2011 m. rugpjūčio 11 d., ketvirtadienis

Pomidorų padažas žiemai


4-5 stiklainiukai po 0,5 l.

3 kg. pomidorų
4 raudonosios paprikos
5 dideli svogūnai
1 galvutė česnako
1 stiklinė cukraus
3 v.š. druskos
150 ml. acto (9 %)
1 а.š. maltų juodųjų pipirų
1 а.š. cinamono
1 а.š. maltos kalendros
1 а.š. baziliko (naudojau džiovintą)

Pomidorus užplikome verdančiu vandeniu, nulupame odeles (galima to ir nedaryti - išvirus padažą jos gana gerai susimala blenderiu), supjaustome nedideliais gabaliukais. Papriką, svogūnus taip pat supjaustome gabaliukais. Dedame daržoves į puodą, beriame cukrų, druską, prieskonius. Verdame apie 1 val. - kol išgaruoja dalis skysčio ir masė ima tirštėti (pamaišome, kad nesviltų). Galiausiai sudedame susmulkintą česnaką ir pilame actą, paverdame kelias minutes. Viską sumalame blenderiu iki vientisos masės. Išpilstome į sterilius stiklainius, sandariai užsukame. Laikome šaltai. Skanaus!

P.S. Padažas fantastiškas - galima naudoti su kuo tik patinka! Labai skanu su juo troškinti balandėlius, arba tiesiog užsitepti ant duonos riekelės.

108 komentarai:

  1. Ka tik pabandem :) LABAI skanu! Kaip pirmam kartui isvirem is puses porcijos, kad paziuret koks skonis. Dar reik palaukt kol atves ir atvesusio paragauti, bet jau dabar galiu garantuoti, kad artimiausiu metu virsim vel :)

    Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir aš padariau tą lemtingą klaidą ir viriau iš pusės normos. Dabar reikės taisyti ją, verdant iš dvigubos :)
    Labai labai ačiū už šį fantastišką pomidorų padažą!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Praita vasara viriau du kartus,tikras skanumelis:)O siandien planuoju jau trecia karta,neapsakomai skanus o svarbiausia zinai ka valgai:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. O 1v. š. druskos sveria apie 30g, jei taip, ar ne per daug druskos? dariau iš 5 kg pomidorų, dėjau kokius 6-7 šaukštus, bet man labai sūru.

    AtsakytiPanaikinti
  5. ka tik isviriau pomidoru padaza pagal si recepta, noriu pasakyti, kad jis nuostabus. uzskaitau

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, tik norėjau pasiteirauti ar galima šį padažą laikyti rūsyje?

    AtsakytiPanaikinti
  7. suintrigavo labai :) o del druskos, manau pradziai reikia deti maziau, o po to ragauti, ir pagal savo skoni daugiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. o jei nepilti acto, nes labai musa astrumas per nosi :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kažin jei naudočiau šviežius bazilikus, ar laikytųsi?Bazilikas gali rūgti...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Super! Nedejau papriku, bet ju net ir nepasigedau! Mano vyras net paklause ar negaleciau pagaminti ziemai daugiau!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Actas, kaip ir visur kitur, pilamas konservavimui. Be acto nebent greitam sunaudojimui daryti.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Koks puikus receptas! Labai gardus padažas gavos, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Super skanus pomidorų padažas. Tiesiog tobulai subalansuotas skonis. O jau kvapas. Nuoširdžiausias ačiū Jurgitai. Dariau jau penkis kartus. Dovanojau padažo stiklainiukus artimiesiems, kurie buvo sužavėti. Tik įvedžiau mažą patobulimą. Pomidorų nelupau, o padažą sutrynus blenderiu, dar pertryniau per smulkų sietelį. Gavosi superinis.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Kaip smagu, kad padazas visiems taip patinka :) O blenderiu sumalant isties puikiai susimala ir odeles. Manau kitais metais ir pati nelupsiu odeliu, tai uzima labai daug laiko..

