Puslapiai

2010 m. lapkričio 25 d., ketvirtadienis

Kulinarinė dovana iš UK

Niekada nerašiau jokių įrašų, išskyrus receptus. Bet šio negaliu neparašyti, nes noriu padėkoti vienam žmogui. O kartu ir pasidžiaugti iš to žmogaus gauta dovana.

Iš savo draugės Jurgitos, gyvenančios UK, labai netikėtai gavau dovanų - didžiulę, seną tortų ir pyragų anglišką receptų knygą S.Hartwell "Cake making and decorating", kuri ilgai klajojusi po paštą ir kaimynų butus :)), pagaliau pasiekė mane. Didelė, sunki knyga, pilnutėlė įvairiausių tortų receptų su gražiausiomis iliustracijomis; išleista 1988 m., bet atvertus pamačiau, kad ji kaip ką tik iš spaustuvės!


Dovana be jokios progos. Tik todėl, kad žmogus žavisi mano pomėgiu gaminti, kad džiaugiasi kiekvienu nauju receptu, lyg tai būtų didžiausias šedevras, kad visada mane skatina tobulinti savo pomėgį ir dalintis juo su kitais. Sutikus šį žmogų, - nepaprastai talentingą fotografę ( http://www.jmoorhousephotography.com/ ), dizainerę, menininkę, supratau vieno pasakymo prasmę - Tik didis žmogus ir Jums gali įteigti, kad ir Jūs galite tapti didžiu... :) Jurga, tai apie Tave :)

Jurgita, Ačiū dar kartą Tau ir Peter už tokią puikią dovaną. Ir už tai, kad visada žaviesi net mažais dalykais, kuriuos sukuriu.
Šia dovana be abejo "dalinsiuosi" ir su savo skaitytojais - receptų knygoje nesuskaičiuojama galybė :))

2010 m. lapkričio 21 d., sekmadienis

Sluoksniuotas medaus tortas

Radau kelis kitokius medaus torto variantus. Štai vienas iš jų - sluoksniuotas medaus tortas. Kuo skiriasi nuo paprasto Medaus torto? Čia kepama daug super plonų, kietų lakštų, kurie vėliau torte suminkštėja, ir kartu su kremu sudaro puikų skonio duetą :)



Biskvitai:

50 gr. sviesto
3 v.š. medaus
2/3 stiklinės rudojo cukraus (stiklinė - 200 ml)
1 kiaušinis
50 ml. pieno
1/2 a.š. sodos
3 stiklinės miltų
žiupsnelis druskos

Kremas:

200 ml. grietinės
500 ml. grietinėlės 35 %
2 v.š. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
15 gr. želatinos

Karamelė papuošimui (nebūtina):

140 gr. cukraus
50 ml. vandens
60 ml. grietinėlės
1 v.š. sviesto

Biskvitai. Ant nedidelės ugnies (arba ant vandens garų vonelės) pakaitiname sviestą, pieną, medų ir cukrų. Truputį atvėsiname, supilame išplaktą kiaušinį, išmaišome. Sodą užgesiname actu, supilame į turimą masę ir iš karto greitai išmaišome. Miltus persijojame su druska. Po truputį beriame į skystą masę, maišome, kol galėsime minkyti tešlą. Tešla turi nelipti prie rankų, bet būti minkšta (tiek, kad galima būtų kočioti). Tešlą dėti į dubenį, uždengti rankšluostėliu ir leisti pastovėti 15 min. Tuomet padalinti ją į 9 gabaliukus. Išsikirpti iš storesnio popieriaus 18 x 23 cm. stačiakampį. Apvedžioti jo kontūrus ant 9 kepimo popieriaus lapų - tai bus lakštų forma. Iškočioti ant apvedžiotų stačiakampių kiekvieną lakštą labai labai plonai (!!!) šiek tiek už kontūro, kad biskvito liktų trupiniams, kai apipjausime kraštus (trupinių reikia visai nedaug). Keliose vietose subadome šakute, kad kepant nekiltų "burbulai". Kepame po vieną lakštą 180 C orkaitėje apie 3-5 min. Žiūrėkite pagal savo orkaitę - kai lakštai gražiai paruduoja, traukite iš orkaitės. Iš karto juos apipjauname (!) uždėję iš popieriaus iškirptą formą, nes jie akimirksniu kietėja. Jie ir turi būti kieti ir trapūs - vėliau sutepti kremu jie suminštės.

