22 cm. apvaliai
torto formai
Biskvitui:
3 kiaušiniai
110 gr. cukraus
110 gr. miltų
2 v.š. kakavos
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
Kremui:
300 gr. trintų aviečių (naudojau šaldytas)
300 gr. jogurto
400 ml. grietinėlės 36%
30 gr. želatinos
90 ml. vandens
8 v.š. cukraus (arba pagal skonį)
citrinos rūgšties ant peilio galiuko
Biskvito
sulaistymui:
100 gr. juodojo šokolado
100 ml. pieno
Šokoladinis kremas
papuošimui:
200 gr. juodojo šokolado
200 ml. grietinėlės 36%
Biskvitas. Kiaušinius
plakikliu plakame su cukrumi ir druska, kol masė padidėja kelis kartus ir tampa
tiršta (apie 10 min.). Miltus sumaišome su kakava, kepimo milteliais, suberiame
pusę mišinio į kiaušinius, ir labai atsargiai šaukštu išmaišome. Suberiame
likusius miltus ir vėl atsargiai išmaišome. Masė turi likti tokia pat puri ir
tiršta. Pilame į kepimo popieriumi išklotą formą (popierių tiesiame tik ant
dugno), ir kepame iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min. Atvėsusį
biskvitą perpjauname į 3 lakštus. Lakštai
gaunasi apie 1-1,5 cm. storio. Jei norite storesnių, didinkite produktų kiekį.
Kremas.
Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti. Viename dubenyje išplakame
jogurtą, avietes ir 4 v.š. cukraus, kol ištirpsta cukrus. Kitame iki standumo
išplakame grietinėlę su 4 v.š. cukraus ir citrinos rūgštimi. Grietinėlę dedame
į aviečių masę ir mažiausiu plakiklio greičiu plakame, kol masės susijungia.
Želatiną ištirpiname ant ugnies (neužviriname) ir maišydami atvėsiname. Įdedame
šaukštą kremo, išmaišome, tuomet plona srovele pilame į kremą ir mažiausiu
plakiklio greičiu paplakame, kad želatina susimaišytų su kremu. Kremą pastatome
į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų
(maždaug iki grietinės tirštumo).
Sulaistymas.
Puode įkaitiname pieną (bet neužviriname), ir ištirpiname jame šokoladą.
Atvėsiname.
Torto surinkimas.
Dedame į lėkšte torto formos žiedą. Dedame vieną biskvito lakštą, sulaistome
tirpintu šokoladu, dedame pusę kremo, antrą biskvitą, vėl jį sulaistome, kitą
pusę kremo, ir paskutinį biskvitą. Jei liko šokolado, galite sulaistyti ir
paskutinį biskvitą.
Papuošimas.
Jei puošite šokoladiniu ganašu, ką labai rekomenduoju, nes jis čia labai tinka,
jį reiktų pasidaryti iš vakaro. Puode įkaitiname grietinėlę, bet neužviriname.
Ištirpiname joje šokoladą. Atvėsiname ir statome nakčiai į šaldytuvą. Ryte
išplakame ganašą plakikliu, kol tampa purus (1-1,5 min.). Neperplakite, nes bus
nevientisos konsistencijos. Puoškite pagal savo fantazijas. Skanaus!
P.S. Gaivus avietinis kremas su prabangiu šokoladiniu skoniu – idealus derinys. Rodos, šokolado daug, bet aviečių
gaivumas tortą padaro ne per saldžiu. Labai gaila, kad neturėjau aviečių
papuošimui, teko puošti braškėmis, bet ir jų skonis puikiai derėjo prie viso
torto.