    AtsakytiPanaikinti
  15. Oi koks geras, gaila, kad tiek nedaug gavosi, staigiai suvartosim.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Laba diena, ruosiuosi gaminti jusu visu isgirtaji padaza, bet is karto kilo klausimai.
    Cesnako viena skiltele ar viena pilna galvute?
    Kaip ilgai ir kur galima toki padaza laikyti?
    Neturiu rusio, tai aktualu, ar galima laikyti kad ir spinteleje ar butinai saldytuve?
    Tiesa, o jei naudoti pomidorus is skardines?

    AtsakytiPanaikinti
  17. Cesnako 1 galvute. Savo padaza laikau rusyje. Yra likusio praeitu metu - padazas puikiai issilaikes. Tam ir pilamas actas, konservantas. Kas butu laikant spinteleje - nezinau. Viska laikau tik rusyje arba saldytuve. Manau kad be cheminiu konservantu, kuriuos deda i parduotuvinius padazus, silumoje padazas ilgai neissilaikytu.
    Nemanau, kad kazkas gautusi su pomidorais is skardines, isteze buna, tad neliktu ka virt. O kam jums tie is skardiniu, jei dar pilna paprastu pomidoru??

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sitas padazas nerealus!!! Kai pradejau ji gaminti- parduotuvinio nebeperkam! Tik nededu cinamono ir kalendru,nes su pomidorais ju nemegstam..toesa,dar idedu cili pipiro siek tiek del astrumo..

    AtsakytiPanaikinti
  19. Aš tokį pat padažą laikau paprastoje spintelėje ir puikiai laikosi ištisus metus.
    Šį padažą aš naudoju kaip Bolonijos padažą, sumaišau jį su faršu ir patiekiu su makaronais. Nerealu :) Ačiū už receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sveiki, ar stiklainiukus reikia butinai kaitint?

    AtsakytiPanaikinti
  21. Aciu uz labai skanu pomidoru padaza.Siandien pasigaminau.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Labas,dėkoju už puiku receptą. Ką tik pagaminau,skonis puikus.Tik aš iš pradžių pomidorus pakaitinau ir per sieteli pertryniau,kad nebūtu sėklų.Tikiuosi tai nieko nekeičia.

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sveiki.Norėčiau paklausti ar išsilaikytu kažin per žiemą ir ar skonis nepakistu jei nepilčiau acto?nes turiu jautrų skrandį ir šiaip nemėgstu jo kažkur naudoti apart,kai marinuoju silke.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man issilaike ir be acto,juk patys pomidorai turi rugšties :)

      Panaikinti
  24. Be acto paprasciausiai sugestu, juk tai darzoves.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pomidorai yra patys konservantai,todėl actas nereikalingas.Pasidarė įdomu, kaip jūs šito nežinote.

      Panaikinti
  25. o negalima viską sumalt ir tada kaitint?

    AtsakytiPanaikinti
  26. gaila kad paciame recepte neparasyta, jog druskos deti saukstus be kaupo. as su kaupu dejau, ir per suru :(((

    AtsakytiPanaikinti
  27. padazas tikrai puikus, viriau tiek su paprika tiek be jos. odeliu nelupau, po blenderiavimo ju nesijaucia visai. tokius dalykus kaip druska cukrus,actas stengiuosi deti maziau, veliau pagal skoni jeigu galima prideti

    AtsakytiPanaikinti
  28. Jei viska iskart sumalsit, tyre gali svilti labai. O verdant gabaliukais issiskiria skystis ir jame viskas isverda.

    Pakoreguosiu druskos kieki, gal ne visu saukstai vienodi. Sia vasara iberiau siek tiek didesnius 5 saukstus, tai isties ir man buvo per suru.. Turiu mazesnius, su jais 5 v.s. pats tas.

