2012 m. kovo 18 d., sekmadienis

Eklerai su varškės kremu



16 vidutinio dydžio eklerų

Eklerams:

200 grl. vandens
100 gr. sviesto
160 gr. miltų
3-4 kiaušiniai (man užteko 3 L dydžio)
1 v.š. cukraus
0,3 a.š. druskos

Kremui:

200 ml. grietinėlės 35 %
200 gr. kreminės arba paprastos varškės
4 v.š. cukraus (arba pagal skonį)

Eklerai. Vandenį, supjaustytą sviestą, cukrų, druską pilame į puodą ir užviriname. Sumažiname ugnį iki vidutinės, nenuimdami nuo viryklės puodo suberiame miltus ir intensyviai maišome, kol masė atšoks nuo puodo sienelių ir sušoks į gumulą.

Nukeliame puodą nuo viryklės, paliekame apie 4 min. atvėsti. Tuomet po vieną mušame kiaušinius ir lėtai, bet gerai maišome. Tešla turi būti minkšta, blizganti, elastinga, bet tvirta, pakankamai gerai laikanti savo formą. Todėl žiūrėkite, kiek kiaušinių įmušti - jei tešla jau reikiamos konsistencijos, daugiau kiaušinių nereikia (man užteko 3). Jei kartais įmušėte per daug kiaušinių, ir tešla pernelyg skysta, - grąžinkite puodą ant viryklės ir dar maišydami paplikykite tešlą, kol ji sutirštės (bet nepermaišykite ir neperlaikykite ant ugnies.

Dedame po valgomąjį šaukštą tešlos ant kepimo skardoje patiesto popieriaus. Labai gerai įkaitiname orkaitę iki 210° C, kepame eklerus apie 25 min., kol jie pradeda gražiai ruduoti ir susidaro plutelė. Tuomet sumažiname ugnį iki 180° C ir kepame dar apie 10 min. Išjungiame orkaitę ir neatidarę durelių paliekame eklerus atvėsti orkaitėje - apie 20-30 min.
Pastaba. Kepimo laikas priklauso nuo eklerų dydžio. Jei darysite mažesnius - trumpinkite kepimo laiką, stebėkite, kada jie pradeda ruduoti.

Kremas. Iki standumo išplakame grietinėlę su cukrumi ir sumaišome su varške (jei naudosite paprastą - pertrinkite per sietelį). Išvirkščiame kremo konditeriniu švirkštu į eklerus, arba tiesiog perpjovę juos per pusę.

P.S. Tai mano mėgstamiausi pyragaičiai. Jie tiesiog fantastiški...

32 komentarai:

  1. jau zinau, kuo smaliziausiu savaitgali.......... :) laaaabai skaniai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, sakykite, kodel ekleriukai subliuksta?.. :( viska pagal recepta dariau ir orkaitej atvesti leidau, kas jiems nepatiko...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Negalima darinėti orkaitės kol jie dar neiškepę. Gali del to subliukšti.

      Panaikinti
  3. Nesu ju eksperte, nes paciai daug kartu jie nepavyko, bet ka pastebejau visus kartus:

    1. Tesla turi buti pakankamai tvirta, t.y. gerai uzplikyta.
    2. Mazinti ugni galima tik tada, kai buna susiformavusi kieta plutele. Cia reikia ziureti, kaip jie "reaguoja" i ugnies sumazinima, jei ima bliuksti, vadinas dar nera pakankamai sutvirteje.
    3. Na ir kaip rasiau, vesinti reikia uzdarytoje orkaiteje.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pirma mintis - jei iškepčiau vyrui, tai jis ant rankų nešiotų tikriausiai visą dieną :) Jis dievina plikytus pyragaičius ir ypatingai su varškės kremu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kokius nesaldzius idarus dar pasiulytumet?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kepdavau eklerus ir anksčiau, tik mano tešla vienu ingridientu skirysi, tad išbandžiau šią bei rekomendaciją kepti gan ilgai karštoje tmeperatūroje. Maniškiai eklerai parudavo nepraėjus ir 10 min. nuo įkišimo į orkaitę, tad su kepimu reik atsargiai. Kremas gavosi fantastiškas

