2009 m. gruodžio 23 d., trečiadienis

Linksmų švenčių!

Mielieji,
norėčiau Jus visus pasveikinti su artėjančiomis šventėmis. Tegu Šv. Kalėdos išpildo Jūsų slapčiausius norus, suteikia ramybės ir jaukumo susirinkus prie šilto šeimos židinio, o gausus švetinis stalas tegu suburia visus pabūti kartu, ir prisiminti praėjusius metus bei pasitikti naujuosius.

Kalėdų stalui pasaldinti ir papuošti - Kalėdinis tortas :)

Tortui reikės:

Pirktinių biskvitų
500 gr. mascarponės
200 gr. grietinės
200 gr. grietinėles
cukraus pagal skonį
2 v.š. citrinos sulčių

Visus kremo ingridientus suplakame mikseriu ir pertepame tortą. Papuošiame pagal savo vaizduotės polėkius :)

Mano papuošimai - juodojo šokolado rožės

100 gr. juodojo šokolado .
1 v.š. medaus

Ant vandens garų vonelės ištirpiname šokoladą, įmaišome medų. Nuimame nuo ugnies, nes perkaitinus šokoladą jis vėliau trupės, ir maišome, kol masė atšoksta nuo sienelių ir sušoka ė vieną gumulą. Tada masę dedame i šaldytuvą, kol ji višiskai sustingsta - būna kieta (geriausia ją daryti iš vakaro ir laikyti per naktį šaldytuve). Tuomet, jei masė būna labai kieta, keliolikai sekundžių galima įdėti į mikrobangę nedideliu galingumu. Nors pradėjus ją minkyti ji ir taip pasidaro, kaip plastelinas.

Iš pradžiu pasidaryti nedidelį rutuliuką - ant jo klijuosime lapelius. Tada imti po mažą gabaliuką šokoladinės masės ir formuoti plokščią apvalų lapelį (galima pirštais, galima dėti į maišelį ir kočioti kočėlu - ne taip tirps šokoladas). Lapelius ratu klijuoti ant rutuliuko, kol gausime norimo dydžio rožę.

2009 m. gruodžio 17 d., ketvirtadienis

Varškiniai ritinėliai su cinamonu

250 gr. varškės
275 gr. miltų
100 gr. cukraus
1 kiaušinis
40 gr. sviesto
1 a.š. kepimo miltelių
1 v.š. cinamono

Sviestą ištirpinti. Kepimo miltelius sumaišyti su miltais, varške, tirpintu sviestu, viską gerai išmaišyti. Kiaušinį plakti su cukrumi 5 min. (iki purumo). Viską supilti į varškinę masę, užminkyti tešlą ir leisti jai truputį pastovėti. Tešlą iškočioti į 0,5 cm. storio stačiakampio formos lakštą, pabarstyti cinamonu, sumaišytu su cukrum, ir suvynioti kaip vyniotinį (vynioti ilgesnį kraštą). Supjaustyti 1 cm. storio ritineliais ir kepti 180 C orkaitėje apie 15 min.

P.S. Svarbu ritinėlių neperkepti, nes bus kietoki. Jie ploni, tad iškepa greitai. Labai skanu su pienu :)

Recepto šaltinis good-cook.ru

2009 m. gruodžio 16 d., trečiadienis

Tortilijų traškučiai su česnakais, prieskoniais ir sūriu



2 v. š. aliejaus
1 česnako skiltelė, išspausta spaudykle
1 a. š. mėgstamų prieskonių
4 tortiljos ar lavašas
gabalėlis fermentinio sūrio

Aliejų, česnaką ir prieskonius sumaišyti. Šiuo mišiniu aptepti tortilijas arba lavašą, ant viršaus užbarstyti smulkiai sutarkuotą sūrį (čia tiks sūresnis, sodresnio skonio sūris) ir sukarpyti į trikampius. Vienu sluoksniu sudėti į kepimo skardą ir kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min, kol gražiai apskrus.

P.S. Labai skanūs ir greitai paruošiami traškučiai. Ypač patiko tai, kad galima rinktis mėgstamus prieskonius ir improvizuoti pagal savo skonį :) Sūris taip pat nėra būtinas, bet jis traškučiams suteikia pikantiškumo. Traškučių labai neperkepti, nes bus kieti. Skaniausia, kai jie truputį traškūs.

Idėja pasiskolinta iš Sonatinos receptų

2009 m. gruodžio 14 d., pirmadienis

Obuolių pyragas su aguonomis


4 kiaušiniai
150 gr cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
4 v.š. sviesto
100 gr. miltų
4 obuoliai
150 gr. aguonų

Kiaušinių trynius, cukrų ir vaniliną išplakti iki purumo. Suberti sumaltus riešutus, supilti ištirpintą sviestą ir miltus. Į įmaišyti kubeliais supjaustytus obolius, suberti aguonas. Išplakti iki standumo baltymus ir atsargiai įmaišyti į tešlą.

Tešlą supilti į kepimo formą ir kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min.

