Puslapiai

2010 m. spalio 21 d., ketvirtadienis

Mamos medaus tortas

Man nieko nėra tobulesnio už Mamos medaus tortą... Esu kepusi daug tortų, bet šitas visada buvo ir bus pats skaniausias :) Kai buvau vaikas, labai laukiau, kada šitą tortą galėsiu iškepti pati, nes vaikystėje mama leisdavo tik cukraus pudra pabarstyti klevo lapų trafaretą :)) Tad ir mano tortas šiandien toks pats, kaip tada, vaikystėje, - su klevo lapais :)

Ačiū Mamai už receptą ir patarimus :)
 


Tortas 24 cm. skersmens

Matavimui naudojama 200 ml stiklinė

Papločiams:

100 gr. sviesto
1 stiklinė cukraus
2 v.š. medaus
1 a.š. sodos
4 stiklinės miltų
2 kiaušiniai
 
Kremui:

1 litras riebios grietinės (20-30 %)
5 v.š. cukraus pudros (arba pagal skonį)
4 v.š. citrinos sulčių (arba pagal skonį)
2 v.š. želatinos

Papločiai. Į puodą beriame cukrų, dedame sviestą ir medų. Statome ant vandens garų vonelės, ir nuolat maišydami kaitiname, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus. Tuomet masę atvėsiname (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldome visiškai, - ji turi būti šilta. Pilame į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišome. Tuomet actu nugesiname sodą, supilame į turimą masę, iš karto viską išmaišome. Beriame 3 stikines miltų, užminkome tešlą. Tada ant stalo suberiame likusią 1 stiklinę miltų (galite berti po pusę, galbūt visos nereikės) ir išverčiame ant jų tešlą. Minkome, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. Jei tešlai pakanka miltų - ji laiko savo formą, bet yra minkšta. Tad miltų kiekį truputį koreguokite pagal situaciją. Man visiškai pakako 4 stiklinių.

Tešlą daliname į 5 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiojame ant kepimo popieriaus. Jei tešla limpa prie kočėlo - pabarstykite truputį miltų. Papločio skersmuo turi būti didesnis, nei 24-26 cm., kad apipjovus jau iškepusį paplotį turėtume likučių trupiniams, kuriais puošime tortą (bet trupinių reikia labai nedaug, tad nekočiokite labai didelio papločio). Papločiai išeina labai ploni - taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepame po vieną iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja. Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тodėl ir iškočioti reikia iš karto visus 5. Ant iškepusio papločio iš karto dedame 24-26 cm. formos dugną, ir peiliu apipjauname šonus. Likučius pasiliekame.

Kremas. Želatiną užpilme 60 ml. vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinę sumaišome su cukraus pudra, citrinos sultimis (kiekį koreguojame pagal savo skonį). Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant nedidelės ugnies, atvėsiname, supilame į kremą ir viską išmaišome. Statome į šaldytuvą tol, kol kremas bus tokio tvirtumo, kad galima bus tepti tortą.
 
Surinkimas. Papločius sutepame kremu. Tą darome pakankamai greitai, nes kremas linkęs greitai tirpti. Viršų ir šonus tai pat negausiai aptepame kremu. Pastatome apie 15 min. į šaldytuvą, kad kremas dar truputį sustingtų. Papločių likučius sutriname į trupinius (aš sutryniau tiesiog pirštais, o paskui dar patryniau bulviu grūstuve be skylučių - jie pastovėję buna pakankamai sausi ir labai gerai trupa). Apibarstome viršų ir šonus trupiniais. Puošiame pagal savo norus. Mano papuošimai - cukraus pudra. Skanaus :)

P.S. Tortas išėjo pasakiškai skanus, drėgnas. Bus tikrai dažnas svečias ant mano stalo :) Papločiai išeina nestori, greitai kietėja, bet sutepti kremu jie suminkštėja ir išbrinksta, todėl būtina tortui leisti pastovėti mažiausiai per naktį, o geriau ir dar ilgiau.


