2011 m. gegužės 2 d., pirmadienis

Citrininis keksas



Keksą kepiau 24 cm skersmens ir 10 cm aukščio silikoninėje žiedo formoje

200 gr. sviesto arba margarino
200 gr. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
60 ml. išspaustų citrinos sulčių
40 ml. pieno
300 gr. miltų
1.5 a.š. kepimo mitelių
nutarkuota vienos citrinos žievelė (aš nedėjau)

Sviestą gerai išsukame arba mikseriu išplakame kartu su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušinio tryniais iki vientisos masės. Pieną sumaišome su citrinos sultimis ir supilame į turimą masę nuolat ją maišydami (jei kartais rūgštis masę sutrauks - nieko tokio, subėrus miltus tešla taps vientisa). Miltus persijojame su kepimo milteliais. Jei naudosime citrinos žievelę - ją sumaišome kartu su miltais. Beriame į tešlą miltus ir šaukštu labai atsargiai maišome, kol neliks sausų miltų. Baltymus išplakame iki standumo, bet ne tokio, kaip morengams - baltymai turi pakankamai gerai laikyti savo formą, paviršius turi būti lygus, blizgantis, o masė maždaug grietinės konsistencijos. Baltymus atsargiai šaukštu įmaišome į tešlą. Pilame tešlą į aliejumi pateptą žiedo formą ir kepame iki 190° įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. (tikriname viduriuką mediniu pagaliuku).

Viršų apipyliau tirpintu šokoladu. Galima daryti citrininį glajų - 30 ml. citrinų sulčių išsukti su 200 gr. cukraus pudros.

P.S. Keksas man buvo labai skanus pastovėjęs, kitą dieną. Jaučiasi malonaus skonio citrinos rūgštelė. Nenaudojau citrinos žievelės, bet su ja keksas būtų dar aromatingesnis.



Recepto šaltinis
Sto kolorow kuchni

32 komentarai:

  1. Man niekad nepavyksta jei dedu sulčių į keksą... Neiškyla gerai tada. Niekaip nesuprantu kodėl...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, o gal ne sultyse reikalas? Nezinau ar zinai, bet keksine tesla nemegsta, kai ja permaisai, todel maisyti reikia kuo trumpiau ir atsargiau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vat ir man kažkaip nepatinka su tom sultim tešloje. Nebėra to purumo, būdingo pyragams. Aš mieliau į tešlą pilu daugiau jogurto, o citrinų sultis - ant iškepusio... :)
    Bet šitame pyrage pienas maišomas su citrinos sultimis, o tai jau visai kas kita. Neabejoju, kad keksas labai skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ausrra, jei lygint su kitais keksais, tai sitas nebuvo tokio pat purumo, kaip pvz. marmurinis mano, ar kt. Bet vis tiek labai skanus, ir kaip jau rasiau - ypac kita diena. neiprasta buvo, kad rugstele jautes kekse :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Bet vis tiek matosi, kad tavo purus, O man su citrina tiesiog susmenga.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Puikios spalvos nuotraukose, lyg žiūrėtum į realų dalyką prieš save :) Panašų keksą ir aš kepiau Velykoms, tik buvo vienu kiaušiniu mažiau, cukraus mažiau, vietoj pieno - grietinėlė ir sviesto nenaudojau, užtat visos didelės citrinos sultis pyliau ir glajų dariau citrininį. Irgi purus, gaivus gaunasi, su citrinos rūgštele...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dalia, aciu :) Kekso spalvai itakos turejo kaimiski kiausiniai. Su jais pyragai buna lyg dazyti geltona spalva :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. hm.. man nesuprantamai gaunasi padeges keksas toje silikonineje formoje,jei paprastoj tai viskas gerai, bet silikoninej... ir dazniausiai vien del neiskepusio vyiduriuko turiu dar jy (keksa) pakept, bet tada jau dugnas buna gerokai padeges.Nors ir ugny sumazino, vistiek taspats.Gal nuo orkaites priklauso.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonime, ir man silikonineje kepa gerokai greiciau, nei metalineje. Bet ir nuo orkaiciu priklauso - net toj pacioj temperaturoj gali iskept skirtingai skirtingose orkaitese. Cia reikia atrast tinkama temperatura ir joje visada kept. As savojoje jei bandeles ar pyraga kepciau 200 C, kaip rasoma daugelyje receptu, tai susviltu per 10 min.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Laba diena, o aš klausima turiu ne "į temą"...ar geros tos silikoninės formos? ar gerai išsiima iš jų pyragai?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Birute, klausimas net labai i tema, nes keksai labai daznai kepami tokiose formose.