P.S. Pyragas išėjo labai skanus, "šlapias", ne per saldus. Tik obuolius ėmiau gana mažus, ir jų pyrage man šiek tiek trūko, tad kitą kartą dėsiu daugiau obuolių. Neturėjau riešutų, todėl nedėjau, bet ir be jų pyrago skonis buvo puikus :)

Recepto šaltinis: Sonatinos receptai

2009 m. gruodžio 9 d., trečiadienis

Tinginio balandėliai



0,5 kg faršo (aš ėmiau kalakutienos)
100 gr. ryžių
didelis svogūnas
2 morkos
ketvirtis kopūsto
3 šaukštai pomidorų padažo
3 šaukštai grietinės (arba grietinėlės)
prieskonių mėsai

Faršą ruošiame, kaip balandėliams, - dedame prieskonių, virtus ryžius.

Tuomet smulkiai supjaustome svogūną, sutarkuojame morką, ir supjaustome kopūstus (kaip troškinimui). Viską sluoksniuojame į didelį puodą - svogūnus, ant jų morkas ir kopūstus. Įpilame truputį vandens. Iš faršo suformuojame kukulius (kotletų dydžio) ir išdėliojame ant daržovių.

Į dubenėlį pilame vandens, į jį dedame pomidorų padažą ir grietinę/grietinėlę (aš pyliau per pusę; jei trūksta sūrumo, aštrumo ar kt. - galima įberti mėgstamų prieskonių, arba žolelių)Išmaišome ir užpilame ant kukulių puode. Troškiname ant viryklės, ant mažos ugnies apie valandą (kol viskas suminkštės). Skanaus!

Recepto šaltinis - SM

2009 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

Karameliniai plikyti sausainiai


2 skardoms sausainių reikės:

170 g miltų
75 g sviesto
3 kiaušinių
130 g rudojo cukraus
350 ml pieno

Į puodą supilame pieną, sudedame sviestą ir nuolat maišydami užverdame. Nukeliame nuo viryklės, suberiame miltus ir viską išmaišome, kad neliktų gumuliukų.
Tada suberiame cukrų, gerai išmaišome. Tešlą truputį (!!!) atvėsiname, mušame kiaušinius (po vieną), viską gerai išsukame, - tinkamos konsistencijos tešla turi atšokti nuo puodo sienielių ir sušokti į vieną gumulą. Jei išsukus kiaušinius tešla skystoka (nelaiko savo formos), grąžinkite ją trumpam ant viryklės ir paplikykite maišydami, t.y. trumpai pakaitinkite. Ji turi būti tokios tirštumo, kad išspaudus sausainius jie laikytų formą. Taigi, dedame tešlą į konditerinį maišelį ir spaudžiame sausainius. Man išėjo 2 skardos po 36 sausainius.
Kepame 200 C karštumo orkaitėje 20-30 min, kol sausainiai gražiai apskrus. Sausainiai tikrai labai skanūs!



P.S. Originaliame recepte nurodyta, kad kepti sausainius apie 15 min. Bet man po tiek laiko jie buvo visiškai neiškepę. Tad kepiau tol, kol gražiai parudavo (apie 30 min.)

Recepto šaltinis - Dangiški migdolai

2009 m. lapkričio 29 d., sekmadienis

Morengai su šokoladu

Traškūs, saldūs, tirpstantys burnoje - geriausias apibūdinimas morengams. Savaitgalį buvo mano pirmasis ir labai pavykęs bandymas iškepti morengus :)


Morengai

2 kiaušinio baltymai
125 g smulkaus cukraus
1/2 a. š. vanilės

Morengų sulipdymui

100 g šokolado
100 ml riebios grietinėlės
1 v. š. cukraus pudros

Kambario temperatūros kiaušinio baltymus plakti mikseriu, kol pradės putoti. Tada plakant berti po 2 šaukštus cukraus (sumaišyti su vanilinu). Kitus 2 šaukštus galima berti tik tuomet, kai prieš tai subertas bus visiškai ištirpęs baltymuose (patrinkite truputį baltymų tarp pirštų - turi nesijausti cukraus kristalų). Ir taip plakite, kol bus subertas visas cukrus. Masė turi būti tokios konsistencijos, kad apvertus dubenį ji turi neiškristi. Išplaktus baltymus sudėti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspausti apie 2,5 cm skersmens morengus (išeina apie 36-40 vnt.). Kepti iki 120º C įkaitintoje orkaitėje 1 val. Nuo kepimo popieriaus nuimti tik tuomet, kai morengai visiškai atšals.

Pasiruošiame produktus, kuriais sulipdysime morengus po du. Šokoladą ištirpinti ant vandens garų vonelės ir visiškai ataušinti. Grietinėlę išplakti su cukraus pudra iki standumo. Vieną morengą pamirkyti šokolade (stengtis, kad šokolado butų nelabai daug, nes paskui jis labai teka nuo morengų), ant šokolade pamirkyto morengo puselės uždėti truputį plaktos grietinėlės ir ant viršaus kitą morengą, pamirkytą šokolade. Gauname apie 18-20 morengų su šokoladu bei grietinėlės kremu :) Skanaus!

