2014 m. lapkričio 18 d., antradienis

Vyniotinis su moliūgų biskvitu ir grietininiu-citrininiu kremu



Biskvitui:

150 gr. miltų
90 gr. cukraus
220 gr. moliūgo tyrės (žr. receptą žemiau)*
3 kiaušiniai
1 a.š kepimo miltelių
1 a.š. prieskonių meduoliams (arba cinamono, imbiero, gvazdikėlių)
žiupsnelis druskos

Kremas:

250 gr. grietinės 30 %
60 gr. minkšto sviesto
60 gr. cukraus pudros
0,5 a.š. vanilinio cukraus
1  citrinos žievelės

*Moliūgo tyrė. Neluptą moliūgą supjaustome dideliais gabalais ir kepame 190-200°C orkaitėje apie valandą, arba kol suminkštėja. Atvėsiname ir šaukštu išskobiame minkštimą. Sumalame blenderiu iki tyrės konsistencijos. Tyrę galima užšaldyti šaldymo kameroje.

Biskvitas. Kiaušinius su cukrumi plakame, kol masė taps šviesiai geltona ir padidės kelis kartus. Šaukštu įmaišome moliūgo tyrę. Beriame miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską, atsargiai išmaišome. Tešla būna gana skysta. Pilame ją į kepimo popieriumi išklotą orkaitės skardą ir paskirstome per visą skardos dydį (manosios matmenys 35x38 cm.). Kepame iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., arba kol gražiai paruduoja. Ant stalo dedame švarų virtuvinį rankšluostį ir gausiai pabarstome cukraus pudra. Iškepusį biskvitą dedame ant rankštuostuko popieriumi į viršų. Popierių nuimame (jei labai prilipęs, uždėkite ant viršaus kelioms minutėms drėgną rankšluostį - popierius lengvai nusiims). Biskvitą susukame kartu su rankšluosčiu ir paliekame atvėsti. Atvėsusį dedame į šaldytuvą 30 min.

Kremas. Minkštą sviestą plakame su cukraus pudra ir vanilinu iki purumo. Dedame grietinę, citrinos žievelę ir mažu greičiu plakame, kol kremas tampa tirštas.

Surinkimas. Atvėsusį biskvitą išvyniojame, aptepame kremu (paliekame neteptus kraštus po 2 cm.) ir suvyniojame. Dedame stingti į šaldytuvą. Skanaus!

P.S. Biskvitas iškepa labai minkštas, trapus, ir kvepia meduoliais :) Kremą panaudojau iš torto Žozefina recepto. Tokiems pyragams dažniausiai naudojamas maskarponės sūris - šis kremas labai jį primena, tik yra gerokai liesesnis. Ir būtinai rekomenduoju dėti citrinos žievelę, kuri suteikia kremui citrinų kvapą ir skonį!

3 komentarai:

  1. Ar šis kremas standus? keksiukam tinka puošti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kepiau pernai si vyniotini, moliugas nuvo us mamos darzo. Pyragas gavos nuostabus, kas valge tas gyre. Simet prinokus mamos darze moliugams, nutariau pakartot si sedevra. Deja, kepiau tris kartus ir visus gavos vyniotinio biskvitas neiskiles, kazkoks puszalis, nors ir ilginau kepimo laika. Negi simet moliugai netinjami prinoko siam sedevrui pakartoti :(

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...