2013 m. gruodžio 29 d., sekmadienis
Sūrio sriuba su vištiena
1,5 litro vandens
200 gr. vištienos file
80 gr. ryžių
1 didesnė morka
2 bulvės
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
0,5 a.š. kario
300 gr. lydyto sūrio
druskos
pipirų
šviežių krapų
Į vandenį beriam druskos, pipirų ir verdam vištienos file apie 20 min. Išimame ir supjaustome mažais gabaliukais. Į mėsos sultinį suberiame ryžius, paverdame apie 5 min., tuomet sudedame kubeliais pjaustytas bulves, burokine tarka tarkuotas morkas ir smulkiai supjaustytą svogūną. Verdame, kol bulvės ima minkštėti. Tada sudedame supjaustytą mėsą, susmulkintą česnaką ir suberiame karį. Paverdame apie 10 min. Nukeliame puodą nuo ugnies, sudedame sūrį, maišome, kol išsilydo. Įberiame krapų. Skanaus!
P.S. Labai švelnaus skonio sriuba. Kadangi išeina pakankamai tiršta, tad yra labai soti.
2013 m. gruodžio 22 d., sekmadienis
Kalėdiniai meduoliai
Mielieji,
artėja gražiausios metų šventės - Šv. Kalėdos. Norėčiau padėkoti Jums visiems už tai, kad visus metus buvote kartu. Padėkoti už Jūsų šiltus laiškus, palinkėjimus ir Jūsų pasitikėjimą. Linkiu, kad Šv. Kalėdos atneštų į Jūsų širdis ir namus daug meilės, šilumos, gerumo. Ramybės ir džiaugsmo Jums ir Jūsų artimiesiems.
Na, ir dalinuosi pačių skaniausių Kalėdinių meduolių receptu :) Dar spėsite juos išsikepti ir papuošti savo Kalėdų stalą.
Meduoliams:
2 kiaušiniai (M dydžio)
130 gr. rudojo cukraus
100 gr. sviesto arba margarino
100 gr. medaus (aš naudojau dirbtinį)
apie 500 gr. miltų
3 a.š. prieskonių meduoliams
1 a.š. sodos
Glajui:
1 kiaušinio baltymas
200 gr. cukraus pudros
citrinos rūgšties pagal skonį
Meduoliai. Į dubenį pilame išplaktus kiaušinius, dedame medų, cukrų, sviestą (margariną). Dubenį dedame ant vandens garų ir maišome, kol ištirps cukrus. Nukėlę nuo garų supilame actu nugesintą sodą, greitai išmaišome. Suberiame prieskonius, išmaišome. Beriame miltus, užminkome minkštą, bet prie rankų nelimpančią tešlą. Jei reikia, įberkite dar miltų, bet nepadauginkite. Tešlą dedame 20-30 min. į šaldytuvą. Iškočiojame 0,5 cm. lakštą, išspaudžiame meduolius. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 5 min., kol meduoliai pakyla ir gražiai paruduoja. Išspauskite iš karto visus meduolius, nes jie kepa taip greitai, kad nespėsite kočioti tešlos, jei lauksite, kol keps 1 skarda.
Glajus. Cukraus pudrą, baltymą ir šaukšte vandens ištirpintą citrinos rūgštį maišome mediniu šaukštu, kol gausime vientisą glajų. Jei gajus labai skystas - įberkite dar pudros. Jei per tirštas - įpilkite truputį vandens. Pilame glajų į konditerinį maišelį ir dekoruojame meduolius. Skanaus!
P.S. Labai skanūs, minkšti meduoliai! Tešla yra kaip mano kepto Medaus torto lakštų, tad meduoliai primena medaus tortą :) Rekomenduoju užtepti daugiau glajaus, nes jo rūgštelė labai dera su saldžiu meduoliu. Laikyti reikėtų sandariame inde.
artėja gražiausios metų šventės - Šv. Kalėdos. Norėčiau padėkoti Jums visiems už tai, kad visus metus buvote kartu. Padėkoti už Jūsų šiltus laiškus, palinkėjimus ir Jūsų pasitikėjimą. Linkiu, kad Šv. Kalėdos atneštų į Jūsų širdis ir namus daug meilės, šilumos, gerumo. Ramybės ir džiaugsmo Jums ir Jūsų artimiesiems.