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonime, jau rasiau, kad kepimo laikas priklauso nuo ju dydzio ir aisku nuo orkaites - kiekviena keps skirtingai. Todel reikia stebeti, jei jau gerai paruduoja, vadinas plutele susidare, ir reikia mazint temperatura.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nuostabus receptas! Pavyko puikiai iš pirmo karto :) Šeimyna įvertino :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Pyrageliai puikūs, ačiū labai už receptą!!! Vienas mažas pastebėjimas iš mano virtuvės - man antros partijos pyragėliai išsipūtė dvigubai labiau - vadinasi, tešlai patiko apie pusvalandį pastovėti :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. O kaip tokiomis plonomis juostelemis aplieti eklerus sokoladu?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Pasėmiau šaukštu šokolado ir pataškiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Na va, gaminau siuos pyragelius, viska dariau pagal recepta, bet gavosi labai riebus, kieti, pilni ir be tuscio viduriuko :( Teko viska ismesti.
    Norejau pasiteirauti kai supilame miltus, kiek minuciu mazdaug jus dar laikote ant ugnies viska maisant?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Perkaitinot tešla iki tiek, kad sviestas "atsiskyrė" nuo visos masės. Nieko baisaus, man ir pačiai yra taip buvę. Kitą kartą žinosite klaidą.
    Nežiūriu minučių. Tešla turi būti pakankamai standi, paviršius lygus, blizgus, masė vientisa - tokia, kad pyragėlis laikytų savo formą.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Aciu, reikes dar karta pabandyti :) O mazdaug kiek tu minuciu visgi? 3, 5, 10? :)
    Dabar kaip tik kibinus gaminu pagal jusu recepteli, ziuresim kas gausis :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Na priklauso nuo ugnies kaitrumo, nuo puodo sieneliu storio, tai tikrai pas kiekviena skirtingai bus. Kai tesla susoka i viena gabala atsokusi nuo sieneliu - kelkit nuo ugnies. Pas mane per kokias 5-7 min.

    AtsakytiPanaikinti
  16. ar galiu varskes kremui vietoj greitineles naudoti grietine?

    AtsakytiPanaikinti
  17. Tik labai riebia, ir isplakite ja su standikliu.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Nuostabūs :) Maniškiai taip išsipūtė! Kaip didžiulės pūslės, viduje - viena didelė ertmė be jokių pertvarėlių. Jei dėčiau kremo tiek, kiek telpa, ojojoj!.. ;) Aišku, džiaugiuosi, kad iškilo, bet gal galėtumėt patarti, ką daryt, kad kiltų ne taip smarkiai? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, gal Jus geriau patarkit visiems, kaip taip gerai iskepti eklerus :))) Jei visgi tikrai per daug puciasi, tai pamazinkit temperatura orkaites.

      Panaikinti
    2. :D Bandau patarti, kad tik kam padėtų! Maniškiai, dedant po valgomąjį šaukštą tešlos išsipūtė iki 8 cm skersmens ir 5 cm aukščio! Dėjau kepti į 200 laipsnių su ventiliatorium, kepiau iš viso 20 min., maždaug po 10 min. kepimo sukilo ir pageltonavo, tai mažinau temperatūrą iki 170, o galop ir iki 150. Atidarius orkaitę vieną išsitraukiau, niekas nė negalvojo bliukšti, tad atidariau ir visus ataušinau. Matyt, reikėjo temperatūros mažinimo momentą paankstinti šiek tiek arba išvis trumpiau pora minučių kepti. Apie perpjovimą nebuvo nė kalbos, turėjau tešlos kevalėlį ir didžiulę tuštumą vidury :) Dar galvoju, tikriausiai jokių tešlos sluoksnelių vidury nesigavo gal todėl, kad reikėjo paskutinį kiaušinį parinkti mažesnį. Tešla nebelabai norėjo laikyti formą. Bet galutinis rezultatas džiuginantis - tešlą gan nesunkiai paruošiau, išsikėlė, skonis geras - o toliau reikia tiesiog paeksperimentuoti ir prisitaikyti prie savo orkaitės. Tiek žinių :)
      O dar ačiū - už torto "juodasis miškas" ir mascarponės sūrio torto receptus. Puikūs!