Kremas. Želatiną užpilame 40 ml. šaltos grietinėlės. Likusią grietinėlę išplakame iki standumo kartu su cukrumi ir vanilinu. Išbrinkusią grietinėlėje želatiną pakaitiname ant nedidelės ugnies, kol želatina ištirps. Atvėsiname iki kambario temperatūros, atsargiai supilame į išplaktą grietinėlę, truputį paplakame mikseriu nedideliu greičiu. Tuomet padidiname plakimo greitį ir vėl išplakame iki standumo - tai užima ne daugiau nei pusę minutės. Truputį grietinėlės atidedame papuošimui (man užteko 4-5 didelių šaukštų). Į likusią sudedame grietinę, išmaišome iki vientisos masės. Pastatome į šaldytuvą, kad kremas šiek tiek "apstingtų", ir juo galėtume tepti lakštus.

Karamelė papuošimui. Iš karto perspėju - karamelės virimo procesas nėra toks paprastas. Bent jau taip pasirodė man, nes dariau pirmą kartą. Тortą galite puošti tiesiog trupiniais, grietinėle. Bet karamelės skonis kartu su tortu - tiesiog tobulas derinys :) Tad jei norite paeksperimentuoti - pabandykite.
Puode cukrų su vandeniu užvirinti nuolat maišant. Puodo kraštus (palei skystį) karts nuo karto perbraukti vandenyje sušlapinta šluotele (teptuku), kad ant sienelių nesusidarinėtų cukraus kristalai. Sumažinti ugnį iki vidutinės ir virti tol, kol išgaruos skystis ir cukrus taps birus, baltas. Intensyviai maišant kaitinti toliau - cukraus "milteliai" ima tirpti ir lydosi į rudą karamelę. Kai tik ištirpsta cukrus - nukeliame nuo ugnies, supilame grietinėlę, išmaišome. Atsargiai, nes į karštą karamelę supylus šaltą grietinėlę ji gali taškytis! Dedame sviestą, maišome, kol ištirps. Atvėsiname. Man karamelė vis tiek ėmė kristalizuotis, todėl aš ją perkošiau per smulkų sietelį. Perkošto kiekio užteko tortui papuošti.

Surinkimas, puošimas. Lakštus pertepame kremu. Kremo sluoksniai bus ploni, tad apskaičiuokite, kad užtektų pertepimui ir šiek tiek viso torto aptepimui. Torto šonus apibarstome nuo torto lakštų likusiais trupiniais. Ant viršaus, palei kraštus konditeriniu švirštu papuošiame grietinėle. Tada atsargiai užpilame skystą karamelę. Statome į šaldytuvą ne mažiau nei 6 val., o geriausia visai nakčiai. Skanaus!


Recepto šaltinis Десерты от Мишель

2010 m. lapkričio 16 d., antradienis

Tortas "Trys šokoladai"

Mėgstate šokoladą? Tada šis tortas tikrai Jums! Tai trijų šokoladų skonio tortas - juodojo, pieniško ir balto. Saldus, turtingo ir prabangaus skonio tortas, kuriame kiekvienas atras savo mėgstamą šokoladą...



Tortas 24 cm. apvaliai formai (skliausteliuose nurodytas kiekis - 20 cm. formai)

Šokoladiniam biskvitui:

100 gr. miltų (50)
100 sviesto (50)
30 gr. cukraus (sviestui) (15)
100 gr. juodojo šokolado (50)
labai mažas žiupsnelis druskos
žiupsnelis vanilinio cukraus
11 gr. kepimo miltelių (5)
4 kiaušiniai (2)
130 gr. cukraus (baltymams) (75)
3-4 v.š. kreminio likerio (šviesaus) (2-3)


Juodojo šokolado musas:

200 gr. juodo šokolado (kuo didesnis procentas kakavos!) (100)
50 gr. sviesto (25)
200 ml. grietinėlės 35 % (100)
50 ml. kreminio likerio (šviesaus) (25)
8 gr. želatinos (4)

Pieniško šokolado musas:

200 gr. pieniško šokolado (100)
50 gr. sviesto (25)
200 ml. grietinėlės 35 % (100)
50 ml. kreminio likerio (šviesaus) (25)
8 gr. želatinos (4)

Balto šokolado musas:

200 gr. balto šokolado (100)
50 gr. sviesto (25)
200 ml. grietinėlės 35 % (100)
50 ml. kremino likerio (šviesaus) (25)
8 gr. želatinos (4)

Papuošimo glajus:

100 gr. balto šokolado (50)
50 ml. grietinėlės (25)
50 gr. sviesto (25)
4 gr. želatinos (3)

Biskvitas. Atskirti trynius nuo baltymų. Kambario temperatūros minkštą sviestą išplakti su cukrumi (30 gr.) ir vanilinu iki purumo. Įberti druską, supilti ant vandens garų vonelės ištirpintą ir atvėsintą šokoladą, gerai išplakti. Sudėti trynius ir vėl viską išplakti. Atskirai išplakti baltymus su cukrumi (130 gr.) iki standumo (paviršius turi būti blizgantis, lygus, baltymai nerentantys iš apversto dubenio). Miltus persijoti kartu su kepimo milteliais. Sudėti kartu šokoladinę masę, baltymus ir suberti miltus. Viską labai atsargiai išmaišyti iki vientisos masės. Formos dugną iškloti kepimo popieriumi, supilti tešlą ir kepti 160 C orkaitėje apie 30 min. (tikrinti mediniu pagaliuku - jei pagaliukas jau sausas - biskvitas iškepęs).

