustytų morkų (šis variantas nuotraukoje).
3. Apie 1 cm. skiltelėmis pjaustytų obuolių (ėmiau nerūgščius obuolius). Skonis superinis!

P.S. Ragavau jau pastovėjusius visus pasidarytus variantus - tiesiog pasaka! Tinka ir kaip garnyras, ir kaip salotos, ir kaip padažas mėsai ar ryžiams. Labai primena įžymųjį Uncle Ben's padažą ryžiams ir vištienai :)



Recepto šaltinis - Žurnalas "Ji", Nr. 32/2010

20 komentarų:

  1. Šis receptas žodis žodin atkartotas iš žurnalo,bet tikrai vykęs,o verdant marinatą man niekada neištirpsta cukrus(aliejuje tai neįmanoma)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Po receptu ir parasyta zurnalo nuoroda, is kur receptas :)

    Nieko baisaus, jei ir neistirpsta iki galo cukrus aliejuje - istirps virdamas misraineje.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ar galima vietoj pomidoru padazo naudoti pomidoru pasta?na ta prasme grynus trintus pomidorus?ar tada per preskai iseina?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nebandziau, bet manau, kad su pomidorais bus preskas skonis.

    AtsakytiPanaikinti
  5. as visada su pomidorais darau, nuplykau juos ir tada su blenderiu padarau tyre, tik tada reikia daugiau prieskoniu deti. Dedu nemazai cesnako, pipiru,druskos. Ir pigiau gaunasi, ir aisku sveikiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dariau sia misraine su patisonais, gavosi superine! Aciu uz recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, nors agurkų sezonas dar toli, bet gal įdėtumėte kokių nors receptų, kaip skaniai juos pagaminti. Ypatingai mėgstame tokius, kaip parduotuvėje marinuoti agurkėliai, bet pasidaryti patiems niekaip nepavyksta... :((

    AtsakytiPanaikinti
  8. Yra idetas marinuotu cukiniju receptas. Tokiu paciu marinatu marinuoju ir agurgus. Iseina beveik kaip parduotuviniai :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. As is sito puslapio pasirinkau jau pernai receptuka.Va siemet jau antra karta ruosiuosi deti.Puikus receotas.Mano dukra megsta su paukstiena ,su plovu,su darzoviu siupiniu.Ipila stiklainiuka pagardas .Gaunasi puikus naujas patiekalas.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dariau sia misraine, labai skani gavosi. Dabar turim ziema ka valgyti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki,
    bandysiu daryti cukiniju misraine, sakykit: 2,5 kg jau nuluptos, svarios cukinijos ar 2,5 kg nenuluptos?

    AtsakytiPanaikinti
  12. O čia svoris nurodytas jau nuvalytų cukinijų ir paprikų?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Svoris neluptos, bet nieko neatsitiks jei ir luptos tiek imtumet - visko pakaks.

    AtsakytiPanaikinti
  14. aciu uz receptuka, labai geras skonis ir konsistencija.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Labai skanios paprikos šioje saldžiarūgštėje mišrainėje. Žiemai pats tas tokios mišrainės.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Laba diena,o kiek morku galima dadieti?aciu

    AtsakytiPanaikinti
  17. Šią misraine gaminu kasmet nes mes ją mėgstam. Ačiū už recepta

    AtsakytiPanaikinti