2011 m. kovo 30 d., trečiadienis

Macarons (Makarons) - prancūziški saldėsiai

Macarons - prancūziški, burnoje tirpstantys morenginiai-migdoliniai saldėsiai, kuriuos pagaminti ne retam pavyksta tikrai ne iš pirmo karto... Tai mano trečias bandymas :) Nesu ragavus tikrųjų Macarons (Lietuvoje jų net nesu mačius), tad skonio palyginti negaliu, bet namie kepti tiesiogine ta žodžio prasme - tirpsta burnoje...



Macarons:

11o gr. baltymų (apie 3 vidutinio dydžio baltymai)
100 gr. migdolų miltų (aš susimaliau migdolų plokšteles)
190 gr. cukraus pudros
20 gr. cukraus
mažas žiupsnelis druskos

Kremas:

100 gr. juodojo šokolado
4 a.š. mėtinio sirupo
1 v.š. sviesto

Vietoj migdolų miltų naudojau maltas migdolų plokšteles. Taigi, blenderyje susimalame iki miltų konsistencijos migdolų plokšteles (bet bus ne miltų konsistencija, o lipnoka masė). Sudedame į maltus migdolus cukraus pudrą ir dar kartą viską permalame blenderiu, kad abu produktai gerai susimaišytų - dabar jau turėtume gauti birią masę. Persijojame per sietelį, kad neliktų migdolų gabaliukų.

Baltymus reikia naudoti 24 val. pastovėjusius kambario temperatūroje. Beriame į baltymus druską, mikseriu paplakame, kol suputos. Tuomet po šaukštą beriame cukrų ir plakame, kol nebelieka cukraus kristalų, tik tuomet beriame kitą šaukštą. Baltymus reikia išplakti labai standžiai, jų paviršius turi būti blizgantis, apvertus dubenį jie neturi iškristi ar keisti savo formos ar slysti sienele.

Beriame į baltymus turimą birų mišinį ir maišome "keldami" tešlą nuo dugno ir "uždengdami" ja viršų. Idealiausiai tam tinka plokščia mentelė. Maišyti reikia kuo trumpiau! Tešlos konsistencija turi būti tokia, kad šaukšteliu jos uždėjus ant lėkštutės tešla labai lėtai slystų į šonus ir būsimo pyragaičio viršus taptų lygus, be kauburėlių. Jei konsistencija dar nėra tokia - pamaišome tešlą. Maišant ji skystėja. Bet vėlgi - labai svarbu tešlos nepermaišyti (!!!), nes išspausti Macarons'ai paprasčiausiai išskys į "blynus". Ant kepimo popieriaus nusipiešiame apie 3 cm. skersmens apskritimus. Tešlą dedame į konditerinį maišelį ir be jokio angalio ant nusipieštų apskritimų spaudžiame pyragaičius. Paliekame juos 60 min. kambario temperatūroje apdžiūtų. Tai labai svarbu, nes teigiama, kad nuo jų džiūvimo laiko priklauso "sijonėlių" formavimasis. Nežinau, kiek tame tiesos, bet palaikius nurodytą laiką šį kartą išties kepant pradėjo formuotis vadinami "sijonėliai".

Kepame iki 150 C įkaitintoje orkaitėje 14 min. Tačiau reikia atsižvelgti į savo orkaitės ypatumus. Mano antra pyragaičių skarda tokioje temperatūroje labai greitai perkepė (parudavo). Kitą kartą mažinčiau temperatūrą. Iškeptus visiškai atvėsiname!

Kremas. Šokoladą ištirpiname su sviestu, supilame sirupą. Pastatome į šaldytuvą, kad pradėtų stingti taip, kol kremas nebėgs iš suklijuotų pyragaičių. Galite suklijuti paprasčiausia Nutela, kitais šokoladais, maskarponės kremu ir kt.

Prieš valgant rekomenduojama Macaron'sus bent dieną palaikyti šaldytuve, o išėmus iš šaldytuvo valandą palaikyti kambario temperatūroje. Aš taip ir padariau - jie išties skanesni pastovėję!


