2010 m. vasaris 23 d., antradienis

Saldžios mielinės bandelės


1,5 a. š. sausų mielių
125 ml pieno
35 gr. sviesto
60 gr. cukraus
1 kiaušinis
380 gr. miltų
0,5 a. š. druskos

1 kiaušinis ir 1 v.š. pieno bandelėms aptepti

Mieles suberiame į pusę pieno (kambario temperatūros). Palaikome 5-10 min., kol ištirps. Į likusį pieną dedame sviestą, beriame cukrų ir pašildome ant viryklės ant nedidelės ugnies, kol ištirps sviestas ir cukrus. Atvėsiname iki kambario temperatūros, įmaišome išplaktą kiaušinį, supilame piene ištirpusias mieles, viską gerai išmaišome.

Miltus dubenyje sumaišome su druska, padarome viduryje duobutę ir supilame pieno mišinį. Maišome viską, kol gausime lipnią, elastingą tešlą. Tuomet stalą pabarstome miltais, išpilame ant jų tešlą, ir pridėdami po šaukštą miltų minkome, kol tešla taps minkšta, vientisa, nelimpanti prie rankų, bet ne per kieta (nepadauginkite miltų, nes bandelės bus per kietos). Pastatome šiltai apie 1 h, kol pakils dvigubai. Pakilusią tešla dar paminkome apie 5 min. Suformuojame kiaušinio dydžio bandeles. Dedame į skardą ant kepimo popieriaus ir palaikome, kol pakils dvigubai (apie 30 min.). Aš kildinau orkaitėje ijungus 50 C temperatūra apie 10-15 min. Tuomet bandeles aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu, ir kepam iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. (kol gražiai paruduos viršus). Iškepusias ir truputį atvėsusias pabarstome cukraus pudra. Skanaus!

P.S. Bandelės išėjo neapsakomai minkštos, purios ir skanios! Ir tokios išliko net kitą dieną. Tešlą dariau labai panašią į seniau keptos Vokiškos šventinės duonos, tik bėriau daugiau cukraus ir dėjau daugiau sviesto. Iš šios normos išėjo 14 bandelių.

21 komentaras:

  1. Cia is Sonatinos receptu? Pas ja skaiciau apie tokias bandeles ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Po receptu pas mane prasyta, kad tesla dariau panasia, kaip Vokiskos sventines duonos, o duonos receptas buvo Sonatinos :) Butent tokiu bandeliu pas Sonatina nemaciau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. o kaip padaryti ju tokia forma? niekada nesu kepusi bandeliu, bet sias noreciau pabandyti, tik nezinau kaip jas formuoti....labai aciu uz atsakyma....

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tiesiog is kiausinio dydzio teslos gabalelio suformuoti rutuliuka tarp delnu ir viskas :) O kai pakyla tai issipusdamos dar ir lygios pasidaro pacios :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Visada galvojau, kad mielinių bandelių kept nemoku, nes kiek esu bandžiusi, tiek gaudavosi kietokos ir sausos. O dabar gaminau pagal šį receptą ir viskas išėjo labai gerai. Vos sulaukėm su vyru, kada tos bandelės atvės, kad jau pradėtume jas doroti. :) Tiesa, aš į vidų dėjau obuolių ir bananų įdarą - supjaustytus obuolius su cukrumi ir šiek tiek vandens apviriau ir pridėjau puse banano. Skanumėlis. Gailiuosi, kad iš dvigubos porcijos produktų tešlos neužmaišiau...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Saules diena, na kaip smagu girdet, kad isejo viskas gerai ir skaniai :) Labai gera ideja jas su idaru padaryt - butinai pabandysiu!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Viskas gavosi super! As jums be galo dekinga uz toki puiku recepta! Taip paprasta daryti, taip viskas gerai gaunasi...i puse pyragaiciu idejau kepintu obuoliu su razinom, irgi gavosi labai gerai ir jie ten kaip tik ir tiko. O pyragaiciai kaip ir sakete, isejo labai purus, pakilo labai gerai ir greitai. Tikrai vel ir vel dabar juos kepsiu!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na va kaip gerai, kad viskas pavyko :)Net pati uzsinorejau bandeliu :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. o man nezinau ar gausis :( tesla dar tik kyla, bet sudejus visus ingredientus ir paminkius dar pries isemima ant stalo tesla gavosi kieta :( nesupratau , dar net pasitikslinau ar tikrai visas mases teisingai sudejau. Nezinau kodel man taip gavosi, bandziau tesla sumikstinti ipildama pieno, bet abejoju ar kas iseis :(