P.S. Kadangi šokoladas turi sustingti ir morengai turi gerai sulipti - sulipdytus morengus "stačiai" sudėjau i kiaušinių dežutes, kad nenubėgtų šokoladas, ir pastačiau trumpam į šaldytuvą. Sustingo labai greitai. Paragavus gailėjausi, kad nedariau iš karto dvigubos porcijos :)

Recepto šaltinis - Sonatinos receptai

Bandelės su sūriu

Labai mėgstu bandeles su įvairiais įdarais. Kadangi kepant pyragėlius su dešrelėmis liko šiek tiek tešlos, paeksperimentavau ir iškepiau nesaldžių bandelių su sūriu :)


mielinės tešlos pagal Pyragėlių su dešrelėmis receptą
sūrio
kiaušinio aptepimui
aguonų arba sezamo pabarstymui

Imame kiaušinio dyžio tešlos gabalėlius, delne juos plokščiai išminkome, dedame sūrio gabalėlį, ir suformuojame apvalias bandeles. Aptepame plaktu kiaušiniu ir pabarstome aguonomis. Kepame 200 C orkaitėje, kol gražiai apskrus (apie 20 min.). Skanaus!

Pyragėliai su dešrelėmis



Tešlą ruošiau pagal Sonatinos Mielinės močiutės tešlos receptą. Pyragėliai išėjo labai skanūs. Ir pakankamai greitas gaminimas, nes tešlos nereikia kildinti.

Tešla

200 ml pieno
2 v. š. cukraus
1 pakelis sausų mielių
200 g sviesto
1/2 a. š. druskos
~500 g miltų

Įdarui

6 dešrelės

Į kambario temperatūros pieną suberti 2 v. š. cukraus ir mieles; išmaišyti, kol viskas ištirps. Pastatyti šiltai 10 -15 min., kad susidarytų „kepurėlė“ iš mielių. Į dubenį persijoti miltus ir sumaišyti su druska. Sudėti mažais gabaliukais supjaustytą kambario temperatūros sviestą ir pirštais jį trinti su miltais, kol susidarys trupinėliai. Kai susidarys mielių „kepurėlė“, pieną su mielėmis supilti į miltus ir viską išmaišyti. Jeigu tešla dar labai lipni - įberti daugiau miltų. Paminkyti apie 3 min., ir 30 min. tešlą palaikyti šaldytuve.

Išėmus tešlą iš šaldytuvo, imti dalį tešlos, iškočioti apie 0,5 cm storio lakštą, supjaustyti jį 2 -3 cm. pločio juostelėmis ir apvynioti jomis per pusę perpjautаs dešreles (perpjautos išilgai). Viršų aptepti plaktu kiaušiniu. Iškart kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus (apie 20-30 min.). Skanaus!

2009 m. lapkričio 23 d., pirmadienis

Morenginis vyniotinis su grietinėle

Pasakiško skonio vyniotinis su grietinėle ir morengu... Vyniotinis labai panašus į parduotuvėse esantį vyniotinį "Rojus". Daug kartų jį kepiau, bet nespėdavau nufotografuoti :)) Šį kartą pavyko, tad receptu dalinuosi ir su Jumis. Ačiū Mildai, iš kurios jį gavau.


Pagrindas

Tešlai:

4 kiaušinio tryniai
75 gr. sviesto
140 gr. miltų
1,5 a.š. kepimo miltelių
100 gr. cukraus

Morengui:

4 kiaušinio baltymai
200 gr. cukraus

Įdaras

400 gr. plakamosios grietinėlės
cukraus pagal skonį

Gaminame pagrindą. Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi. Po vieną dedame trynius ir gerai išmaišome. Suberiame miltus, kepimo miltelius, viską išmaišome - gausime minkštą limpančią tešlą. Tokia ir turi būti. Tiesiame į skardą kepimo popierių ir ant jo šaukštu arba mentele plonu sluoksniu (per visą skardą - manosios išmatavimai 32 x 35 cm.) paskirstome tešlą.

Iki standumo išplakame baltymus su cukrumi ir užtepame juos ant tešlos. Visa tai kepame 175 C orkaitėje apie 20 min.

Įdarui suplakame grietinėlę. Cukraus dedame pagal skonį, bet pagrindas gana saldus, todėl daug cukraus į grietinėlę nededu. Galima įdėti konservuotų vaisų - ananasų, mandarinų ar kt. Pirktinis "Rojus" buna su mandarinais.

Kai iškepa pagrindas, išimame jį, truputį atvėsiname ir apverčiame, kad tešlinė pusė būtų viršuje. Dar ant šilto pagrindo paskirstome grietinėlę ir labai atsargiai suvyniojame į vyniotinį. Neišsigąskite - tešla labai trapi, dažnai lūžta. Jei sulūžta, vyniotinį reikia standžiai įvynioti į kepimo popierių ir dėti į šaldytuvą - kai sustings, jis taps kietas. Skanaus!


2009 m. lapkričio 10 d., antradienis

Sluoksniuotos tešlos obuolių pyragas


1 kg obuolių
50g sviesto
4 v.š. cukraus
1 a.š. malto cinamono
2 lakštų sluoksniuotos tešlos
1 trynio
1 a.š. cukraus
1 a.š. vandens

Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite maždaug 1 cm storio skiltelėmis.
Ant vidutinės ugnies keptuvėje išlydykite sviestą, supilkite cukrų, cinamoną ir pakepkite 2-3 minutes. Sudėkite obuolius ir, karts nuo karto maišydami, kepkite maždaug 5-7 minutes, kad obuoliai suminkštėtų, bet nebūtų sukritę. Nuimkite nuo ugnies ir palikite, kad atvėstų.

