Puslapiai

2010 m. gruodžio 24 d., penktadienis

Su artėjančiomis šventėmis!


Svajonių ir vilčių naktis.

Naktis lyg pasaka žvaigždėta...

Kalėdos nejučia ateis,

tarsi stebuklas pažadėtas!..


Visiems savo skaitytojams linkiu Linksmų artėjančių Šv. Kalėdų ir laimingų Naujųjų metų!


Nuotraukoje tortas "Snickers"

2010 m. gruodžio 18 d., šeštadienis

Švediški ploni imbieriniai sausainiai



Išeiga - apie 150 nedidelių sausainių

500 gr. miltų
1 a.š. sodos
0,5 a.š. cinamono
0,5 a.š. malto imbiero
0,5 a.š. maltų gvazdikėlių
140 ml. grietinėlės
150 gr. kambario temperatūros sviesto
100 gr. balto cukraus
150 gr. rudojo cukraus
200 gr. skysto medaus (tamsaus)

Į dubenį persijojame miltus, sodą ir prieskonius. Kitame inde išplakame iki standumo grietinėlę. Atskirame dubenyje mikseriu išplakame minkštą sviestą ir cukrų iki purios masės. Sumažiname plakimo greitį ir į sviesto masę įplakamę medų ir grietinėlę. Paplakame, kol viskas tarpusavyje susimaišo (ne ilgiau). Suberiame persijotus birius produktus, ir plakame (arba maišome šaukštu), kol viskas gerai susimaišo į vientisą tešlą. Tešla bus lipni - tokia ir turi būti. Suvyniojame tešlą į maistinę plėvelę, padarome disko formą ir atšaldome šaldytuve ne mažiau 2 val. (galima šaldyti iki 2 dienų), kol tešla taps kieta.

Imame ketvirtadalį tešlos, pabarstome stalą miltais ir iškočiojame kuo plonesnį lakštą (2 mm storio; apie 35 cm. skersmens). Formelėmis išspaudžiame sausainukus ir atsargiai perkeliame ant kepimo popieriaus, tarp jų palikdami 0.5 cm. tarpus. Kepame įkaitintoje 190 °C orkaitėje apie 6 min. (sausainiai iš pradžių šiek tiek iškyla, o paskui subliūkšta - tuomet galima juos traukti iš orkaitės). Neperkepkite, nes sausainiai įgaus karstelėjusį skonį! Atvėsiname ant grotelių. Laikyti galima apie savaitę sandariame inde. Skanaus!

P.S. Tešlą išties reikia kočioti labai labai plonai, tuomet sausainiai bus traškūs - kaip tikri parduotuviniai imbieriniai sausainukai! Jei tešla bus iškočiota nepakankamai plonai - iškepę sausainiai bus kieti. Cukrų galima dėti tik baltą, bet jei dėsite rudojo, sausainiai bus tamsesnės spalvos.


Recepto šaltinis epicurious.com

2010 m. gruodžio 5 d., sekmadienis

Vaflinis skanėstas su džiovintais vaisiais


8 vaflių lakštų (22 x 15 cm.)
240 gr. sviesto
100 ml. pieno
50-100 gr. cukraus (pagal skonį)
400 gr. sausos grietinėlės miltelių (arba pieno miltelių, jei tokių rasite)
3 v.š. kakavos
300 gr. džiovintų vaisių (slyvų, razinų, persikų, ananasų ir kt.)

Džiovintus vaisius nuplauname, supjaustome smulkiais gabaliukais. Pieną, sviestą ir cukrų pakaitiname ant vidutinės ugnies, kol ištirps. Atvėsiname. Suberiame sausą grietinėlę (arba pieno miltelius - pagal receptą jų ir reikia, bet aš niekur neradau), kakavą ir 3 į trupinius susmulkintus vaflių lakštus. Viską išmaišome. Galiausiai suberiame vaisius, išmaišome. Kremas turi būti toks, kad nebėgtų tepant vaflius. Jei skytsokas - palaikykite šaldytuve, kol geriau sustings. Pertepame 5 vaflių lakštus. Viršų galime papuošto šokoladu, džiovintais vaisiais. Dedame į šaldytuvą 4-6 h. (geriausia palikti per naktį). Skanaus!

