Puslapiai

2011 m. rugpjūčio 29 d., pirmadienis

Ledai su "Nutella"


600 ml. grietinėlės 35 %
1 indelis (375 gr) saldinto sutirštinto kondensuoto pieno
100 gr. Nutellos
3 v.š. tirpinto sviesto

Grietinėlę išplakame iki standumo. Kitame dubenyje išplakame kondensuotą pieną, tirpintą sviestą ir Nutellą iki vientisos masės. Tuomet šaukštu atsargiai įmaišome grietinėlę. Išmaišome iki vientisos masės. Stingdome šaldymo kameroje apie 6 val. (geriausia per naktį). Nereikia nieko nei virti, nei plakti kas kelias valandas mikseriu :) Skanaus!

P.S. Netikite, kad taip paprasta? Pabandykite pasidaryti šiuos ledus - patikėkite, rezultatas tikrai nustebins! Ledai gana saldūs, tad su juodos kavos puodeliu tikra palaima... :)

Recepto šaltinis Pretty. Good. Food.

Pica su faršu


28 cm. skersmens picai

Matavimui naudojama stiklinė 200 ml.

Pagrindas:

150 ml. vandens
7 arba 11 gr. pakelis sausų mielių
0,5 а. š. druskos
2 a.š. cukraus
1 а.š. džiovinto raudonėlio
2 v.š. alyvuogių aliejaus
2-2,5 stiklinės miltų

Įdaras:

200-300 gr. faršo
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
150 ml. pomidorų padažo (arba pagal skonį) (aš naudoju savo Naminį pomidorų padažą)
0,5 а.š. džiovinto rozmarino
1 a.š. džiovinto raudonėlio
druskos
pipirų
pusė raudonosios paprikos
alyvuogių
150 gr. fermentinio sūrio
1 v.š. alyvuogių aliejaus

Pagrindas. Vandenį truputį pašildome, suberiame cukrų, druską, mieles, išmaišome ir paliekame, kad mielės suputotų. Tuomet beriame raudonėlį, pilame vieną šaukštą aliejaus, po truputį beriame miltus ir maišome, kol galėsime minkyti. Į minkomą tešlą supilame likusį aliejų, gerai išminkome ir paliekame pakilti, kol ruošime įdarą (apie 30 min.).

Įdaras. Svogūną smulkiai supjaustome, pakepiname keptuvėje, kol gražiai pagelsta. Į faršą beriame prieskonius, druską, pipirų pagal skonį, ir dedame į keptuvę kartu su svogūnais. Viską išmaišome ir pamaišydami pakepiname, kol faršas iškeps (maišydami faršą "pakapojame" mentele, kad būtų maži mėsos gabaliukai, ne ištisas "blynas"). Kepimo pabaigoje sudedame smulkintą česnaką ir sudedame pomidorų padažą.

Papriką supjaustome juostelėmis ir atskirai pakepiname, kol suminkštės.

Pica. Tešlą dar kartą perminkome. Iškočiojame 28 cm. pagrindą. Aptepame pagrindą alyvuogių aliejumi. Dedame ant jo keptą faršą, išdėliojame keptą papriką, alyvuoges. Ant viršaus barstome smulkiai tarkuotą fermentinį sūrį. Kepame 200 C orkaitėje apie 20 min., arba kol pica gražiai apskrunda. Skanaus!

P.S. Atrodytų paprasčiausia pica su faršu, bet visi valgytojai taip teigiamai įvertino, kad nusprendžiau įdėti receptą :) Recepte esantys prieskoniai picai suteikia pikantišką skonį ir aromatą!

