Puslapiai
2011 m. kovo 30 d., trečiadienis
Macarons (Makarons) - prancūziški saldėsiai
2011 m. kovo 19 d., šeštadienis
Apelsininiai keksiukai
Įdaryta paprika prancūziškai (Poivron farci)
2011 m. kovo 11 d., penktadienis
Tortas "Švelni naktis"
22 arba 24 cm. apvaliai torto formai (žr. recepto eigą)
Matavimui naudojama stiklinė 200 ml.
Biskvitui:
1,5 stiklinės miltų
2 kiaušiniai
0,5 indelio saldinto sutirštinto kondensuoto pieno (aš nedėjau)
1 stiklinė grietinės
200 gr. cukraus
3 v.š. kakavos miltelių
2 a.š. kepimo miltelių
Biskvito sulaistymui:
50 ml. vandens
50 gr. cukraus
30 gr. brendžio ar kt. (nebūtina)
Šokoladiniam kremui:
100 gr. juodojo šokolado
200 ml. grietinėlės 30-36 %
Karameliniam kremui:
indelis kondensuoto pieno "Rududu"
150 gr. minkšto, kambario temperatūros sviesto
Papuošimas (jei norite tokio, kaip nuotraukoje):
23 biskvitiniai sausainiai/piršteliai
100 ml. grietinėlės 36 %
Šokoladinis kremas. Visų pirmą reikėtų pasidaryti šokoladinį kremą, nes jį reikės palaikyti šaldytuve. Taigi, grietinėlę pakaitinti iki užvirimo, bet nevirinti. Užpilti ja sulaužytą šokoladą ir maišyti, kol jis ištirps. Pastatome šokoladinę masę į šaldytuvą, kad ji labai gerai atšaltų - apie 1,5-2 h. Atšaldytą masę išplakame mikseriu iki standumo (kremas atrodo panašiai, kaip plakta grietinėlė). Išsiplaka labai greitai.
Karamelinis kremas. Minkštą sviestą išplakame su kambario temperatūroje palaikytu "Rududu" iki vientisos masės.
Biskvitas. Jei torto šonus puošite sausainiais, kaip nuotraukoje, - kepkite biskvitą 24 cm. formoje. Jei be sausainių - 22 cm. Gal tiktų net 20 cm., bet reikėtų apsidraudimui įdėti aukštesnius "bortelius".
Kiaušinius su cukrumi plakti tol, kol masė taps tiršta, kelis kartus padidėjusi ir labai šviesiai geltonos spalvos (recepte rašė - beveik balta). Supilti grietinę, kondensuotą pieną (aš jo neturėjau, tad nedėjau). Atsargiai šaukštu išmaišyti. Suberti miltus, kakavą, kepimo miltelius ir vėl labai atsargiai šaukštu išmaišyti, kad masė nesukristų. Tešlą dalinti pusiau ir per du kartus iškepti kepimo formoje 2 biskvitus. Kepti 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. Atvėsusius biskvitus perpjauti į 2 lakštus - turėsime 4.
Man biskvitai iškepė labai ploni - apie 1 cm., tad perpjovus buvo apie 0,5. Bet sutepus tortą torto aukštis buvo iki formos viršaus.
Biskvito sulaistymas. Karštame vandenyje ištirpiname cukrų ir atvėsiname.
Surinkimas. Kaip jau rašiau - dėdami sausainius imame 24 cm. formos žiedą. Iš vienos pusės sausainius nupjaustome taip, kad jie galėtų stovėti. Biskvitų kraštus apipjauname taip, kad į tarpą tilptų sausainis. Dedame į lėkštę biskvitą, apjuosiame formos žiedu, palei formos kraštus į apipjautą biskvito tarpą sustatome sausainius. Sulaistome biskvitą, dedame pusę karamelinio kremo. Dedame kitą biskvitą, sulaistome sirupu, dedame visą šokoladinį kremą. Trečias biskvitas, sulaistymas ir likęs karamelinis kremas (galima truputį pasilikti užtepti ant torto viršaus). Viršų puošiau plakta grietinėle, bet galite puošti kaip norite Jūs :)
Jei nenaudosite sausainių, tai tiesiog surinkite tortą mažesnėje formoje. Puoškite pagal savo norus ir poreikius - grietinėle, kremais ar kt. Skanaus!
P.S. "Turtingo" skonio, saldus ir labai skanus tortas. Tiesiog puikiai dera su kava.. Rekomenduojamas saldesnių tortų mėgėjams (gaivumo jame nerasite).