Perlenkite vieną tešlos lakštą per pusę ir per sulenkimą kas 1 cm įstrižai įpjaukite. Į kepimo skardą ištieskite kepimo popierių ir ant jo padėkite kitą tešlos lakštą. Ant lakšto sudėkite obuolius, palikdami 1-2 cm nuo kraštų. Sumaišykite trynį, cukrų ir vandenį ir patepkite šiuo mišiniu kraštą – tai padės tešlos lakštams sulipti. Užklokite obuolius kitu tešlos lakštu su įpjovomis, ir aptepkite tešlą likusiu kiaušinio mišiniu. Jei norite, peiliu tešlos kraštuose padarykite įpjovimus - iškepęs pyragas gražiau atrodys :)

Kepkite orkaitėje 220°C, kol pyragas taps gražios rusvai auksinės spalvos. Skanaus!

Gaminimo eiga:


P.S. Obuolius kepinant recepte nurodytą laiką, lieka daug skysčio, todėl dedant obuolius ant tešlos ir kepant jis išbėga. Antrą kartą kepdama pyragą obuolius kepinau tol, kol cukrus ėmė lydytis į karamelę ir obuoliai ja aplipo. Tik obuolius reikėtų imti kietesnius ir truputį storiau pjaustyti. Kepant niekas neišbėgo ir pyragas išėjo labai skanus :)

Recepto šaltinis Mano virtuvė

2009 m. lapkričio 7 d., šeštadienis

Kakaviniai sausainiai su baltojo šokolado kremu


Sausainiams:

145 g cukraus
200 g miltų
50 g kakavos miltelių
1/2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. druskos
1 a.š. tirpios kavos
215 g sviesto

Kremui:

80 g riebios grietinėlės
200 g baltojo šokolado

Pasigaminame kremą. Į puodą supilame grietinėlę ir kaitinae beveik iki virimo ant vidutinės ugnies.Nukeliame nuo ugnies, suberiame gabalėliais sulaužytą šokoladą. Gerai išmaišome, kol šokoladas visiškai ištirps. Kremą supilame į dubenėlį ir atvėsusį dedame į šaldytuvą 30 – 60 minučių, kol kremas sustings.

Darome tešlą sausainiams. Dubenyje sumaišome cukrų, miltus, kakavą, kepimo miltelius, druską ir tirpią kavą. Sudėti kambario temperatūros sviestą, supjaustytą gabalėliais ir užminkome tešlą. Imame po dalį išminkytos tešlos ir kočiojame tarp dviejų kepimo popieriaus lapų iki maždaug 0,3 cm. storumo. Apvalia formele išspausti maždaug 5-6 cm. skersmens apskritimus. Juos dėti ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos (tarp sausainių palikti 2 – 3 cm. tarpus). Kepti apie 12 – 15 minučių 150-170 C orkaitėje.

Išimti iš orkaitės ir visiškai atvėsinti, nes priešingu atveju sausainukai sulūžinės - jie labai trapūs.

Iš šaldytuvo išimtą kremą išmaišyti. Imti po šaukštelį kremo, dėti ant vieno sausainuko, ant viršaus uždėti kitą sausainiuką. Palengva spausti abi puseles, kad kremas tolygiai pasiskirstytų iki pat sausainio kraštų.


P.S. neturėjau tirpios kavos, tad nedėjau. Bet ir be jos sausainiai išėjo labai trapūs, skanūs, kvepiantys šokoladu :) Мano kremas truputį "lipo" per kraštus, tad įdėjau sausainius į šaldytuvą, kad kremas gerai sustingtų. Darbo nemažai, bet rezultatas to vertas.

Recepto šaltinis Saulėta virtuvė

Tortas "Malkos po sniegu"


Tortas, patiks net ir tiems, kas nemėgsta saldžių kepinių, nes jis nėra labai saldus. Puikus kremo ir rūgščių vyšnių derinys. Iš pažiūros tortas atrodo riebus, nes kremui naudojama daug riebios grietinės, bet iš tikrųjų to riebumo nesijaučia - tortas labai gaivus.


Tešlai:
250 g sviesto
200 g grietinės
3 stiklinės miltų
arbatinis šaukštelis sodos, užgesintos acte
apie 1 kg. šaldytų vyšnių

Kremui:

600 g grietinės (30 % riebumo)
1 stiklinė cukraus
citrinos rūgšties (ant šaukštelio galiuko)
grietinėlės standiklio arba 10 g želatinos

Prieš darydami tešlą išimame iš šaldiklio vyšnias, kad atšiltų.

Darome tešlą. Burokine tarka sutarkuojame sviestą. Pilame grietinę, beriame miltus, sodą, užgesintą actu. Užminkome tešlą. Padaliname tešlą į 15 gabalėlių ir 3 valandoms dedame į šaldytuvą.

Išėmę tešlą iš kiekvieno gabalėlio iškočiojame pailgą lapelį (kad tilptų į skardą), per vidurį išilgai dedame eilę vyšnių, ir suvyniojame į vamzdelį (galus gerai užspaudžiame, kad kepant vyšnių sultys neišbėgtų). Ir taip padarome 15 vamzdelių. Juos kepame 200 C orkaitėje apie 15 min.