Na, ir dalinuosi pačių skaniausių Kalėdinių meduolių receptu :) Dar spėsite juos išsikepti ir papuošti savo Kalėdų stalą.
Meduoliams:
2 kiaušiniai (M dydžio)
130 gr. rudojo cukraus
100 gr. sviesto arba margarino
100 gr. medaus (aš naudojau dirbtinį)
apie 500 gr. miltų
3 a.š. prieskonių meduoliams
1 a.š. sodos
Glajui:
1 kiaušinio baltymas
200 gr. cukraus pudros
citrinos rūgšties pagal skonį
Meduoliai. Į dubenį pilame išplaktus kiaušinius, dedame medų, cukrų, sviestą (margariną). Dubenį dedame ant vandens garų ir maišome, kol ištirps cukrus. Nukėlę nuo garų supilame actu nugesintą sodą, greitai išmaišome. Suberiame prieskonius, išmaišome. Beriame miltus, užminkome minkštą, bet prie rankų nelimpančią tešlą. Jei reikia, įberkite dar miltų, bet nepadauginkite. Tešlą dedame 20-30 min. į šaldytuvą. Iškočiojame 0,5 cm. lakštą, išspaudžiame meduolius. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 5 min., kol meduoliai pakyla ir gražiai paruduoja. Išspauskite iš karto visus meduolius, nes jie kepa taip greitai, kad nespėsite kočioti tešlos, jei lauksite, kol keps 1 skarda.
Glajus. Cukraus pudrą, baltymą ir šaukšte vandens ištirpintą citrinos rūgštį maišome mediniu šaukštu, kol gausime vientisą glajų. Jei gajus labai skystas - įberkite dar pudros. Jei per tirštas - įpilkite truputį vandens. Pilame glajų į konditerinį maišelį ir dekoruojame meduolius. Skanaus!
P.S. Labai skanūs, minkšti meduoliai! Tešla yra kaip mano kepto Medaus torto lakštų, tad meduoliai primena medaus tortą :) Rekomenduoju užtepti daugiau glajaus, nes jo rūgštelė labai dera su saldžiu meduoliu. Laikyti reikėtų sandariame inde.
2013 m. lapkričio 4 d., pirmadienis
Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su persikais ir kremu
12 pyragaičių
500 gr. bemielės sluoksniuotos tešlos
6 konservuotų persikų puselių
1 kiaušinio aptepimui
perlinio cukraus
Kremui:
200 ml. pieno
80 gr. cukraus
2 tryniai
1,5 v.š. miltų
1,5 v.š. krakmolo
žiupsnelis druskos
žiupsnelis vanilinio cukraus
Kremas. Gerai išplakame trynius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Suberiame miltus ir krakmolą, išplakame iki vientisos masės. Pieną užviriname. Įpilame 4 šaukštus karšto pieno į trynių masę, išplakame. Tuomet nuolat maišydami supilame trynius į puodą su pienu, gerai išmaišome ir nuolat maišydami užviriname ant vidutinės ugnies. Paverdame apie minutę ir nukeliame nuo ugnies. Jei ir susidarys kažkiek gumuliukų - gerai išmaišykite ir jie išsimaišys į vientisą kremą. Turi gautis maždaug majonezo tirštumo kremas. Atvėsiname. Vėstantį kremą dažnai pamaišome.
Pyragaičių formavimas (žr. nuotrauką žemiau). Persikų puseles perpjauname vertikaliai per pusę (aš supjausčiau skiltelėmis, bet nerekomenduočiau, nes kepant jos atsiskyrė viena nuo kitos ir ėmė lįsti lauk iš pyragaičių). Tešlą supjaustome 10-12 cm. kvadratais. Įstrižai per vidurį užtepame šaukštą kremo. Kampuose vieną priešais kitą (ant kremo) dedame po pusę persiko puselės. Priešingus kampus užlenkiame vieną ant kito, patepę juos plaktu kiaušiniu, kad suliptų. Viršų aptepame plaktu kiaušiniu, pabarstome perliniu cukrumi. Kepame iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., arba kol pyragaičiai išsipučia ir viršus gražiai parusta. Skanaus!
