2014 m. gegužės 13 d., antradienis

Tortas „Napoleonas“ su citrininiu kondensuoto pieno kremu

 
                   Prieš kelias savaites sulaukiau kvietimo prisijungti prie neseniai prasidėjusio projekto „Kepinių akademija“ (http://www.seimoskepiniams.lt/kepiniuakademija), kurio tikslas išmokyti visus pagrindinių kepinių gaminimo bei puošimo technikų. Tad kviečiu ir Jus sudalyvauti šiame projekte bei laimėti puikių prizų! Įkelkite į „Kepinių akademijos“ puslapį savo kepinio receptą, kurio vienas iš ingredientų būtų margarinas „VILNIUS“, bei nekantriai laukite birželio 2 d., kai bus paskelbti laimėtojai! Tai pat galite pasižiūrėti naudingą video pamokėlę, kaip pasigaminti kapotą tešlą - https://www.youtube.com/watch?v=csclR8J7Vxg&index=7&list=PL__Gx7YG3iLlUz8fwvaNFSTwXz2nTqWrh
 
O su Jumis dalinuosi savo receptu – tortu „Napoleonas“ su citrininiu kondensuoto pieno kremu.  Šio torto variantų yra daugybė – tiek tešlos, tiek kremų įvairovė tikrai leis išsirinkti sau patinkantį variantą. Aš šį kartą pasirinkau seną seną receptą, rastą mamos receptų sąsiuvinyje, kuriam metų daugiau, nei man.. Tad „Napoleonas“ iš senų laikų, kai tortai buvo kepami tik šventėms, todėl visada būdavo patys skaniausi :)
 
„Napoleono“ lakštams gaminti naudojama daug sviesto arba margarino. Galima kepti tiek su vienu, tiek su kitu, bet senuose šaltiniuose teigiama, kad tikrasis „Napoleonas“ kepamas su margarinu.
22 cm. skersmens tortas

Lakštams:

340 gr. margarino „VILNIUS  kepiniams
460 gr. miltų
50 gr. grietinės
1 kiaušinis
40 ml. šalto vandens
žiupsnelis druskos

Kremas:

340 gr. minkšto sviesto
250 gr. sutirštinto saldinto kondensuoto pieno
70 gr. cukraus pudros
1 citrinos sulčių
3 saujos razinų

Lakštai. Į didelį dubenį suberiame miltus, dedame gabaliukais supjaustytą šaltą margariną, kiaušinį, grietinę ir druską. Kapojame viską mentele kepimui, kol margarinas sukapojamas į mažus gabaliukus. (galima visa tai dėti ant stalo ir kapoti peiliu, bet dubenyje paprasčiau ir virtuvė nebūna miltuota). Supilame vandenį ir toliau minkome rankomis, kol užminkome vienalytę tešlą. Padaliname ją į 7 dalis, ir pastatome į šaldytuvą 1-2 val. (aš laikiau tik valandą, bet kuo labiau atšaldysite tešlą, tuo bus geriau). Tuomet iškočiojame iš kiekvieno gabaliuko šiek tiek didesnius nei 22 cm. lakštus, dedame 22 cm. torto formos dugną, apipjauname lakštą ir visą subadome šakute, kad kepdamas stipriai nepakiltų. Iš likusių tešlos nuopjovų iškočiojame lakštą, kurį susmulkinsime trupiniams papuošimui. Kepame 220° C orkaitėje apie 7 min., kol gražiai parusta (laiką žiūrėkite pagal savo orkaitės kaitrumą). Iškeptus atvėsiname.

Kremas. Visi produktai turi būti kambario temperatūros (!). Sviestą plakame mikseriu, kol tampa purus ir jo tūris padidėja. Plakdami per kelis kartus suberiame pudrą. Sumažiname plakimo greitį ir per kelis kartus plakdami supilame kondensuotą pieną. Supilame citrinos sultis, trumpai paplakame, kad sultys susimaišytų su kremu. Atsidedame maždaug penktadalį kremo torto aptepimui. Į kremą suberiame vandenyje išmirkytas razinas.

Surinkimas. Ant lakšto dedame  2-3 šaukštus kremo (paskirstykite taip, kad užtektų visiems sluoksniams), paskirstome ant viso biskvito. Sutepame visus lakštus. Torto viršaus netepame kremu. Uždedame ant viršaus lėkštę arba torto formos dugną, ir paslegiame kuo nors sunkesniu. Palaikome šaldytuve  3-4 val. (arba kol gerai sustingsta). Apipjaustome sustingusio torto kraštus, kad būtų lygūs. Aptepame pasiliktu kremu ir apibarstome susmulkinto paskutinio lakšto trupiniais.

P.S. Skaniausias Napoleonas, kokį kada nors esu valgius. Ir, pasirodo, viskas padaroma daug paprasčiau, nei maniau :) Tortas skanesnis bent parą pastovėjęs. Prieš valgant rekomenduoju palaikyti kambario temperatūroje, kad šiek tiek suminkštėtų, nes būna pakankamai kietas.


19 komentarų:

  1. Seniai svajojau iškepti napoleona, bet vis nedrasu buvo...O jusu receptas ir aprasymas padrasino- BUTINAI isbandysiu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Koks gražuolis! Nuostabiai atrodo!:))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Super receptas! Ačiū, kaip tik dairiausi Napoleono recepto. Manau radau.

    P.S. Sveikinu prisijungus prie projekto. Aš irgi jame dalyvauju :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tai grazuolis:)kepsiu,kepsiu,kepsiu,tik patarkit 26 cm skersmens kepimo fomai jei kepsiu is pusantros normos ar gausis 7 lakstai ir ar galima lakstus issikept is vakaro,aciu:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kepimo forma nera butina, galite su paprasta lekste apipjaustyt lakstus :) Bet jei norite didesnio tortuko, tai pridekit dar trecdali produktu. Galite ir is vakaro issikepti lakstus.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sakykit, o kiek mazdaug laiko kapoti tesla? Valanda?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ka tik suvalgiau pirma gabaleli savo pirmo napaleono. Skanumelis. Dekui uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kaip manote ar rūgščios uogos, pavyzdziui bruknės tiktų vietoj razinų? Gal kremo tada nerugstinti?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Dariau mamos dienai si torta,pats pirmas tortas mano darytas ir gavos nuostabiai..labai skanus! Suvalge visa,neliko nei pusryciam prie kavos 😄

    AtsakytiPanaikinti
  10. galit parasyti ar rududu cia i krema pilama ar kondensuotas pienas,aciu jums labai.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Isbandziau ir as siandien, visai neblogai gavosi...toks riebokas :))))) bet tikrai reikia palaikyt saldytuve bent pusdieni ir pries valgi, palaikyt kambario temp.:) bet siaip skanu, gaminsiu vel :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Napoleono neriebaus ir nerasit :) Kuo ilgiau laikysit, tuo bus skanesnis.

      Panaikinti
  12. O ar galima lakštus daryti plonesnius?

    AtsakytiPanaikinti
  13. O gal galit parašyti,iš ko ir kaip darėt torto papuošima?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Išlydžiau šokoladą ir šaukšteliu palaisčiau ant torto.

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...