Recepto šaltinis У самовара
2011 m. kovo 10 d., ketvirtadienis
Šokoladiniai triufeliai su vafliais
2011 m. kovo 8 d., antradienis
Su kovo 8-aja!
Tortas "Baltų rožių krepšelis" Mums, visoms pačioms nuostabiausioms, Moters dienos proga :)
2011 m. kovo 6 d., sekmadienis
Šokoladinė panna cotta
2011 m. kovo 2 d., trečiadienis
Tortas "Šokoladinė mėta"
20 cm. apvaliai formai
Biskvitas:
2 kiaušiniai
6 v.š. cukraus
4 v.š. miltų
2 v.š. kakavos miltelių
1 v.š. krakmolo
4 v.š. šilto vandens
1 a.š. kepimo miltelių
4 v.š. mėtinio sirupo biskvitams sulaistyti (naudojau Mojito Mint sirupą)
Jogurtinis kremas:
200 ml jogurto su mėtomis
150 ml. grietinėlės 36 %
10 gr. želatinos
2-3 v.š. cukraus (arba pagal skonį)
2 v.š. mėtinio sirupo (arba pagal skonį)
Šokoladinis kremas:
100 gr. juodojo šokolado
100 ml. grietinėlės 36 %
25 gr. sviesto
5 gr. želatinos
2 v.š. mėtinio sirupo
Biskvitas. Atskiriame trynius nuo baltymų. Trynius išplakame su cukrumi, palaipsniui pilame vandenį ir plakame masę iki šviesiai geltonos, tirštėti pradėjusios masės. Baltymus gerai išplakame iki standumo (paviršius turi būti lygus, blizgantis, masė apvertus dubenį turi laikytis, nekeisti formos!). Sudedame baltymus į trynių masę, viską labai atsargiai šaukštu išmaišome, kad baltymai nesukristų. Sumaišome miltus, krakmolą, kakavą ir kepimo miltelius. Persijojame per sietelį ir suberiame į turimą kiaušinių masę. Viską vėl labai atsargiai, lėtai šaukštu išmaišome, kad neliktų miltų gumuliukų. Pilame į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Atvėsusį biskvitą perpjauname į 3 lakštus.
Jogurtinis kremas. Užpilame želatiną 30 ml vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo. Jogurtą sumaišome su sirupu. Želatiną ištirpiname, atvėsiname, ir po vieną šaukštą pilame į jogurtą jį maišydami. Sudedame grietinėlę ir atsargiai išmaišome, kad nesukristų. Kremą pastatome į šaldytuvą, kad truputį sutvirtėtų (apie 15 min.)
Šokoladinis kremas. Želatiną užpilame 15 ml. grietinėlės ir paliekame išbrinkti. Likusią grietinėlę išplakame iki standumo ir pastatome į šaldytuvą. Šokoladą sulaužome gabaliukais, dedame į puodą kartu su sviestu ir ant mažos ugnies ištirpiname. Į karštą šokoladą dedame išbrinkusią želatiną ir maišome, kol ištirps (jei nelabai tirpsta, pastatykite trumpam ant virykės). Supilame mėtinį sirupą. Šokoladinę masę atvėsiname ir sudedame grietinėlę, šaukštu atsargiai išmaišome, kad grietinėlė nesukristų. Taip pat galima trumpam pastatyti į šaldytuvą, kad kremas nebūtų labai skystas (bet reikia karts nuo karto pamaišyti).
Surinkimas. Dedame į formą vieną biskvitą, sulaistome sirupu, pilame jogurtinį kremą. Dedame antrą biskvitą, sulaistome sirupu, pilame šokoladinį kremą, uždengiame trečiu biskvitu. Stingdome tortą šaldytuve. Geriausia per naktį. Puošiame pagal savo norus ir poreikius :) Aš aptepiau sviestiniu kremu, šonus apibarsčiau tarkuotu šokoladu, o ant viršaus kakavos milteliai. Ir drugeliai, kurių turėjau likusių nuo tortų dekoracijų darymo :) Skanaus!
P.S. Aš nepyliau į kremus mėtinio sirupo, maniau, kad užteks mėtinio jogurto skonio ir biskvitų sulaistymo, bet man kremuose sirupo visgi trūko, nes Mojito Mint sirupas nėra labai stipraus mėtinio skonio. Todėl recepte įrašiau, kad jo reikia, ir pati kitą kartą pilčiau. Bet, aišku, tai Jūsų skonio reikalas. Man šokoladinis-mėtinis tortas idealiai derėjo prie kvapnios kavos puodelio...