2010 m. rugsėjo 26 d., sekmadienis

Marmuriniai kavos keksiukai


Apie 16 keksiukų

150 gr. minkšto sviesto
150 gr. cukraus
2 kiaušinių
žiupsnelio druskos
150 gr. miltu
1 a.š. kepimo miltelių
50 ml pieno
15 gr. kakavos
5 a.š. stiprios kavos (turimas omeny skystis)

Sviestą su cukrumi ir druska išplakti iki purios masės. Po vieną mušti kiaušinius ir kaskart paplakti apie 1 min. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir persijoti. Suberti į sviesto masę ir šaukštu atsargiai išmaišyti. Supilti pieną ir dar kartą viską permaišyti.

1/3 tešlos atidėti į kita dubenį, suberti kakavos miltelius ir supilti atvėsintą kavą (aš 1 а.š. stiprios tirpios kavos užpyliau 5 v.š. vandens).Viską išmaišyti.

Į keksiukų formą sudėti popierines formeles, arba formą ištepti aliejumi. Dėti po truputį baltos, juodos masės pakaitomis, jas lengvai pamaišyti. Taip užpildyti 2/3 formelės aukščio.

Kepti įkaitintoje iki 175 C orkaitėje apie 20-25 min. (patikrinti mediniu pagaliuku, ar iškepė). Skanaus!

P.S. Keksiukai tiesiog nuostabūs! Labai purūs, drėgni - tiesiog tirpsta burnoje... Didžiausios pagyros Aguonėlei už jų receptą :)



Recepto šaltinis aguonele.blogspot.com

2010 m. rugsėjo 22 d., trečiadienis

Bulvių-cukinijų kotletai


0.5 kg bulvių
250 gr. cukinijos arba aguročio
2 kiaušiniai
3 skiltelės česnako (galima ir daugiau)
krapų, svogūno laiškų ir kt. pagal skonį
druska, pipirai, prieskoniai
70 gr. varškės
50 gr. fermentinio sūrio

Bulves išverdame su lupenomis, atvėsiname, sutarkuojame burokine tarka. Agurotį sutarkuojame taip pat burokine tarka ir palaikome, kol išsiskirs sultys. Jas nupilame, dar kartą gerai nuspaudžiame, kad liktų kuo mažiau skysčio. Sumaišome su bulvėmis, dedame kapotus žalumynus (aš neturėjau, tad nedėjau, bet būtų buvę skaniau), smulkintą česnaką, varškę, lengvai išplaktus baltymus. Viską maišome iki vientisos masės. Pasitepame rankas aliejumi ir formuojame nedidelius kotletukus. Juos dedame į aliejumi išteptą kepimo formą. Viršų aptepame likusiais nuo kiaušinių tryniais, pabarstome tarkuotu sūriu. Kepame iki 170 C įkaitintoje orkaitėje 20-30 min., kol viršus gražiai užkepa. Skanaus!

P.S. Netradiciniai kotletukai, kurie tinka ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas (labai skanu su salotomis, mišraine). Puikus vegetariškas patiekalas. Kitą kartą aguročio dėčiau daugiau, nes nuspaudus skystį jo lieka labai nedaug.

Recepto šaltinis say7.info

2010 m. rugsėjo 20 d., pirmadienis

Bananiniai "Snickers" keksiukai


Apie 20 nedidelių keksiukų

100 gr. cukraus
0,5 a.š. vanilinio cukraus
2 kiaušiniai
2 prinokę bananai
2 a.š. kepimo miltelių
270 gr. miltų
100 gr. sviesto arba margarino
2 "Snickers" šokoladukai

Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakame iki tirštos, šviesiai geltonos masės. Supilame ištirpintą ir atvėsintą sviestą, dedame į košelę sutrintus bananus, smulkiai supjaustytus šokoladukus, viską išmaišome iki vientisos masės. Miltus persijojame kartu su kepimo milteliais, beriame į tešlą ir maišome. Į keksiukų formas dedame popierines formeles, 2/3 jų aukščio užpildome tešla. Kepame iki 190 C įkaitintoje orkaitėje 20 min., kol viršus gražiai parusta. Skanaus!

P.S. Keksiukai išėjo labai minkštučiai ir skanūs! Labai greita, paprasta. Tinka ir prie kavos, ir su pienu :)


Recepto šaltinis SM

2010 m. rugsėjo 16 d., ketvirtadienis

Žuvies kukuliai česnakiniame grietinėlės padaže


Kukuliams:

0,5 kg. žuvies filė
1 svogūnas
1 morka
1 kiaušinis
kelios česnako skiltelės
prieskoniai, druska
žalumynai
miltų kukulių apvoliojmui

Padažui:

200 ml. grietinėlės
2 v.š. grietinės
4 skiltelės česnako (arba pagal skonį)
druskos
prieskonių (nebūtina)

Žuvį ir svogūną sumalame mėsmale. Morką ir česnaką sutarkuojame smulkia tarka. Viską sumaišome, įmušame kiaušinį, beriame prieskonius, žalumynus. Jei faršas labai "skystas"- įberiame džiūvėsėlių (aš įbėriau 2 v.š.). Šlapiomis rankomis formuojame kukulius, apvoliojame miltuose ir kepame keptuvėje, kol gražiai apskrunda iš visų pusių.