Žuvies užkepėlė su daržovėmis


2 šaldytos žuvys (filė)
6-7 vidutinės bulvės
2 morkos
2 dideli svogūnai
2-3 v.š. pomidorų padažo
mėgstami prieskoniai, pipirai, druska

Padažui:

4 v.š. majonezo
4 v.š. pomidorų padažo
2 v.š. grietinėlės arba grietinės

Iš pradžių užmarinuojame žuvį. Supjaustome maždaug 2-3 cm. gabaliukais. Pabarstome norimais prieskoniais. Sumaišome pusę padažui skirtų produktų ir sumaišome su žuvimi. Paliekame pasimarinuoti, kol kepsime bulves.

Morkas supjaustome plonais skrituliukais ir pakepiname svieste, kol pradės minkštėti; pabarstome druska, pipirais.
Pusžiedžiais supjaustytus svogūnus pakepiname svieste, kol suminkštėja. Dedame pomidorų padažą, išmaišome.

Bulves supjaustome labai plonais griežinėliais (apie 1-1,5 mm). Sumaišome likusius padažui skirtus ingridientus ir išmaišome gautą masę su bulvėmis. Jei norite - dar galima dėti mėgstamų prieskonių. Bulves dedame į 18 x 23 cm. kepimo formą, išteptą aliejumi. Ant viršaus sudedame morkas. Kepame 190-200 C orkaitėje, kol bulvės suminkštės, apie 20-30 min. Tuomet ant daržovių viršaus išdėliojame žuvį, ant žuvies keptus svogūnus, ir vėl statome į orkaitę 15-20 min., kol iškeps žuvis. Jei svogūnai svyla - galima pridengti viską folija. Skanaus!

P.S. Išėjo labai skani, sultinga užkepėlė! Kepimo laiką reikia žiūrėti individualiai - priklauso nuo to, kaip supjaustysite daržoves, ir kokio galingumo orkaitė yra.

2010 m. spalio 5 d., antradienis

Aviečių likeris



600 gr. aviečių
2 apelsinų sultys (nebūtina)
500 gr. rudojo kristalinio gabalinio cukraus
0.7 l degtinės

Į didesnį (2 l) stiklainį dedame cukrų. Ant viršaus beriame avietes. Viską užpilame degtine ir apelsinų sultimis (sultys nebūtinos, bet su jomis likeris išėjo skanesnis, švelnesnio skonio). Uždarome ir laikome vėsioje, tamsioje vietoje, kol ištirps cukrus - apie 2 savaites (kartą į savaitę galima viską pamaišyti). Kai cukrus ištirpsta - viską perkošiame per sietelį ir pilame į butelį. Nors recepto autorė sako, kad kuo ilgiau likeris brandinamas, tuo jis skanesnis, tad galima laikyti ilgiau.

P.S. Tiesiog tobulo skonio likeris :) Tik kitą kartą cukraus dėčiau 400 gr.


Recepto šaltinis aguonele.blogspot.com

Aviečių-apelsinų sirupas

Receptas besibaigiančiam aviečių sezonui :) Už jį noriu padėkoti Aguonėlei. Sirupas jau išragautas - fantastiškas skonis...


Iš nurodytų produktų išeina apie 1200 ml. sirupo

800 gr. aviečių
500 gr. baltojo cukraus
500 gr. rudojo cukraus
200 ml. šviežiai išspaustų apelsinų sulčių
900 ml. vandens

Į puodą pilame vandenį, apelsinų sultis ir visą cukrų. Verdame viską ant lėtos ugnies vis pamaišydami. Verdame, kol sirupas ima tirštėti. Man užėmė apie 1,5 h. Jei naudosite mažesnį kiekį produktų - virimo laikas atitinkamai sutrumpės. Avietes sutriname blenderiu arba paprasčiausia bulvių grūstuve. Sudedame į sutirštėjusį sirupą, viską vėl užverdame ir nukeliame nuo ugnies. Perkošiame per smulkų sietelį, kad neliktų aviečių sėklyčių (aš košiau 2 kartus). Sirupą pilame į puodą ir užviriname. Supilame į sterilius indus, užsukame ir laikome šaltai.

