Puslapiai

2011 m. balandžio 25 d., pirmadienis

Kiniška vištiena Guo Bao


2-3 porcijoms (priklauso nuo Jūsų porcijų dydžio)

300 gr. vištienos filė
50 gr. kukurūzų krakmolo

Marinatui:

1 v.š. sojos padažo
1 a.š. acto (naudojau obuolių)
1 v.š. skysto medaus (natūralaus arba dirbtinio)
2/3 a.š. malto imbiero

Padažui:

3 v.š. sojos padažo
1 v.š. acto (naudojau obuolių)
2 a.š. cukraus
3 v.š. vandens
0,5 v.š kukurūzų krakmolo

Vištieną supjaustome kubeliais arba juostelėmis - kaip kam skaniau :) Užpilame marinato ingridientus, gerai išmaišome ir paliekame bent valandą pasimarinuoti (nors aš išlaukiau tik 30 min.). Tuomet į paprastą celofaninį maišelį suberiame krakmolą, sudedame vištienos gabaliukus, suimame maišelį už abiejų galų ir pakratome, kol visi gabaliukai tolygiai apsivolios krakmolu. Be abejo, galima tiesiog apvolioti gabaliukus lėkštėje, bet maišelyje yra daug patogiau ir greičiau - nereikia po vieną mirkyti į krakmolą. Apkepiname vištieną aliejuje, gerai įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai apskrus.

Padažas. Vandenyje išmaišome krakmolą, kad neliktų sulipusių gabaliukų. Supilame visus likusius ingridientus - soją, actą, cukrų. Pilame į kitą keptuvę ir maišydami kaitiname, kol pradės virti. Recepte buvo rašoma, kad pavirus padažą turi gautis kisieliaus konsistencija, bet man jis liko skystas. Tad tiesiog užpyliau ant vištienos, esančios keptuvėje, ir dar šiek tiek nuolat maišydama pakaitinau ant nedidelės ugnies, kol padažas tolygiai aplipo vištienos gabaliukus. Galima pabarstyti sezamais, žalumynais. Patiekti su ryžiais. Skanaus!

P.S. Vištiena išėjo tiesiog super! Labai švelnaus skonio. Actą galima keisti citrinos sultimis, bet šiek tiek skirsis skonis, kaip ir keičiant kukurūzų krakmolą bulvių krakmolu. Padažą, prieš pilant ant vištienos, reikėtų paragauti - galima padidindi vieno ar kito ingridiento kiekį pagal savo skonį (skonio sūrumas/saldumas priklausys ir nuo to, kokį sojos padažą naudojate).

Adaptuota iš Geri receptai

Varškiniai sausainiai "Vokeliai"


Apie 20 sausainių

180-200 gr. varškės (pakelis) 5-9%
100 gr. sviesto arba margarino
75 gr. cukraus
170-200 gr. miltų
1 a.š. kepimo miltelių

Įdarui - cukraus

Minkštą sviestą šaukštu išsukame su cukrumi. Sudedame varškę, išmaišome iki vientisos masės. 180 gr. miltų su kepimo milteliais persijojame. Užminkome tešlą. Jei limpa prie rankų - įberiame dar miltų tiek, kad galėtume kočioti, bet nepadauginame, nes sausainiai bus kieti.

Iškočiojame apie 2-3 mm. storio lakštą ir supjaustome 8 x 8 cm. kvadratėliais. Ant kiekvieno vidurio beriame 1 а.š. cukraus. Imame priešais esančius kvadratėlio galus ir lenkiame į vidurį - gerai suspaudžiame vieną su kitu, nes kepdami sausainiai linkę "išsiskleisti". dedame ant kepimo popieriaus nelabai arti vienas kito, nes kepdami kyla ir plečiasi. Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 20 min., kol gražiai pagelsta. Skanaus!

P.S. Labai greitai paruošiami, ir labai skanūs sausainiai!

Recepto šaltinis say7.info

Salotos "Tropikai" su vištiena ir mangais

Egzotikos mėgėjams - egzotiškos salotos su mangais :)


100-150 gr. keptos vištienos
1 nedidelis avokadas
1 nedidelis mangas (jei didelis - užteks pusės)
pusė mėlynojo svogūno
saujos kedro riešutų (aš naudojau graikiškus)
citrinos sulčių
alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų

Vištieną, mangus ir avokadus supjaustyti plonais šiaudeliais. Svogūną plonais griežinėliais. Viską sumaišyti. Įberti druskos, pipirų. Apšlakstyti citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi. Skanaus!

