2010 m. vasario 24 d., trečiadienis

Maskarponės sūrio tortas



Biskvitas:

3 kiaušiniai
30 gr. miltų
30 gr. krakmolo
50 gr. cukraus
1 a.š. kepimo miltelių

Kremas:

500 gr. maskarponės sūrio
400 gr. grietinėlės 36 %
200 gr. jogurto be priedų
0,5 a. š. vanilinio cukraus
160-180 gr. cukraus pudros
1 citrinos sultys
30 gr. želatinos

Biskvito kepimas. Baltymus išplakame iki putų, tuomet beriame cukrų ir plakame iki standumo. Tuomet po vieną įmaišome trynius. Išsukame iki vientisos masės. Miltus sumaišome su krakmolu ir kepimo milteliais. Persijojame ir beriame į kiaušinių masę. Labai svarbus dalykas - maišome viską viena kryptimi, tuomet tešla gaus deguonies, ir biskvitas iškeps minkštas ir porėtas. Pilame tešlą į 26 cm. torto formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepame 190 C 12-15 min. Iškepusį biskvitą atvėsiname.

Kremas. Želatiną užpilame 100 ml. šalto vandens ir palaikome, kol išbrinks. Išplakame sumaišytus jogurtą, citrinos sultis, cukraus pudrą, vaniliną ir maskarponę. Ant silpnos ugnies ištirpiname želatiną, ir atvėsusią supilame į jogurto/maskarponės masę. Viska išplakame. Pastatome į šaldytuvą, kad pradėtų stingti (iki drebučių konsistencijos). Masė stingsta labai greitai, svarbu neperlaikyti! Iki standumo išplakame grietinėlę ir įmaišome ją į pradedančią stingti jogurtinę masę.

Į lėkštę, kurioje patieksime tortą, dedame biskvitą. Apjuosiame jį torto formos žiedu. Supilame kremą, ant viršaus šaukšteliu "sušiaušiame" bangeles. Statome į šaldytuvą mažiausiai 4 val. Sustingusį tortą papuošiame vaisiais ir truputi pabarstome cukraus pudra. Skanaus!

P.S. Nepaprastai purus ir skanus tortas... Man, kaip maskarponės tortų mėgėjai, tai buvo tikras atradimas :)


Pradinis kremo recepto variantas - SM

Biskvito recepto šaltinis - kuking.net

2010 m. vasario 23 d., antradienis

Saldžios mielinės bandelės


1,5 a. š. sausų mielių
125 ml pieno
35 gr. sviesto
60 gr. cukraus
1 kiaušinis
380 gr. miltų
0,5 a. š. druskos

1 kiaušinis ir 1 v.š. pieno bandelėms aptepti

Mieles suberiame į pusę pieno (kambario temperatūros). Palaikome 5-10 min., kol ištirps. Į likusį pieną dedame sviestą, beriame cukrų ir pašildome ant viryklės ant nedidelės ugnies, kol ištirps sviestas ir cukrus. Atvėsiname iki kambario temperatūros, įmaišome išplaktą kiaušinį, supilame piene ištirpusias mieles, viską gerai išmaišome.

Miltus dubenyje sumaišome su druska, padarome viduryje duobutę ir supilame pieno mišinį. Maišome viską, kol gausime lipnią, elastingą tešlą. Tuomet stalą pabarstome miltais, išpilame ant jų tešlą, ir pridėdami po šaukštą miltų minkome, kol tešla taps minkšta, vientisa, nelimpanti prie rankų, bet ne per kieta (nepadauginkite miltų, nes bandelės bus per kietos). Pastatome šiltai apie 1 h, kol pakils dvigubai. Pakilusią tešla dar paminkome apie 5 min. Suformuojame kiaušinio dydžio bandeles. Dedame į skardą ant kepimo popieriaus ir palaikome, kol pakils dvigubai (apie 30 min.). Aš kildinau orkaitėje ijungus 50 C temperatūra apie 10-15 min. Tuomet bandeles aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu, ir kepam iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. (kol gražiai paruduos viršus). Iškepusias ir truputį atvėsusias pabarstome cukraus pudra. Skanaus!

P.S. Bandelės išėjo neapsakomai minkštos, purios ir skanios! Ir tokios išliko net kitą dieną. Tešlą dariau labai panašią į seniau keptos Vokiškos šventinės duonos, tik bėriau daugiau cukraus ir dėjau daugiau sviesto. Iš šios normos išėjo 14 bandelių.