P.S. Supylus avietes sirupas suskystėja, bet atvėsęs jis vėl sutirštėja. Skonis dieviškas.... Su arbata, su ledais, ir su kuo tik sugalvosite :)

Braškiniai pyragaičiai

Receptas tiems, kas turi šaldytų braškių, nes šviežių sezonas jau senokai baigėsi :)


Produktų kiekis skirtas 18 x 24 cm. formai

Biskvitas:

1 kiaušinis
70 gr. cukraus
0,5 a.š. vanilinio cukraus
80 gr. miltų
1 v. š. pieno
1 v. š. aliejaus
0.5 a.š. kepimo miltelių

Kremas:

100 ml. jogurto be priedų
2 po 100 gr. saldūs "Mūsų" vaniliniai varškės sūreliai
200 ml. grietinėlės 35 % riebumo
50 gr. cukraus
100 gr. trintų šaldytų braškių
20 gr. želatinos

Želė sluoksnis:

pakelis braškių želė
150 gr. trintų šaldytų braškių
300 ml. vandens

Biskvitas. Kiaušinius plakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi mikseriu didžiausiu galingumu, kol masė padvigubės ir taps grietinės tirštumo. Atsargiai įmaišome su kepimo milteliais persijotus miltus. Maišome, kad neliktų sausų miltų gumulėlių. Įmaišome pieną ir aliejų. Maždaug 18 x 24 cm. kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Supilame tešlą ir kepame 180 C orkaitėje apie 15 min. Patikriname biskvitą mediniu pagaliuku. Jei pagaliukas sausas - biskvitas iškepęs. Biskvitą paliekame formoje atvėsti.

Kremas. Želatiną užpilame 100 ml. vandens ir paliekame išbrinkti (apie 20 min.). Blenderiu iki vientisos masės išplakame jogurtą, cukrų ir trintas braškes. Dedame sūrelius, gerai išmaišome. Grietinėlę išplakame iki standumo ir atsargiai sumaišome su jogurtine mase. Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant silpnos ugnies, atvėsiname ir supilame į kremą. Viską išmaišome. Kremą pilame ant formoje esančio biskvito ir laikome šaldytuve, kol sustings. Stingsta pakankamai greitai.

Želė sluoksnis. Pakelį želė ant vidutinės ugnies ištirpiname 300 ml. vandens. Į karštą želė sudedame trintas braškes. Išmaišome, ir pastatome šaltai, kad atvėstų. Atvėsusią želė šaukštu supilame ant kremo ir stingdome šaldytuve (geriausiai per naktį). Kai sustingsta - supjaustome norimos formo pyragaičiais. Skanaus!

P.S. Labai svarbu - prieš pilant želė baltas kremas turi būti sustingęs, o želė visiškai atvėsinta! Nes priešingu atveju kremas ims tirpti ir susimaišys su raudona želė. Pyragaičiai išėjo labai skanūs, su puriu kremu ir nuostabiu braškių skoniu :)



"Netikras zuikis" su ryžiais

Dar vienas "netikro zuikio" variantas. Šį kartą pabandžiau su ryžiais - labai patiko. Kai šaltas, tai labai tinka net ant sumuštinio riekelę užsidėt :)


700 gr. faršo (naudojau kalakutieną, bet tiks ir kitas)
1 didelis kiaušinis
100 ml. pieno
6-8 v.š. džiūvėsėlių
100 gr. nevirtų ryžių
1 morka
1 svogūnas
3 skiltelės česnako
3 v.š. pomidorų padažo
druska, pipirai, prieskoniai

Aptepimui:

1 v.š. majonezo
1 v.š. pomidorų padažo
50 gr. fermentinio sūrio

Ryžius išverdame, kad būtų birūs (neperverdame, nes jie dar troškinsis mėsoje). Beriame į faršą pakepintą svogūną, smulkiai tarkuotą morką, smulkintą česnaką, lengvai išplaktą kiaušinį, pilame pieną, beriame prieskonių, druskos, pipirų pagal skonį, dedame pomidorų padažą. Viską išmaišome. Beriame džiūvėsėlius (kiekį koreguojame pagal masės tirštumą). Galiausiai dedame ryžius, viską gerai išmaišome. Galima formuoti kepaliuko formos zuikį ir kepti skardoje. Aš kepiau pailgoje kekso formoje, tuomet jį paprasčiau pjaustyti. Viršų aptepame pomidorų padažu sumaišytu su majonezu. Kepame 200 C orkaitėje 1 h. Likus 10 min. iki kepimo pabaigos viršų pabarstome tarkuotu sūriu. Ir dedame į orkaitę apie 10 min., kol sūris gražiai užkepa. Skanaus!