Puslapiai

2013 m. rugpjūčio 30 d., penktadienis

Purus bulvių apkepas su daržovėmis






1 kg. bulvių
2 didelių morkų
1 didelio svogūno
4 skiltelių česnako
4 v.š. miltų
3 kiaušinių
3 v.š. aliejaus
žiupsnelio muskato riešuto
druskos
pipirų

Bulves, morkas ir svogūnus sutarkuokite burokine trintuve (atsipjaukite keletą svogūno žiedų apkepo papuošimui). Susmulkinkite česnaką. Viską išmaišykite. Išplakite kiaušinius su druska, pipirais, muskato riešutu, suberkite ir išmaišykite miltus, supilkite aliejų.  Dubenyje nuo daržovių susidariusį skystį nupilkite. Supilkite skystą mišinį, išmaišykite, viską sudėkite į riebalais išteptą formą, ant viršaus sudėkite svogūno žiedus arba pusžiedžius, ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., arba kol apkepas iškeps. Patiekite su pomidorų padažu, grietine arba su savo mėgstamu padažu. Skanaus :)

P.S. Apkepą galima kepti ir keptuvėje. Skanus, paprastas patiekalas bulvių mėgėjams :)

Recepto šaltinis žurnalas Vakarienės, 2011 m. Nr. 3

2013 m. rugpjūčio 24 d., šeštadienis

Agurkų mišrainė žiemai


Namie užsiliko šiek tiek agurkų. Kadangi marinuotų jau yra pakankamai, sukau galvą, ką daryti su šiais likusiais. Užkliuvo Aguonėlės įdėtas agurkų mišrainės receptas. Ką galiu pasakyti... skonis tobulas! Manau žiemą jie bus dar skanesni. 


Maždaug 5 puslitriniams stiklainiukams

1,5 kg. agurkų
4 didesnių svogūnų
350 gr. cukraus
250 ml. 6 % acto
4 v.š garstyčių grūdelių
3 v.š. druskos
0,5 a.š. maltų juodųjų pipirų
3 v.š. smulkintų krapų

Svogūnus ir agurkus supjaustyti smulkiais kubeliais. Berti į puodą, supilti actą, berti druską, cukrų, garstyčių grūdelius, pipirus. Viską maišant užvirinti. Nuo užvirimo virti 12 min. ant karštos ugnies. Kadangi mano agurkai buvo šiek tiek peraugę ir minkštesni, man pakako virti apie 10 min. - jie labai greitai suminkštėjo. 3 min. prieš baigiant virti suberti krapus. Supilstyti į sterilius stiklainiukus. Skanaus!

P.S. Laukiu žiemos, kada galėsiu paragauti mišrainės :) Net tik ką išvirusi ji buvo labai skani.

Recepto šaltinis Aguonėlė

Purus obuolių pyragas su perliniu cukrumi

 

24 cm. apvaliai formai

4 didesni obuoliai
2 dideli arba 3 mažesni kiaušiniai
130 ml. aliejaus
130 gr. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
180 g. miltų
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
0,5 a.š. cinamono su maišyto su 0,5 a. cukraus
perlinio cukraus pabarstymui

Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti ketvirčiais. Kiekvieną ketvirtį išilgai, negiliai įpjauti (žr. nuotrauką).

Kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska išplakti iki purumo, kol masė padidėja kelis kartus. Supilti aliejų ir vėl viską gerai išplakti. Suberti miltus, kepimo miltelius ir vėl viską išplakti mikseriu. Pilti tešlą į kepimo popieriumi išklotą formą. Ant viršaus šiek tiek įspaudžiant sudėlioti obuolius. Viską pabarstyti cinamonu su cukrumi ir perliniu cukrumi. Kepti 190 laipsnių orkaitėje apie 30-40 min., arba kol gražiai paruduos. Vidų patikrinti mediniu pagaliuku: jei jis sausas - pyragas iškepęs. Skanaus!

P.S. Pyragą kepiau jau kelis kartus - labai paprastas ir super skanus!

Receptas adaptuotas iš Pasididziuojanti namu seimininke

Obuolių pyragas su aguonų sluoksniu


24 cm. apvaliai kepimo formai

Tešlai:

300 gr. miltų
100 gr. smulkiai sumaltų graikiškų riešutų
80 gr. cukraus pudros
200 gr. minkšto sviesto
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos

Aguonų sluoksniui:

200 gr. maltų aguonų
200 gr. grietinėlės 35 %
100 gr. cukraus
2-3 v.š. manų kruopų (priklausomai nuo masės tirštumo)

Obuolių sluoksniui:

650-700 gr. obuolių (svoris neluptų)
1 a.š. cinamono
1 citrinos sultys
70 gr. cukraus (arba pagal skonį)

cukraus pudros pyrago viršaus pabarstymui

Tešla. Lengvai išplakti kiaušinį su cukraus pudra ir žiupsneliu druskos. Sudėti miltus, riešutus, minkštą sviestą ir rankomis užminkyti tešlą. Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti 30 min. į šaldytuvą.

Aguonų sluoksnis. Į puodą pilti grietinėlę, cukrų ir aguonas. Visa tai maišant užvirinti. Masė užvirusi suskystėja, tad reikia suberti manų kruopas, kad ją patirštinti. Viską išmaišyti ir atvėsinti.