Adaptuota iš Stories from Emona

2011 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

Morkų pyragas su riešutais ir maskarponės kremu

Visada skeptiškai žiūrėjau į saldumynus, į kurių sudėtį įeina daržovės. Iki tol, kol prieš savaitę, besisvečiuojant pas drauge Anglijoje, buvau įkalbėta paragauti nepakartojamo skonio morkų pyrago vienoje labai jaukioje vintažinio stiliaus anglų kavinėje. Tai buvo meilė iš pirmo kąsnio - nejuokauju :) Tokio skanaus pyrago nebuvau ragavus. Grįžus namo iškart puoliau ieškoti recepto - ir štai, radau kažką labai panašaus angliškame tinklapyje. Dalinuosi receptu su Jumis. Ir, be abejo, ačiū draugei Jurgitai, kuri įrodė, kad morkos tikrai puikiai dera ir pyragams :))


22 cm. skersmens apvaliai formai

Pyragui:

350 gr. morkų
56 gr. graikiškų riešutų
220 gr. miltų
1 a.š. cinamono
0,5 a.š muskato riešuto
1 a.š. imbiero
1 a.š. sodos
240 ml aliejaus
170g gr. rudojo cukraus
4 kiaušiniai
2 v.š. auksaspalvio sirupo
3 saujos razinų
apelsino žievelė (nebūtina)

Kremui:

200 gr. maskarponės
56 gr. minkšto sviesto
56 gr. cukraus pudros
2 lašai vanilės esencijos
2 v.š. plakamosios grietinėlės (nebūtina)

Pyragas. Morkas sutarkuojame (tarka geriausiai tinka tarpinė tarp burokinės ir bulvinės - plonyčiai šiaudeliai). Riešutus supjaustome mažais gabaliukais. Sumaišome su morkom. Suberiam razinas. Jei norim, įtarkuojam apelsino žievelės.

Į dubenį persijojame miltus, cinamoną, imbierą, muskatą.

Kitame dubenyje išplakame kiaušinius, cukrų, aliejų ir sirupą. Supilame actu užgesintą sodą, greitai išmaišome. Supilame plakinį į miltus ir maišome iki vientisos masės. Sudedame morkas su riešutais. Vėl viską gerai išmaišome, pilame į formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepame 160 C orkaitėje apie valandą. Tikriname vidurį mediniu pagaliuku).

Kremas. Išplakame mikseriu maskarponę, sviestą ir pudrą. Sviestas ir maskarponė turi būti vienodos (kambario) temperatūros, tad prieš plakdami palaikykite išėmę iš šaldytuvo! Kitaip kremas sušoks į gabaliukus.

Įlašiname vanilės esencijos. Jei kremas labai tirštas, galima įpilti grietinėlės ir viską dar kartą išplakti.

Surinkimas. Atvėsusį (!) pyragą perpjauname į du lakštus. Viršutinį palikite plonesnį, nes pyragas sunkus, ir gali per daug suspausti kremą. Tepame ant vieno lakšto kremą, uždengiame kitu lakštu. Galima pasilikti kremo papuošimui, nes pertepimui jo daug nereikia, - pyragas pakankamai drėgnas. Skanaus!

P.S. Aš neturiu 22 cm. skersmens formos, tad kepiau 24 cm. Viskas puikiai iškepė, tik manau, kad aukštesnis pyragas gražiau atrodytų :)

Recepto šaltinis Cake baker

Pomidorų sriuba su mėsos kukuliais


Sriubai:

500 gr. pomidorų
100 gr. ryžių
1 svogūnas
1 morka
1 raudona paprika
300 ml. pieno
100 ml. vandens
2 česnako skiltelės
2 v.š. pomidorų padažo
4 a.š. cukraus
druskos
pipirų
bazilikų
svogūnų laiškų papuošimui

Kukuliams:

300 gr. faršo
1 kiaušinis
druskos
pipirų
prieskonių mėsai

Išsikepame kukulius. Į faršą įmušame kiaušinį, beriame druskos, pipirų, prieskonių. Jei faršas per minkšas formuoti kukulius, galima įberti kelis šaukštus džiūvėsėlių. Formuojame graikiško riešuto dydžio kukulius. Galima juos apie 30 min. kepti orkaitėje, arba tiesiog iškepti keptuvėje, ką aš ir padariau.

Sriuba. Pasūdytame vandenyje išverdame ryžius. Morką sutarkuojame burokine tarka, svogūnus supjaustome žiedeliais ir kartu pakepiname svieste, kol suminkštėja. Į keptuvę sudedame verdančiu vandeniu nuplikytus, nuluptus ir supjaustytus pomidorus. Maišydami patroškiname 5 min. Sudedame atskiroje keptuvėje iki minkštumo pakepintą papriką. Dar kelias minutes patroškiname.