Recepto šaltinis Call me cupcake

2011 m. kovo 19 d., šeštadienis

Apelsininiai keksiukai


15 keksiukų

Keksiukams:

100 ml. išspaustų apelsinų sulčių
100 ml. pieno
2 nedideli kiaušiniai
50 gr. grietinės
100 gr. sviesto
100 gr. cukraus
250 gr. miltų
1,5 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

Glajui:

30 ml. išspaustu apelsinų sulčių
100 gr. cukraus pudros

Keksiukai. Išplakame kiaušinius su cukrumi. Dubenyje šaukštu sumaišome išplaktus kiaušinius, pieną, sultis, grietinę, ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Kitame dubenyje sumaišome miltus, druską ir kepimo miltelius. Į sausą masę supilame skystąją ir šaukštu maišome tik kol neliks sausų miltų. Nepermaišome! Dedame į keksiukų formą popierinies keksiukų formeles, užpildome 2/3 formelės tešla ir kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. (tikriname viduriuką mediniu pagaliuku).

Glajus. Išmaišome sultis su cukraus pudra iki vientisos masės. Dar šiltus keksiukus kulinariniu teptuku aptepame glajumi. Leidžiame sustingti. Tuomet galime aptepti pakartotinai, nes glajus linkęs susigerti. Aš tepiau net 3 kartus, kol sunaudojau visą glajų. Skanaus!

P.S. Nepaprastai skanu... Keksiukai labai minkšti, skonis švelnus, o glajus jį puikiai "paryškina".

Recepto šaltinis Annie's eats

Įdaryta paprika prancūziškai (Poivron farci)


6 paprikų puselės

3 vidutinio dydžio paprikos
400 gr. faršo
1 didelis svogūnas
50 gr. fermentinio sūrio
3-4 v.š. džiūvėsėlių
sviesto
žalumynų (pertažolių, krapų arba kt.)
druska, pipirai, prieskoniai mėsai

Paprikas perpjauname pusiau, išskobiame sėklalizdžius. Svogūną smulkiai supjaustome ir apkepiname (nors tai nėra būtina, galima į mėsą jį dėti ir žalią), dedame į faršą. Tai pat sudedame smulkints žalumynus, beriame druskos, pipirų, prieskonių. Prikemšame paprikų puseles faršu. Ant viršaus pabarstome tarkuotu sūriu, ant sūrio džiūvėsėlių ir galiausiai ant kiekvienos puselės uždedame po gabaliuką sviesto. Kepame 190 C orkaitėje apie 40 min. Patiekiame su bulvėmis arba ryžiais. Skanaus!

P.S. Labai paprastas ir greitas patiekalas. Man šiek tiek trūko kokio nors padažo, tad pasidariau jį iš majonezo ir pomidorų padažo.

Recepto šaltinis say7.info

2011 m. kovo 11 d., penktadienis

Tortas "Švelni naktis"

Dar vienas tortas šokoladinių, saldžių tortų mėgėjams :)



22 arba 24 cm. apvaliai torto formai (žr. recepto eigą)

Matavimui naudojama stiklinė 200 ml.

Biskvitui:

1,5 stiklinės miltų
2 kiaušiniai
0,5 indelio saldinto sutirštinto kondensuoto pieno (aš nedėjau)
1 stiklinė grietinės
200 gr. cukraus
3 v.š. kakavos miltelių
2 a.š. kepimo miltelių

Biskvito sulaistymui:

50 ml. vandens
50 gr. cukraus
30 gr. brendžio ar kt. (nebūtina)

Šokoladiniam kremui:

100 gr. juodojo šokolado
200 ml. grietinėlės 30-36 %

Karameliniam kremui:

indelis kondensuoto pieno "Rududu"
150 gr. minkšto, kambario temperatūros sviesto

Papuošimas (jei norite tokio, kaip nuotraukoje):

23 biskvitiniai sausainiai/piršteliai
100 ml. grietinėlės 36 %

Šokoladinis kremas. Visų pirmą reikėtų pasidaryti šokoladinį kremą, nes jį reikės palaikyti šaldytuve. Taigi, grietinėlę pakaitinti iki užvirimo, bet nevirinti. Užpilti ja sulaužytą šokoladą ir maišyti, kol jis ištirps. Pastatome šokoladinę masę į šaldytuvą, kad ji labai gerai atšaltų - apie 1,5-2 h. Atšaldytą masę išplakame mikseriu iki standumo (kremas atrodo panašiai, kaip plakta grietinėlė). Išsiplaka labai greitai.