P.S. Nerealiai mėgstu šiuos pyragaičius, tačiau valgiau juos tik pirktinius. Pagalvojau, kad pats laikas būtu pabandyti išsikepti namuose. Tai visiškai paprasta, o rezultatas pranoko lūkesčius! Galite naudoti ir bet kokį kitą plikytą kremą, vietoj persikų - abrikosus (jie mažesni, tad nereiks pjauti per pusę).
2013 m. lapkričio 1 d., penktadienis
Užtepelė su varške ir ikrais
250 gr. kreminės konsistencijos varškės (nesaldžios)
2 v.š. grietinės
50 gr. raudonųjų ikrų
druskos
pipirų
Visus produktus sumaišome. Pagal skonį įberiame druskos, pipirų. Aš vietoj druskos įberiu šiek tiek Vegetos prieskonių. Tinka valgyti su traškučiais, vafliais (taleriais), įvairiais užkandžiais prie vyno arba tiesiog užsitepti ant skrudintos duonos. Skanaus :)
P.S. Galite įberti ir savo mėgstamų prieskonių, smulkintų krapų ar kt. žolelių.
2013 m. spalio 24 d., ketvirtadienis
Kotletai turkiškai
Kotletams:
500-600 gr. faršo
1 svogūnas
0,5 stiklinės džiūvėsėlių
1 kiaušinis
2-3 česnako skiltelės
čili pipirų
druskos
pipirų
prieskoninių žolelių
Kiti ingredientai:
2 svogūnai
2 skirtingų spalvų paprikos
5-6 bulvės
1,5 stiklinės pomidorų tyrės (aš naudojau savo Pomidorų padažą, bet galite sutrinti pirktinius pomidorus savo sultyse)
1 stiklinė vandens
3 skiltelės česnako
Į faršą dedame smulkintą, svogūną, česnaką, džiuvėsėlius, išplaktus kiaušinius, prieskonius, viską išmaišome. Formuojame nedidelius kotletukus ir dedame į didesnę kepimo formą, palikdami tarp jų tarpus.
Nuskustas bulves supjaustome skiltelėmis, svogūnus pusžiedžiais, paprikas juostelėmis. Sudedame daržoves į tarpus tarp kotletų.
Pomidorų padažą sumaišome su vandeniu ir užviriname. Sudedame smulkintą česnaką. Jei imsite pirktinius pomidorus, tuomet papildomai įdėkite prieskonių, druskos, jei reikia. Užpilame padažą ant kotletukų ir daržovių. Kepame 200 C orkaitėje apie valandą. Skanaus!
Recepto šaltinis say7.info
2013 m. spalio 22 d., antradienis
Obuolių pyragas su varške ir aguonomis
22-24 cm. apvaliai formai
Tešlai:
180 gr. sviesto
1,5 v.š. majonezo arba grietinės
2 v.š. cukraus
žiupsnelis druskos
2,5-3 stiklinės miltų
Aguonų įdarui:
125 ml. pieno
1 v.š. manų kruopų
70 gr. cukraus
100 gr aguonų
1 v.š. minkšto sviesto
Varškės įdarui:
500 gr. varškės
3 kiaušinio tryniai
75 gr. minkšto sviesto
3 v.š. pieno
3 v.š. krakmolo
1 citrinos sultys
120 gr. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
3 nedideli obuoliai
Tešla. Į ištirpintą sviestą suberiame cukrų, druską, maišome, kol ištirpsta cukrus. Į atvėsusį sviestą sudedame majonezą arba grietinę, gerai išmaišome. Beriame miltus ir užmaišome minkštą, bet prie rankų nelimpančią tešlą. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą, kol ruošime įdarus.
Аguonų įdaras. Pieną su cukrumi užviriname, suberiame manų kruopas ir maišydami išverdame skystą manų košę. Tuomet sudedame sviestą, aguonas, gerai išmaišome ir atvėsiname.