Apipjauname iškepusio ir atvėsinto biskvito šonus - apie 1 cm. (taip, kad įdėjus jį į formą, tarp biskvito kraštų ir formos būtų 1 cm. tarpas). Biskvitas labai trapus - tad atsargiai ji nuiminėkite nuo kepimo popieriaus! Biskvitą sulaistome likeriu ir dedame į šaldymo kamerą (!) tol, kol ruošime musą.

Musai. Visą želatiną (24 gr.) užpilame 50 ml. šaltos grietinėlės ir paliekame išbrinkti. Visą grietinėlę (600 ml) gerai atšaldome ir išplakame iki standumo. Pastatome į šaldytuvą.

Darome juodojo šokolado musą. Juodą šokoladą sulaužome mažais gabaliukais, dedame į puodą kartu su sviestu ir ant silpnos ugnies maišydami pakaitiname, kol viskas ištirps. Dedame 1/3 dalį išbrinkusios želatinos, ir dar maišydami pakaitiname, kol želatina ištirpsta (neužviriname!). Nukeliame nuo ugnies. Įmaišome likerį. Masę atvėsiname. Dedame 1/3 grietinėlės, viską atsargiai išmaišome.

Išimame iš šaldymo kameros biskvitą. Dedame jį į formą nuimamais kraštais (jei Jūsų forma nėra labai sandari - išklokite ją maistine plėvele, kad palei dugną neišbėgtų kremas). Į tarpą, esantį tarp biskvito ir formos, pilame musą. Kas lieka - supilame ant biskvito viršaus, išlyginame paviršių ir statome į šaldymo kamerą.

Pieniško ir balto šokolado musai. Analogiškai paruošiame pieniško šokolado musą. Atvėsiname ir supilame ant jau "apstingusio" juodojo muso sluoksnio (palieskite paviršių pirštu - jei pakankamai sutvirtėjęs - galima atsargiai pilti kitą sluoksnį). Vėl statome į kamerą, kad sustingtų. Ant sustingusio užpilame balto šokolado musą. Vėl stingdome.

Papuošimo glajus. Želatiną užpilame 1,5 v.š. grietinėlės, paliekame išbrinkti. Grietinėlę pakaitiname kartu su sviestu, kol sviestas ištirpsta. Užviriname. Sudedame baltą šokoladą. Kaitiname, kol ištirpsta. Sudedame išbrinkusią želatiną, visiškai ištirpiname, bet neužviriname. Glajų atvėsiname ir atsargiai supilme ant sustingusio torto, pakreipdami formą į šonus, kad glajus tolygiai pasiskirstytų. Statome į šaldytuvą, kad tortas gerai sustingtų.

P.S. Šį receptą turėjau jau gal 2 metus, vis maniau, kad labai sudėtingas tortas, bet pasirodo - viskas labai paprasta, o rezultatas pranoko visus lūkesčius. Originaliame recepte autorė rašė, kad jei tortą užšaldyt - jis buna labai panašus į šokoladinius ledus... Bet aš tiesiog nespėjau užšaldyt nė gabaliuko - torto labai greitai nebeliko :)




Recepto šaltinis say7.info

2010 m. lapkričio 12 d., penktadienis

Makaronų apkepas su tunu ir žirneliais


Formai 18 x 24 cm.

250 gr. makaronų ("kaspinėlių")
100 gr. šaldytų žirnelių
1 skardinė konservuoto tuno (apie 180 gr.)
250 gr. fermentinio sūrio
2 v.š. sviesto
1.5 v.š. miltų
250 ml. pieno
malto muskato riešuto
druskos pipirų
kt. prieskonių (jei norite)

Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje, bet neperverdame, nes jie dar troškinsis orkaitėje.

Puode išlydome sviestą, beriame miltus, pakepiname apie 1 min. Plona srovele, maišant pilame pieną ir kaitiname, kol padažas ima tirštėti. Paskaniname muskato riešutu, druska, pipirais. Įmaišome pusę tarkuoto sūrio, beriame žirnelius. Viską sumaišome. Galiausiai dedame tuną ir išmaišome.