2010 m. vasario 20 d., šeštadienis

Pyragas su abrikosų įdaru


Biskvitas

5 kiaušiniai
150 gr. cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
75 gr. miltų
75 gr. krakmolo
1 a. š. kepimo miltelių

Įdaras

250 ml jogurto be priedų
400 gr. konservuotų abrikosų
3 a. š. želatinos
cukraus pagal skonį
200 ml riebios grietinėlės
5 v. š. abrikosų džemo
pistacijų, arba kitų riešutų papuošimui

Baltymus nedideliu greičiu plakti, kol pradės putoti, tada toliau plakant suberti pusę cukraus (palaipsniui, po 1 – 2 šaukštus). Padidinti greitį ir plakti iki standumo. Trynius išplakti su likusiu cukrumi ir vanilinu iki šviesiai gelsvos, purios masės. Miltus, krakmolą ir kepimo miltelius persijoti į trynius, sudėti 1/3 baltymų ir atsargiai išmaišyti, kad nebūtų miltų gumuliukų. Atsargiai įmaišyti likusius baltymus ir viską išmaišyti iki vientisos masės.

Orkaitės skardą (manosios išmatavimai 32 x 35 cm.) iškloti kepimo popieriumi, supilti ant jo tešlą, tolygiai paskirstyti. Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 12 – 15 min. Iškepusį biskvitą apversti, nuimti popierių, ant kurio kepė, ir atvėsinti. Perpjauti per pusę į 2 dalis.

Želatiną išbrinkinti 6 v. š. šalto vandens.
Įdarui abrikosus sudėti į sietelį ir nusunkti sirupą. Pusę abrikosų sutrinti blenderiu, likusius supjaustyti nedideliais kubeliais. Trintus ir pjaustytus abrikosus sumaišyti su jogurtu. Įberti cukraus pagal skonį, galima įpilti abrikosų likerio ar citrinų sulčių.

Išbrinkintą želatiną ištirpinti ant mažos ugnies. Ir plona srovele supilti į abrikosų ir jogurto masę, išmaišyti ir pastatyti į trumpam šaldytuvą. Grietinėlę išplakti iki standumo ir atsargiai įmaišyti į pradedančią stingti abrikosų masę.

Imti per pusę perpjauto biskvito dyžio formą (aš dėjau į 18 x 24 cm. kepimo formą, tik teko truputį apipjauti biskvitą - buvo per didelis) iškloti kepimo popieriumi (popierius turi buti ir ant sienelių, nes pilsime kremą). Dėti vieną biskvito lakštą, supilti kremą ir ant viršaus uždėti antrą lakštą. Kelias valandas stingdyti šaldytuve, kol sustings kremas.

Abrikosų džemą pašildyti, kad truputį suskystėtų (galima 1-2 min. mikrobangėje nedideliu galingumu) ir juo aptepti pyrago viršų. Pabarstyti susmulkintais riešutais.

P.S. labai gaivus ir skanus pyragas! Kitą kartą biskvitą kepčiau iš 4 kiaušinių, nes jis gerokai pakyla ir iškepa ne plonas.


Recepto šaltinis Sonatinos receptai

2010 m. vasario 17 d., trečiadienis

Vokiška šventinė duona (Partybrot)



2,5 a. š. sausų mielių
250 ml pieno
60 gr. sviesto
2 v. š. cukraus
2 kiaušiniai
560 gr. miltų
2 a. š. druskos

1 trynys ir 1 v. š. pieno duonai aptepti

Mieles suberti į 100 ml kambario temperatūros pieną ir palikti 10-15 min, kol mielės ištirps (nuolat pamaišyti). Į likusį pieną suberti cukrų, įdėti sviestą, ir viską pašildyti ant viryklės, kol ištirps sviestas. Atvėsinti iki kūno temperatūros ir įmaišyti išplaktus kiaušinius, supilti pieną su ištirpusiomis mielėmis, viską išmaišyti.

Dubenyje sumaišyti miltus ir druską. Supilti į juos pieno mišinį. Maišyti, kol gausis minkšta lipni tešla. Tešlą dėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti, kol tešla taps lygi ir elastinga, apie 10 min. Jei tešla limpa prie rankų - berti dar po šaukštą miltų. Nepadauginkite miltų, nes tešla bus kieta .Dėti tešlą į aliejumi pateptą dubenį ir šiltai kildinti, kol padvigubės, apie 1 val. Pakilusią tešlą paminkyti ir leisti pastovėti 10 minučių. Padalinti tešlą į 19 dalių ir suformuoti apvalias bandeles. Bandeles apskritimu dėti į aliejumi išteptą 26 cm skersmens apvalią formą, ir vėl kildinti kol padvigubės, apie 20-30 min. Pakilusias bandeles aptepti kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti sezamo sėklomis, aguonomis, smulkintais riešutais, saulėgrąžomis, kmynais ir t.t. Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol duona gražiai paruduos. Skanaus!