Varškės įdaras. Varškę petriname per sietelį. Į ja dedame trynius, cukrų, vanilinį cukrų, sviestą ir viską gerai išplakame mikseriu. Sudedame krakmolą, supilame citrinos sultis, pieną, šakštu gerai išmaišome.
Pyrago surinkimas. Kepimo formoje rankomis formuojame pagrindą, t.y. paskirstome tešlą ant dugno ir sienelių. Pakaitomis dedame varškės ir aguonų įdarus juos šiek tiek pamaišydami, kad jie tarpusavyje susimaišytu. Obuolių nelupame, tik perpjauname per pusę, išimame sėklalizdžius, viršuje padarome negilias išilgines įpjovas (žr. nuotrauką). Įspaudžiame obuolių puseles į varškę. Kepame 190 C orkaitėje apie 40 min. Pyragą visiškai atvėsiname, kad gerai sustingtų varškės įdaras. Skanaus!
P.S. Pyragas patiko vien jau tuo, kad gražiai atrodo :) Obuoliai labai skaniai iškepa, citrinos sultys varškės įdarui suteikia malonų prieskonį. Pagrindą galite daryti ir kitokį (mano siūlomas variantas greitai ir paprastai padaromas).
Adaptuota iš ca-ira.livejournal.com
2013 m. spalio 12 d., šeštadienis
Vištienos kepsniai su sūriu
Mėsai:
500-600 gr. vištienos filė
150 gr. fermentinio sūrio
česnako
druskos
pipirų
prieskoninių žolelių mėsai
Tešlai:
3 nedideli kiaušiniai
3 v.š. majonezo
3-4 v.š. miltų
druskos
pipirų
Filė supjaustom kepsnio dydžio gabaliukais, šiek tiek pamušame mėsos plaktuku. Įtriname smulkintu česnaku, prieskoniais, ir paliekame valandėlei pasimarinuoti.
Išplakame kiaušinius, įmaišome majonezą, įdedame druskos, pipirų pagal skonį. Beriame miltų tiek, kad užmaišytume šiek tiek tirštesnę nei lietinių tešlą.
Keptuveje įkaitiname aliejų. Pamirkome vieną kepsnio pusę tešloje, dedame į keptuvę. Kol kepa viena pusė, ant viršaus pabarstome sūrio (rekomenduoju jo nepagailėti) ir šaukštu užpilame tešlos taip, kad uždengtų sūrį. Atsargiai apverčiame kepsnį ir kepame kitą pusę, kol gražiai apskrunda. Viskas, kepsneliai iškepė, galima serviruoti stalą ir kviesti namiškius pietų :) Skanaus!
P.S. Labai minkšti, sultingi kepsniai! Nepagailėkite gero sūrio, jis tikrai suteikia kepsniui puikų skonį.
2013 m. spalio 8 d., antradienis
Bulvių apkepas su sūriu
1 kg bulvių
2 dideli svogūnai
2 saujos maltų džiūvėsėlių
4 česnako skiltelės
200 ml. grietinėlės 35 %
150 gr. fermentinio sūrio
100 gr. mažais gabaliukais supjaustyto sviesto
druskos
pipirų
šviežių smulkintų krapų
rozmarinų (naudojau džiovintus)
Bulves su lupenomis išverdame, bet neperverdame, nes dar keps orkaitėje. Nors galima virti ir be lupenų, bet tuomet dar trumpiau. Supjaustome vidutinio storio griežinėliais. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais, apkepiname, kol gražiai pagels.
Į grietinėlę dedame česnaką, sutraiškytą česnako spaustuvu, druską, pipirus, rozmariną. Viską gerai išmaišome. Sūri sutarkuojame burokine trintuve.
Į sviestu išteptą formą dedame sluoksnį bulvių, svogūnų, sviesto gabaliukų, užpilame šiek tiek grietinėles su prieskoniais, džiūvėsėlių, pabarstome sūrio, vėl viską kartojame, kol baigsis produktai. Pabaigai užpilame ant viršaus likusią grietinėle ir pabarstome sūriu. Kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 30 min, arba kol viršus gražiai apskrunda. Iškepusį apkepą pabarstome krapais. Skanaus!
P.S. Galima valgyti ir kaip pagrindinį patiekalą, ir kaip garnyrą prie mėsos - abiem atvejais labai skanu! Ypač skanu iš šviežių bulvių.