    Odeliu jau ir as nebelupu, ta taip pat irasysiu i recepta - sumalus ju beveik nelieka :)

    AtsakytiPanaikinti
  29. Labai skanus pomidorų padažas. Verta išbandyti! :)

    AtsakytiPanaikinti
  30. puikus padazas, tik padariau ta klaida, kad 5v.s. dejau kaip normalius v.s.. tiesiog semiau, t.y. su kaupu :( tai reiks po sauksteli kokiem troskiniam sunaudot, o gaila :) bet siaip jeigu ne tas surumas puikus padazas;>

    AtsakytiPanaikinti
  31. Superinis receptas. Reikės daugiau išsivirti.

    AtsakytiPanaikinti
  32. Aš kelinti metai darau naminį pomidorų padažą be acto ir be cukraus. Tiesiog daržovės, druska ir prieskoniai. Ir netgi verdu perpus trumpiau. Beje, puikiai laikosi net ir spintelėje ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal galite tikslesnį receptą parašyti...

      Panaikinti
  33. Super padaziukas verdu jau treti metai tik dedu maziau acto ir nelupu zieveliu siemet neturejau blenderio tai supilsciau nemalta patikekit gabaliukais irgi skanu viskas puikei subalancuota.Laikau rusi,Aciu uz toki gera recepta

    AtsakytiPanaikinti
  34. Siemet isbandziau-super padazas. Jau 3 kartus viriau.aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  35. Ar reikia pavirinti po blenderiavimo?

    AtsakytiPanaikinti
  36. Jei recepte neparasyta, vadinasi nereikia ("Viską sumalame blenderiu iki vientisos masės. Išpilstome į sterilius stiklainius, sandariai užsukame.")

    AtsakytiPanaikinti
  37. katik pasigaminau ir skubu PADEKOTI, NES SKANESNIO PADAZO NEBUVAU RAGAVUS!!!!
    negaliu patiket, kad taip paprasta ir toooooks skonis!!!
    veliau bandysiu Jusu pica su farsu, tesla jau uzminkyta :) :) :)
    BANDZIUSI NE VIENA JUSU RECEPTA IR LABAI DEKOJU JUMS! TALENTA DIDZIULI TURITE!
    PAGALIAU TURIU VIENA MEGSTAMIAUSIA PUSLAPI IR NEBEREIKIA KLAIDZIOTI PO INTERNETA :)

    ACIU DAR KARTA! ACIU KAD DALINATES SAVO TALENTU!

    Jurgita, Londonas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurgita, ačiū Jums labai!!! Labai labai džiaugiuos, kad patinka receptai. Tikiuosi atrasite dar ne vieną mėgstamą :) O aš jau irgi laukiu pomidorų sezono. Pirktinio padažo jau net skonio neatsimenu :)

      Panaikinti
  38. Gaminau praeitais metais, gaminsiu šįmet ir dar tikiuosi daug metų į priekį :) Padažas nuostabus, visiems patinka kas tik ragavo. AČIŪ už receptkus!

    AtsakytiPanaikinti
  39. O jei blenderis plastikinis, galima malti? Neįvyks kokia reakcija? Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kiek žinau ,jei kotas plastikinis,karštų trint negalima.Šiandien kaip tik verdu šį nuostabų padažą,tik pirmąkart bandau kombainu susmulkinusi virt jau sutrintus.kol kas nekimba prie dugno. Skysčio perteklių supilstau į stiklainiukus ,kuriuos irgi naudoju sriuboms.Ačiū ,Jurgita,už šito padažo receptą

      Panaikinti
  40. Kokie naudingi tie pomidorai, tiesiog super. Skanus pomidorų padažas, mano šeimynai pats pačiausias šis. :)

    AtsakytiPanaikinti
  41. Dariau tą padaža tik įdėjau morkų ir pastarnoku, tai gavosi super, super, super. Ačiū už pradinį variantą kurį galima pasikoreguoti kiekvienam pagal save.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Be abejo galima koreguotis. Čia gali būti įvairiausių variantų! Smagu, kad patiko, manasis jau irgi rūsyje :)

      Panaikinti
  42. Ačiū už pradinį variantą. Aš nedėjau paprikos ir truputėlį mažiau acto. Padažas puikus. Darysiu ir dar keletą kartų.

