Puslapiai
▼
2014 m. kovo 15 d., šeštadienis
Pyragas su mėlynėmis ir varške "Mėlynoji naktis"
26-28 cm. apvaliai formai
Pagrindui:
2 kiaušiniai
100 gr. cukraus
100 gr. minkšto sviesto
320 gr. miltų
1,5 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
Įdarui:
500 gr. varškės (9 % riebumo)
200 gr. grietinėlės (35-36 % riebumo)
2 kiaušiniai (M,L dydžio)
200 gr. mėlynių (galima šaldytų)
130 gr. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
Pagrindas. Kiaušinius su cukrumi ir druska mikseriu išplakame, kol ištirpsta cukrus. Sudedame minkštą sviestą ir dar kartą išplakame iki vientisos masės. Suberiame miltus, kepimo miltelius ir užminkome minkštą, prie rankų nelimpančią tešlą. Palaikome šaldytuve apie 30 min. Į kepimo formos dugną patiesiame kepimo popierių, rankomis paskirstome tešlą ant dugno ir sienelių (iki viršaus). Dugną subadome šakute. Kepame iki 190° C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Išimame, ir jei tešla visgi labai pakilo, lengvai paspaudžiame, kad šiek tiek subliūkštų, ir tilptų įdaras.
Įdaras. Iki purumo išplakame kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų. Sudedame per sietelį pertrintą varškę (aš netryniau, nes mėgstu, kai jaučiasi grūdeliai), supilame grietinėlę ir viską gerai išplakame mikseriu, kol masė šiek tiek sutirštėja. Sudedame mėlynes, ir šaukštu lengvai išmaišome. Jei naudosite šaldytas mėlynes, atšildę nupilkite sultis. Supilame įdarą ir kepame 35 min. 180°C orkaitėje. Iškepusio pyrago vidurys turi šiek tiek judėti. Iškeptą visiškai atvėsiname bent kelias valandas, kad įdaras sutvirtėtų (geriausia šaldytuve). Skanaus!
P.S. Pasaka, ne pyragas :) Įdaras minkštas, purus, tiesiog tirpstantis burnoje. Mėlynes galite keisti ir kitomis uogomis. Naudokite ne mažesnę nei 26 cm. formą, nes į mažesnę pyragas netilps (kepant pakyla ir pagrindas ir šiek tiek įdaras).
Koks jau pyragas - visas tortas! :)
AtsakytiPanaikintiLabai skaniai atrodo, jau laukia savo eilės užrašų knygelėje! ;)
Gabija, kaip tortui, tai butu per mazai darbo :)) Labai viskas paprasta.
AtsakytiPanaikintiMan atrodo, kad mėlynės iš ingredientų sąrašo dingę :)
AtsakytiPanaikintiLaukiu uogų sezono, kad iškepti šitą gėrį!
Dėkui, Julija, įrašiau :) Puikiai tiks ir šaldytos.
AtsakytiPanaikintiDabar kepu, išėmiau, kad dėti varškės masę ir atsignybau paragaut tešlos ir laaabai jaučias kepimo milteliai :( tikiuosi, kai iškeps taip nesijaus... gal reiktų mažiau dėti?
AtsakytiPanaikintiErnesta, kai iskeps iki galo ir atves, nieko nesijaus. Kepiau 2 kartus, pirma karta beriau net 2 saukstelius - visiskai nieko nesijaute.
AtsakytiPanaikintiOj ačiū, Jurgita :* gavos nuostabus pyragas, niekas nesijautė, gavos ir gražus ir kaip mano vyras sakė "žaiuriai skanus"! Jau seniai susidarius eilę receptų iš tavo blogo, kuriuos vis žadėjau daryt.. šis buvo pirmasis ir nuostabus, "užkabino"! Dabar laukia eilė kitų tavo receptų, kuriuos tikrai gaminsiu! Ačiū, kad esi! Laukim vis daugiau receptų! :*
AtsakytiPanaikintiSmagu girdet, kad patiko pyragas, tikiuosi, patiks ir kiti receptai ;) Aciu Jums, kad esat, kad naudojates receptais, kad parasot tokius siltus zodzius :*
AtsakytiPanaikintiNeišlaukiau uogų sezono ir kepiau su vyšniomis iš uogienės :D
AtsakytiPanaikintiPyragas-fantastiškas! Juo labiau, kad mūsų mėgstamiausi pyragai-su varške :)
Keičiant uogų rūšis čia tiek variantų galima prigalvoti!
