Tešlai:
3 kiaušinių
1 a.š. cukraus
žiupsnelis druskos
miltų (tiek, kad tešla būtų kieta ir neliptų prie rankų)
aliejaus "koriukų" virimui
Sirupui:
5 šaukštai medaus
5 šaukštai cukraus
40 gr. sviesto
Tešlos ruošimas. Kiaušinius išplakame su cukrumi ir druska. Beriame miltus ir užminkome pakankamai kietą, prie rankų nelimpančią tešlą. Imame gabalėlį tešlos, iškočiojame tarp delnų kuo plonesnę virvutę ir supjaustome ją mažais gabalėliais. Ir taip su visa likusia tešla. Koriukus stenkites pjaustyti kuo mažesnius, nes virdami jie išsipučia apie 3-4 kartus. Puode gerai įkaitiname aliejų ir ant vidutinės ugnies verdame po dalį koriukų, kol jie iškyla į paviršių ir gražiai pagelsta. Išverda labai greitai! Išvirusius dedame ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalų perteklius.
Sirupas. Į puodą pilame medų, cukrų ir dedame sviestą. Viską paverdame ant vidutinės ugnies, kol ištirpsta cukrus ir paėmus sirupo tarp pirštų jis tįsta kaip ploni siūliukai (aš viriau apie 5 min.).
Koriuko formavimas. Į dubenį beriame 1/3 koriukų, pilame 1/3 sirupo ir greitai maišome, kad viskas tolygiai apliptų sirupu. Tą patį darome su likusiais koriukais. Jei piltume iš karto visą sirupą ant visų koriukų - jie gali tolygiai neaplipti sirupu, nes jis labai (!) greitai stingsta.
Iš koriukų masės, gerai spausdami, kad neliktų didelių tarpų, suformuojame kūgį. Palaikome, kol masė sustings ir pjaustome (stingsta labai greitai). Skanaus!
Recepto šaltinis SM
Mano močiutė tokius darydavo ir vadindavo riešutukais :) Mums tai būdavo tobulas desertas. Butinai reikės kadanors pagamint!
AtsakytiPanaikintiKarolina, man sis desertas irgi tobulas - toks, kurio neimanoma atsivalgyti :) Pabandyk pasigaminti - labai paprasta!
AtsakytiPanaikintiman jis irgi labai patinka,prigriebciau is taves gabaliuka! bet jau tikru tikriausia kcal bomba (:
AtsakytiPanaikintiKaip nerealiai atrodo! Kai Skonių bloge pamačiau, pirma reakcija buvo "WOW!" :)
AtsakytiPanaikintiOjej, vaikystes tortas !!! Mes ji vadindavom Kankuoliniu pyragu, nes padarytas jis is mazu kankuoleliu ;)
AtsakytiPanaikintiaguonele, Zalia Varna, aciu :) Toks nemazas visai gavosi - mielai pavaisinciau :D
AtsakytiPanaikintiAnonime, ziuriu pavadinimu visokiu jis turi :) As tai tik Koriuka zinau, o pasirodo ir riesutelis, ir Kankuolelis :)
dar ir malunu vadindavo
PanaikintiMes vadiname kukuliukiniu.
PanaikintiMama tokį darydavo,dar neseniai apie šį pyragą kalbėjom ir prašiau rec.bet mama jo neprisiminė,tai daba pasidarysiu ir ją pradžiuginsiu.o su dirbtiniu medum galima daryti?
AtsakytiPanaikintiErika, su dirbtiniu nebandziau, todel negaliu pasakyti, ar gausis... Bet su dirbtiniu ir skonis kitoks butu. Su naturaliu skaniau :)
AtsakytiPanaikintiOi, prisimenu, kaip visi visi pradinėse klasėse traukdavo į netolimą parduotuvę tokių "koriukų" kvadratinių pirkti, didžiausias skanumas būdavo. O aš kažkaip visad abejinga likdavau, buvo-nebuvo, širdies neskauda :)) Bet dabar, pamačius po šitiek laiko, visai vilioja. Na, bent jau atrodo tikrai gražiai :))
AtsakytiPanaikintiAsta, o as tai jo paragavau pirma karta, kai jau suaugusi buvau :)) Ir vis ziurinejau, kaip ir is ko jis kepamas, nes dievinu viska, kas buna su medum..
AtsakytiPanaikintistruffoli (italų desertas) labai panašūs į koriuką
AtsakytiPanaikintina va,as jau pasigaminau "koriuka". :) laukiu kol sustings.:) neturejau normalaus medaus,tai naudojau grikiu medu..:/ turetu but ne ka blogiau.:)
AtsakytiPanaikintiIRRI, is tikruju labai panasus saldumynai. Skaiciau, kad Italai ji dar ir silta patiekia.
