2012 m. kovo 29 d., ketvirtadienis

Kibinai

Turbūt daugelis turite savo kibinų receptą. Kas dar neradote labiausiai patinkančio, siūlau pamėginti manąjį :)


Apie 15 kibinų

Tešlai:
150 gr. sviesto
110 gr. grietinės
2 kiaušiniai
1 a.š. cukraus
0,3 a.š. druskos
350-400 gr. miltų

Įdarui:

350-400 gr. smulkiai pjaustytos mėsos arba faršo (aš visada naudoju kalakutienos faršą)
1 didelis svogūnas
2 česnako skiltelės
druskos
pipirų
raudonėlio, rozmarino ar kt. žolelių
100 ml. kefyro

kiaušinio aptepimui (galite pasilikti truputį nuo tešlos kiaušinių)

Tešla. Sviestą supjaustome mažais gabaliukais, sumaišome su 350 gr. miltų ir rankomis triname, kol sviestas visiškai susitrina su mitais - gauname birų mišinį. Dubenėlyje išplakame kiaušinius su druska ir cukrumi, sumaišome juos su grietine, ir pilame viską į turimą birų mišinį. Maišome šaukštu, kol galėsime minkyti. Išminkome viską, kol gausime minkštą, elastingą, bet prie rankų nelimpančią tešlą (jei reikia - įberkite dar miltų, bet nepadauginkite; man užteko 50 gr.). Pastatome tešlą 30 min. į šaldyuvą.

Įdaras. Svogūną ir česnaką susmulkiname. Visus produktus sumaišome. Formuojame kibinus ir kepame 200 °C orkaitėje apie 30-40 min., kol gražiai paruduoja. Skanaus!

 P.S. Šį kartą pusę kibinų dariau su daržovių įdaru - patroškinau kopūstą, morkas, svogūną, česnaką, prieskonius. Irgi labai skanu!

2012 m. kovo 26 d., pirmadienis

Eklerai su šokoladiniu kremu


16-20 vidutinio dydžio eklerų

Eklerams:

200 gr. vandens
100 gr. sviesto
160 gr.  miltų
3-4 kiaušiniai (man užteko 3 L dydžio)
1 v.š. cukraus
0,3 a.š. druskos

Kremui:

200 ml. grietinėlės 35 %
200 gr. juodo arba pieniško šokolado
50 gr. sviesto
8 gr. želatinos

Eklerai. Vandenį, supjaustytą sviestą, cukrų, druską pilame į puodą ir užviriname. Sumažiname ugnį iki vidutinės, nenuimdami nuo viryklės puodo suberiame miltus ir intensyviai maišome, kol masė atšoks nuo puodo sienelių ir sušoks į gumulą.

Nukeliame puodą nuo viryklės, paliekame apie 4 min. atvėsti. Tuomet po vieną mušame kiaušinius ir lėtai, bet gerai maišome. Tešla turi būti minkšta, blizganti, elastinga, bet tvirta, pakankamai gerai laikanti savo formą. Todėl žiūrėkite, kiek kiaušinių įmušti - jei tešla jau reikiamos konsistencijos, daugiau kiaušinių nereikia (man užteko 3). Jei kartais įmušėte per daug kiaušinių, ir tešla pernelyg skysta, - grąžinkite puodą ant viryklės ir dar maišydami paplikykite tešlą, kol ji sutirštės (bet nepermaišykite ir neperlaikykite ant ugnies.

Dedame po valgomąjį šaukštą tešlos ant kepimo skardoje patiesto popieriaus. Labai gerai įkaitiname orkaitę iki 210° C, kepame eklerus apie 25 min., kol jie pradeda gražiai ruduoti ir susidaro plutelė. Tuomet sumažiname ugnį iki 180° C ir kepame dar apie 10 min. Išjungiame orkaitę ir neatidarę durelių paliekame eklerus atvėsti orkaitėje - apie 20-30 min.
Pastaba. Kepimo laikas priklauso nuo eklerų dydžio. Jei darysite mažesnius - trumpinkite kepimo laiką, stebėkite, kada jie pradeda ruduoti.

Kremas. Želatiną užpilame 25 ml. šalto vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinėlę išplakame iki standumo. Šokoladą ir sviestą ištirpiname puode ant nedidelės ugnies, supilame ištirpintą želatiną. Atvėsiname, sudedame grietinėlę ir nedideliu greičiu viską išplakame iki vientisos masės. Palaikome kremą šaldytuve iki tokios konsistencijos, kad galima būtų konditeriniu švirštu išvirkšti į eklerus. Kremu pripildytus eklerus palaikome šaldytuve, kad kremas sustingtų. Skanaus!

P.S. Komentarų čia net nereikia - tiesiog paragaukite... :)

2012 m. kovo 18 d., sekmadienis

Eklerai su varškės kremu



16 vidutinio dydžio eklerų

Eklerams:

200 grl. vandens
100 gr. sviesto
160 gr. miltų
3-4 kiaušiniai (man užteko 3 L dydžio)
1 v.š. cukraus
0,3 a.š. druskos

Kremui:

200 ml. grietinėlės 35 %
200 gr. kreminės arba paprastos varškės
4 v.š. cukraus (arba pagal skonį)

Eklerai. Vandenį, supjaustytą sviestą, cukrų, druską pilame į puodą ir užviriname. Sumažiname ugnį iki vidutinės, nenuimdami nuo viryklės puodo suberiame miltus ir intensyviai maišome, kol masė atšoks nuo puodo sienelių ir sušoks į gumulą.