Karamelinis kremas. Minkštą sviestą išplakame su kambario temperatūroje palaikytu "Rududu" iki vientisos masės.

Biskvitas. Jei torto šonus puošite sausainiais, kaip nuotraukoje, - kepkite biskvitą 24 cm. formoje. Jei be sausainių - 22 cm. Gal tiktų net 20 cm., bet reikėtų apsidraudimui įdėti aukštesnius "bortelius".

Kiaušinius su cukrumi plakti tol, kol masė taps tiršta, kelis kartus padidėjusi ir labai šviesiai geltonos spalvos (recepte rašė - beveik balta). Supilti grietinę, kondensuotą pieną (aš jo neturėjau, tad nedėjau). Atsargiai šaukštu išmaišyti. Suberti miltus, kakavą, kepimo miltelius ir vėl labai atsargiai šaukštu išmaišyti, kad masė nesukristų. Tešlą dalinti pusiau ir per du kartus iškepti kepimo formoje 2 biskvitus. Kepti 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. Atvėsusius biskvitus perpjauti į 2 lakštus - turėsime 4.

Man biskvitai iškepė labai ploni - apie 1 cm., tad perpjovus buvo apie 0,5. Bet sutepus tortą torto aukštis buvo iki formos viršaus.

Biskvito sulaistymas. Karštame vandenyje ištirpiname cukrų ir atvėsiname.

Surinkimas. Kaip jau rašiau - dėdami sausainius imame 24 cm. formos žiedą. Iš vienos pusės sausainius nupjaustome taip, kad jie galėtų stovėti. Biskvitų kraštus apipjauname taip, kad į tarpą tilptų sausainis. Dedame į lėkštę biskvitą, apjuosiame formos žiedu, palei formos kraštus į apipjautą biskvito tarpą sustatome sausainius. Sulaistome biskvitą, dedame pusę karamelinio kremo. Dedame kitą biskvitą, sulaistome sirupu, dedame visą šokoladinį kremą. Trečias biskvitas, sulaistymas ir likęs karamelinis kremas (galima truputį pasilikti užtepti ant torto viršaus). Viršų puošiau plakta grietinėle, bet galite puošti kaip norite Jūs :)

Jei nenaudosite sausainių, tai tiesiog surinkite tortą mažesnėje formoje. Puoškite pagal savo norus ir poreikius - grietinėle, kremais ar kt. Skanaus!

P.S. "Turtingo" skonio, saldus ir labai skanus tortas. Tiesiog puikiai dera su kava.. Rekomenduojamas saldesnių tortų mėgėjams (gaivumo jame nerasite).





Recepto šaltinis У самовара

2011 m. kovo 10 d., ketvirtadienis

Šokoladiniai triufeliai su vafliais


300 gr. juodojo šokolado
200 gr. grietinėlės 36 %
2 saujos susmulkintų vaflių lakštų triufeliams
1 v.š. brendžio, likerio (nebūtina)
mažas žiupsnelis druskos
smulkintų vaflių triufelių apvoliojimui

Grietinėlę pakaitiname ant vidutinės ugnies iki užvirimo, bet neužverdame. Užpilame ja sulaužytą arba sutarkuotą šokoladą ir maišome, kol šokoladas ištirps. Įpilame norimo alkoholio (aš naudojau kreminį likerį), įberiame druskos (pasak Jamie Oliver, druska triufeliuose paryškina šokolado skonį). Pastatome į šaldytuvą, kol masė gerai atvės ir pradės tirštėti. Tada dar kartą išmaišome ir įmaišome smulkintus vaflius. Stingdome viską šaldytuve iki tokios konsistencijos, kad galima būtų formuoti triufelius (aš palikau visai nakčiai). Imame 2 šaukštelius, vienu paimamame šokolado, dedame į smulkintus vaflius, ir abiem šaukšteliais voliodami vafliuose suteikiam triufelio formą. Laikome šaldytuve. Skanaus!

