2010 m. kovo 21 d., sekmadienis

"Marshmallows" saldainiai

Internete šaltiniai teigia, kad šie purūs, minkšti ir balti, kaip sniegas, saldainiai Marshmallows kilo iš senovės Egipto, kur buvo gaminami iš augalo "mallow", augančio pelkėse (angl. "marsh" - pelkė). Iš čia vėliau ir kilo jų pavadinimas - Marshmallows, kai šie pūkų kamuolėliai labai išpopuliarėjo Amerikoje, ir šiandien amerikiečiai yra jų pagrindiniai gamintojai bei per metus suvartoja jų daugiausiai iš visų šalių.
Marshmallows labai paprasta pasidaryti ir namuose :)


Produktų matavimui naudojamas puodelis - 237 gr.

25 gr. želatinos
2 puodeliai cukraus
1/2 puodelio šalto vandens
1/2 puodelio karšto vandens (bet ne verdančio)
1/2 puodelio kukurūzų arba cukraus sirupo
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
2 kiaušinių baltymai
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
puodelis cukraus pudros saldainių apvoliojimui

Želatiną užpilame 1/2 puodelio turimo šalto vandens. Paliekame 15-20 min., kad išbrinktų.

Kadangi neturėjau kukurūzų sirupo, pakeičiau savo virtu cukraus sirupu, pagal toliau pateikiamą aprašymą. Pusę puodelio cukraus užpilti trečdaliu cukraus kiekio vandens, maišant kaitinti ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Tuomet sirupą užvirinti ir pavirti 10 min. Nugriebti susidariusias putas - ir sirupas paruoštas.

Į puodą pilame cukraus sirupą, cukrų, karštą vandenį ir druską. Maišydami kaitiname ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus. Tuomet padididame temperatūrą iki 120 C (čia labai praverstų termometras, bet aš išsiverčiau ir be jo, tiesiog padidinau viryklės temperatūrą) ir nemaišydami paverdame dar 12 minučių. Nukeliame nuo ugnies. Sudedame į sirupą išbrinkusią želatiną ir maišome, kol ištirps. Dar šiltą masę plakame mikseriu, kol ji patrigubės ir taps labai tiršta. Originaliame recepte buvo rašoma, kad išsiplaka per 10 minučių. Bet kadangi aš plakiau iškart visą masę viename dubenyje (o jos daug) - man išsiplakė iki tirštumo ir padidėjo 3 kartus maždaug po 30 min.

Kitame dubenyje išplakame kiaušinio baltymus su vanilinu. Įmaišome juos į cukraus masę. Atsargiai, bet gerai išplakame viską iki vientisos masės. 24 x 30 cm. kepimo formą ištepame aliejumi, pabarstome dugną ir šonus persijota cukraus pudra, ir supilame Marshmalows masę. Viršų negausiai pabarstome persijota cukraus pudra ir pastatome šaltai maždaug 3 valandoms, o dar geriau - visai nakčiai. Sustingusią masę išverčiame iš formos, supjaustome juostelėmis, o juosteles vieno kąsnio kvadratėliais. Apvoliojame juos iš visų pusių cukraus pudroje. Skanaus :)

P.S. Aš masės neplakiau iki labai labai standžios (manoji buvo tirštos grietinės konsistencijos), todėl saldainiai išėjo tokie oriniai ir purūs, kad tiesiog tirpo burnoje tiesiogine ta žodžio prasme :) Bet jei norite kietesnių - plakite ilgiau, kol masė taps labai standi. Saldainiai labai skanūs. Primena šviežius zefyrus...


Recepto šaltinis marzipanmom

2010 m. kovo 14 d., sekmadienis

Vištienos gabalėliai, marinuoti grietinėlėje ir paniruoti džiūvėsėliais



apie 400 gr. vištienos filė
100-150 ml grietinėlės
vištienos prieskonių arba kt.
smulkintų džiūvėsėlių

Vištieną supjaustome nedidelėmis juostelėmis. Pabarstome vištienos prieskoniais (arba kitais mėgiamais prieskoniais). Gerai išmaišome, kad visi gabaliukai apsivoliotų prieskoniuose. Užpilame grietinėlę ir viską išmaišome. Marinuojame ne mažiau 3-4 valandų. Po to apvoliojame kiekvieną gabaliuką džiūvėsėliuose ir kepame gerai įkaitintoje keptuvėje didesniame, nei įprasta, aliejaus kiekyje, kol gražiai apskrus.