Pasigaminame kremą. Grietinę išplakame su cukrumi, trupučiu citrinos rūgšties. Aš subėriau 2 pakelius grietinėlės standiklio, arba galima supilti išbrinkintą, ištirpintą ir atvėsintą želatiną. Kremą dedame į šaldytuvą, kad šiek tiek sutirštėtų.

Iškepusius vamzdelius atvėsiname. Dedame 5 vamzdelius į lėkštę šalia vienas kito, apipilame kremu. Ant viršaus į tarpus dar 4 vamzdelius, vėl ant jų pilame kremą. Tada and viršaus dedame 3 vamzdelius, pilame kremą, ir t.t. (2, 1..). Viskas, tortas pagamintas ir keliauja į šaldytuvą, kad sustingtų :) Skanaus!


Kad būtų aiškiau, štai čia trumpa gaminimo eiga:


Recepto šaltinis: SM

2009 m. spalio 27 d., antradienis

Brigadeiro branco - baltasis braziliškas saldumynas

Brigadeiro saldainiukų yra įvairių: su šokoladu, su kokosais, su pistacijomis ir kt. Aš sumiksavau savąjį variantą - su kokosu ir baltuoju šokoladu. Tad manasis Brigadeiro branco (baltasis):



1 indelio sutirštinto saldaus kondensuoto pieno
1 šaukštas sviesto
100 gr. tarkuoto balto šokolado
45 gr. kokoso drožlių
šokoladinių pabarstuku apvoliojimui

Kondensuotą pieną supilti į indą kaitinimui, įdėti sviestą. Kaitinti ant vidutinės ugnies. Nuolat maišyti, nes kondensuotas pienas labai svyla! Kaitinant suberti sutarkuotą baltą šokoladą. Kai maišant masė jau atšokinėja nuo kraštų - nukeliame ją nuo viryklės. Suberiame kokoso drožles, išmaišome ir paliekame atvėsti. Iš atvėsusios masės aliejumi arba sviestu pateptomis rankomis formuojame rutuliukus, apvoliojame pabarstukuose (aš dalį apvoliojau šokoladiniuose pabarstukuose, dalį kokoso drožlėse). Sudedame į popierinius krepšelius. Saldainiukus laikome šaltai. Skonis pasakiškas!



Šaltinis: iRRi style

Bandelės su sultiniu



Savaitgalio kepinys - nesaldžios mielinės bandelės su sultiniu. Labai skanios su sviestu, tepamu sūreliu, arba tiesiog naudojant vietoj duonos sumuštiniams.

1 puodelis sultinio (didelis arbatinis puodelis, apie 230 ml)
1 a.š. cukraus
1/2 a. š. druskos
1 pakelis sausų mielių (7 g.)
2,5 puodelio miltų
1 v.š aliejaus

Iš kubelio paruošti puodelš sultinio, jį atvėsinti (bet neatšaldyti visiškai). Į šiltą sultinį supilti mieles ir cukrų, išmaišyti ir palaukti 10-15 min, kol suputos. Tada suberti druską, po truputį berti miltus ir užminkyti elastingą tešlą. Tešlą dėti į aliejumi pateptą dubenį, ir kildinti šiltai apie 1 val.
Padalinti tešlą į 10 gabalėlių ir formuoti apvalias bandeles. Sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kildinti dar apie 20-30 min. Pakilusių bandelių viršų keliose vietose įkirpti žirklutėmis, nes priešingu atveju kepdamos sutrūkinės.

Įkaitinti orkaitę iki 230 C, ant dugno pastatyti dubenį su karštu vandeniu. Kepti bandeles 3-4 min, tuomet sumažinti temperatūrą iki 200 C ir dar kepti apie 15 min (kol gražiai apskrus).

P.S. Man po 30 min tešla iškilo beveik trigubai, tad nelaukiau visos valandos, palaikiau apie 40 min, ir formavau bandeles. Mano orkaitėje bandelės kepė apie 30 min., nes po laiko, nurodyto originaliame recepte, jos dar buvo pakankamai baltos.


Obuoliniai tešlainiai

Neapsakomai minkšti, sultingi, purūs tešlainiai su obuoliais. Iš recepte nurodytų produktų kiekio iškepiau 2 skardas sausainukų, kurie labai greitai dingo nuo stalo :)



600 gr. obuolių
2 v.š. citrinų sulčių
2 kiaušiniai
150 gr. cukraus
1 a.š vanilininio cukraus
2 v.š. grietinėlės
125 ml aliejaus
250 gr. miltų
2 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

Obuolius supjaustyti mažais kubeliais, apšlakstyti citrinų sultimis.

Dubenėlyje išplakti kiaušinius su cukrumi, vanilinu, druska, grietinėle ir aliejumi. Suberti miltus ir kepimo miltelius, gerai išmaišyti. Galiausiai sudėti obuolius ir dar kartą viską išmaišius šaukšteliu šią masę dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti 175 C orkaitėje apie 15-20 min.