Sumaišome padažo ingridientus (česnaką susmulkiname). Kukulius sudedame į kepimo formą vieną šalia kito ir užpilame padažą. Troškiname iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Skanaus!

Receptas adaptuotas iš say7.info

2010 m. rugsėjo 14 d., antradienis

Klasikinis Creme Briule (Crème brûlée)


3 tryniai
2 v.š. cukraus
1 stiklinė riebios grietinėlės (200 ml)
0,5 a.š. vanilinio cukraus

Trynius su cukrumi plakame, kol masė taps tiršta, šviesiai geltonos spalvos (masė padidėja 2-3 kartus). Grietinėlę su vaniliniu cukrumi pakaitiname iki užvirimo ir nukeliame nuo ugnies. Po truputį pilame į trynius ir tuo pat metu plakame mažu greičiu. Išpilstome masę į 3 ramekins indelius (originaliame recepte rašė, kad užtenka 4 indeliams, bet man užteko tik trims). Formeles sustatome į kepimo formą, į ją pripilame verdančio vandens iki pusės indelių aukščio. Formą statome į 150 C orkaitę, kepame apie 25-30 min. Iškepusio kremo vidurys turi būti drebučių konsistencijos. Atšaldome šaldytuve 2 h.

P.S. Kremo viršus dar turi būti karamelizuojamas su ruduoju cukrumi, bet aš neturiu tam skirto specialaus prietaiso. Ir be karamelizavimo kremas gavosi labai skanus ir purus :)




Recepto šaltinis Десерты от Мишель

Žuvies maltinukai su daržovėmis



0,5 kg. žuvies filė (aš naudojau šaldytą)
1 svogūnas
1 morka
1 bulvė
2 skiltelės česnako
70 gr. kopūsto
1 kiaušinis
druska, pipirai, mėgstami prieskoniai
žalumynai (krapai, petražolės, kt.)
džiūvėsėliai

Žuvį ir daržoves sumalame mėsmale. Įmušame kiaušinį. Suberiame žalumynus, prieskonius. Jei faršas labai minkštas, vandeningas - įberiame 2-3 šaukštus džiūvėsėlių. Formuojame nedidelius kotletukus, apvoliojme džiūvėsėliuose ir kepame ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrunda iš visų pusių (linkę svilti, todėl nejunkite per didelės ugnies!). Skanaus!

P.S. Labai skanūs maltinukai! Minkšti, sultingi, purūs. Man iš nurodytų produktų išėjo 12 vidutinio dydžio kotletukų.

Recepto šaltinis say7.info

2010 m. rugsėjo 8 d., trečiadienis

Morenginis tortas su žemės riešutais


Matavimui naudojama 200 ml. stiklinė

Morenginiai biskvitai:

5 baltymai (aš ėmiau 4 didelių kiaušinių baltymus)
1 stiklinė cukraus
2/3 stiklinės smulkintų žemės riešutų (smulkių, bet nesumaltų į miltus)
1/3 a.š. citrinos rūgšties

Kremas:

1,5 stiklinės grietinėlės
1 v.š. cukraus
350 gr. juodojo šokolado
1 stiklinė smulkintų žemės riešutų (smulkių, bet nesumaltų į miltus)

Morenginiai biskvitai. Baltymus plakame, kol suputos. Suberiame citrinos rūgštį, po 2 šaukštus beriame cukrų ir plakame toliau. Kitus 2 šaukštus beriame tik tada, kai prieš tai suberti jau išsiplakė (patikriname patrynę šiek tiek baltymų tarp pirštų - jei nesijaučia kristalų, galime berti cukrų vėl). Ir taip išplakame visą cukrų. Sudedame riešutus ir atsargiai išmaišome. Ant kepimo popieriaus nusipiešiame 4 stačiakampius 13 x 25 cm. (čia galite keisti ilgį, plotį pagal savo norimą formą). Ant jų tolygiai užtepame baltymus. Jei biskvitai netelpa ant vienos skardos, geriau kepkite juos per 2 kartus, nestatykite skardų viena po kita, nes apatiniai lakštai gali neiškepti. Kepame 120C orkaitėje apie 1,5-2 h. - kol biskvitai švelniai paruduoja. Man kepė apie 1,5 h. Atvėsiname ir nuimame popierių. Jei biskvitas jau iškepęs - popierius turi lengvai nusiimti.