2013 m. rugsėjo 27 d., penktadienis
Keksiukai su obuoliais ir traškia cinamonine kokosų plutele
Apie 16 keksiukų
Keksiukams:
150 gr. minkšto sviesto
120 gr. cukraus
2 kiaušinių
žiupsnelio druskos
150 gr. miltu
1 a.š. kepimo miltelių
50 ml pieno
3 dideli obuoliai
Kokosų plutelei:
90 gr. kokosų drožlių
75 gr. miltų
60 gr. rudojo cukraus
50 gr. minkšto sviesto
1/3 a.š. cinamono
Keksiukai. Sviestą su cukrumi ir druska išplakti iki purios masės. Po vieną įmušti kiaušinius ir kaskart paplakti apie 1 min. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir persijoti. Suberti į sviesto masę ir šaukštu atsargiai išmaišyti. Supilti pieną ir dar kartą viską permaišyti. Sudeti mažais kubeliais supjaustytus obuolius, sumaišyti su tešla.
Kokosų plutelė. Suberti į dubenį visus sausus produktus. Sudėti sviestą ir viską rankomis trinti, kol susidarys drėgni trupiniai.
Į keksiukų formeles dėti tešlos (apie 2/3 formelės), viršų užbarstyti kokosų trupiniais.
Kepti iki 190C įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min., kol keksiukų viršus gražiai paruduoja. Skanaus!
P.S. Fantastiški keksiukai - vidus minkštas, purus, o viršus traškus, kvapnus ir laaabai skanus!
2013 m. rugsėjo 21 d., šeštadienis
Cvetajevų obuolių pyragas
Vis dar tęsiasi obuolių metas, tad ir aš tęsiu obuolių pyragų seriją :) Šį kartą išbandžiau seserų Cvetajevų iš Rusijos obuolių pyragą! Rekomenduoju - labai netradicinis ir skanus kepinys!
22-24 cm. apvaliai formai nuimamais kraštais
Pagrindui
250 gr. miltų
100 gr. grietinės 20 % riebumo
150 gr. sviesto
1 a.š. kepimo miltelių
Įdarui
200 gr. grietinės 20 % riebumo
220 gr. cukraus
1 didelis arba 2 mažesni kiaušiniai
2 v.š. miltų
4 dideli obuoliai
pusės citrinos sultys
Pagrindas. Į dubenį persijojame miltus ir kepimo miltelius. Sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą. Rankom triname miltus su sviestu, kol gausime trupinius. Pilame grietinę ir užminkome minkštą, elastingą tešlą. Ilgai tešlos neminkome, nes perminkyta tešla iškepusi gali būti per kieta. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame 30 min. į šaldytuvą.
Įdaras. Į dubenį pilame grietinę, cukrų, įmušame kiaušinius, beriame miltus, ir viską plakame mikseriu, kol ištirps cukrus. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius, supjaustome plonomis skiltelėmis, užpilame citrinos sultimis ir išmaišome (kad obuoliai neparuduotų).
Pyrago formavimas. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi. Imame iš šaldytuvo tešlą ir rankomis paskirstome ją ant dugno ir sienelių. Ant tešlos dedame obuolius, užpilame grietinės mase, šiek tiek pamaišome, kad skysta masė tolygiai pasiskirstytų. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min., kol pyrago viršus gražiai pagelsta. Iškepusį visiškai atvėsiname (geriausia palaikyti šaldytuve per naktį), priešingu atveju prapjovus įdaras bus skystas. Pabarstome cukraus pudra, išsiverdame puodelį kvapnios arbatos ir ragaujame Cvetajevų obuolių pyrago :) Skanaus!
P.S. Pyragas skaniausias bent dieną pastovėjęs. Darbo visai nedaug, o pyragas išties labai skanus, nepanašus į tradicinius obuolių pyragus.