AtsakytiPanaikintiAnonime, skanaus :)
Jau ismeginau:) labai skanus gavosi, tik kita karta glajaus daugiau pasigaminsiu, nes per mazai sukibo. seimynos atsiliepimai irgi geri, tik sis kurinys labai pavojingas, nes uzveda, valgai ir nejauti saiko:)
AtsakytiPanaikintiDziugu girdet, kap patiko :) Glajaus ir pas mane ne per daugiausiai isejo, bet jei butu daugiau, butu buve labai saldu.
AtsakytiPanaikintiKati pasigaminau :) Pasaka! Ačiū Tau labai!
AtsakytiPanaikintiAnonime, skanaus :)
AtsakytiPanaikintiLabai vykes desertas, glajaus skonis primena irisa, tik man jo siek tiek pritruko. Sunkiausia proceso dalis - kugio formavimas, reikalauja nemazai fiziniu jegu :)
AtsakytiPanaikintiLietuviai sita recepta Parpaliniu vadina ir jau nnnnn metu gamina, bent jau Rokiskio krastas tai tikrai ;)
AtsakytiPanaikintiMan jis primena vaikyste..tais senais laikais (apie 1980 metus) ne kazin koks saldumynu pasirinkimas buvo tad sito skanesto skoni net dabar prisimenu.Geras buvo,kadangi namu darbas ir lieka namu darbu...Gaminsiu!:)
AtsakytiPanaikintiAh aš parduotuvėje kvadratinių tokių pačių perku, visai nebrangiai, ir labai skanu, tysta tiesiog tie koriukai maži nuo medaus.
AtsakytiPanaikintiO paciai pasidaryt dar pigiau :DD Ir svarbiausia - be jokiu priedu, kuriuos deda i parduotuvinius.
AtsakytiPanaikintikatik pasidariau, laukiu kol atsals ir sustings. jau spejau paragauti :) labai skanu!!!
AtsakytiPanaikintidariau si skanesta, labai skanu!! tik norejau paklausti, gal galima kuo pakeisti medu, nes jo neturiu, o labai noriu pasidaryti..
AtsakytiPanaikintiBandau daryti. Tik dar pridejau citrinu zieveles, paziuresim kas gausis :)
AtsakytiPanaikintiSkanumelis..... Toki kazkada su mama darydavom: viena pjaustydavom, kita virdavom. Aciu uz receptuka :)
AtsakytiPanaikintiKiek maždaug det tu miltuku? ta pradini kieki?;] kad butu reguliuojamas. visiškai nesuvokiu kiek pradžiai reiktų :)
AtsakytiPanaikintiNesveriau gramais. Berti, kaip ir parasyta - tiek, kad neliptu prie ranku kociojant.
AtsakytiPanaikintitiesiog nuostabus desertas, pati nemegstu saldumynu, bet sita su malonumu suvalgiau:)
AtsakytiPanaikintiMmm... Prisimenu sita skanumyna dar is savo vaikystes, mama su sese ji nuolat gamindavo, vadindavom "Biciu koriu" :) Senas geras receptas, reiks butinai pagamint. Jis taip smagiai valgydavosi...:)
AtsakytiPanaikintimmm jau laukia saldytuve kada bus sudorotas, aisku neistveriau ir nesukibusi jau paskanavau, tai suuuper! paprastas ir labai skanus receptas, 10 balu!
AtsakytiPanaikintiO kiek laiko reikia ji laikyti saldytuve?
AtsakytiPanaikintiTol, kol sustingsta.
AtsakytiPanaikintijei as ji valgyciau po keliu dienu,ar jam nieko neatsitiktu? :)
AtsakytiPanaikintiO kas jam gali atsitikti? :)
PanaikintiO as darydavau ta konkorezi is nesaldžių kukurzu tu chrustiku kur dezutese ankciau buvo. Juos supildavom su istirpintais irisais ir sviestuku.
AtsakytiPanaikintiMes šį tortą vadindavome parpeliniu tortu,mama kepdavo kiekvienam mūsų gimtadieniui, o pats skaniausias yra šiltas, valgomas su pienu :)
AtsakytiPanaikintiKepiau,super skanu,rekomenduoju visoms pabandyti,ir šeimynai labai patiko.Dabar bus nuolatinis mano kepinys😊😉
AtsakytiPanaikinti