    AtsakytiPanaikinti
  10. Leja, o kartais ne Karaliskus miltus naudojai? Man su jais yra taip atsitike. Dejau recepto kieki, o tesla pasidare kieta... Nes su paprastais miltais tai nuo tokoio kiekio tikrai kieta neturi buti.

    Parasyk, kaip gavos.

    AtsakytiPanaikinti
  11. naudojau Ekstra 405D miltus. Aisku, tuomet bandysiu dar karta, su paprastais.

    AtsakytiPanaikinti
  12. bandeles gavosi skanios bet tikrai per sausos. ta itardama dejau nektarinu/obuoliu idara, bet vistiek per kietos gavosi. Bandysiu dar karta su kitais miltais :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Leja, esu tikra, kad kita karta pavyks kuo puikiausiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Labai skanios ir minkstos bandeles :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Nu va siandien ryte pasidariau tesla ir jau kepu kvapai pasakiskiski vaikas neatsitraukia nuo orkaites laukia bandeliu. bet as idejau i tesla kondensuoto pieno salfaus ir i vidu varskyte pasaka dekuj jums uz nuostabu recepta.labai megstu gamynti ir stebinti seima bet labiausej megstu tokius nuostabius receptukus :*

    AtsakytiPanaikinti
  16. a jai ,taip norėjau ir nesigavo.Visų pirma tešla neiškilo(dar bandžiau kildint orkaitėj,bet vos pakilo).Paskui pasižiūrėjau,kituos receptuos paminėjot,kad reik laukt kol mielės suputos,o aš nežinojau:(Ir mano miltai gal negeri 405.O kokie kiekiai dedas jei bandyčiau presuotas mieles?

    AtsakytiPanaikinti
  17. Man taip pat tesla nepakilo ir gavosi kietoka. Naudojau miltus 550D. O kokius jus naudojot miltus, kai gavosi?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Ir sitame recepte parasyta palaikyt mieles 5-10 min. Per tiek laiko jos ir suputoja.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Siandien jas kepiau, tik su dzemo idaru, labai skanios!

    AtsakytiPanaikinti
  20. Nuostabios bandelės! jau dariau gal 5 kartus ir visada superinės išeina. Ačiū, už nuostabų receptą.
    O kas rašėte, kad nepakilo tešla, tai žinokit ne vien miltai kalti. Kartais mielės kažkuo prastos būna ir nekyla! Siūlau nenusiminti ir pamėginti dar kartelį. O jei ranka nekyla mielinių daryt, darykite varškines pynutes- jos taip pat pasakiško skonio! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Na aš kaip velnio advokatas... Ne per mažai pienelio? Aną dieną minkiau su paskutinį mėnesį galiojančiom sausom mielėm... ech- neiškilo. Tešla buvo elastinga ir stamantri, visai nuo rankų atlipo beminkant. Mama kai kepa (aišku, jos receptai visad iš akies), tai būna tešla gerokai minkštesnė, netgi lipni. Tai išsigandau ir šiandien su įprastom mielėm užsiminkiau iš to paties kiekio miltų, 300 ml pieno ir be kiaušinio :) Pasidalinkit įspūdžiais tos, kurios griežtai pagal receptą minkote - kokio kietumo tešla turi gautis, kad bandelės būtų minkštutėlės?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...