2010 m. vasario 17 d., trečiadienis

Vokiška šventinė duona (Partybrot)



2,5 a. š. sausų mielių
250 ml pieno
60 gr. sviesto
2 v. š. cukraus
2 kiaušiniai
560 gr. miltų
2 a. š. druskos

1 trynys ir 1 v. š. pieno duonai aptepti

Mieles suberti į 100 ml kambario temperatūros pieną ir palikti 10-15 min, kol mielės ištirps (nuolat pamaišyti). Į likusį pieną suberti cukrų, įdėti sviestą, ir viską pašildyti ant viryklės, kol ištirps sviestas. Atvėsinti iki kūno temperatūros ir įmaišyti išplaktus kiaušinius, supilti pieną su ištirpusiomis mielėmis, viską išmaišyti.

Dubenyje sumaišyti miltus ir druską. Supilti į juos pieno mišinį. Maišyti, kol gausis minkšta lipni tešla. Tešlą dėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti, kol tešla taps lygi ir elastinga, apie 10 min. Jei tešla limpa prie rankų - berti dar po šaukštą miltų. Nepadauginkite miltų, nes tešla bus kieta .Dėti tešlą į aliejumi pateptą dubenį ir šiltai kildinti, kol padvigubės, apie 1 val. Pakilusią tešlą paminkyti ir leisti pastovėti 10 minučių. Padalinti tešlą į 19 dalių ir suformuoti apvalias bandeles. Bandeles apskritimu dėti į aliejumi išteptą 26 cm skersmens apvalią formą, ir vėl kildinti kol padvigubės, apie 20-30 min. Pakilusias bandeles aptepti kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti sezamo sėklomis, aguonomis, smulkintais riešutais, saulėgrąžomis, kmynais ir t.t. Kepti iki 200° C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol duona gražiai paruduos. Skanaus!

P.S. Labai minkšta ir skani duona su traškia plutele... Man duona labai greitai iškepė - maždaug per 35 min. Po 15 min. nuo kepimo pradžios sumažinau temperatūrą iki 180° C, nes labai greitai rudavo viršus.


Recepto šaltinis - Sonatinos receptai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...