Patiekiame su ryžiais ir sojos ar bet kokiu kitu mėgstamu padažu. Skanaus :)

P.S. Grietinėlėje marinuota vištiena būna labai minkšta ir labai švelnaus skonio!


Recepto šaltinis say7.info

2010 m. kovo 12 d., penktadienis

Suomiška žuvienė (Finnish fish soup)

Savo draugės Jurgitos, ištikimos mano receptų skaitytojos, prašymu įdedu žuvienės receptą :)



3 valgomieji šaukštai sviesto
1 svogūnas
4 vidutinio dyžio bulvės
5 kvapiųjų pipirų žirneliai
500 gr. žuvies filė (lašišos, jūros lydekos, strimėlės, ešerio, menkės ar kt.) (aš naudojau šaldytą menkės filė)
žuvies prieskonių
200 gr. grietinėlės
50 ml susmulkintų krapų
druska, pipirai, sultinio kubelis (nebūtina)

Kadangi neturėjau žuvies sultinio, kuris buvo nurodytas originaliame recepte, tad jį pasidariau iš sriubai skirtos žuvies, kaip rašoma toliau.

Smulkiai supjaustome svogūną ir apkepiname svieste, kol gražiai pageltonuoja. Pilame į puodą apie 2 litrus vandens, į kurį dedame gabaliukais supjaustytą žuvį, pabarstytą žuvies prieskoniais, apkepintus svogūnus kartu su keptuvėje likusiu sviestu, įmetame kvapiųjų pipirų, beriame druskos, žiupsnelį juodųjų pipirų (aš dar papildomai įmečiau sultinio kubelį). Viską paverdame apie 5-10 min. , kol žuvis bus beveik išvirusi (jei naudosite šviežią, ne šaldytą žuvį, ją virti reikės ilgiau).

Tuomet per sietelį nupilame žuvies sultinį, išimame iš puodo žuvį, sultinį pilame atgal į puodą, dedame kubeliais pjaustytas bulves ir verdame, kol išvirs. Kai bulvės jau suminkštėjusios, dedame atgal į puodą žuvį, paverdame dar kelias minutes. Supilame grietinėlę ir viską užviriname. Nukėlę nuo ugnies suberiame į sriubą smulkintus krapus. Patiekiame su skrudinta rugine duona. Skanaus!

P.S. Labai labai skani žuvienė! Kad nebūtų taip riebu, vietoj grietinėlės įpyliau puodelį (237 ml.) pieno, į kurį įmaišiau 1,5 valgomojo šaukšto miltų, kad būtų tirščiau. Ir kartu su krapais įbėriau smulkintų šviežių svogūno laiškų.


Recepto šaltinis foodfromfinland.com

Tortas "Jogurtinis žemuoginis musas"

Puikus desertas gaivių tortų mėgėjams :)


Biskvitui:

3 kiaušiniai
30 gr. miltų
30 gr. krakmolo
50 gr. cukraus
1 a.š. kepimo miltelių

Kremui:

450 ml grietinėlės 35 %
450 ml žemuogių jogurto (aš ėmiau "Smilga" jogurtą su žemuogių gabaliukais)
150 g cukraus
30 g želatinos
1 pakelio žemuoginės želė
  • Visų pirma pasigaminame žemuoginę želė pagal ant pakelio nurodytas instrukcijas. Pastatome sustingti.
Biskvito kepimas. Baltymus išplakame iki putų, suberiame cukrų ir plakame iki standumo. Tuomet po vieną įmaišome trynius. Išsukame iki vientisos masės. Miltus sumaišome su krakmolu ir kepimo milteliais. Persijojame ir beriame į kiaušinių masę. Labai svarbus dalykas - maišome viską viena kryptimi, tuomet tešla gaus deguonies, ir biskvitas iškeps minkštas ir porėtas. Pilame tešlą į 26 cm. torto formą ir kepame 190 C 12-15 min. Iškepusį biskvitą atvėsiname.

Kremo ruošimas. Želatiną užpilame 100 ml šalto virinto vandens ir pastatome išbrinkti. Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo. Supilame jogurtą ir atsargiai, kad nesukristų grietinėlė, plakame iki vientisos masės. Ant viryklės ištirpiname išbrinkusią želatiną, atvėsiname ir plona srovele supilame į kremą. Viską gerai išmaišome.
Imame jau sustingusią žemuoginę želė, supjaustme nedideliais kubeliais, ir sumaišome juos su kremu.

