2010 m. liepos 29 d., ketvirtadienis

Senamadiška balta duona


30 ml. šilto vandens
250 ml. šilto pieno
2 a. š. sausų mielių
1 v.š cukraus arba medaus + 1 а.š. cukraus
1 v. š. minkšto sviesto
0,5 v. š. druskos
450-500 gr. miltų
aliejaus aptepimui

Sumaišyti dubenyje šiltą vandenį ir dalį pieno (30 ml). Suberti mieles ir 1 а.š. cukraus. Išmaišyti ir palikti 10-15 min., kol pradės putoti. Mikseriu išplakti likusį pieną, sviestą, cukrų, druską, supilti mieles ir suberti dalį miltų (155 gr.). Plakti vidutiniu greičiu, kol susidarys kremo konsistencijos masė (apie 1 min.). Po truputį (po 35 gr.) berti likusius miltus ir maišyti mikseriu (su spiraliniu antgaliu tešlai), kol tešla pradės atšokti nuo sienelių. Maišyti apie 5 min., kol susidarys vientisa, lygi ir elastinga tešla. Dedame į aliejumi pateptą dubenį ir kildiname, kol padvigubės. Tuomet į pailgą kepimo formą 23 x 13 tiesiame kepimo popierių, paskirstome tešlą, ir dar kartą kildiname, kol pakils dvigubai. Aptepame aliejumi ir kepame 190 C orkaitėje apie 30 - 40 min., kol duona gražiai pagelsta.

P.S. Aš dėjau dalį ruginių miltų - duona išėjo irgi labai skani, tik tamsesnės spalvos.

Recepto šaltinis say7.info

2010 m. liepos 13 d., antradienis

Tortas "Baltasis braškių sapnas"

Besibaigiančiam braškių sezonui skirtas tortas :)


20 cm. skersmens formai

Biskvitui:

2 dideli kiaušiniai
75 gr. cukraus
75 gr. miltų
0,5 a.š. kepimo miltelių

Želė sluoksniui:

200-300 gr. braškių
pakelio braškinės želė
250 ml. vandens

Kremui:

0,5 indelio saldinto kondensuoto pieno
200 gr. grietinėlės 35%
2 v.š. cukraus
180 gr. (pakelis) varškės
15 g. želatinos
1 kiaušinio trynys
  • Braškių torto papuošimui

Biskvitas. Kiaušinius su cukrumi plakame mikseriu, kol masė padvigubėja ir tampa tiršta. Kepimo miltelius sumaišome su persijotais miltais, ir po truputį beriame į kiaušinius vis plakdami mikseriu. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, pilame tešlą ir kepame 180 C apie 15:20 min. Atvėsusį biskvitą perpjauname į 3 lakštus.

Želė sluoksnis. Turimą vandenį statome ant vidutinės ugnies ir maišydami jame tirpiname želė. Kai želė ištirpsta, atvėsiname ir dedame į šaldytuvą, kol pradės stingti (turėtų būti jau lengvos drebučių konsistencijos, nes kitaip skystis susigers į biskvitą). Kai želė ima stingti, imame apatinį torto lakštą, dedame į formą, ant jo išdėliojme per pusę perpjautas braškes. Ant ju užpilame/sudedame želė (drebučių konsistencijos) ir statome į šaldytuvą, kad sustingtų. Jei želė gerai nesubėga tarp braškių, palyginame šaukštu, kad užsipildytų tarpeliai.

Kremas. Želatiną užpilame 45 ml. vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo. Varškę kelis kartus pertriname per sietelį, išmaišome su kondensuotu pienu, įmaišome išplaktą trynį ir viską maišome iki vientisos masės. Po truputį šią masę dedame į grietinėlę ir atsargiai maišome, jad grietinėlė nesukristų. Želatiną ištirpiname ant vidutinės ugnies, atvėsiname ir išmaišome su kremu. Kremą galima 15-20 min. palaikyti šaldytuve, kad pradėtų stingti. Tuo tarpu iš antro biskvito lakšto stikline išpjauname apskritimus. Pusę biskvitinių apskritimų išdėliojame ant sustingusio želė sluoksnio. Užpilame 2/3 kremo. Dedame trečią lakštą (prieš tai appjaustykite jo šonus apie 0,5 cm.) ir pilame likusį kremą. Statome į šaldytuvą stingti. Sustingusį išimame iš formos. Biskvito likučius padžioviname orkaitėje, sumalame/sutrupiname ir papuošiame jais torto šonus. Viršų puošiame braškėmis. Skanaus torto! :)

P.S. Labai įdomaus skonio tortas - ir saldus, ir gaivus tuo pat metu :) Tik kitą kartą vietoj paprastos varškės dėčiau kreminę, desertinę, kurioje nėra varškės grūdelių, nes paprastoje, nors ir pertrynus per sietelį, jie truputį jaučiasi. Bet nepaisant to - tortas fantastiškas :)

Recepto šaltinis sintagma.lt

2010 m. liepos 8 d., ketvirtadienis

Varškinės spurgos kaip "Maximoje"

Tiesa pasakius niekada nevalgiau "Maximos" varškinių spurgų, bet girdėjau, kad jos labai skanios, tad radus receptą nusprendžiau pabandyti :) Ką gi, pripažįstu, kad spurgos išėjo tikrai skanios :)



Apie 30 mažų spurgyčių

180 gr. varškės (pakelis)
1 didelis kiaušinis
110 gr. miltų
50 gr. cukraus
žiupsnelis druskos
15 gr. vanilinio cukraus
3 gr. sodos
5 gr. acto (sodai gesinti)
aliejaus virimui

Būtina laikytis produktų proporcijų ir tešlos gaminimo eigos!

Kiaušinį, cukrų, druską ir vanilinį cukrų išplakame mikseriu. Dedame varškę, vėl plakame mikseriu. Pasveriame miltus, dedame juos šalia. Tuo tarpu imame sodą, gesiname ją actu, pilame į tešlą ir plakame mikseriu. Iš karto po sodos dėjimo beriame miltus ir vėl išplakame mikseriu. Paliekame tešlą pastovėti apie 20 min., kad išbrinktų miltai.

Įkaitiname puode aliejų, rankas taip pat pasitepame aliejumi, kad neliptų tešla, ir formuojame graikiško riešuto dydžio spurgytes. Verdame aliejuje, kol gražiai paruduoja. Kad spurgos neprisigertų aliejaus, įmetame į jį žalios bulvės skiltelę. Atvėsusias pabarstyti cukraus pudra. Skanaus!

P.S. Spurgos išėjo labai purios ir minkštos viduje, o plutelė plona ir traški.




Recepto šaltinis SM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...