P.S. Neturėjau grietinėlės, tad įpyliau šaukštą pieno. Tešla išėjo gan skystoka, todėl iškepusi pirmą skardą į tešlą įbėriau dar porą šaukštų miltų. Sausainukai tikrai labai skanūs! Rekomenduoju išbandyti.

Šaltinis: Sonatinos receptai

2009 m. spalio 25 d., sekmadienis

Bolo de caneca - pyragėlis per 3 minutes!

Kai radau šį receptą, jis man pasirodė kaip iš fantastinės knygos :))) Na kokį pyragėli iškepsi puodelyje per 3 minutes?? O pasirodo iškepsi, ir dar labai skanų :) Ypač geras receptas, kai užgriūna netikėti svečiai, o spintelėje net paprasčiausio sausainio nerasta... Tad šis portugališkas desertukas Bolo de caneca (pyragaitis puodelyje) kaip mat atsidurs ant stalo, jei tik turite mikrobangę, nes jį kepti reikia - lygiai 3 minutes!!!
Puodelis turėtų būti ne mažesnis, nei 250 ml (man patogiau buvo didesnis puodelis sultiniui, nes patogiau sumaišyti produktus)

4 v.š. miltų
4 v.š. cukraus
2 v.š. kakavos
1 kiaušinis
3 v.š pieno
3 v.š. aliejaus
1 а.š. kepimo miltelių (nebūtina)

Visų produktų imame po nubrauktą valgomą šaukštą.

Taigi į puodelį imušame ir išplakame kiaušinį, pilame aliejų, cukrų pieną, kakavą. Viską gerai išmaišome. Suberiame miltus ir kepimo miltelius (pagal receptą jie nebūtini, bet įbėriau apsidraudimui, kad pyragėlis iškiltų). Išmaišome, kad neliktų gumuliukų ir statome puodelį į mikrobangę, nustatome didžiausią galingumą ir laikmatį lygiai 3 minutėms :)

Man pyragėlis iškilo net virš puodelio kraštų, bet kadangi ėmiau didelį puodelį, tai išėmus iš mikrobangės jis susmego, bet tik tiek, kokio ir turėtų būti dydžio iš nurodytų produktų kiekio.


Štai taip pyragėlis atrodė išimtas iš puodelio:


Ir viduje per tokį trumpa laiką jis visiškai iškepęs - minkštut minkštutėlis!


Na tikrai pasakiško skonio desertas - labai minkštas, ir skaniausias dar šiltas. Galima valgyti su ledais, apibarstyti cukraus pudra, apipilti tirpdytu šokoladu ir kt. Skanaus!

Šaltinis - iRRi style

Sviestiniai sausainukai


1,5 stiklinės miltų
150 gr. sviesto
8 a. š. cukraus
2 v. š. pieno
uogienės arba džemo

Sviestą sutarkuoti tarka, sumaišyti su cukrumi, supilti pieną. Po truputį berti persijotus miltus ir minkyti tešlą. Tešlą 1 valandai įdėti į šaldytuvą. Po valandos ištraukiame tešlą iš šaldytuvo, stalą pabarstome miltais ir plonai iškočiojame. Imame 2 skirtingų dydžių formeles. Su didesne išspaudžiame dvi vienodas figūrėles, o kitos viduriuke išspaudžiame mažesnę figūrėlę. Sausainukus dedame ant kepimo popieriaus ir kepame apie 10-15 min. 175 C orkaitėje (kol gražiai pagels). Atvėsusių sausainukų apatinę dalį patepame tirštesne mėgstama uogiene ir uždedame kitą puselę su išspaustu viduriuku.

P.S. Uogienė pertepimui turėtų būti tirštesnė, kad nebėgtų per kraštus. Originaliame recepte pertepimui buvo naudojamas džemas, bet aš jo neturėjau, tad išbandžiau bruknių-obuolių uogienę.
Tešlą kočioti reikėtų tikrai labai plonai, nes sudėjus abi sausainuko puses sausainis išeina gan "storas" :)


Recepto šaltinis: Neringos blogas

2009 m. spalio 19 d., pirmadienis

Grietiniečiai


Turbūt nėra skanesnių pyragėlių, nei grietiniečiai. Greitai ir paprastai padaromi, greitai iškepami. Ilgai neišsiplečiant - laiko patikrintas receptukas :) Pagal šį receptą visada iškepu labai skanius ir minkštus grietiniečius. Kai kurių produktų proporcijas šiek tiek pakoregavau pati.

Tešla
~ 300 gr. miltų
90 gr. cukraus
100 g sviesto
1 kiaušinis
100 gr. grietinės
žiupsnelis druskos
1,5 šaukštelio kepimo miltelių

Įdaras
~ 100 gr. varškės (pertrinti per sietelį arba paimti Švelniąją varškę)
3 v.š. cukraus (arba pagal skonį)
25 gr. miltų (v.š.)
1 mažas kiaušinis
vanilinis cukrus

Pasiruošti įdarą - tiesiog sumaišyti visus nurodytus produktus.

