2009 m. spalio 27 d., antradienis

Brigadeiro branco - baltasis braziliškas saldumynas

Brigadeiro saldainiukų yra įvairių: su šokoladu, su kokosais, su pistacijomis ir kt. Aš sumiksavau savąjį variantą - su kokosu ir baltuoju šokoladu. Tad manasis Brigadeiro branco (baltasis):



1 indelio sutirštinto saldaus kondensuoto pieno
1 šaukštas sviesto
100 gr. tarkuoto balto šokolado
45 gr. kokoso drožlių
šokoladinių pabarstuku apvoliojimui

Kondensuotą pieną supilti į indą kaitinimui, įdėti sviestą. Kaitinti ant vidutinės ugnies. Nuolat maišyti, nes kondensuotas pienas labai svyla! Kaitinant suberti sutarkuotą baltą šokoladą. Kai maišant masė jau atšokinėja nuo kraštų - nukeliame ją nuo viryklės. Suberiame kokoso drožles, išmaišome ir paliekame atvėsti. Iš atvėsusios masės aliejumi arba sviestu pateptomis rankomis formuojame rutuliukus, apvoliojame pabarstukuose (aš dalį apvoliojau šokoladiniuose pabarstukuose, dalį kokoso drožlėse). Sudedame į popierinius krepšelius. Saldainiukus laikome šaltai. Skonis pasakiškas!



Šaltinis: iRRi style

Bandelės su sultiniu



Savaitgalio kepinys - nesaldžios mielinės bandelės su sultiniu. Labai skanios su sviestu, tepamu sūreliu, arba tiesiog naudojant vietoj duonos sumuštiniams.

1 puodelis sultinio (didelis arbatinis puodelis, apie 230 ml)
1 a.š. cukraus
1/2 a. š. druskos
1 pakelis sausų mielių (7 g.)
2,5 puodelio miltų
1 v.š aliejaus

Iš kubelio paruošti puodelš sultinio, jį atvėsinti (bet neatšaldyti visiškai). Į šiltą sultinį supilti mieles ir cukrų, išmaišyti ir palaukti 10-15 min, kol suputos. Tada suberti druską, po truputį berti miltus ir užminkyti elastingą tešlą. Tešlą dėti į aliejumi pateptą dubenį, ir kildinti šiltai apie 1 val.
Padalinti tešlą į 10 gabalėlių ir formuoti apvalias bandeles. Sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kildinti dar apie 20-30 min. Pakilusių bandelių viršų keliose vietose įkirpti žirklutėmis, nes priešingu atveju kepdamos sutrūkinės.

Įkaitinti orkaitę iki 230 C, ant dugno pastatyti dubenį su karštu vandeniu. Kepti bandeles 3-4 min, tuomet sumažinti temperatūrą iki 200 C ir dar kepti apie 15 min (kol gražiai apskrus).

P.S. Man po 30 min tešla iškilo beveik trigubai, tad nelaukiau visos valandos, palaikiau apie 40 min, ir formavau bandeles. Mano orkaitėje bandelės kepė apie 30 min., nes po laiko, nurodyto originaliame recepte, jos dar buvo pakankamai baltos.


Obuoliniai tešlainiai

Neapsakomai minkšti, sultingi, purūs tešlainiai su obuoliais. Iš recepte nurodytų produktų kiekio iškepiau 2 skardas sausainukų, kurie labai greitai dingo nuo stalo :)



600 gr. obuolių
2 v.š. citrinų sulčių
2 kiaušiniai
150 gr. cukraus
1 a.š vanilininio cukraus
2 v.š. grietinėlės
125 ml aliejaus
250 gr. miltų
2 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

Obuolius supjaustyti mažais kubeliais, apšlakstyti citrinų sultimis.

Dubenėlyje išplakti kiaušinius su cukrumi, vanilinu, druska, grietinėle ir aliejumi. Suberti miltus ir kepimo miltelius, gerai išmaišyti. Galiausiai sudėti obuolius ir dar kartą viską išmaišius šaukšteliu šią masę dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti 175 C orkaitėje apie 15-20 min.

P.S. Neturėjau grietinėlės, tad įpyliau šaukštą pieno. Tešla išėjo gan skystoka, todėl iškepusi pirmą skardą į tešlą įbėriau dar porą šaukštų miltų. Sausainukai tikrai labai skanūs! Rekomenduoju išbandyti.

Šaltinis: Sonatinos receptai

2009 m. spalio 25 d., sekmadienis

Bolo de caneca - pyragėlis per 3 minutes!