Puode užviriname vandenį ir pieną su 3 šaukšteliais cukraus. Suberiame bazilikus, pipirus, likusį cukrų, susmulkintus česnakus ir maišydami kelias minutes paverdame. Tuomet sudedame visas daržoves, įdedame pomidorų padažą ir maišydami dar paverdame apie 7-10 min. Sutriname sriubą blenderiu. Sudedame ryžius. Įpilame į lėkštę sriubos, dedame kelis kukulius, galima šaukštą grietinės arba jogurto be priedų, ir pabarstome svogūnų laiškais. Skanaus!

P.S. Negalėjau atsivalgyti, kokia skani sriuba... :)



Recepto šaltinis "Ji" Nr. 46/2010

2011 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

Pica su mocarela ir pomidorais


Pagrindui:

100 ml. vandens
7 arba 11 gr. pakelis sausų mielių
0,5 а.š. druskos
2 a.š. cukraus
200 gr. miltų
2 v.š. alyvuogių aliejaus

Įdarui:

200 gr. mocarelos
2-3 pomidorai (priklauso nuo dydžio)
česnako skiltelė
4 v.š. pomidorų padažo
3 v.š. alyvuogių aliejaus
0,5 a.š. baziliko
0,5 a.š. raudonėlio

Pagrindas. Vandenį truputį pašildome. Suberiame cukrų, druską, mieles, išmaišome ir paliekame 10 min., kad mielės suputotų. Tuomet pilame vieną šaukštą aliejaus ir po truputį beriame miltus, kol galėsime minkyti. Užminkę tešlą supilame likusį aliejų ir dar kartą perminkome. Pastatome tešlą šiltai 30 min., kad pakiltų.

Įdaras. Mocarelą ir pomidorus supjaustome griežinėliais, alyvuoges per pusę. Į aliejų beriame baziliką ir raudonėlį, išmaišome. Į pomidorų padažą įtarkuojame česnaką.

Pakilusią tešlą dar kartą perminkome. Iškočiojame apie 28 cm. skersmens picos pagrindą. Tepame ant jo pomidorų padažą, išdėliojame mocarelą, pomidorus. Apšlakstome aliejumi su žolelėmis. Papuošiame alyvuogėmis. Kepame 220 C orkaitėje apie 20 min. Skanaus!


Adaptuota iš "Ji" Nr. 5/2011

Troškintos bulvės vengriškai


10 bulvių
2 dideli svogūnai
3 v.š. pomidorų padažo
0,5 a.š raudonosios paprikos miltelių
4 v.š. sviesto
krapų arba petražolių
druskos, pipirų
apie 0,5 litro sultinio

Svogūnus supjaustyti žiedais ir apkepinti svieste, kol gražiai pagels. Bulves supjaustyti apvaliom skiltelėm, suberti papriką, sudėti pomidorų padažą, svogūnus, išmaišyti. Jei sultinys nėra sūrus, galima ant bulvių pabarstyti druskos, piprų pagal skonį.

Dedame bulves į kepimo indą, užpilame sultiniu taip, kad jis apsemtų 2/3 bulvių aukščio. Kepame 190-200 C orkaitėje apie valandą arba kol gražiai apskrunda ir išgaruoja skystis. Skanaus!

P.S. Galima patiekti, kaip garnyrą, bet labai skanu valgyti ir vienas, užsigeriant kefyru :)

Recepto šaltinis say7.info

2011 m. rugpjūčio 14 d., sekmadienis

Marinuotos šparaginės pupelės


šparaginų pupelių
česnako
pipirų žirnelių
krapų
kalendros grūdelių
lauro lapelių

Marinatui:

600 ml. vandens
1,5 v.š. druskos
180 gr. cukraus
150 ml. actо 9 %

Nupjaustome pupelių galus. Dedame į verdantį vandenį ir 2-3 min. paverdame. Į sterilius stiklainius įmetame lauro lapelį, krapo žiedyną, pipirų žirnelių, kalendros, česnako skiltelę. Sudedame pupeles.

Į vandenį beriame cukrų, druską, užviriname. Supilame actą, kelias minutes paverdame. Užpilame marinatą ant pupelių. Palaikome 10 min. Nupilame atgal į puodą, vėl užviriname, užpilame ant pupelių ir sandariai užsukame. Stiklainius apverčiame ir šiltai užklojame, kol atvės. Skanaus!