P.S. Triufelius darau, kai nėra laiko daryti kažkokį rimtesnį saldumyną. Paprasta ir be galo skanu... Esu darius paprastus triufeliukus be vaflių, o šį kartą tiesiog paeksperimentavau - man skonis šiek tiek priminė senus pirktinius saldainius/triufelius (pavadinimas buvo, berods, "Eglutė") :)


2011 m. kovo 8 d., antradienis

Su kovo 8-aja!

Sveikinimai visoms Moterims kovo 8 dienos proga! Šypsokimės, kad visas pasaulis norėtų šypsotis kartu su mumis, ir žydėkime gražiau už gražiausias pasaulio gėles! :)

Tortas "Baltų rožių krepšelis" Mums, visoms pačioms nuostabiausioms, Moters dienos proga :)

2011 m. kovo 6 d., sekmadienis

Šokoladinė panna cotta

Itališkas pieno ir grietinėlės desertas - daugybė variantų su karamele, vaisiais, sirupais... daug jų esu nusižiūrėjus, o vienoje TV laidoje pamačiau šiek tiek kitokią idėją - Šokoladinę panna cottą, tad noriu pasidalinti su Jumis.


6 indeliai po 150 ml (arba kitokie)

400 ml. grietinėlės 36 %
400 pieno 2,5-3,2 %
2/3 stiklinės cukraus
30 gr. (2 v.š.) želatinos
60 ml. vandens
2/3 a.š. kakavos miltelių
100 gr. juodojo šokolado
1 a.š. vanilinio cukraus

Visą želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti.

Rudas sluoksnis. Į vieną puodą pilame 200 ml. grietinėlės, beriame pusę vanilinio cukraus ir ant vidutinės ugnies maišydami pakaitiname iki užvirimo, bet neužviriname! Kitame puode maišydami pakaitiname 200 ml. pieno su puse cukraus ir visa kakava iki užvirimo, bet irgi neužviriname! Į pieną sudedame pusę želatinos ir maišome, kol ištirps. Galima pieną perkošti per smulkų sietelį, kad neliktų neištirpusių želatinos grūdelių ar kakavos. Supilame į pieną grietinėlę. Išpilstome lygiomis dalimis į norimus indelius ir pastatome į šaldytuvą kelioms valandoms, kad sustingtų. Tuomet sutarkuojame 50 gr. šokolado ir užbarstome ant rudo sluoksnio taip, kad plonas šokolado sluoksnis matytųsi per stiklinės sienelę.

Baltas sluoksnis. Viską darome taip pat, kaip rudam sluoksniui, tik neberiame kakavos. Baltąjį sluoksnį atvėsiname ir atvėsintą šaukštu atsargiai išpilstome ant rudo sluoksnio. Truputį šokolado gali išplaukti į paviršių, bet nieko tokio, paskui viršų pabarstysime šokoladu papuošimui. Statome į šaldytuvą, kol sustings (aš laikiau per naktį). Viršų pabarstome likusiu šokoladu. Skanaus!

P.S. Aš bėriau visą stiklinę cukraus, bet kartu su šokoladu man pasirodė truputį per saldu, tad recepte parašiau tik 2/3 stiklinės. Labai skanus dviejų skonių desertas!