Kai radau šį receptą, jis man pasirodė kaip iš fantastinės knygos :))) Na kokį pyragėli iškepsi puodelyje per 3 minutes?? O pasirodo iškepsi, ir dar labai skanų :) Ypač geras receptas, kai užgriūna netikėti svečiai, o spintelėje net paprasčiausio sausainio nerasta... Tad šis portugališkas desertukas Bolo de caneca (pyragaitis puodelyje) kaip mat atsidurs ant stalo, jei tik turite mikrobangę, nes jį kepti reikia - lygiai 3 minutes!!!
Puodelis turėtų būti ne mažesnis, nei 250 ml (man patogiau buvo didesnis puodelis sultiniui, nes patogiau sumaišyti produktus)

4 v.š. miltų
4 v.š. cukraus
2 v.š. kakavos
1 kiaušinis
3 v.š pieno
3 v.š. aliejaus
1 а.š. kepimo miltelių (nebūtina)

Visų produktų imame po nubrauktą valgomą šaukštą.

Taigi į puodelį imušame ir išplakame kiaušinį, pilame aliejų, cukrų pieną, kakavą. Viską gerai išmaišome. Suberiame miltus ir kepimo miltelius (pagal receptą jie nebūtini, bet įbėriau apsidraudimui, kad pyragėlis iškiltų). Išmaišome, kad neliktų gumuliukų ir statome puodelį į mikrobangę, nustatome didžiausią galingumą ir laikmatį lygiai 3 minutėms :)

Man pyragėlis iškilo net virš puodelio kraštų, bet kadangi ėmiau didelį puodelį, tai išėmus iš mikrobangės jis susmego, bet tik tiek, kokio ir turėtų būti dydžio iš nurodytų produktų kiekio.


Štai taip pyragėlis atrodė išimtas iš puodelio:


Ir viduje per tokį trumpa laiką jis visiškai iškepęs - minkštut minkštutėlis!


Na tikrai pasakiško skonio desertas - labai minkštas, ir skaniausias dar šiltas. Galima valgyti su ledais, apibarstyti cukraus pudra, apipilti tirpdytu šokoladu ir kt. Skanaus!

Šaltinis - iRRi style

Sviestiniai sausainukai


1,5 stiklinės miltų
150 gr. sviesto
8 a. š. cukraus
2 v. š. pieno
uogienės arba džemo

Sviestą sutarkuoti tarka, sumaišyti su cukrumi, supilti pieną. Po truputį berti persijotus miltus ir minkyti tešlą. Tešlą 1 valandai įdėti į šaldytuvą. Po valandos ištraukiame tešlą iš šaldytuvo, stalą pabarstome miltais ir plonai iškočiojame. Imame 2 skirtingų dydžių formeles. Su didesne išspaudžiame dvi vienodas figūrėles, o kitos viduriuke išspaudžiame mažesnę figūrėlę. Sausainukus dedame ant kepimo popieriaus ir kepame apie 10-15 min. 175 C orkaitėje (kol gražiai pagels). Atvėsusių sausainukų apatinę dalį patepame tirštesne mėgstama uogiene ir uždedame kitą puselę su išspaustu viduriuku.

P.S. Uogienė pertepimui turėtų būti tirštesnė, kad nebėgtų per kraštus. Originaliame recepte pertepimui buvo naudojamas džemas, bet aš jo neturėjau, tad išbandžiau bruknių-obuolių uogienę.
Tešlą kočioti reikėtų tikrai labai plonai, nes sudėjus abi sausainuko puses sausainis išeina gan "storas" :)


Recepto šaltinis: Neringos blogas

2009 m. spalio 19 d., pirmadienis

Grietiniečiai


Turbūt nėra skanesnių pyragėlių, nei grietiniečiai. Greitai ir paprastai padaromi, greitai iškepami. Ilgai neišsiplečiant - laiko patikrintas receptukas :) Pagal šį receptą visada iškepu labai skanius ir minkštus grietiniečius. Kai kurių produktų proporcijas šiek tiek pakoregavau pati.

Tešla
~ 300 gr. miltų
90 gr. cukraus
100 g sviesto
1 kiaušinis
100 gr. grietinės
žiupsnelis druskos
1,5 šaukštelio kepimo miltelių

Įdaras
~ 100 gr. varškės (pertrinti per sietelį arba paimti Švelniąją varškę)
3 v.š. cukraus (arba pagal skonį)
25 gr. miltų (v.š.)
1 mažas kiaušinis
vanilinis cukrus

Pasiruošti įdarą - tiesiog sumaišyti visus nurodytus produktus.