    AtsakytiPanaikinti
  43. Noriu uzduoti truputi durna klausima, bet niekada neviriau pomidoru padazu. Ar galima naudoti ivairiu spalvu pomidorus, ar tik raudonus. Nes siuo metu turiu tik juoduju ir geltonuju pomidoru, o ju labai daug, reiktu suvartoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  44. Klausimas visai nedurnas :) is juodu nesu virus,viriau is geltonu ir oranziniu,spalva sviesi buvo. Skonis toks pats. Pabandykit daugiau geltonu det,o juodu koki trecdali. Parasykit,kaip gavosi,ir man idomu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na va, isviriau is juodu ir geltonu pomidoru padaza, tiesa, uzsiliko ir pora raudonu. Gavosi spalva kaip parduotuvinio padazo - tamsi bordine. Grynai, kaip parduotuvinio :) Manau, kad gal paprikos uzraudonino gerokai, nes po ju pjaustymo mano visos rankos liko oranzines :) O kai kita karta virsiu - bandysiu zaisti su priedais, nes karsta ragavau, gavosi astrokas - labiau primena ketcupa. O noretusi svelnaus padazo. Aciu uz recepta. :)

      Panaikinti
    2. Aciu uz atsiliepimus !! Be abejo, kad koreguokites prieskonius, jei Jums per astru ar per suru - cia galima viska daryti pagal savo skoni :)

      Panaikinti
  45. Kažkodėl labai skysta gavosi. Net nuėminejau skystį daug kartu samčiu. Gal pomidorai labai sultingi todėl. ... Ir dar vienas dalykas- skonis buvo fantastiškas kol neįpyliau acto- viska užmušė, liko tik aitruma. Nusivyliau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, jei paragavot iš karto tik supylusi actą, tai nenuostabu, kad buvo aitru - actas ne limonadas :) Ragauti reikia jau visiškai atvėsinus padažą. Ir kam Jūs skystį nupylinėjote? Nelabai supratau... Juk skystis virdamas išgaruoja, tam ir reikia virti, o ne išpylinėti... Ir jei daug nupylėt, tai gali būti, kad tiesiog acto tokiam kiekiui per daug buvo. Jei kažką reikia nupylinėti, aš apie tai visada parašau. O jei darėt savo nuožiūra, receptas čia niekuom dėtas :)

      Panaikinti
  46. Ačiū už tokį puikų receptą!
    Paragavus galima nuvirsti nuo kėdės, kaip kad Gustavas daro :D
    Pomidorų 3kg aš ėmiau be sėklų, kad tarp dantų nestrigtų :)

    AtsakytiPanaikinti
  47. Noriu virti padaza, bet negaliu vartoti acto. Kazin ar bus gerai, jeigu vietoj acto isspausiu citrinos sulciu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kai kurie sako, kad ir be acto issilaiko. Pomidorai patys savaime rugsties turi.

      Panaikinti
  48. Gavosi tiesiog puikus:) Kaip tik užderėjo pomidorai, paprika, buvo kažkieno atvežtų iš Egipto kalendrų, susimaliau, iš Maroko cinamono, savų citrininių bazilikų:) Nu visi gyrė gyrė ir valgė valgė...:) Tiesa, viriau ilgai, nes laukiau, kol sutirštės, ir gavosi tik kiek daugiau nei 3 puslitriukai:) Bet tikrai ne paskutinį kartą daromas:)
    Ačiū labai už receptą:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oho, kaip egzotiškai skamba! :) Dėl tirštumo tai nebūtina jau taip stipriai tirštinti jo, svarbu, kad ne skystymėlis būtų. Bet čia kaip kas nori.