Recepto idėja - Ren TV laida "Званый ужин"

2011 m. kovo 2 d., trečiadienis

Tortas "Šokoladinė mėta"

Torto recepto idėja gimė, kai per klaidą nusipirkau jogurto su mėtomis... Kadangi seniai nebuvau kepus torto sau, tad sukūriau mėtų skonio torto receptuką. Šokoladas, gaivus kremas ir lengvas mėtinis skonis - man, kaip mėtų mėgėjai, išėjo tiesiog tobulas derinys... ♥



20 cm. apvaliai formai

Biskvitas:

2 kiaušiniai
6 v.š. cukraus
4 v.š. miltų
2 v.š. kakavos miltelių
1 v.š. krakmolo
4 v.š. šilto vandens
1 a.š. kepimo miltelių
4 v.š. mėtinio sirupo biskvitams sulaistyti (naudojau Mojito Mint sirupą)

Jogurtinis kremas:

200 ml jogurto su mėtomis
150 ml. grietinėlės 36 %
10 gr. želatinos
2-3 v.š. cukraus (arba pagal skonį)
2 v.š. mėtinio sirupo (arba pagal skonį)

Šokoladinis kremas:

100 gr. juodojo šokolado
100 ml. grietinėlės 36 %
25 gr. sviesto
5 gr. želatinos
2 v.š. mėtinio sirupo

Biskvitas. Atskiriame trynius nuo baltymų. Trynius išplakame su cukrumi, palaipsniui pilame vandenį ir plakame masę iki šviesiai geltonos, tirštėti pradėjusios masės. Baltymus gerai išplakame iki standumo (paviršius turi būti lygus, blizgantis, masė apvertus dubenį turi laikytis, nekeisti formos!). Sudedame baltymus į trynių masę, viską labai atsargiai šaukštu išmaišome, kad baltymai nesukristų. Sumaišome miltus, krakmolą, kakavą ir kepimo miltelius. Persijojame per sietelį ir suberiame į turimą kiaušinių masę. Viską vėl labai atsargiai, lėtai šaukštu išmaišome, kad neliktų miltų gumuliukų. Pilame į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Atvėsusį biskvitą perpjauname į 3 lakštus.

Jogurtinis kremas. Užpilame želatiną 30 ml vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo. Jogurtą sumaišome su sirupu. Želatiną ištirpiname, atvėsiname, ir po vieną šaukštą pilame į jogurtą jį maišydami. Sudedame grietinėlę ir atsargiai išmaišome, kad nesukristų. Kremą pastatome į šaldytuvą, kad truputį sutvirtėtų (apie 15 min.)

Šokoladinis kremas. Želatiną užpilame 15 ml. grietinėlės ir paliekame išbrinkti. Likusią grietinėlę išplakame iki standumo ir pastatome į šaldytuvą. Šokoladą sulaužome gabaliukais, dedame į puodą kartu su sviestu ir ant mažos ugnies ištirpiname. Į karštą šokoladą dedame išbrinkusią želatiną ir maišome, kol ištirps (jei nelabai tirpsta, pastatykite trumpam ant virykės). Supilame mėtinį sirupą. Šokoladinę masę atvėsiname ir sudedame grietinėlę, šaukštu atsargiai išmaišome, kad grietinėlė nesukristų. Taip pat galima trumpam pastatyti į šaldytuvą, kad kremas nebūtų labai skystas (bet reikia karts nuo karto pamaišyti).

Surinkimas. Dedame į formą vieną biskvitą, sulaistome sirupu, pilame jogurtinį kremą. Dedame antrą biskvitą, sulaistome sirupu, pilame šokoladinį kremą, uždengiame trečiu biskvitu. Stingdome tortą šaldytuve. Geriausia per naktį. Puošiame pagal savo norus ir poreikius :) Aš aptepiau sviestiniu kremu, šonus apibarsčiau tarkuotu šokoladu, o ant viršaus kakavos milteliai. Ir drugeliai, kurių turėjau likusių nuo tortų dekoracijų darymo :) Skanaus!

P.S. Aš nepyliau į kremus mėtinio sirupo, maniau, kad užteks mėtinio jogurto skonio ir biskvitų sulaistymo, bet man kremuose sirupo visgi trūko, nes Mojito Mint sirupas nėra labai stipraus mėtinio skonio. Todėl recepte įrašiau, kad jo reikia, ir pati kitą kartą pilčiau. Bet, aišku, tai Jūsų skonio reikalas. Man šokoladinis-mėtinis tortas idealiai derėjo prie kvapnios kavos puodelio...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...