P.S. Receptą radau savo sename receptų sąsiuvinuke, kuriame pilna įvairių 199... m. žurnalų iškarpų (deja pavadinimai ir Nr. neišsaugoti). Labai skanus ir greitai pagaminamas vaflinis skanėstas! Gan saldus, sotus - bet paragavę vienu gabaliuku tikrai neapsiribosite :) Cukraus kiekį koreguokite pagal skonį (turėkite omeny, kad vaisiai saldūs, ir sausa grietinėlė dažniausiai pasaldinta būna).

Vištiena su paprikomis kario padaže


6 vištienos kumpeliai
1 didelė raudonoji paprika
300 ml. grietinėlės
2-3 a.š. kario (pagal skonį)
0,5 a.š. malto muskato riešuto
vištienos prieskoniai
4-5 česnako skiltelės
1 v.š. miltų
druska, pipirai

Česnaką susmulkiname, beriame į jį 1 a.š. kario, druskos, pipirų (aš dar įbėriau vištienos prieskonių). Sumaišome. Šiuo mišiniu įtriname vištieną. Dedame į kepimo formą. Į grietinėlę beriame likusį karį, muskato riešutą, žiupsnelį pipirų, druskos, miltus. Viską išmaišome ir užpilame ant vištienos gabalėlių. Paliekame pasimarinuoti 1-2 h. Tuomet papriką supjaustome šiaudeliais, sudėliojme į tarpus tarp mėsos gabaliukų ("panardiname" į padažą). Kepame 190 °C orkaitėje apie 40 min., kol iškepa vištiena. Patiekiame su ryžiais. Skanaus!

P.S. Taip pagamintą vištieną valgiau restorane (tik ten buvo maži filė gabaliukai). Labai patiko, tad nusprendžiau kažką panašaus pasidaryti namie. Drįsčiau sakyti, kad namie pavyko net skaniau :)

2010 m. gruodžio 1 d., trečiadienis

Pyragas su džiovintais vaisiais





24 cm. apvalios formos pyragui (su kiauryme viduryje)

Matavimui naudojama 200 ml. stiklinė

3 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė grietinės
0,5 a.š. sodos
2 stiklinės miltų
300-400 gr. džiovintų vaisių (slyvų, abrikosų, ananasų ir kt; galima dėti ir riešutų)
2 vidutinio dydžio obuoliai

Džiovintus vaisius gerai nuplauname, supjaustome mažais gabaliukais ir pamirkome vandenyje (jei naudojate kietus - ananasus, papajas ar kt.), kol ruošime tešlą.

Kiaušinius ir cukrų išplakame mikseriu iki purios šviesiai geltonos masės. Supilame grietinę (1 v.š. pasiliekame užgesinti sodai), išplakame. Sodą užpilame 1 v.š. grietinės ir pamaišom, kol pradės putoti. Supilame į plakinį, greitai išmaišome. Beriame miltus ir vėl viską išplakame. Galiausiai dedame džiovintus vaisius. Išmaišome. Obuolius supjaustome plonomis skiltelėmis ir sudedame ant pyrago viršaus (papuošimui). Pilame į aliejumi išteptą arba kepimo popieriumi išklotą formą - aš kepiau 24 cm. apvalioje formoje su kiauryme viduryje (kekso forma); pyragas iškilo net už formos kraštų. Kepame 180 C orkaitėje apie 1 h, kol pyragas gražiai paruduoja. Iškepusį atvėsiname. Skanaus!

P.S. Labai paprastai ir greitai padaromas labai skanus pyragas! Man dar skanesnis jis pasirodė kitą dieną. Labai tinka naudoti egzotinių vaisių mišinį. Puikus kepinys Kalėdiniam stalui!