Obuolių sluoksnis. Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius, supjaustyti plonomis riekelėmis ir sumaišyti su citrinos sultimis, cukrumi, cinamonu.

Pyrago surinkimas ir kepimas. Kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi. Rankomis iškloti kepimo formos dugną ir sieneles 2/3 kiekio tešlos (likusi 1/3 bus viršuj). Supilti aguonų masę, ant viršaus sudėti obuolius. Iš likusios 1/3 tešlos iškočioti apvalų lakštą ir uždengti pyragą (sujungti sienelių ir viršaus kraštus). Tešlą kočiokite ant kepimo popieriaus pabarstę truputį miltų, nes ji labai minkšta ir nelabai lengvai kočiojama. Kepti įkaitintoje iki 190 laipsnių orkaitėje 45-50 min., kol viršus gražiai paruduoja. Iškepusį pyragą atvėsinti, ir geriausia per naktį palaikyti šaldytuve, kad visiškai sustingtų aguonų sluoksnis. Pabarstome cukraus pudra. Skanaus!

P.S. Įdomaus ir neįprasto skonio pyragas, ypač aguonų mėgėjams. Labai skani ir trapi tešla - panaudosiu ją kepdama ir kitus pyragus! Beje pyragas pats skaniausias buvo kelias dienas pastovėjęs.

Recepto šaltinis liveinternet.ru

2013 m. rugpjūčio 13 d., antradienis

Čili sriuba



600-800 ml. vandens (priklauso nuo Jūsų norimo tirštumo)
800 gr. pomidorų
300-400 gr. faršo
400 gr. skardinė konservuotų raudonųjų pupelių (grynasis svoris 200 gr.)
1 didelis svogūnas
3 skiltelės česnako
1 raudonoji paprika
1 v.š. cukraus
1 a.š. druskos
1 а.š. provanso žolelių mišinio (arba baziliko, raudonėlio, rozmarino)
Žiupsnelis juodųjų pipirų
Čili pipirų arba padažo (pagal skonį)
Fermentinio sūrio (sriubos patiekimui)

Pomidorus, papriką, svogūnus supjaustome mažais gabaliukais, užpilame vandeniu, suberiame cukrų, druską, pipirus, žoleles, ir verdame, kol daržovės suminkštėja. Tuo  metu keptuvėje pakepiname faršą su trupučiu mėgstamų prieskonių. Išvirusias daržoves sutriname blenderiu iki vientisos masės. Sudedame pupeles (mano buvo konservuotos pomidorų padaže, tad supyliau su visu skysčiu), faršą, smulkintą česnaką ir dar apie 10 min. maišydami sriubą paverdame. Patiekdami dubenelyje užbarstome tarkuoto sūrio. Čili pipirus arba padažą aš patiekiu atskirai, kad kiekvienas sau įsidėtų, kiek reikia – juk ne visi mėgstame vienodą aštrumą. Labai skanu su balta skrudinta duona.

P.S. Viena iš mano mėgstamiausių sriubų – skani, soti, aštri. Aš pyliau 800 ml. vandens, bet norėjos šiek tiek tirštesnės sriubytės, tad kitą kartą pilčiau mažiau. O jei norite skystesnės, galima tiesiog įpilti pačiame gale vandens ir užvirinti.

Vyniotinis su juodaisiais serbentais


Biskvitui:

4 kiaušiniai
125 gr. cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
80 gr. miltų
40 gr. krakmolo
žiupsnelis druskos

Kremui:

0,5 litro juodųjų serbentų
2-3 v.š. cukraus pudros uogoms(arba pagal skonį)
200 ml. grietinėlės 36 %
2 v.š. cukraus grietinėlei
žiupsnelis citrinos rūgšties
2 pakeliai (po 180-200 gr.) kreminės varškės (aš naudojau Plombyro skonio)

Biskvitas. Atskiriame trynius nuo baltymų. Trynius išplakame su cukrumi iki purumo. Baltymus su druska išplakame iki standumo (paviršius turi būti lygus, blizgantis, baltymai turi laikytis apverstame dubenyje). Į trynius persijojame miltus, krakmolą, kepimo miltelius, išmaišome. Į šią masę dalimis labai atsargiai įmaišome baltymus. Nepermaišome, t.y. nemaišome labai ilgai, masė turi būti vientisa, bet puri. Į orkaitės kepimo skardą tiesiame kepimo popierių, paskirstome tešlą per visą skardos dydį. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 - 20 min., kol biskvitas gražiai pagelsta (laiką žiūrėkite pagal savo orkaitę, kad neperkeptumėte biskvito, nes bus sunku suvynioti). Nuo iškepusio atsargiai nuimame popierių, suvyniojame ir paliekame atvėsti.

Kremas. Grietinėlę išplakame su cukrumi ir citrinos rūgštimi. Sumaišome su varške. Uogas patriname su cukraus pudra, bet nesutriname visiškai, nes skysta masė suskystins kremą. Sumaišome uogų masę su kremu.

Išvyniojame atvėsusį biskvitą, aptepame kremu, palikdami kelis centimetrus vietos prie krašto. Suvyniojame ir dedame į šaldytuvą sustingti. Skanaus.

P.S. Puikus biskvitas ir labai gaivus vyniotinis. Galima naudoti ir kitas mėgstamas uogas.