P.S. Man, kaip egzotikos mėgėjai, salotos labai patiko :) Puikus vištienos ir kitų ingridientų derinys.

Recepto šaltinis - Ren TV laida "Званный ужын"

Rūkytos vištienos ir kiaušinių mišrainė

Tikriausiai po Velykų daugelis turi likusių virtų kiaušinių, tad siūlau pasigaminti skanią ir sočią mišrainę su kiaušiniais ir rūkyta vištiena.



100-150 gr. rūkytos vištienos (aš naudojau šlaunelę)
2 kietai virti kiaušiniai (galima daugiau)
7 cm. poro
4-5 v.š. konservuotų žirnelių
4-5 v.š. konservuotų kukurūzų
3 v.š. majonezo
2 v.š. jogurto be priedų
druskos, pipirų

Vištieną supjaustome nedideliais gabaliukais. Porą griežinėliais. Kiaušinius kubeliais (vieną galima palikti papuošimui). Beriame žirnelius ir kukurūzus, druskos, pipirų. Dedame majonezą, sumaišytą su jogurtu (aš jogurto neturėjau, tad naudojau grietinę). Skanaus!

Recepto šaltinis Mirabelkowy blog

2011 m. balandžio 23 d., šeštadienis

Maltos kalakutienos vyniotinis su kriaušėmis, sūriu ir baziliku


Patiekalas, tinkantis Šv. Velykų stalui. Valgomas ir šiltas, ir šaltas, tad galima išsikepti iš anksto ir laikyti šaldytuve.



Formai 10 х 28 cm.

600 gr. maltos kalakutienos
1 didelis svogūnas
4 v.š. manų kruopų
3 v.š. grietinės
1 kiaušinis
3 skiltelės česnako
šakelė šviežių krapų
druska, pipirai, prieskoniai

Įdaras:

150 gr. sūrio
1 didelė kriaušė (kad nebūtų labai vandeninga)
kelios šakelės krapų ir baziliko

Krapus susmulkinti. Svogūną smulkiai supjaustyti ir apkepinti svieste. Į faršą sudėti krapus, svogūną, manus, grietinę, išplaktą kiaušinį, smulkintą česnaką. Įberti druskos, pipirų norimų prieskonių.

Įdarui sūrį sutarkuoti, kriaušę supjaustyti mažais kubeliais, žalumynus smulkiai supjaustyti. viską sumaišyti.

Formą ištepame aliejumi (aš iškloju kepimo popieriumi). 3/4 faršo paskirstome ant formos dugno ir ant sienelių, t.y. padarome "griovelį" įdarui. Dedame įdarą, uždedame ant viršaus likusį faršą. Ant viršaus galima padėlioti kelis gabaliukus sviesto. Kepame 180 C orkaitėje apie 40 min. Jei valgysime šiltą - palaikome 10-15 min., kad truputį atvėstų ir pjaustant nebėgtų sūris. Galima valgyti ir šaltą, tuomet jis puikiai pjaustomas - įdaras būna sutvirtėjęs (nuotraukoje matote pastovėjusį apie 30 min.). Skanaus!


Recepto šaltinis Trio mia

Salotos "Pozityviosios" (su tunu)


Maždaug 2 porcijoms

1 maža arba pusė didelės raudonosios paprikos
1 pomidoras arba 4 vyšniniai pomidoriukai
3 cm. poro
4 v.š. virtų pupelių
1 agurkas
10 juodųjų alyvuogių
80-100 gr. konservuoto tuno
šviežių krapų
1 kietai virtas kiaušinis

Užpilas:

alyvuogių aliejus
citrinos sultys
sojos padažas

Papriką, agurką supjaustome plonais šiaudeliais. Pomidorą skiltelėmis (vyšninius pomidorus - per pusę). Porą griežinėliais. Alyvuoges perpjauname per pusę. Krapus tiesiog suplėšome rankom. Visus ingridientus sumaišome.

Užpilo ingridientų kiekius imame pagal savo skonį. Viską sumaišome ir užpilame ant salotų. Kiaušinį supjaustome skiltelėmis ir uždedame ant kiekvienos porcijos. Skanaus!

P.S. Labai lengvos, bet sočios salotos! Mano skoniui tikrai vykęs visų ingridientų derinys.