Recepto šaltinis vkusnyblog.ru
22-24 cm. apvaliai formai nuimamais kraštais
Pagrindui
250 gr. miltų
100 gr. grietinės 20 % riebumo
150 gr. sviesto
1 a.š. kepimo miltelių
Įdarui
200 gr. grietinės 20 % riebumo
220 gr. cukraus
1 didelis arba 2 mažesni kiaušiniai
2 v.š. miltų
4 dideli obuoliai
pusės citrinos sultys
Pagrindas. Į dubenį persijojame miltus ir kepimo miltelius. Sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą. Rankom triname miltus su sviestu, kol gausime trupinius. Pilame grietinę ir užminkome minkštą, elastingą tešlą. Ilgai tešlos neminkome, nes perminkyta tešla iškepusi gali būti per kieta. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame 30 min. į šaldytuvą.
Įdaras. Į dubenį pilame grietinę, cukrų, įmušame kiaušinius, beriame miltus, ir viską plakame mikseriu, kol ištirps cukrus. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius, supjaustome plonomis skiltelėmis, užpilame citrinos sultimis ir išmaišome (kad obuoliai neparuduotų).
Pyrago formavimas. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi. Imame iš šaldytuvo tešlą ir rankomis paskirstome ją ant dugno ir sienelių. Ant tešlos dedame obuolius, užpilame grietinės mase, šiek tiek pamaišome, kad skysta masė tolygiai pasiskirstytų. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min., kol pyrago viršus gražiai pagelsta. Iškepusį visiškai atvėsiname (geriausia palaikyti šaldytuve per naktį), priešingu atveju prapjovus įdaras bus skystas. Pabarstome cukraus pudra, išsiverdame puodelį kvapnios arbatos ir ragaujame Cvetajevų obuolių pyrago :) Skanaus!
P.S. Pyragas skaniausias bent dieną pastovėjęs. Darbo visai nedaug, o pyragas išties labai skanus, nepanašus į tradicinius obuolių pyragus.
Recepto šaltinis vkusnyblog.ru
2013 m. rugpjūčio 30 d., penktadienis
Purus bulvių apkepas su daržovėmis
1 kg. bulvių
2 didelių morkų
1 didelio svogūno
4 skiltelių česnako
4 v.š. miltų
3 kiaušinių
3 v.š. aliejaus
žiupsnelio muskato riešuto
druskos
pipirų
Bulves, morkas ir svogūnus sutarkuokite burokine trintuve (atsipjaukite keletą svogūno žiedų apkepo papuošimui). Susmulkinkite česnaką. Viską išmaišykite. Išplakite kiaušinius su druska, pipirais, muskato riešutu, suberkite ir išmaišykite miltus, supilkite aliejų. Dubenyje nuo daržovių susidariusį skystį nupilkite. Supilkite skystą mišinį, išmaišykite, viską sudėkite į riebalais išteptą formą, ant viršaus sudėkite svogūno žiedus arba pusžiedžius, ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., arba kol apkepas iškeps. Patiekite su pomidorų padažu, grietine arba su savo mėgstamu padažu. Skanaus :)
P.S. Apkepą galima kepti ir keptuvėje. Skanus, paprastas patiekalas bulvių mėgėjams :)
Recepto šaltinis žurnalas Vakarienės, 2011 m. Nr. 3
2013 m. rugpjūčio 24 d., šeštadienis
Agurkų mišrainė žiemai
Namie užsiliko šiek tiek agurkų. Kadangi marinuotų jau yra pakankamai, sukau galvą, ką daryti su šiais likusiais. Užkliuvo Aguonėlės įdėtas agurkų mišrainės receptas. Ką galiu pasakyti... skonis tobulas! Manau žiemą jie bus dar skanesni.
Maždaug 5 puslitriniams stiklainiukams
1,5 kg. agurkų
4 didesnių svogūnų
350 gr. cukraus
250 ml. 6 % acto
4 v.š garstyčių grūdelių
3 v.š. druskos
0,5 a.š. maltų juodųjų pipirų
3 v.š. smulkintų krapų
Svogūnus ir agurkus supjaustyti smulkiais kubeliais. Berti į puodą, supilti actą, berti druską, cukrų, garstyčių grūdelius, pipirus. Viską maišant užvirinti. Nuo užvirimo virti 12 min. ant karštos ugnies. Kadangi mano agurkai buvo šiek tiek peraugę ir minkštesni, man pakako virti apie 10 min. - jie labai greitai suminkštėjo. 3 min. prieš baigiant virti suberti krapus. Supilstyti į sterilius stiklainiukus. Skanaus!