      Panaikinti
  49. nuostabus padazas.tinka ir sriubom ir prie desreliu ir prie saslyku.ir be jokiu ee .nuostabu ,
    butinai gaminsiu dar

    AtsakytiPanaikinti
  50. Labai geras derinukas.Tur būt visos šiek tiek interpretuojam.Aš pvz trumpinu virimą.Paverdų pomidorus,išjungiu,nusistoja viršuje skystis,jį nusemiu,po to dedu kitus ingredientus(papildomai įratkuoju kelis obuolius) ir palyginus greitai išverdu.Ir niekada aklai nededu nurodyto druskos,cukraus,acto,aliejaus kiekio.Prįadedu nuo mažesnių kiekių ir ...ragaudama papildau.Skanaus mergaitės.


    AtsakytiPanaikinti
  51. Nemegstu paprikos. Be jos imanomas receptas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima. Vietoj jos galite daugiau pomidoru ideti. Kai kas deda morkas,ar net melynasias slyvas. Cia fantazijos ir skonio reikalas.

      Panaikinti
  52. Gaminau, ir gavosi nepakartojamas. Tik as su blenderiu susmulkinautaip, kad nebeliktu jokiu gumuleliu. Zodziu gavosi tikras keciupas, nerealaus skonio. Aciu uz recepta ! Jau dalinuosi su draugais, nes ragavo, ir nori pasigamint patys :)

    AtsakytiPanaikinti
  53. Labai ačiū už receptą, labai skanus gavosi padažas, trečdalį suragavau bevirdava:). Tik per ilgai viriau ir gavosi tirštas, bet kitą kartą taupysiu laiką ir bus kaip tik :).

    AtsakytiPanaikinti
  54. Padazas nuostabus ir nepakartojamas. Visa seima ji kabino saukstais ir labai gyre. Dabar net vaikams gales valgyti, nes is parduotuves pirkto neduodavom (vaikai mazuciai, o labai jau nori to vadinamo "pazado"). Tikrai labai aciu uz si puiku receptuka :)

    AtsakytiPanaikinti
  55. Jau viriau du kartus is dvigubos normos. Siandien jau ir trecias puodas ant ugnies. Aciu. Labai skanus padazas!

    AtsakytiPanaikinti
  56. Viskas kaip ir aisku.Tik klausimas ,kiek vandens pilt verant visa mase ,ar visai nepilt?

    AtsakytiPanaikinti
  57. Vandens nereikia. Pamaigykit pomidorus,kad iskirtu sulciu.

    AtsakytiPanaikinti
  58. O kalendra turi būti šviežia ar džiovinta gali būti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  59. Butinai bandysiu rytoj ši recepta,komentarai nuostabus,tesiog norisi greiciau pasigaminti.Tik vat del švieziu baziliku dejimo neradau atsakymo...ar vis del to dziovinti geriau? Buciau dekinga uz atsakyma

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai tik skonio reikalas. Idekite siek tiek ir paragaukite. Jei Jums skanu, tai dekite, kiek norite :)

      Panaikinti
  60. Tikrai labai, labai skanus padažas. Dariau praėjusiais metais. Šiais metais vos "galvos nenusisukau" kol suradau receptuką, bet radau! Šiais metais stiklainiukų kiekį tikrai padvigubinsiu. Dėkoju už puikų receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  61. Aciu uz puiku recepta, praeitais metais dariau, puikiai pavyko :) siemet darysiu is trigubos normos. Tik iskilo toks klausimas- kalendros seklas ar zalumyna dedat? Pernai dejau seklas, o dabar kazkaip susimasciau- turbut ir dziovinti lapai puikiai tiktu?