Adaptuota iš Ren TV laidos Званный ужын

Velykinis pyragas "Narcizas"

Visada jaučiu atėjusį pavasarį ir artėjančias Šv. Velykas, kaip pamatau pražydusius pirmuosius narcizus... Vakar parsinešiau Šv.Velykų stalui papuošti pavasarinių narcizų puokštę. O koks Velykų stalas be Velykinio pyrago? Tad štai ir receptas dvispalvio pyrago "Narcizas", kuris papuoš kiekvieną šventinį stalą. Gražių Jums švenčių, mielieji!



Pyragą kepiau 24 cm skersmens ir 10 cm aukščio silikoninėje žiedo formoje

Matavimui naudojama 200 ml. stiklinė

Balta tešla:

6 kiaušinio baltymai
1,5 a.š. citrinos sulčių
0,5 a.š. druskos
2/3 stiklinės cukraus pudros
1/2 stiklinės miltų
1 a.š. vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės esencijos

Geltona tešla:

6 tryniai
pusės citrinos tarkuotos žievelės arba keli lašai citrinų esencijos
1/4 a.š. druskos
3/4 stiklinės cukraus pudros
3/4 stilkinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1/4 stiklinės karšto vandens

Glajui:

3 v.š. citrinų sulčių
200 gr. cukraus pudros

Balta tešla. Baltymus plakam mikseriu, kol suputos. Tuomet supilam citrinos sultis ir druską. Plakam tol, kol baltymai jau laikys savo formą, paviršius bus lygus (be akučių), bet neplakam iki visiško standumo! Konsistencija turi priminti tirštą grietinę. Miltus su cukraus pudra persijojam 4 kartus. Sumaišom su vaniliniu cukrumi. Jei naudosit esenciją, tai tiesiog įlašinkit į baltymus. Birius produktus beriame į baltymus ir labai atsargiai šaukštu, kad nesukristų baltymai, išmaišome iki vientisos masės. Turi gautis puri tešla. Sudedame ją į aliejumi išteptą žiedo formą ir pastatome į šalį.

Geltona tešla. Trynius plakame 3 min. mikseriu. Suberiame citrinos žievelę arba citrinos esenciją, druską ir palaipsniui plakdami beriame cukraus pudrą. Plakame, kol gausime purią, šviesiai gelsvą masę, padidėjusią bent 2 kartus. Miltus su kepimo milteliais persijojame 4 kartus. pakaitom po truputį pilame karštą vandenį ir miltus visą tą laiką plakdamį mikseriu (šaukštas vandens, 2 šaukštai miltų ir t.t., kol supilame viską). Atsargiai supilame geltoną tešlą ant baltos. Kepame 160 C įkaitintoje orkaitėje 40-50 min. Silikoninėje formoje man iškepė per 40 min. Metalinėje galbūt keps ilgiau - reikia tikrinti tešlos vidų mediniu pagaliuku.

Glajus. Dubenyje šaukštu išsukame sultis su cukraus pudra iki vientisos masės. Apliejame pyragą. Stingdome šaldytuve. Skanaus!

P.S. Labai minkštas, tiesiog orinis pyragas... Nėra saldus, bet pakankamai saldumo suteikia saldus glajus. Glajui galite naudoti ir kitas sultis, pvz. apelsinų, mandarinų. Aš dėjau kelis kaimiškus kiaušinius, todėl geltona tešla tokios ryškios spalvos :)



Recepto šaltinis Mirabelkowy blog

2011 m. balandžio 17 d., sekmadienis

Grietininiai rageliai


Šiuos ragelius radau pas Sonatiną. Kepiau jau kelis kartus. Prisidedu prie Sonatinos pagyrų šiems rageliams - jie išties puikūs!


24 rageliams

500-600 gr. miltų
200 ml. pieno
7 gr. sausų mielių
5 v.š. cukraus (jei nenorite saldesnių, dėkite mažiau)
0,5 a.š. druskos
2 kiaušiniai
50 gr. margarino
50 ml. grietinės
50 ml. aliejaus

kiaušinio aptepimui (galima truputį pasilikti dedamų į tešlą - aptepimui reikia labai mažai)
sezamo sėklų pabarstymui

Beriame į dubenį 500 gr. miltų, mieles, cukrų, druską - išmaišome. Padarome miltuose duobutę, į ja supilame truputį pašildytą pieną, išplaktus kiaušinius, grietinę, aliejų, ištirpintą margariną. Maišome, kol galėsime minkyti. Jei tešla limpa - įberkite miltų. Man papildomai reikia dar 100 gr. miltų. Bet kuo tešla minkštesnė, tuo rageliai bus minkštesni. Paliekame tešlą 15 min. pastovėti kambario temparatūroje.