Ačiū p. Daliai už šį puikų receptą :)


2010 m. lapkričio 25 d., ketvirtadienis

Kulinarinė dovana iš UK

Niekada nerašiau jokių įrašų, išskyrus receptus. Bet šio negaliu neparašyti, nes noriu padėkoti vienam žmogui. O kartu ir pasidžiaugti iš to žmogaus gauta dovana.

Iš savo draugės Jurgitos, gyvenančios UK, labai netikėtai gavau dovanų - didžiulę, seną tortų ir pyragų anglišką receptų knygą S.Hartwell "Cake making and decorating", kuri ilgai klajojusi po paštą ir kaimynų butus :)), pagaliau pasiekė mane. Didelė, sunki knyga, pilnutėlė įvairiausių tortų receptų su gražiausiomis iliustracijomis; išleista 1988 m., bet atvertus pamačiau, kad ji kaip ką tik iš spaustuvės!


Dovana be jokios progos. Tik todėl, kad žmogus žavisi mano pomėgiu gaminti, kad džiaugiasi kiekvienu nauju receptu, lyg tai būtų didžiausias šedevras, kad visada mane skatina tobulinti savo pomėgį ir dalintis juo su kitais. Sutikus šį žmogų, - nepaprastai talentingą fotografę ( http://www.jmoorhousephotography.com/ ), dizainerę, menininkę, supratau vieno pasakymo prasmę - Tik didis žmogus ir Jums gali įteigti, kad ir Jūs galite tapti didžiu... :) Jurga, tai apie Tave :)

Jurgita, Ačiū dar kartą Tau ir Peter už tokią puikią dovaną. Ir už tai, kad visada žaviesi net mažais dalykais, kuriuos sukuriu.
Šia dovana be abejo "dalinsiuosi" ir su savo skaitytojais - receptų knygoje nesuskaičiuojama galybė :))

2010 m. lapkričio 21 d., sekmadienis

Sluoksniuotas medaus tortas

Radau kelis kitokius medaus torto variantus. Štai vienas iš jų - sluoksniuotas medaus tortas. Kuo skiriasi nuo paprasto Medaus torto? Čia kepama daug super plonų, kietų lakštų, kurie vėliau torte suminkštėja, ir kartu su kremu sudaro puikų skonio duetą :)



Biskvitai:

50 gr. sviesto
3 v.š. medaus
2/3 stiklinės rudojo cukraus (stiklinė - 200 ml)
1 kiaušinis
50 ml. pieno
1/2 a.š. sodos
3 stiklinės miltų
žiupsnelis druskos

Kremas:

200 ml. grietinės
500 ml. grietinėlės 35 %
2 v.š. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
15 gr. želatinos

Karamelė papuošimui (nebūtina):

140 gr. cukraus
50 ml. vandens
60 ml. grietinėlės
1 v.š. sviesto

Biskvitai. Ant nedidelės ugnies (arba ant vandens garų vonelės) pakaitiname sviestą, pieną, medų ir cukrų. Truputį atvėsiname, supilame išplaktą kiaušinį, išmaišome. Sodą užgesiname actu, supilame į turimą masę ir iš karto greitai išmaišome. Miltus persijojame su druska. Po truputį beriame į skystą masę, maišome, kol galėsime minkyti tešlą. Tešla turi nelipti prie rankų, bet būti minkšta (tiek, kad galima būtų kočioti). Tešlą dėti į dubenį, uždengti rankšluostėliu ir leisti pastovėti 15 min. Tuomet padalinti ją į 9 gabaliukus. Išsikirpti iš storesnio popieriaus 18 x 23 cm. stačiakampį. Apvedžioti jo kontūrus ant 9 kepimo popieriaus lapų - tai bus lakštų forma. Iškočioti ant apvedžiotų stačiakampių kiekvieną lakštą labai labai plonai (!!!) šiek tiek už kontūro, kad biskvito liktų trupiniams, kai apipjausime kraštus (trupinių reikia visai nedaug). Keliose vietose subadome šakute, kad kepant nekiltų "burbulai". Kepame po vieną lakštą 180 C orkaitėje apie 3-5 min. Žiūrėkite pagal savo orkaitę - kai lakštai gražiai paruduoja, traukite iš orkaitės. Iš karto juos apipjauname (!) uždėję iš popieriaus iškirptą formą, nes jie akimirksniu kietėja. Jie ir turi būti kieti ir trapūs - vėliau sutepti kremu jie suminštės.