Beje, kitąkart išklojus tešla formą ją 15min palaikysiu šaldytuve, nes iškart kepant krašteliai "pasmuko". Tešla man labai patiko, jau planuoju sausainių variacijas iš jos.
Žodžiu, aš sužavėta-apžavėta :)
Julija, prasom :) Dziaugiuos, kad patiko. Sita tesla man irgi labai patinka!
AtsakytiPanaikintidieviško skonio pyragas :) naudojau šaldytus serbentus. Tiek nuostabus, kad šiandien kartosim.
AtsakytiPanaikintiAčiū, kad esat, išmėginau ne tik saldumynų receptus - jie taip pat puikūs.
Taigi noriu pasigirti, kad iš pyrago tešlos kepiau sausainius :)
AtsakytiPanaikintiFormavau kaip šiuos http://www.neringa-blogas.com/kulinarija/desertai/sviestiniai-sausainiai-su-dzemu.html, naudojau persikų džemą. Kepiau 10min, gavosi minkšti sausainiukai. Super! Aš įsimylėjau šią tešlą :)
Ačiū tau, kad pasidalinai receptu ♥
Julija, man si tesla irgi labai patinka. Butinai ir sausainius pabandysiu!
AtsakytiPanaikintiTikrai atrodo pasakiškai!
AtsakytiPanaikintiVėsta. Kadangi neturiu 26-28 cm formos, dariau 21 cm formoj. Dėjau 370 g varškės, 250 ml grietinėlės ir 260 g šviežių braškių. Vidurys kaip drebutis, bet liečiant jaučiu, kad tvirtėja. Tikiuos sustings.
AtsakytiPanaikintiTešla keista. Išklojau formą, o kepant ji susmuko. Ir liko sukritę. Tai aš su samčiu spaudžiau prie sienelių, biški iškėliau. Kodėl taip atsitiko? Gal kad netiesiau kepimo popieriaus?
Šiaip turėtų būt labai skanus, ryt ragausim :)
Nepaprastai skanus ir gaivus pyragas! Svečiai liko sužavėti, ypač džiaugiuosi, kad ir vaikams labai patiko, vis prašė ir prašė dar :-)
AtsakytiPanaikintidar kaista orkaite teslos kepimui.. tai kaip ten su ta tesla, jei ji,,pasmunka,, nezinau kaip man pavyks, bet va paskaiciau komentarus net keltai mergaiciu taip atsitiko. paaiskinkit prasau. :) tikiuos man pavyks..
AtsakytiPanaikintiMan irgi susmuko tešla. Bet aš nelaikiau pyrago šaldytuve, kaip buvo nurodyta. Gal tame ir esmė. Kiek kepiau tokio tipo pyragų, tai tešlos sudėtis visur analogiška tik nereikėdavo pagrindo kepti atskirai. Problemų nebūdavo su tešla. Kitą kartą bandysiu kepti iškarto su įdaru. Bet čia yra viena gudrybė. Tokio tipo pyragus dar reikia ant pačios apatinės lentynos prieš pabaigą 10 min su apatiniu kepimu ir ventiliatoriumi pakept. Nes pagrindo centras neprakepa. Todėl matyt, pagal receptą šaldoma ir kepama atskirai. Bet kada labai nesinori tų 30 minučių šaldytuvinių laukti :)
AtsakytiPanaikintiSekmės visiems kepėjams :)
Anonime, aciu uz naudingus patarimus :) Tikiuos pats pyragas patiko!
AtsakytiPanaikintiTaip, pats pyragas labai patiko. O ir proga panaudoti pamirštas šaldiklyje mėlynes buvo puiki. Labai ačiū už idėją ir receptą. Kartais vien idėja verta milijono :)
AtsakytiPanaikintiKepiau ši skanesta skonos nuostabus greit jo nebeliko 😉
AtsakytiPanaikintiSveiki. Kaip manote, ar būtų galima vietoj grietinėlės dėti tokio pačio kiekio gaikišką jogurtą? Ar nesusigadintų receptas? 😊
AtsakytiPanaikintiSusigadintų, nes jogurtą sutrauktų kepant. Net liesą grietinėlę sutraukia.
Panaikinti