P.S. Laukiu žiemos, kada galėsiu paragauti mišrainės :) Net tik ką išvirusi ji buvo labai skani.
Recepto šaltinis Aguonėlė
Purus obuolių pyragas su perliniu cukrumi
24 cm. apvaliai formai
4 didesni obuoliai
2 dideli arba 3 mažesni kiaušiniai
130 ml. aliejaus
130 gr. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
180 g. miltų
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
0,5 a.š. cinamono su maišyto su 0,5 a. cukraus
perlinio cukraus pabarstymui
Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti ketvirčiais. Kiekvieną ketvirtį išilgai, negiliai įpjauti (žr. nuotrauką).
Kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska išplakti iki purumo, kol masė padidėja kelis kartus. Supilti aliejų ir vėl viską gerai išplakti. Suberti miltus, kepimo miltelius ir vėl viską išplakti mikseriu. Pilti tešlą į kepimo popieriumi išklotą formą. Ant viršaus šiek tiek įspaudžiant sudėlioti obuolius. Viską pabarstyti cinamonu su cukrumi ir perliniu cukrumi. Kepti 190 laipsnių orkaitėje apie 30-40 min., arba kol gražiai paruduos. Vidų patikrinti mediniu pagaliuku: jei jis sausas - pyragas iškepęs. Skanaus!
P.S. Pyragą kepiau jau kelis kartus - labai paprastas ir super skanus!
Receptas adaptuotas iš Pasididziuojanti namu seimininke
Obuolių pyragas su aguonų sluoksniu
24 cm. apvaliai kepimo formai
Tešlai:
300 gr. miltų
100 gr. smulkiai sumaltų graikiškų riešutų
80 gr. cukraus pudros
200 gr. minkšto sviesto
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos
Aguonų sluoksniui:
200 gr. maltų aguonų
200 gr. grietinėlės 35 %
100 gr. cukraus
2-3 v.š. manų kruopų (priklausomai nuo masės tirštumo)
Obuolių sluoksniui:
650-700 gr. obuolių (svoris neluptų)
1 a.š. cinamono
1 citrinos sultys
70 gr. cukraus (arba pagal skonį)
cukraus pudros pyrago viršaus pabarstymui
Tešla. Lengvai išplakti kiaušinį su cukraus pudra ir žiupsneliu druskos. Sudėti miltus, riešutus, minkštą sviestą ir rankomis užminkyti tešlą. Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti 30 min. į šaldytuvą.
Aguonų sluoksnis. Į puodą pilti grietinėlę, cukrų ir aguonas. Visa tai maišant užvirinti. Masė užvirusi suskystėja, tad reikia suberti manų kruopas, kad ją patirštinti. Viską išmaišyti ir atvėsinti.
Obuolių sluoksnis. Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius, supjaustyti plonomis riekelėmis ir sumaišyti su citrinos sultimis, cukrumi, cinamonu.
Pyrago surinkimas ir kepimas. Kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi. Rankomis iškloti kepimo formos dugną ir sieneles 2/3 kiekio tešlos (likusi 1/3 bus viršuj). Supilti aguonų masę, ant viršaus sudėti obuolius. Iš likusios 1/3 tešlos iškočioti apvalų lakštą ir uždengti pyragą (sujungti sienelių ir viršaus kraštus). Tešlą kočiokite ant kepimo popieriaus pabarstę truputį miltų, nes ji labai minkšta ir nelabai lengvai kočiojama. Kepti įkaitintoje iki 190 laipsnių orkaitėje 45-50 min., kol viršus gražiai paruduoja. Iškepusį pyragą atvėsinti, ir geriausia per naktį palaikyti šaldytuve, kad visiškai sustingtų aguonų sluoksnis. Pabarstome cukraus pudra. Skanaus!
P.S. Įdomaus ir neįprasto skonio pyragas, ypač aguonų mėgėjams. Labai skani ir trapi tešla - panaudosiu ją kepdama ir kitus pyragus! Beje pyragas pats skaniausias buvo kelias dienas pastovėjęs.