Padažą sumaišome su makaronais. Viską dedame į kepimo formą, apibarstome likusiu sūriu ir kepame 200 C orkaitėje apie 20 min, kol sūris gražiai užkepa. Skanaus!


Recepto šaltinis Sonatinos receptai

Greito paruošimo pyragėliai su kopūstais




Apie 20 vidutinio dyžio pyragėlių (viena skarda)

Matavimui naudojama stiklinė 200 ml


Tešla:

1 stiklinė pieno
2 v.š. cukraus
0,5 a.š. druskos
100 gr. sviesto
70 gr. aliejaus
2 kiaušiniai
7-11 gr. sausų mielių pakelis (tų, kurias tereikia sumaišyti su miltais)
apie 5 stiklinės miltų

Įdarui:

Kopūstas
Svogūnas
Morka
1 kiaušinis
mėgstami prieskoniai
  • kiaušinis bandelių aptepimui (bet galite truputį kiaušinio pasilikti nuo tešlos ar įdaro kiaušinių)
Pieną, druską, cukrų, sviestą pašildome ant viryklės, kol ištirpsta sviestas. Tuomet supilti aliejų, išmaišyti. Šiek tiek atvėsinti (bet ne iki galo) ir supilti išplaktus kiaušinius, gerai išmaišyti. Miltus sumaišyti su mielėmis, į juos supilti skystą mišinį, užminkyti tešlą. Tešla turi būti elastinga, minkšta, bet nelipti prie rankų. Jei limpa - įberkite dar truputį miltų, bet kuo jų mažiau, tuo minkštesni bus pyragėliai. Kol ruošime įdarą - tešlą dedame į dubenį, uždengiame ir statome į šaldytuvą apie 30-40 min., kad pakiltų (pakyla nelabai daug, tad nesistebėkite, taip turi būti).

Kol tešla kyla - ruošiame įdarą. Pakepiname svogūną, morką, galiausiai kopūstus. Paskaniname druska, pipirais, prieskoniais. Atvėsiname, supilame išplaktą kiaušinį, išmaišome. Galite dar dėti kitų daržovių - tai Jūsų fantazijos ir noro reikalas :)

Išimame šiek tiek pakilusią tešlą, dar kartą gerai perminkome, atgnybiame gabalėlį, išminkome jį delne, dedame įdaro, gerai užspaudžiame siūlę ir dedame į skardą, išklotą kepimo popieriumi (siūle į apačią). Paliekame skardoje apie 20 min, kad pakiltų. Pyragėlius aptepame kiaušiniu, jei norime - pabarstome sezamo sėklomis (kmynais ar kt.). Kepame 200 C orkaitėje apie 30 min., arba kol gražiai paruduoja viršus.

P.S. Pyragėliai išėjo super minkšti ir skanūs... Valgyti juos reikėtų šiltus, bet ir šalti skanūs :)


Adaptuota iš say7.info

Sausainiai su obuoliais



200 gr. margarino arba sviesto (su margarinu turėtų gautis trapesni)
200 gr. grietinės
2 tryniai
3 stiklinės (po 200 ml.) miltų
4 v.š. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
1 a.š. cinamono + 1 v.š. cukraus (obuoliams pabarstyti)
3-4 vienodo dydžio obuoliai (vidutiniai)

Miltus beriame ant stalo (arba lentos, nes reikes kapoti peiliu), ant viršaus tarkuojame sviestą arba margariną, supilame grietinę, dedame trynius, cukrų ir vanilinį cukrų. Imame peilį, braukiame juo nuo kraštų miltus ir viską kapojame, kol visi produktai susimaišo tarupsavyje. Tada šaltomis rankomis suminkome į tešlą.

Tešlą daliname į 4 dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą, kad gerai atvėstų (geriausia palikti nakčiai).

Iš šaldytuvo išimame tešlą - pakartotinai jos perminkyti nereikia (!), nes tešla neturi stipriai atšilti. Iškočiojame 30 cm. skersmens apvalų lakštą. Supjaustome į 12 dalių (trikampiais). Obuolius nulupame, pabarstome cinamono/cukraus mišiniu (truputį paliekame susainių pabarstymui). Dedame skiltelę ant platesnio trikampėlio galo ir suvyniojame į ragelį. Jei obuolių skersmuo labai platus, lakštą galima dalinti į 8 dalis, kad užtektų trikampėlio pločio obuoliui apvynioti.

Pabarstome sausainius likusiu cinamono/cukraus mišiniu (arba tik cukrumi). Kepame 190 C orkaitėje apie 20-30 min., kol viršus ima gražiai ruduoti. Skanaus!

P.S. Labai skanūs sausainukai. Prieš valgant leiskite jiems visiškai atvėsti, tuomet jie būna trapesni.

Recepto šaltinis Sonatinos receptai