Padaliname tešlą į 2 dalis. Iškočiojame ploną 50 cm. skersmens lakštą, supjaustome į 12 trikampėlių ir susukame juos į ragelius. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palaikome, kol pakils. Aš kildinu 40 C orkaitėje apie 20 min. Pakilusius aptepame plaktu kiaušiniu, pabarstoe sezamais, ir kepame 190 C orkaitėje apie 20 min., kol gražiai paruduoja (žiūrėkite pagal savo orkaitės galingumą).

P.S. Kuo dar labai patiko rageliai, tai kad nereikia tešlos kildinti, ir jie net 3-4 dieną išlieka minkšti ir skanūs.



Recepto šaltinis Sonatinos receptai

2011 m. balandžio 3 d., sekmadienis

Jogurtinis keksas su raudonųjų arba juodųjų serbentų kremu

Šis keksas su kremu taip sužavėjo savo skoniu, kad išbandžiau jį ir su raudonaisiais, ir su juodaisiais serbentais!



10 х 30 cm. formai

Keksui:

100 gr. minkšto sviesto
75 gr. cukraus
2 kiaušiniai
125 gr.miltų
1 a.š. kepimo miltelių
25 gr. natūralaus jogurto

Kremui:

100 gr. raudonųjų (arba juodųjų) serbentų
100 gr. cukraus
150 gr. natūralaus jogurto
250 ml. grietinėlės 36 %
15 gr. želatinos

Keksas. Minkštą sviestą mikseriu išplakame su cukrumi iki purios masės. Plakdami po vieną įmušame kiaušinius, kiekvieną paplakdami аpie 1 min. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir šaukštu sumaišome su turima mase (maišome kuo trumpiau). Galiausiai įmaišome jogurtą. Dedame tešlą į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 30-35 min. Atvėsusį perpjauname į 3 lakštus.

Kremas. Želatiną užpilame 45 ml. vandens ir paliekame išbrinkti. Serbentus su 50 gr. cukraus pakaitiname puode ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus ir serbentai išleis truputį sulčių (galima lengvai pamaigyti juos šaukštu). Į karštus serbentus sudedame išbrinkusią želatiną, maišome, kol ji ištirps. Serbentus atvėsiname ir sumaišome su jogurtu. Grietinėlę su likusiu cukrumi išplakame iki standumo ir atsargiai įmaišome į jogurtą su serbentais. Turime gauti purią masę. Jei kremas skystas – palaikykite šaldytuve, kol pradės stingti.

Surinkimas. Į tą pačią 10 x 30 formą klojame kepimo popierių. Dedame vieną kekso lakštą, dedame pusę kremo. Antrą lakštą, kitą pusę kremo ir uždengiame paskutiniu lakštu. Stingdome šaldytuve (geriausia per naktį). Keksą pabarstome cukraus pudra.

P.S. Nuostabaus skonio keksas! Nesu serbentų mėgėja, bet šitas serbentų kremas tiesiog sužavėjo. O derinys su keksine tešla – idealus!



2011 m. balandžio 1 d., penktadienis

Grikių kotletai

Prisiminiau labai seniai bekeptus grikių kotletus. O Jūs mėgstate grikius? Jei taip, tai receptas žemiau :)



Apie 15 kotletų (kiekis priklausys nuo dydžio)

200 gr. nevirtų grikių
1 didesnis svogūnas
1 didesnė morka
2 kiaušiniai
6 v.š. krakmolo
druska, pipirai, prieskoniai

Grikius išverdame ir sugrūdame bulvių grūstuve arba permalame mėsmale. Svogūną smulkiai supjaustome ir apkepiname. Morkas smulkiai sutarkuojame ir taip pat pakepiname. Dedame į grikius. Supilame išplaktus kiaušinius, viską išmaišome. Beriame druskos, pipirų, norimų prieskonių. Galiausiai suberiame krakmolą ir gerai išmaišome. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame po didelį šaukštą masės, šaukštu suformuojame kotletą. Apkepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrunda. Patiekti galima su kokiu nors padažu, daržovėmis - kaip kam patinka. Skanaus!

P.S. Kas valgys, nežinodamas, kad kotletai iš grikių, - garantuoju, kad nesupras, iš ko jie :)) Jei įbersite mėsos prieskonių, tai skonis ir bus panašus į mėsą. Puikūs kotletai - lengvo skonio, greitai iškepa (juk viskas jau būna virta/kepta farše). Rekomenduoju išbandyti.

Recepto šaltinis supermama.lt