Marinuotos cukinijos



cukinijų
česnako
pipirų žirnelių
krapų
kalendros grūdelių
raudonosios paprikos (nebūtina)
lauro lapelių

Marinatui:

600 ml. vandens
1,5 v.š. druskos
180 gr. cukraus
150 ml. actо 9 %

Cukinijas supjaustome griežinėliais arba pailgomis skiltelėmis. Į sterilius stiklainius įmetame lauro lapelį, krapo žiedyną, pipirų žirnelių, mažais gabaliukais pjaustytos paprikos, kalendros, česnako skiltelę. Sudedame cukinijas.

Į vandenį beriame cukrų, druską, užviriname. Supilame actą, kelias minutes paverdame. Užpilame marinatą ant cukinijų. Palaikome 10 min. Nupilame atgal į puodą, vėl užviriname, užpilame ant cukinijų ir sandariai užsukame. Stiklainius apverčiame ir šiltai užklojame, kol atvės. Skanaus!

P.S. Marinatas saldžiarūgštis. Juo marinuoju visas daržoves nekeisdama proporcijų, nes atradau sau idealias :) Tikiuosi, kad patiks ir Jums!

2011 m. rugpjūčio 11 d., ketvirtadienis

Pomidorų padažas žiemai


4-5 stiklainiukai po 0,5 l.

3 kg. pomidorų
4 raudonosios paprikos
5 dideli svogūnai
1 galvutė česnako
1 stiklinė cukraus
3 v.š. druskos
150 ml. acto (9 %)
1 а.š. maltų juodųjų pipirų
1 а.š. cinamono
1 а.š. maltos kalendros
1 а.š. baziliko (naudojau džiovintą)

Pomidorus užplikome verdančiu vandeniu, nulupame odeles (galima to ir nedaryti - išvirus padažą jos gana gerai susimala blenderiu), supjaustome nedideliais gabaliukais. Papriką, svogūnus taip pat supjaustome gabaliukais. Dedame daržoves į puodą, beriame cukrų, druską, prieskonius. Verdame apie 1 val. - kol išgaruoja dalis skysčio ir masė ima tirštėti (pamaišome, kad nesviltų). Galiausiai sudedame susmulkintą česnaką ir pilame actą, paverdame kelias minutes. Viską sumalame blenderiu iki vientisos masės. Išpilstome į sterilius stiklainius, sandariai užsukame. Laikome šaltai. Skanaus!

P.S. Padažas fantastiškas - galima naudoti su kuo tik patinka! Labai skanu su juo troškinti balandėlius, arba tiesiog užsitepti ant duonos riekelės.

Juodųjų serbentų ledai



200 gr. juodųjų serbentų
400 gr. 35-36 % grietinėlės
200 gr. 10-12 % grietinėlės
170 gr. cukraus
1 а.š. vanilinio cukraus

300 ml. riebesnės grietinėlės pilame į puodą, beriame cukrų. Maišydami kaitiname ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus. Nuimame nuo ugnies, truputį atvėsiname.

Juoduosius serbentus beriame į puodą, patraiškome bulvių grtūstuve arba šaukštu, kad išsiskirtų sultys. Maišydami paverdame apie 5-10 min., kol išsiskirs daugiau sulčių. Pertriname juos per sietelį ir supilame į likusią (nevirintą) grietinėlę, beriame vanilinį cukrų, išmaišome.

Sumaišome giliame dubenyje kaitintos grietinėlės ir serbentų/grietinėlės mases. Pamaišome, kad atvėstų iki kambario temperatūros, perpilame į didesnį dubenį ir statome į šaldytuvą, kad visiškai atvėstų. Tuomet ledų masę statome į šaldymo kamerą su tuo pačiu dubeniu. Ledus kas 30 minučių 3-4 kartus išplakame mikseriu. Paskutinį kartą išplakę supilame į indą, kuriame šaldysime, ir šaldome, kol visiškai sustings. Sakanaus!

P.S. Jei norite daugiau rūgštelės - berkite mažiau cukraus. Nors man nurodytas kiekis buvo pats tas :)