Tartos pavadinimą išverčiau - "Sniegelis" (originalus pavadinimas - Снежный тарт), nes kremas išties primena purų sniegelį, ir atrodo, kad tiesiog tirpsta burnoje...
Tartos formai -
22 cm. skersmens dugnas, 27 cm. skersmens formos viršus
Pagrindui:
250 gr. sausainių (geriausiai tiks "Selga")
120 gr. sviesto
Kremui:
420 gr. indelis grietinėlės (35 %)
100 ml. išspaustų citrinos sulčių
380 gr. indelis sutirštinto saldinto kondensuoto pieno
Karamelei:
3 v.š. grietinės
1 v.š. cukraus
50 gr. sviesto
50 gr. balto šokolado
50 gr. juodo šokolado (arba pieniško, kad spalva būtu šviesesnė)
Pagrindas. Sausainius
(aš ėmiau šokoladinius, bet čia labiau tiktų paprasti) sutrupiname bulvių grūstuve arba sumalame iki trupinių kombainu. Supilame išlydytą sviestą. Gausime birią, drėgną masę. Pilame ją į formą, paskirstome ant dugno ir formos sienelių, gerai paspaudžiame, kad trupiniai suliptų.
Kremas. Išspaudžiame citrinas. Sultis perkošiame per sietelį, pastatome į šaldytuvą, kol plaksime grietinėlę. Grietinėlę gerai išplakame iki standumo. Po kelis šaukštus pilame kondensuotą pieną ir labai atsargiai
šaukštu maišome, kad grietinėlė nesukristų. Tuomet po truputį pilame citrinos sultis ir vėl
šaukštu maišome. Viską darome labai atsargiai, kad kremas liktų tirštas ir purus.
Citrinos sultys kreme būtinos (!!!), be jų kremas nepavyks. Supilame kremą ant pagrindo ir kepame iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 12 min. To visiškai pakanka. Nebent kepsite mažesnėje ir aukštesnėje formoje, tuomet kepkite apie 15 min., kad viduriukas neliktų skystas. Atvėsiname per naktį šaldytuve.
Marmurinė karamelė. Karamelę gaminkite prieš pat puošdami tartą, nes ji labai greitai stingsta (!). Šiaip - tai šokolado skonio glajus, tik recepto autorė kažkodėl pavadino karamele.
Į puodą dedame grietinę, cukrų ir baltą šokoladą. Maišydami užviriname. Tuomet sumažiname ugnį iki vidutinės ir maišydami paverdame, kol masė taps karamelės konsistencijos
(man tai užėmė apie 5-7 min.). Tuomet dedame sviestą ir vėl pakaitiname, kol masė sutirštėja
(nes kai sviestas ištirpsta, ji vėl suskystėja).
Padaliname masę pusiau. Nors aš siūlyčiau dalinti santykiu 1/3, kad baltos karamelės būtų daugiau - gražiau atrodys tartos viršus. Į vieną dalį baltos karamelės sudedame juodą šokoladą ir pakaitiname, kol jis ištirpsta.
Truputį viską atvėsiname, ir dar šiltą karamelę (kol ji nepradėjo stingti) po šaukštą pilame ant tartos viršaus - pakaitom juodą/baltą. Viską supylę šaukštu palyginame viršų, truputį pamaišydami abi spalvas, kad kad susidarytų marmuriniai ornamentai. Vėl dedame tartą į šaldytuvą, kad sustingtų viršus.
P.S. Kremas labai skanus, minkštutis, nors labai saldus. Prie kavos puodelio tikra pаlaima :) Man pasirodė, kad juodas šokoladas per tamsus papuošimui - panašu, kad originaliame recepte autorė naudojo pienišką, nes jos nuotraukose spalva gerokai šviesesnė. Tad kitą kartą daryčiau su pienišku šokoladu ir pasilikčiau daugiau baltos karamelės papuošimui. Nors čia skonio reikalas :) Beje - pirma atpjautą gabaliuką gan sunku išimti iš formos, bet kiti pjaustosi puikiai.
Recepto šaltinis say7.info