Nukeliame puodą nuo viryklės, paliekame apie 4 min. atvėsti. Tuomet po vieną mušame kiaušinius ir lėtai, bet gerai maišome. Tešla turi būti minkšta, blizganti, elastinga, bet tvirta, pakankamai gerai laikanti savo formą. Todėl žiūrėkite, kiek kiaušinių įmušti - jei tešla jau reikiamos konsistencijos, daugiau kiaušinių nereikia (man užteko 3). Jei kartais įmušėte per daug kiaušinių, ir tešla pernelyg skysta, - grąžinkite puodą ant viryklės ir dar maišydami paplikykite tešlą, kol ji sutirštės (bet nepermaišykite ir neperlaikykite ant ugnies.

Dedame po valgomąjį šaukštą tešlos ant kepimo skardoje patiesto popieriaus. Labai gerai įkaitiname orkaitę iki 210° C, kepame eklerus apie 25 min., kol jie pradeda gražiai ruduoti ir susidaro plutelė. Tuomet sumažiname ugnį iki 180° C ir kepame dar apie 10 min. Išjungiame orkaitę ir neatidarę durelių paliekame eklerus atvėsti orkaitėje - apie 20-30 min.
Pastaba. Kepimo laikas priklauso nuo eklerų dydžio. Jei darysite mažesnius - trumpinkite kepimo laiką, stebėkite, kada jie pradeda ruduoti.

Kremas. Iki standumo išplakame grietinėlę su cukrumi ir sumaišome su varške (jei naudosite paprastą - pertrinkite per sietelį). Išvirkščiame kremo konditeriniu švirkštu į eklerus, arba tiesiog perpjovę juos per pusę.

P.S. Tai mano mėgstamiausi pyragaičiai. Jie tiesiog fantastiški...

2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

Spurgos "Smaližių džiaugsmas"


Išeiga - 25 spurgos

2 kiaušiniai
pusė indelio kondensuoto pieno (saldinto, sutirštinto)
2 stiklinės miltų (stiklinė 200 ml.)
1 a.š. (nubrauktas) kepimo miltelių
aliejaus virimui

Kiaušinius išplakame mikseriu (plakame apie 2 min). Supilame kondensuotą pieną, dar šiek tiek paplakame. Šaukštu įmaišome kepimo miltelius ir miltus. Tešla bus minkšta, lipni, bet miltų daugiau neberkite, nes spurgos bus per kietos.
Įkaitiname puode aliejų, įmetame žalios bulvės skiltelę, kad spurgos neprisigertų aliejaus, vandeniu sudrėkintomis rankomis formuojame graikiško riešuto dydžio spurgytes (didesnių nereikia, nes jos išsipučia) ir verdame aliejuje, kol gražiai apskrunda.

Atvėsintas galima apšlakstyti tirpintu šokoladu, ar glajumi iš sulčių ir cukraus pudros. Arba įpjovus vidurį pertepti džemu, uogiene, Nutella ar kt.

P.S. Keli produktai, keliolika minučių, ir lėkštė pilna spurgų :)

Recepto šaltinis - Lietuviški valgiai' 2011

2012 m. kovo 5 d., pirmadienis

Indiška sriuba su vištiena ir brokoliais



1,2 litro vandens
250 gr. vištienos filė
200 gr. šviežių brokolių
1 svogūnas
1-2 česnako skiltelės
1-2 a.š. kario
2 v.š. sviesto
2 v.š. kokoso drožlių
1 v.š. tarkuoto imbiero
150 ml. grietinėlės
2 v.š. miltų
2 v.š. citrinos sulčių
druskos
1 nedidelė aitrioji paprika (aš dėjau tik ketvirtadalį)
lauro lapelių
pipirų žirnelių

Vištieną supjaustome dideliais gabaliukais (kad greičiau išvirtų), dedame į vandenį, sumetame pipirus, kelis lauro lapelius ir verdame apie 30 min. Išimame iš sultinio ir atvėsiname.

Svieste pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką, kol gražiai pagelsta. Sudedame imbierą, miltus, karį, ir viską kelias minutes maišydami patroškiname ant nedidelės ugnies.

Svogūnus dedame į vištienos sultinį, pilame grietinėlę, užviriname ir sudedame pasmulkintus brokolių žiedynėlius. Verdame 8-10 min.

Sudedame maltą arba smulkiai supjaustytą vištieną (aš tiesiog rankom suplėšiau plonom juostelėm), smulkintą aitriąją papriką, sausoje keptuvėje pakepintas kokosų drožles, supilame citrinos sultis, įberiame druskos. Patiekiau su balta skrudinta duona. Skanaus!

P.S. Labai soti ir skani sriuba. Pagal receptą reikėjo 400 gr. vištienos, bet man visiškai pakako 250 gr.

Recepto šaltinis "Ji" Nr. 9/2012
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...