      Panaikinti
    3. Matyt Jusu orkaite labai gerai kepa, tai kita karta galit ir trumpiau kepti. Reikia ziureti kiekvienam pagal savo orkaite. Vienu 200° pakankankamai normaliai kepa, o kitu viskas susvyla tokioje temperaturoje ilgiau palaikius. O siaip tai labai dziaugiuos, kad viskas pavyko :) Ir aciu uz patarimus kitiems!

      Panaikinti
  19. Jei kam įdomu, dublis Nr. 2. Išmoktos pamokos: didelis kiaušinis nebūtinai reiškia DIDELĮ KAIMIŠKĄ kiaušinį :D Tad šiandien tešla gavosi mažumėlę tirštesnė, kepiau 9 min. 200 laipsnių temperatūroje, 6 min. - 170 laipsnių. Dėl tirštesnės tešlos nebepatapo bombomis, išsipūtė santūriai, bet sočiai ir pakankamai. Išsitraukiau vieną - jis nepuolė bliūkšti, tad atidariau orkaitę ir palikau vėsti visus. Viršus rusvas, vidus - minkštas, perpjauti galima, įdaras varškinis mmm... Kitą kartą kepsiu minute ilgiau, bet ne daugiau :) Sėkmės visoms. Svarbu susitarti su savo orkaite :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Nedaskaičiau iki galo, kad reikia palikti atvėsti, tai pirmas blynas truputį prisvilo, bet nuo to skonis nepasikeitė. Padariau per didelius, išsipūtė kaip lietuviškos cinamono bandelės, bet atidariau ir subliuško. Taigi, 2 taisyklės, kurių būtina laikytis - nepadaryti didelių ir laiku pamažinti karštį, kad pamažėle dakepinėtų ir išėmus nesubliukštų. Tai yra patirtis, manau pakepus kelis kartus, galima atsitaikyti laiką. Per rusų TV mačiau kaip darė profai - jie maišė pieną su vandeniu, nežinau kiek tai įtakoja, aš irgi pyliau pieno. Skonis puikus ir, sakyčiau, gana paprasta ir greita.

    AtsakytiPanaikinti
  21. gerb.Jurga Jurgita !!! ACIU LABIAUSIAI UZ SI NUOSTABU DETALU ISSAMU RECEPTA!!! as ilgai svajojau bet bijojau kepti eklerus, bet va siandien susikaupiau ir man pavyko is pirmo karto :) gavosi dideli issipute grazus eklerai :) o ir kremas nuostabus, tik as dalinau i dvi dalis ir i viena dejau kakavos :) labai padejo ir komentaru gausa ir patarimai.
    DAR KARTA SIMTA KARTU ACIU !!!! :)

    Jurgita , Anglija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Simta kartu prasom :) Labai dziaugiuosi, kad is pirmo karto pavyko!

      Panaikinti
  22. Ačiū,merginos labai,kad pasidalinate patirtimi 😊.Man gavosi superiniai iš pirmo karto net pataupius (vietoj sviesto dėjau margariną).Įdariau ne saldžiai, o su pikantiška mišraine.Bijojau dėl temperatūros kepant, nes mano orkaitė dujinė ir pati paprasčiausia, bet viskas pavyko!!!

    AtsakytiPanaikinti
  23. Norėjau jūsų paklausti kepiau Eklerus 200 laipsnių orkaitėje iškilo viskas buvo gerai bet pakepus ilgiau jie subliusko ką padariau ne taip?

    AtsakytiPanaikinti
  24. Sveiki, kodel iki pat orkaites isjungimo eklerai buvo iskile, o juos palikus atvesti jie sublusko? . . Ir vidus gavosi tarsi neiskepes😑kepti orkaitej is virsaus ir apacios 200?

    AtsakytiPanaikinti
  25. Pavyko puikiai is pirmo karto! Tik kremo pritrukau, nes iskepus pasidare gan didoki. Aciu uz puiku recepta!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...