Minkštą sviestą išsukti su cukrumi, supilti išplaktą kiaušinį ir maišant po šaukštą dėti grietinę. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir labai greitai sujungti su sviestine mase. Nepermaišyti! Tešlą iškočioti apie 0,5 cm storio ir išspausti maždaug 10 cm skersmens paplotėlius. Ant vienos pusės uždėti įdaro ir pridengti kita puse. Kraštų stipriai neužspausti (uždengti tik tiek, kad nesimatytų varškės), nes kepant sutrūkinės! Patepti kiaušinio plakiniu ir kepti 200 С orkaitėje apie 20 minučių (kol gražiai pagels). Skanaus!

Receptas iš šio tinklapio

Tinginys


3-4 pakeliai sausainių
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė pieno
3 šaukštai miltų
4 šaukštai kakavos
50 g. sviesto

Sausainius sulaužome mažais gabaliukais.

Cukrų, pieną, miltus ir kakavą pilame į puodą ir nuolat maišydami neilgai paverdame, kol susidaro vientisa masė. Įdedame sviestą, maišome, kol ištirpsta. Visa šia mase užpilame sausainius, gerai išmaišome, kad sausainiai tolygiai apliptų kakavine mase. Sudedame viską į polietileninį maišelį, sufomuojame vyniotinį (formuodami gerai suspaudžiame, kad neliktų tarpų tarp sausainių), ir dedame į šaldytuvą. Palaikome, kol sustingsta, ir galime kviestis svečių puodelio arbatos :)

Receptas iš seno mamos receptų sąsiuvinio :)

2009 m. spalio 7 d., trečiadienis

Kreminė trintų daržovių sriuba su skrebučiais



bulvės
morkos
svogūnas
kopūtstas
žiedinis kopūstas
2 sultinio kubeliai
batono skrebučiams

Supjaustytas daržoves išverdame sultinyje. Vandens pilame tiek, kad šiek tiek apsemtų daržoves. Išvirę nupilame į kitą indą sultinį, daržoves sutriname smulkintuvu iki kremo tirštumo ir pilame sultinio, kuriame jos virė. Na sultinio pilti reikėtu tiek, kokio tirštumo sriubos norite - skonio reikalas.

Paskrudiname kubeliais supjaustytą batoną, prieš patiekdami užbarstome ant sriubos. Skanaus!

Desertinis varškės sūris

Desertinis varškės sūris su želė gabaliukais... Lengvas, gaivus, skanus, desertiškas :) Pamėginau savaitgalį pasidaryti šį gražuolį. Pavyko puikiai. Sūris labai skanus! Ypač tinka pusryčių stalui.


3 pakeliai varškės (po 200 gr.)
2 pakeliai skirtingų skonių želė
1 pakelis Grietinėlės skonio želė
3 šaukštai cukraus

Iš anksto pasidarome želė iš minėtų dviejų skirtingų pakelių. Sustingusią supjaustome gabaliukais. Ištirpiname grietinėlės skonio želė. Dėl vandens, kuriame tirpiname, kiekio: aš ėmiau apie 400 ml, bet sumaišius su varške masė man pasirodė kiek skystoka, tad kitą kartą pilčiau kokius 200-300 ml., manau pakaktų. Taigi, ištirpinę želė sumaišome ją mikseriu su varške, įberiame cukraus, sudedame iš anksto paruoštus želė gabaliukus, gerai išmaišome. Visą šią masę supilame į maistine plėvele išklotą formą ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų. Geriausia palikti per naktį, tuomet sūris pakankamai sustingsta, ir pusryčiams jau galime skanauti :)

Recepto šaltinis - SM

Kukurūzai su irisais

Nerealaus skonio saldumynas atėjes dar iš vaikystės. Labai paprastai ir greitai pagaminamas, ir dar greičiau suvalgomas :) Tereikia 3 produktų:



100 gr. nesaldžių kukurūzų
300 gr. irisų
100 gr. sviesto

Ištirpiname puode sviestą, sudedame irisus, ir ant vidutinės ugnies nuolat maišydami juos tirpdome, kad susidarytų vienalytė masė. Kai irisai suskystėja, šią masę vis dar kaitiname ir kantriai maišome, kol ji sutirštės. Na, užims apie 20 min. Sutirštėjusia irisų ir sviesto mase apipilame kukurūzus ir greitai išmaišome, kadangi irisai labai greitai šąla ir stingsta. Galime iš karto formuoti norimo dydžio gabalėlius, arba galima dėti pvz. į atidaromą torto kepimo formą, o kai viskas sustingsta - supjaustyti norimo dydžio ir formos gabalėliais. Skanaus!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...