Kremai, surinkimas. Šokoladą ištirpiname ant vandens garų vonelės. Mano buvo labai tirštas, tad tirpindama įpyliau apie 5 v.š vandens. 50 gr. pasiliekame torto papuošimui. Šiek tiek jį atvėsiname ir aptepame juo lakštus iš vienos pusės (labai patogu tepti kulinariniu teptuku). Dedame juos į šaldytuvą, kad šokoladas sustingtų. Tuomet 3 lakštus aptepame šokoladu iš kitos pusės. Vėl juos sustingdome. 4-tojo vieną pusę paliekame neapteptą - tai bus apatinis torto lakštas.

Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo. Dedame į lėkštę 4-ajį biskvitą - neapteptoji pusė turi būti torto apačia. Tepame dalį grietinėlės, vėl dedame biskvitą ir t.t. Pasiliekame grietinėlės torto aptepimui. Apteptą tortą apibarstome riešutais ir aplaistome tirpintu šokoladu (aš naudojau kulinarinį maišelį). Skanaus!

P.S. Fantastiškas tortas! Labai saldus, bet labai skanus bei prabangus...


2010 m. rugsėjo 5 d., sekmadienis

Barankos


1 stiklinė šilto vandens
7 arba 11 gr. sausų mielių pakelis (arba 30 gr. šlapių)
1 a.š. druskos
1 а.š. vaninilio cukraus
4 v.š. cukraus
2 v.š. margarino (kiekis netirpinto)
apie 4 stiklinės miltų

Į šiltą vandenį suberiame mieles, druską ir cukrų. Išmaišome ir paliekame 10-15 min., kad suputotų mielės. Tuomet supilame ištirpintą atvėsintą margariną, vanilinį cukrų ir išmaišome. Po truputį beriame miltus ir minkome, kol gausime kietą tešlą, kuri visiškai nelips prie rankų. Pastatome 15 min. į šaldytuvą. Tuomet imame gabalėlį tešlos, iškočiojame į virvutę, supjaustome norimo ilgio gabalėliais, kuriuos sulipdome į barankytę. Kepame 180 C orkaitėje, kol barankos gražiai paruduoja. Skanaus!

P.S. Receptas paprastas ir greitas, o barankos su pienu skanesnės, nei pirktinės :)


Recepto šaltinis say7.info

Saldžiarūgštė cukinijų ir paprikų mišrainė žiemai



Išeiga - 3 litrai mišrainės

2,5 kg. cukinijų arba aguročių
0,5 kg. paprikos
0,5 l pomidorų padažo
200 gr. cukraus
2 v.š. druskos
200 ml aliejaus
130 ml 9 % acto

Cukinijoms (aš ėmiau aguročius) plonai nulupame žievelę. Perpjauname išilgai į 4 dalis, išskobiame sėklas. Supjaustome apie 1 cm. storio skiltelėmis. Užpilame 1 v.š. druskos ir paliekame 1 h. pastovėti, kad išsiskirtų skystis.

Paprikose išskobiame sėklalizdžius ir supjaustome apie 0,5 cm šiaudeliais. Nuo cukinijų nupilame nusistovėjusį skystį, dar kartą lengvai paspaudžiame jas ir nusunkiame likusį skystį. Sumaišome su paprikomis.

Į puodą supilame aliejų, likusią druską, cukrų. Pakaitiname ant silpnos ugnies, kol druska ir cukrus ištirps. Marinatą užpilame ant daržovių ir ant vidutinės ugnies pamaišydami troškiname 20 min. Tuomet supilame pomidorų padažą ir dar patroškiname 10 min. Galiausiai supilame actą, paverdame dar 2-3 minutes ir nukeliame nuo ugnies. Mišrainę sudedame į paruoštus sterilizuotus stiklainiukus ir sandariai užsukame. Laikome šaltai. Skanaus!

---------------------------------------

Galimos variacijos (mano išbandytos), ką troškinant galima dėti papildomai:

1. Pusžiedžiais pjaustytų keptų svogūnų.
2. Plonais griežinėliais pjaustytų morkų (šis variantas nuotraukoje).
3. Apie 1 cm. skiltelėmis pjaustytų obuolių (ėmiau nerūgščius obuolius). Skonis superinis!

P.S. Ragavau jau pastovėjusius visus pasidarytus variantus - tiesiog pasaka! Tinka ir kaip garnyras, ir kaip salotos, ir kaip padažas mėsai ar ryžiams. Labai primena įžymųjį Uncle Ben's padažą ryžiams ir vištienai :)



Recepto šaltinis - Žurnalas "Ji", Nr. 32/2010
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...