P.S. Labai minkšta ir skani duona su traškia plutele... Man duona labai greitai iškepė - maždaug per 35 min. Po 15 min. nuo kepimo pradžios sumažinau temperatūrą iki 180° C, nes labai greitai rudavo viršus.


Recepto šaltinis - Sonatinos receptai

2010 m. vasario 14 d., sekmadienis

Tortas "Paukščių pienas"


24 cm. apvaliai formai

Biskvitas:

3 kiaušiniai
1/2 stiklinės cukraus
1/2 stiklinės miltų

Suflė:

5 kiaušiniai
20 g želatinos
75 ml vandens želatinai brinkinti
1 stiklinė cukraus
1 a. š. su kaupu miltų
1/2 stiklinės pieno
150 gr. sviesto

Šokoladinis glajus:

100 gr. juodo šokolado
70 gr. grietinėlės (35 % riebumo)

Biskvito kepimas.Kiaušinius iki purumo išplakti su cukrumi, atsargiai įmaišyti miltus. Supilti tešlą į torto formą nuimamais kraštais. Kepti 180°C temperatūroje 15 min. Iškepusį ataušinti ir perpjauti į 2 lakštus.

Suflė gaminimas. Želatiną užpilti vandeniu ir palikti apie 30 min., kad išbrinktų. Trynius su puse cukraus išplakti iki purumo, persijoti į juos miltus, įmaišyti pieną. Masę su dubeniu dėti į puodą su verdančiu vandeniu ir virti vandens vonelėje, kol sutirštės (iki tokios konsistencijos, kokia buvo biskvito tešla). Nuolat pamaišyti, kad nesusidarytų gumuliukai. Sutirštėjusius trynius visiškai ataušinti. Išplakti kambario temperatūros minkštą sviestą ir toliau plakant, supilti ataušusius trynius. Plakti viską iki vientisos masės.
Baltymus su likusiu cukrumi išplakti iki standžių putų. Tada ištirpinti želatiną ir leisti vos-vos (!) atvėsti. Toliau plakant baltymus supilti į juos želatiną ir plakti iki visiško standumo. Išplaktus baltymus sumaišyti su trynių kremu - išmaišyti greitai, bet labai atsargiai (geriausia šaukštu, o jei plakti mikseriu, tai mažiausiu greičiu ir labai trumpai, nes baltymų masė gali sukristi)

Visą masę supilti ant biskvitinio pagrindo, įdėto į torto formą nuimamais kraštais, ir uždengti antru lakštu. Tortą stingdyti šaldytuve.

Šokoladinio glajaus paruošimas. Šokoladą sulaužyti gabaliukais, sudėti į puode supiltą grietinėlę ir irtirpinti viską iki vientisos masės ant mažos ugnies nuolat pamaišant. Glajų atvėsinti ir aplieti/aptepti juo sustingusį tortą. Kai glajus sustings, tortą galima papuošti.
P.S. Labai skanus tortas su lengvu ir nelabai saldžiu kremu... Tik kitą kartą darydamą tortą į biskvitą dėčiau daugiau cukraus, nes man pritruko saldumo, ir įberčiau vanilino.


Recepto šaltinis - SM

2010 m. vasario 6 d., šeštadienis

Šokoladinis vaflių tortas


200 gr. juodojo šokolado
150 gr. kambario temperatūros sviesto
70 gr. cukraus pudros
2 a. š. vanilinio cukraus
1 a. š. tirpios kavos
10 vaflių lakštų (manieji buvo 16x30 cm.)

Šokoladą sulaužyti gabalėliais ir ištirpinti ant vandens garų vonelės. Truputį atvėsinti, tuomet į šokoladą sudėti gabalėliais supjaustytą minkštą sviestą, cukraus pudrą, vanilinį cukrų, susmulkintas tirpios kavos granules. Viską plakti mikseriu apie 5 min. Kremu tepti vaflių lakštus ir dėti juos vieną ant kito gerai prispaudžiant. Torto viršutinį lakštą taip pat aptepti kremu; galima apibarstyti šokolado drožlėmis. Palaikyti šaldytuve, kol kremas sustings.

P. S. Dėjau 100 gr. juodojo ir 100 gr. pieniško šokolado. Kremas išėjo labai švelnaus skonio. Originaliame recepte buvo nurodyta tortą stingdyti apie 6-8 val., bet mano sustingo daug greičiau - po 3-4 val.


Recepto šaltinis Sonatinos receptai
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...