Recepto šaltinis liveinternet.ru
2013 m. rugpjūčio 13 d., antradienis
Čili sriuba
600-800 ml. vandens (priklauso nuo Jūsų norimo tirštumo)
800 gr. pomidorų
300-400 gr. faršo
400 gr. skardinė konservuotų raudonųjų pupelių (grynasis svoris 200 gr.)
1 didelis svogūnas
3 skiltelės česnako
1 raudonoji paprika
1 v.š. cukraus
1 a.š. druskos
1 а.š. provanso žolelių mišinio (arba baziliko, raudonėlio, rozmarino)
Žiupsnelis juodųjų pipirų
Čili pipirų arba padažo (pagal skonį)
Fermentinio sūrio (sriubos patiekimui)
Pomidorus, papriką, svogūnus supjaustome mažais gabaliukais, užpilame vandeniu, suberiame cukrų, druską, pipirus, žoleles, ir verdame, kol daržovės suminkštėja. Tuo metu keptuvėje pakepiname faršą su trupučiu mėgstamų prieskonių. Išvirusias daržoves sutriname blenderiu iki vientisos masės. Sudedame pupeles (mano buvo konservuotos pomidorų padaže, tad supyliau su visu skysčiu), faršą, smulkintą česnaką ir dar apie 10 min. maišydami sriubą paverdame. Patiekdami dubenelyje užbarstome tarkuoto sūrio. Čili pipirus arba padažą aš patiekiu atskirai, kad kiekvienas sau įsidėtų, kiek reikia – juk ne visi mėgstame vienodą aštrumą. Labai skanu su balta skrudinta duona.
P.S. Viena iš mano mėgstamiausių sriubų – skani, soti, aštri. Aš pyliau 800 ml. vandens, bet norėjos šiek tiek tirštesnės sriubytės, tad kitą kartą pilčiau mažiau. O jei norite skystesnės, galima tiesiog įpilti pačiame gale vandens ir užvirinti.
Vyniotinis su juodaisiais serbentais
Biskvitui:
4 kiaušiniai
125 gr. cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
80 gr. miltų
40 gr. krakmolo
žiupsnelis druskos
Kremui:
0,5 litro juodųjų serbentų
2-3 v.š. cukraus pudros uogoms(arba pagal skonį)
200 ml. grietinėlės 36 %
2 v.š. cukraus grietinėlei
žiupsnelis citrinos rūgšties
2 pakeliai (po 180-200 gr.) kreminės varškės (aš naudojau Plombyro skonio)
Biskvitas. Atskiriame trynius nuo baltymų. Trynius išplakame su cukrumi iki purumo. Baltymus su druska išplakame iki standumo (paviršius turi būti lygus, blizgantis, baltymai turi laikytis apverstame dubenyje). Į trynius persijojame miltus, krakmolą, kepimo miltelius, išmaišome. Į šią masę dalimis labai atsargiai įmaišome baltymus. Nepermaišome, t.y. nemaišome labai ilgai, masė turi būti vientisa, bet puri. Į orkaitės kepimo skardą tiesiame kepimo popierių, paskirstome tešlą per visą skardos dydį. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 - 20 min., kol biskvitas gražiai pagelsta (laiką žiūrėkite pagal savo orkaitę, kad neperkeptumėte biskvito, nes bus sunku suvynioti). Nuo iškepusio atsargiai nuimame popierių, suvyniojame ir paliekame atvėsti.
Kremas. Grietinėlę išplakame su cukrumi ir citrinos rūgštimi. Sumaišome su varške. Uogas patriname su cukraus pudra, bet nesutriname visiškai, nes skysta masė suskystins kremą. Sumaišome uogų masę su kremu.
Išvyniojame atvėsusį biskvitą, aptepame kremu, palikdami kelis centimetrus vietos prie krašto. Suvyniojame ir dedame į šaldytuvą sustingti. Skanaus.
P.S. Puikus biskvitas ir labai gaivus vyniotinis. Galima naudoti ir kitas mėgstamas uogas.
Užsisakykite:
Pranešimai (Atom)