Minkštą sviestą išsukti su cukrumi, supilti išplaktą kiaušinį ir maišant po šaukštą dėti grietinę. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir labai greitai sujungti su sviestine mase. Nepermaišyti! Tešlą iškočioti apie 0,5 cm storio ir išspausti maždaug 10 cm skersmens paplotėlius. Ant vienos pusės uždėti įdaro ir pridengti kita puse. Kraštų stipriai neužspausti (uždengti tik tiek, kad nesimatytų varškės), nes kepant sutrūkinės! Patepti kiaušinio plakiniu ir kepti 200 С orkaitėje apie 20 minučių (kol gražiai pagels). Skanaus!

Receptas iš šio tinklapio

Tinginys


3-4 pakeliai sausainių
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė pieno
3 šaukštai miltų
4 šaukštai kakavos
50 g. sviesto

Sausainius sulaužome mažais gabaliukais.

Cukrų, pieną, miltus ir kakavą pilame į puodą ir nuolat maišydami neilgai paverdame, kol susidaro vientisa masė. Įdedame sviestą, maišome, kol ištirpsta. Visa šia mase užpilame sausainius, gerai išmaišome, kad sausainiai tolygiai apliptų kakavine mase. Sudedame viską į polietileninį maišelį, sufomuojame vyniotinį (formuodami gerai suspaudžiame, kad neliktų tarpų tarp sausainių), ir dedame į šaldytuvą. Palaikome, kol sustingsta, ir galime kviestis svečių puodelio arbatos :)

Receptas iš seno mamos receptų sąsiuvinio :)

2009 m. spalio 7 d., trečiadienis

Kreminė trintų daržovių sriuba su skrebučiais



bulvės
morkos
svogūnas
kopūtstas
žiedinis kopūstas
2 sultinio kubeliai
batono skrebučiams

Supjaustytas daržoves išverdame sultinyje. Vandens pilame tiek, kad šiek tiek apsemtų daržoves. Išvirę nupilame į kitą indą sultinį, daržoves sutriname smulkintuvu iki kremo tirštumo ir pilame sultinio, kuriame jos virė. Na sultinio pilti reikėtu tiek, kokio tirštumo sriubos norite - skonio reikalas.

Paskrudiname kubeliais supjaustytą batoną, prieš patiekdami užbarstome ant sriubos. Skanaus!

Desertinis varškės sūris

Desertinis varškės sūris su želė gabaliukais... Lengvas, gaivus, skanus, desertiškas :) Pamėginau savaitgalį pasidaryti šį gražuolį. Pavyko puikiai. Sūris labai skanus! Ypač tinka pusryčių stalui.


3 pakeliai varškės (po 200 gr.)
2 pakeliai skirtingų skonių želė
1 pakelis Grietinėlės skonio želė
3 šaukštai cukraus

Iš anksto pasidarome želė iš minėtų dviejų skirtingų pakelių. Sustingusią supjaustome gabaliukais. Ištirpiname grietinėlės skonio želė. Dėl vandens, kuriame tirpiname, kiekio: aš ėmiau apie 400 ml, bet sumaišius su varške masė man pasirodė kiek skystoka, tad kitą kartą pilčiau kokius 200-300 ml., manau pakaktų. Taigi, ištirpinę želė sumaišome ją mikseriu su varške, įberiame cukraus, sudedame iš anksto paruoštus želė gabaliukus, gerai išmaišome. Visą šią masę supilame į maistine plėvele išklotą formą ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų. Geriausia palikti per naktį, tuomet sūris pakankamai sustingsta, ir pusryčiams jau galime skanauti :)

Recepto šaltinis - SM

Kukurūzai su irisais

Nerealaus skonio saldumynas atėjes dar iš vaikystės. Labai paprastai ir greitai pagaminamas, ir dar greičiau suvalgomas :) Tereikia 3 produktų:



100 gr. nesaldžių kukurūzų
300 gr. irisų
100 gr. sviesto

Ištirpiname puode sviestą, sudedame irisus, ir ant vidutinės ugnies nuolat maišydami juos tirpdome, kad susidarytų vienalytė masė. Kai irisai suskystėja, šią masę vis dar kaitiname ir kantriai maišome, kol ji sutirštės. Na, užims apie 20 min. Sutirštėjusia irisų ir sviesto mase apipilame kukurūzus ir greitai išmaišome, kadangi irisai labai greitai šąla ir stingsta. Galime iš karto formuoti norimo dydžio gabalėlius, arba galima dėti pvz. į atidaromą torto kepimo formą, o kai viskas sustingsta - supjaustyti norimo dydžio ir formos gabalėliais. Skanaus!

2009 m. rugsėjo 28 d., pirmadienis

Kalakutienos kepsneliai


400 gr. kalakutienos filė
2-3 kiaušiniai
4 šaukštai majonezo
4 šaukštai krakmolo
prieskonių

Filė supjaustome mažais gabaliukais, apibarstome prieskoniais. Dubenėlyje išplakame kiaušinius, sudedame majonezą, krakmolą. Gerai išmaišome. Tada į šią masę sudedame mėsą, išmaišome, palaikome kelias valandas (nors jei nėra laiko, manau galima kepti iš karto). Įkaitintoje keptuvėje kepame kaip blynelius. Kepsneliai tikrai labai minkšti, sultingi ir skanūs!