    As joje kepiau dar tik 2 kartus. Pirma karta istepiau ja aliejumi, bet pyragas visgi siek tiek prilipo prie formos. O antra karta vos vos patepiau aliejumi - tik apverciau forma ir keksas iskrito visiskai neprilipes. Super!

    Tik silikoninese kepa gerokai greiciau, todel reikia ziureti temperatura orkaites ir kepimo laika patrumpinti.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai skanus keksas. Patiko visai šeimynai. Aš dariau su citrinų glajumi ir dar į keksą įtarkavau citrinos žievelę. Gavosi toks citrininis citrininis:) Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Na va, mes katik pasovem si citrinuka i orkaite. Itarkavom citrinos zieveles ir bandysim su citrininiu glajumi poto apmozoti :) tik kazin ar musu metaline formele musu nepaves :( nes apie silikonines formas daznai pagalvoju ir vis tik mintyse lieka... :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. O jei šitą keksą kepčiau kaip pyragą? (ne tokioj formoj kaip nuotraukoj, o tiesiog paprastos kvadratinėj skardoj)

    AtsakytiPanaikinti
  15. o kaip jus apliejate šokoladu? man ištirpinus školodą jis gaunas tirštokas.... ar papildomai į šokoladą ką nors pilate?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Sitas keksas yra superinis, isbandziau dar visokiu variaciju. pats skaniausias bent man gavosi sulaistytas su citrinu sirupu (verdi citrinos sultis su cukrum kol truputi sutirsteja) sirupas susigeria i keksa ir jis gaunasi toks dregnas saldziarugstis :) niam niam

    AtsakytiPanaikinti
  17. Siandien iskepiau si keksa, viskas pavyko. Labai skanu!;-)

    AtsakytiPanaikinti
  18. as si keksa paverciau eksiukai ir visiems labai patiko, aciu uz receptuka

    AtsakytiPanaikinti
  19. Aciu Jums uz recepta, labai labai skanus keksas!

    AtsakytiPanaikinti
  20. Kepiau pirma karta keksa pati, gavosi SUPER. Dariau viska pagal recepta, nespejo net pilnai atvesti... o jo jau nebeliko :) aciu

    AtsakytiPanaikinti
  21. Viskas gavosi lb gerai:) Kepiau ir su sultimis kaip nurodo receptas,pyliau į pieną:) ir žieveles tarkavau. Ir glajus buvo citrininis. Keksas iškilo taip kaip reikia,tad įtariu autorė teisi,permaišėt tos kurioms neiškilo,kiek žinau ir aš, kad keksai nemėgsta kai sudėjus miltus plakama, ar permaišoma,reikia atsargiai ir vos vos. Kitą kart kai kepsiu bandysiu šokoladiniu glajumi glaistyti nes lb citrininis gavosi:D Žodžiu receptu esu patenkinta:)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Kaip keista, vakar vakare, kai keksas buvo ką tik iškeptas, atrodė labai riebus, o šiandien ryte- viskas super! Ir citrinos skonis labiau jaučiasi! Dabar dažnai tokį išsikepsiu. Ačiū už receptą! :)

    AtsakytiPanaikinti
  23. O vat man puikiai gavosi viskas, nuostabus receptas, dėkoju recepto savininkei. :)))

    AtsakytiPanaikinti
  24. O man vienas vienintelis klausimas parūpo... Keksas atrodo labai jau skaniai ir viliojančiai, tad neabejotinai išbandysiu, bet... Pieną sumaišome su citrinos sultimis ir... Ir jo nesutraukia? Ar tokias "sutraukas" ir reikia sudėt į kekso tešlą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, tai yra paminėta recepte: " (jei kartais rūgštis masę sutrauks - nieko tokio, subėrus miltus tešla taps vientisa)".

      Panaikinti
  25. Toki keksa reikia glaistyti su citrininiu glaistu, o ne sokoladu. Tada visiskai kitas skonis ir aromatas kekso buna.

    AtsakytiPanaikinti
  26. Sakykite, o kepate orkaiteje su ventiliatorium ar be? Gal ventiliatorius per daug istraukia dregme, keksas buna sausas ir bligai iskyla? Ka galetumet patarti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. As neturiu orkaiteje ventiliatoriaus, tad net nezinau, ka jis itakotu :) Keksu teslos svarbiausia ilgai nemaisyti.

      Panaikinti
  27. Kepiau ir viskas gavosi gerai,gal siek tiek per riebus,gal maziau sviesto deti reikia? ;)

    AtsakytiPanaikinti
  28. Sveiki, turiu gumini ir plastmasinė formas, kurioj geriau kepti? Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  29. Ačiū! Puikiai pavyko! Purus, lengvas, cukraus dėjau mažiau, saldumo pakako. :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...