Torto surinkimas. Ant lėkštės, kurioje patieksime tortą, dedame biskvitą. Apjuosiame jį torto formos žiedu. Supilame ant viršaus kremą, išlyginame paviršių ir statome 3-4 valandoms į šaldytuvą. Sustingusį tortą papuošiame plakta grietinėle, želė gabaliukais arba vaisiais. Skanaus!

P.S. Super skanus ir gaivus tortukas! Vasarą į kremą galima dėti šviežių vaisių, o žiemą įmaišyti kokios nors uogienės :) Bet kadangi norėjau gaivesnio torto, tai dėjau vaisinės želė gabaliukus.


Recepto šaltinis kuking.net

2010 m. kovo 6 d., šeštadienis

Amerikietiška sumuštinių duona


520 gr. miltų
1 a.š. druskos
1/3 puodelio šilto vandens (puodelis 237 ml)
1 puodelis šilto pieno (puodelis 237 ml)
3 v.š. cukraus
2 v.š. tirpinto sviesto
7 gr. sausų mielių

Dubenyje sumaišyti miltus su druska. Kitame dubenyje sumaišyti pieną, vandenį, cukrų, tirpintą sviestą ir mieles. Vis pamaišant palaikyti, kol mielės ištirps ir pradės putoti - 10-15 min. Tuomet supilti skystąjį mišinį į miltus ir maišyti, kol tešla taps tąsi ir elastinga. Stalą pabarstyti miltais, išversti ant jo tešlą, ir vis pridedant po truputį miltų minkyti apie 5 min. Tešla turi beveik nelipti prie rankų, bet būti labai minkšta. Uždengti ir kildinti šiltai, kol padvigubės.

Pakilusią dar kartą paminkyti apie 5 min. ant miltais pabarstyto stalo. Jei tešla vis dar limpa - minkydami pasitepkite rankas aliejumi, kad nereikėtų į tešlą berti miltų. Dedame tešlą į pailgą kepimo formą (manosios išmatavimai 35 x 13 cm.), išklotą kepimo popieriumi, ir dar kartą kildiname, kol padvigubės.

Pakilusią duoną aptepame tirpintu sviestu ir kepame 190 C orkaitėje 40-50 min. Iškepusią visiškai atvėsiname ant grotelių. Skanaus!

P.S. Viena iš skaniausių mano valgytų baltų duonų! Be galo minkšta, puri, kiek salstelėjusio skonio; tinka skrudinimui. Ir labai paprastai pagaminama :)


Recepto šaltinis desarapen.blogspot.com

2010 m. kovo 5 d., penktadienis

"Kuršėnų" vyniotinis


Tešlai:
4 kiaušiniai
4 šaukštai cukraus
4 šaukštai miltų

Įdarui:

180 gr. sviesto (pakelis)
180 gr. desertinės arba kreminės varškės (pakelis)
0.5 indelio saldinto kondensuoto pieno

Biskvitas. Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki purumo. Sudėti miltus, gerai išmaišyti. Iki standumo išplakti baltymus ir sudėti į trynių masę. Tinkamai išplaktų baltymų paviršius yra lygus, blizgantis, ne porėtas, ir apvertus dubenį baltymai turi laikytis jame, neslysti, nekeisti padėties! Labai atsargiai šaukštu išmaišyti tešlą iki vientisos masės. Tešla turi būti puri, nesukritusi. Pilti tešlą ant kepimo popieriumi išklotos orkaitės skardos (manosios išmatavimai 32 x 35 cm), paskirstyti ją tolygiai per visą skardos dydį. Kepti iki 200 C įkaitintoje orkaitėje 12-15 min. Iškepusį biskvitą iš karto suvynioti ir atvėsinti.

Įdaras. Iki purumo išplakti minkštą sviestą. Plakant po truputį pilti kondensuotą pieną. Galiausiai sudėti varškę ir viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Išvynioti atvėsusį biskvitą, ant jo užtepti varškės įdarą, ir vėl suvynioti į vyniotinį. Palaikyti šaldytuve apie 2 val. Apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!

P.S. jei naudosite paprastą varškę - ją reikia pertrinti per smulkų sietelį, kad neliktų grūdelių. Aš naudojau desertinę plombyro skonio varškę.


Recepto šaltinis - SM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...