Recepto idėja iš SM

Pica su kalakutiena ir ananasais


Pagrindui:

7 gr. sausų mielių
stiklinė vandens
druskos
cukraus
2-3 stiklinės miltų
2 šaukštai aliejaus

Įdarui:

kalakutienos kumpis
konservuoti ananasai
alyvuogės
svogūnas
sūris
pomidorų padažas
majonezas
česnakas

Pasidarome tešlą pagrindui. Mieles užpilame drungnu vandeniu, įberiame druskos, cukraus palaikome apie 15 min,. kol mielės pradės putoti. Tada jas išmaišome, beriame miltų tiek, kad minkant tešla neliptų prie rankų. Galiausiai supilame aliejų, ir tešlą dar kartą perminkome. Kildinti nereikia! Iškočiojame skardos dydžio ploną pagrindą.

Pagrindą aptepame pomidorų padažo, majonezo, išspausto česnako mišiniu. Tarkuojame sūrį. Dedame visus kitus ingridientus - kalakutieną, ananasus, alyvuoges, žiedais pjaustytą svogūną. Galima ant viršaus dar užtarkuoti šiek tiek sūrio. Kepame 180 C orkaitėje apie 30 min. Iškepa puiki plonapadė pica :) Skanaus!

2009 m. rugsėjo 3 d., ketvirtadienis

Čenakai

Net nežinau, ar tai galima pavadinti receptu. Tiesiog sudėjau į čenakus, ką turėjau šaldytuve, ir išėjo labai skanus troškinys :) Bet laikydamasi visų patiekalų pateikimo taisyklių - receptas čenakams :)

Vištienos file
vištienos prieskonių
bulvių
morkų
svogūnų, česnakų
paprikos
keli sultinio kubeliai
pomidorų padažo
grietinės

Vištieną supjaustyti gabaliukais, apibarstyti vištienos priskoniais, apkepinti svieste. Sudėti į indelius. Sudėti griežinėliais supjaustytas morkas, smulkiai sukapotus svogūnus, česnakus, supjaustytą papriką. Viską sumaišome.
Iš kelių kubelių išvirti sultinio, įmaišyti į jį kelis šaukštus pomidorų padažo ir grietinės. Užpilti čenakinėse sudėtą mėsą ir daržoves. Viską troškinti 200C orkaitėje apie 1 h. Skanaus :)

Plombyriniai ledai

Ilgai brendo mintis pabandyti pasigaminti ledus namie. Tiesiog pabandyti, įdomumo dėlei, ar naminiai ledai bent kažkiek savo skoniu primena pirktinius.

Na ką aš galiu pasakyti... Jie jų neprimena. Jie yra daug skanesni :) Ieškojau kuo paprastesnio recepto, ir labiausiai patikęs buvo šis . Tik aš, kaip pirmam kartui, mažinau proporcijas (o visai be reikalo... :)


300 gr. grietinėlės 36 %
120 gr. cukraus
3 kiaušiniai
vanilinio cukraus

Nuo baltymų atskirtus trynius išplakiau su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Išplakiau grietinėlę, kitame inde - iki standumo baltymus. Visas 3 mases sumaišiau, supyliau į indelį ir pastačiau į kamerą. Kas 20 min. ledus reikia pamaišyti, kad jie tolygiai sustingtų. Neturiu ledų gaminimo aparato, tačiau paprastoje šaldytuvo kameroje jie sustingo kuo puikiausiai. Maniškiai stingo apie 4 val. Ledai - kaip tikrų tikriausias pirktinis plombyras!


P.S. Аčiū IRRI style už receptą :)

Avižiniai sausainiai su razinomis ir saulėgrąžomis


1 stiklinė minkšto sviesto
nepilna stiklinė cukraus
2 kiaušiniai
1,5 stiklinės miltų
2 stiklinės avižinių dribsnių
pakelis razinų
pakelis saulėgražų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
druskos
vanilinio cukraus

Sviestą, kiaušinius ir cukrų išplakti mikseriu, suberti miltus, kepimo miltelius, druską, vanilinį cukrų. Išmaišyti iki vientisos masės. Suberti avižinius dribsnius, razinas, saulėgrąžas. Ant kepimo popieriaus šaukštu dėti tešlą (formuokite sausainį kūgio formos, nes kepant jie lydosi). Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min. Svarbiausia sausainių neperkepti! Iškepę jie turėtų būti minkšti, nes pagulėję šiek tiek sukietės. Skanaus!

2009 m. rugpjūčio 24 d., pirmadienis

Maskarponės ir grietinėlės tortas





500 gr. maskarponės sūrio
400 gr. riebios plakamos grietinėlės
biskvitai (gali būti pirktiniai)
cukraus pagal skonį
pusė pakelio tortų želė (papuošimui)

Išplakame grietinėlę su cukrumi. Kitame inde gerai išmaišome maskarponę su dar trupučiu cukraus. Tada abi mases sujungiame ir atsargiai išmaišome. Pertepame biskvitus. Ir tortas beveik paruoštas :) Liko smagiausia dalis - papuošimai, kurie jau yra kiekvieno vaizduotės vaisius. Kadangi mano tortas buvo puoštas vaisiais, užpyliau ant viršaus paruoštos tortų želė.


O čia kelios papuošimų variacijos ankščiau darytų tokių pačių tortų


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...