Kremas. Želatiną užpilame 40 ml. šaltos grietinėlės. Likusią grietinėlę išplakame iki standumo kartu su cukrumi ir vanilinu. Išbrinkusią grietinėlėje želatiną pakaitiname ant nedidelės ugnies, kol želatina ištirps. Atvėsiname iki kambario temperatūros, atsargiai supilame į išplaktą grietinėlę, truputį paplakame mikseriu nedideliu greičiu. Tuomet padidiname plakimo greitį ir vėl išplakame iki standumo - tai užima ne daugiau nei pusę minutės. Truputį grietinėlės atidedame papuošimui (man užteko 4-5 didelių šaukštų). Į likusią sudedame grietinę, išmaišome iki vientisos masės. Pastatome į šaldytuvą, kad kremas šiek tiek "apstingtų", ir juo galėtume tepti lakštus.

Karamelė papuošimui. Iš karto perspėju - karamelės virimo procesas nėra toks paprastas. Bent jau taip pasirodė man, nes dariau pirmą kartą. Тortą galite puošti tiesiog trupiniais, grietinėle. Bet karamelės skonis kartu su tortu - tiesiog tobulas derinys :) Tad jei norite paeksperimentuoti - pabandykite.
Puode cukrų su vandeniu užvirinti nuolat maišant. Puodo kraštus (palei skystį) karts nuo karto perbraukti vandenyje sušlapinta šluotele (teptuku), kad ant sienelių nesusidarinėtų cukraus kristalai. Sumažinti ugnį iki vidutinės ir virti tol, kol išgaruos skystis ir cukrus taps birus, baltas. Intensyviai maišant kaitinti toliau - cukraus "milteliai" ima tirpti ir lydosi į rudą karamelę. Kai tik ištirpsta cukrus - nukeliame nuo ugnies, supilame grietinėlę, išmaišome. Atsargiai, nes į karštą karamelę supylus šaltą grietinėlę ji gali taškytis! Dedame sviestą, maišome, kol ištirps. Atvėsiname. Man karamelė vis tiek ėmė kristalizuotis, todėl aš ją perkošiau per smulkų sietelį. Perkošto kiekio užteko tortui papuošti.

Surinkimas, puošimas. Lakštus pertepame kremu. Kremo sluoksniai bus ploni, tad apskaičiuokite, kad užtektų pertepimui ir šiek tiek viso torto aptepimui. Torto šonus apibarstome nuo torto lakštų likusiais trupiniais. Ant viršaus, palei kraštus konditeriniu švirštu papuošiame grietinėle. Tada atsargiai užpilame skystą karamelę. Statome į šaldytuvą ne mažiau nei 6 val., o geriausia visai nakčiai. Skanaus!


Recepto šaltinis Десерты от Мишель

2010 m. lapkričio 16 d., antradienis

Tortas "Trys šokoladai"

Mėgstate šokoladą? Tada šis tortas tikrai Jums! Tai trijų šokoladų skonio tortas - juodojo, pieniško ir balto. Saldus, turtingo ir prabangaus skonio tortas, kuriame kiekvienas atras savo mėgstamą šokoladą...



