Labai ilgai ruošiausi gaminti šiuos ledus. Paragavus labai pasigailėjau, kad tiek laiko gaišau :) Ledai fantastiški, nerealūs!.. Užtikrinu, kad tokių niekur neparagaustite ir nenusipirksite!
Ledams:
300 ml. grietinėlės 10 %
420 ml. grietinėlės 35 %
200 gr. cukraus
6 tryniai
žiupsnelis druskos
0,5 a.š. vanilinio cukraus
Datulėms:
12 džiovintų datulių
50 ml. brendžio
Riešutams:
100 gr. karijų riešutų
100 ml. auksaspalvio cukraus sirupo (arba klevų sirupo)
žiupsnelis druskos
Datulės. Išimame iš datulių kauliukus. Supjaustome jas 0,5 cm. gabaliukais. Užpilame brendžiu ir puode užviriname. Nukeliame nuo ugnies ir paliekame pastovėti 4 val. (galima pasidaryti iš vakaro ir palikti per naktį pastovėti, ką aš ir padariau).
Riešutai. Karijų riešutus susmulkiname į mažus gabaliukus (aš tiesiog sulaužiau rankomis, jie minkšti). Puode užviriname sirupą, suberiame riešutus ir maišydami dar kartą užviriname. Nukeliame nuo ugnies ir paliekame atvėsti. Karts nuo karto pamaišome, kad vėsdami riešutai ne taip stipriai suliptų. Siūlyčiau riešutus pasiruošti prieš plakant ledus paskutinį kartą, nes ilgai stovėdami jie sulimpa į vieną gabalą, ir gana sunku juos leduose paskirstyti į mažus gabaliukus (bet įmanoma).
Ledai. Kiaušinius išplakame mikseriu iki purumo (apie 2 min.), atidedame į šalį. Pilame į puodą 10 % riebumo grietinėlę, cukrų ir druską. Pakaitiname ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus. Dar šiltą mišinį po truputį pilame į kiaušinius ir maišome šaukštu arba nedideliu greičiu mikseriu (kad masė labai nesuputotų) plakame, kad viskas susimaišytų. Kiaušinių/grietinėlės masę pilame atgal į puodą ir nuolat (!) maišydami (braukdami šaukštu per dugną) kaitiname ant vidutinės ugnies, kol masė ima tirštėti ir tampa maždaug kisieliaus konsistencijos. Užima apie 8-10 min.
Per sietelį supilame kiaušinių masę į dubenyje esančią 35 % grietinėlę. Maišome, kol atvėsta tiek, kad galima statyti į šaldytuvą. Šaldytuve visiškai atvėsiname ir su tuo pačiu dubeniu statome į šaldymo kamerą. Po 30-40 min. ledų masę išplakame mikseriu (paplakame kelias minutes). Ir taip kartojame dar 3 kartus.
Paskutinį kartą išplakę ledus (jie jau pradeda stingti) sudedame į juos datules, riešutus (mano riešutai labai sulipo į gabaliukus, tad sudėjus į ledus šaukštu "pakapojau" į mažus gabaliukus). Pilame ledus į indą, kuriame šaldysime, ir statome į šaldymo kamerą.
Kadangi datulės ir riešutai nusėda ant dugno, šaldydama ledus dar kelis kartus juos permaišiau šaukštu, kad įdaras tolygiai pasiskirstytų. Kai ledai jau gerokai sutvirtėję, riešutai ir datulės gražiai pasiskirsto visoje masėje. Skanaus!
Recepto šaltinis browneyedbaker.com