Puslapiai

2014 m. liepos 30 d., trečiadienis

Agurkų šaltsriubė

Na ką gi, pradedame agurkų sezoną :) Tad siūlau visiems žinomus šaltibarčius šiomis karštomis dienomis bent kartais pakeisti gaivia agurkų šaltsriube! 



4 trumpavaisiai agurkai
300 ml. natūralaus jogurto
300 ml. kefyro
4 v.š. susmulkintų krapų
10 mėtos lapelių
1 skiltelė česnako
1 v.š. citrinos sulčių
druskos
pipirų

3 agurkus ir visus kitus produktus sumalame blenderiu (arba kokteilių plakiliu). Labai gerai atšaldome. Supilstę į lėkštes sudedame į jas likusį gabaliukais supjaustytą agurką, pabarstome krapais. Labai skanu su karštomis bulvėmis, kaip ir šaltibarščiai. Skanaus!

P.S. Labai gaivu, greita ir paprasta. Jei nedėti pjaustyto agurko, galima gerti tiesiog kaip kokteilį - labai atgaivina karštą dieną. 




2014 m. liepos 22 d., antradienis

Kakavinis pyragas su varške, bananais ir juodaisiais serbentais


24 cm. apvaliai formai

Pagrindui:

200 gr. miltų
50 gr. kakavos
150 gr. šalto sviesto
1 didelis kiaušinis
1 v.š. cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos   

Įdarui:

100 gr. juodųjų serbentų
1 prinokęs bananas
500 gr. kreminės varškės
150 gr. cukraus  
1 a.š. vanilinio cukraus
3 kiaušiniai
3 v.š. miltų

Pagrindas.  Į miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir kakava, dedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir rankomis triname iki trupinių. Beriame cukrų, druską, įmušame kiaušinį, išmaišome ir užminkome minkštą tešlą. 1/4 tešlos dedame į šaldymo kamerą, likusią - į šaldytuvą (palaikome 20 min.).

Įdaras. Į varškę dedame sutrintą bananą, beriame miltus, cukrų, vanilinį cukrų, išmaišome. Įmušame kiaušinius ir šluotele arba plakikliu išplakame iki vientisos masės. 

Surinkimas. Ant formos dugno ir sienelių (apie 6 cm.) rankomis paskirstome tešlą. Suberiame ant jos serbentus, užpilame varškės masę ir ant viršaus sutarkuojame kameroje sustingusią tešlą. Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 45 min. Iškeptą palaikome orkaitėje, kol šiek tiek atvėsta. Tuomet visiškai atvėsiname (geriausia palaikyti per naktį šaldytuve). Skanaus!

P.S. Receptą sudariau pagal tai, kokius produktus turėjau - išėjo labai skanus pyragas :) Skaniausias buvo antrą dieną.



2014 m. liepos 10 d., ketvirtadienis

Grietininis mėlynių pyragas




26 cm. apvaliai formai

Pagrindui:

200 gr. miltų
100 gr. šalto sviesto
1 kiaušinis
1 v.š. cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos   

Įdarui:

400-500 gr. mėlynių ar kitų uogų
300 gr. 15-30 % grietinės
150 gr. cukraus  
1 a.š. vanilinio cukraus
3 kiaušiniai
3 v.š. miltų

Pagrindas.  Į miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, dedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir rankomis triname iki trupinių. Beriame cukrų, druską, įmušame kiaušinį, išmaišome ir užminkome minkštą tešlą. Dedame ją 20 min. į šaldytuvą.

Įdaras. Į grietinę beriame miltus, cukrų, vanilinį cukrų, išmaišome. Įmušame kiaušinius ir šluotele arba plakikliu išplakame iki vientisos masės. 

Surinkimas. Ant formos dugno ir sienelių (apie 4 cm.) rankomis paskirstome tešlą. Suberiame ant jos mėlynes ir užpilame grietininį užpilą. Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 45 min. Iškeptą palaikome orkaitėje, kol šiek tiek atvėsta. Tuomet visiškai atvėsiname (geriausia palaikyti per naktį šaldytuve). Skanaus!

P.S. Pyragas primena sūrio pyragą, bet yra gaivesnio ir lengvesnio skonio! 
 

2014 m. liepos 9 d., trečiadienis

Raudonųjų serbentų padažas paukštienai žiemai

Kažin, ar rasime sodybą ar sodą, kuriame nebūtų bent kelių krūmų raudonųjų serbentų :)  Visada maniau, kad uogos tinkamos tik uogienėms virti, o pasirodo, kad iš rūgščių raudonųjų serbentų galima pasidaryti fantastiško skonio padažą paukštienai!


3 stiklainiukai po 200 ml.

500 gr. raudonųjų serbentų
200 gr. cukraus
50 ml. acto 9% arba 35 ml. 6%
1 a.š. druskos
1/2 a.š. maltų gvazdikėlių
1/4 a.š. cinamono
1/4 a.š. juodųjų pipirų
1/4 a.š. kvapiųjų pipirų
4 skiltelės susmulkinto česnako (nebūtina)

Serbentus beriame į puodą ir patraiškome bulvių grūstuve, kad išsiskirtų sultys (arba galite šiek tiek pamalti blenderiu). Statome ant ugnies ir pakaitiname iki užvirimo. Tuomet nukeliame nuo ugnies, suberiame cukrų, ir dar šiek tiek maišydami pakaitiname, kol ištirps cukrus. Sudedame prieskonius, druską, česnaką, actą, išmaišome, vėl pakaitiname ant mažos ugnies kelias minutes. Išpilstome į sterilius stiklainiukus ir laikome šaldytuve. Skanaus!

P.S. Nuo šiol jau turėsiu kur panaudoti raudonuosius serbentus :) Labai skanus padažas, ypač prie keptos vištienos. Ingredientų kiekį galite koreguoti pagal savo skonį, ypač pipirus, druską. Česnako galite nedėti, bet jei norite pikantiško aštraus skonio - jis čia labai tinka.