    AtsakytiPanaikinti
  62. Kai ką tobulinau panagrinėjęs kitus receptus, viską pradžiai perleidau per bulvių tarkavimo mašiną ir baigiant į 0,5 stiklinės vandens pridėjau 2 valgomus šaukštus bulvių krakmolo ir paviriau dar 3 min.na, o sėklų žievelių negaudžiau sveikos mitybos sumetimais.

    AtsakytiPanaikinti
  63. Vakar gaminau Jūsų padažą. Tik dar dėjau du čili pipirus,tai gavosi aštrokas. O skonis! Tikrai nepalyginsi su parduotuviniu. Galvoju dar pasidaryt porciją neaštraus,juk gali ir tokio prireikti. Tik ar galima šitą padažą laikyti rūsyje(juk žinot kokie daugiabučių rūsiai)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, aš tik rūsyje laikau - net kelių metų padažas išsilaiko puikiai.

      Panaikinti
    2. Galėsiu drąsiai iškraustyt padažą į rūsį. Šiandien pasiruošiau virti neaštrų padažą pagal Jūsų receptą. Iš dvigubos normos. Dėkui už tokį puikų receptą.

      Panaikinti
  64. Daug metų konservuoju, bet padažų nedariau, nes receptai atrodė nepatikimi. Pernai pabandžiau, tai trys normas užsukome. Labai geras receptas. Šiemet vėl darysiu. Prieskonių ir druskos man atrodo reikia dėti pagal skonį. Nes cinamono dėjau daug daugiau- man taip labiau patinka. Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  65. Šiandien gaminau šį padažą,tik pomidorus maliau žalius,todėl reikėjo pastoviai maišyti.Bet viskas Ok.Gaminau iš 9 kg pomidorų.Pusę supiliau be acto,o kitą pusę dėjau acto.Matysis kaip laikysis ir kurie bus skanesni.Ačiū už receptą

    AtsakytiPanaikinti
  66. Aciu. Nuostabus receptas. Vel gaminsiu.

    AtsakytiPanaikinti
  67. Super !!! Gavosi 26 stiklainiukai iš 15 kg. gerybių :-)Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  68. Ar galima deti sviezia bazilika?

    AtsakytiPanaikinti
  69. Nuostabus ,tobulas aciu Jurgita!

    AtsakytiPanaikinti
  70. Nuostabus receptukas. Šiemet bus jau treti metai, kai gaminu padažą pagal šį receptą. Tiesiog puikus, nesulyginsi su parduotuviniu... Jurgita, ačiū!!!

    AtsakytiPanaikinti
  71. Nuostabus padažas, gaminu kokie trys metai iš eilės. Vieną kg pomidorų pakeičiu 1 kg cukinijos, tai gaunasi tirštesnis ir proga yra cukinijas panaudoti. Ačiū!!!

    AtsakytiPanaikinti
  72. Tobulas receptas. Jau trečius metus verdu pagal jį. Nieko nekeičiu,visi šaukštai ir šaukšteliai nubraugti naudojami! Superinis padažas!

    AtsakytiPanaikinti
  73. Laaabai skanu .Ačiū už receptą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  74. Gaminu jau penktą kartą, nerealus! Net vyras noriai prisideda prie gamybos - šis padažas jam idealiausias. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  75. Nerealus padažo receptas. Svečius vaišinau pomidoru padažu tai visi buvo sužavėti.ačiū už receptą

    AtsakytiPanaikinti
  76. Labai skaniai gavosi tik ką padariau tik kalendros ir raudonelių nedejau

    AtsakytiPanaikinti
  77. Ar galima obuolių actą pilti? Tiek pat reikia? :)

    AtsakytiPanaikinti
  78. O jei ideciau italisku zoleliu? Neturiu nei kalendros nei baziliko atskirai.

    AtsakytiPanaikinti
  79. Sveiki. Pabandziau ir as🙂 tikrai skanu,tik gavosi skystas..ka padariau ne taip? Nes noriu pakartoti ryt,tik norisi jau tirsto🙂

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...