Tortas 24 cm. apvaliai formai (skliausteliuose nurodytas kiekis - 20 cm. formai)

Šokoladiniam biskvitui:

100 gr. miltų (50)
100 sviesto (50)
30 gr. cukraus (sviestui) (15)
100 gr. juodojo šokolado (50)
labai mažas žiupsnelis druskos
žiupsnelis vanilinio cukraus
11 gr. kepimo miltelių (5)
4 kiaušiniai (2)
130 gr. cukraus (baltymams) (75)
3-4 v.š. kreminio likerio (šviesaus) (2-3)


Juodojo šokolado musas:

200 gr. juodo šokolado (kuo didesnis procentas kakavos!) (100)
50 gr. sviesto (25)
200 ml. grietinėlės 35 % (100)
50 ml. kreminio likerio (šviesaus) (25)
8 gr. želatinos (4)

Pieniško šokolado musas:

200 gr. pieniško šokolado (100)
50 gr. sviesto (25)
200 ml. grietinėlės 35 % (100)
50 ml. kreminio likerio (šviesaus) (25)
8 gr. želatinos (4)

Balto šokolado musas:

200 gr. balto šokolado (100)
50 gr. sviesto (25)
200 ml. grietinėlės 35 % (100)
50 ml. kremino likerio (šviesaus) (25)
8 gr. želatinos (4)

Papuošimo glajus:

100 gr. balto šokolado (50)
50 ml. grietinėlės (25)
50 gr. sviesto (25)
4 gr. želatinos (3)

Biskvitas. Atskirti trynius nuo baltymų. Kambario temperatūros minkštą sviestą išplakti su cukrumi (30 gr.) ir vanilinu iki purumo. Įberti druską, supilti ant vandens garų vonelės ištirpintą ir atvėsintą šokoladą, gerai išplakti. Sudėti trynius ir vėl viską išplakti. Atskirai išplakti baltymus su cukrumi (130 gr.) iki standumo (paviršius turi būti blizgantis, lygus, baltymai nerentantys iš apversto dubenio). Miltus persijoti kartu su kepimo milteliais. Sudėti kartu šokoladinę masę, baltymus ir suberti miltus. Viską labai atsargiai išmaišyti iki vientisos masės. Formos dugną iškloti kepimo popieriumi, supilti tešlą ir kepti 160 C orkaitėje apie 30 min. (tikrinti mediniu pagaliuku - jei pagaliukas jau sausas - biskvitas iškepęs).

Apipjauname iškepusio ir atvėsinto biskvito šonus - apie 1 cm. (taip, kad įdėjus jį į formą, tarp biskvito kraštų ir formos būtų 1 cm. tarpas). Biskvitas labai trapus - tad atsargiai ji nuiminėkite nuo kepimo popieriaus! Biskvitą sulaistome likeriu ir dedame į šaldymo kamerą (!) tol, kol ruošime musą.

Musai. Visą želatiną (24 gr.) užpilame 50 ml. šaltos grietinėlės ir paliekame išbrinkti. Visą grietinėlę (600 ml) gerai atšaldome ir išplakame iki standumo. Pastatome į šaldytuvą.

Darome juodojo šokolado musą. Juodą šokoladą sulaužome mažais gabaliukais, dedame į puodą kartu su sviestu ir ant silpnos ugnies maišydami pakaitiname, kol viskas ištirps. Dedame 1/3 dalį išbrinkusios želatinos, ir dar maišydami pakaitiname, kol želatina ištirpsta (neužviriname!). Nukeliame nuo ugnies. Įmaišome likerį. Masę atvėsiname. Dedame 1/3 grietinėlės, viską atsargiai išmaišome.

Išimame iš šaldymo kameros biskvitą. Dedame jį į formą nuimamais kraštais (jei Jūsų forma nėra labai sandari - išklokite ją maistine plėvele, kad palei dugną neišbėgtų kremas). Į tarpą, esantį tarp biskvito ir formos, pilame musą. Kas lieka - supilame ant biskvito viršaus, išlyginame paviršių ir statome į šaldymo kamerą.

Pieniško ir balto šokolado musai. Analogiškai paruošiame pieniško šokolado musą. Atvėsiname ir supilame ant jau "apstingusio" juodojo muso sluoksnio (palieskite paviršių pirštu - jei pakankamai sutvirtėjęs - galima atsargiai pilti kitą sluoksnį). Vėl statome į kamerą, kad sustingtų. Ant sustingusio užpilame balto šokolado musą. Vėl stingdome.

Papuošimo glajus. Želatiną užpilame 1,5 v.š. grietinėlės, paliekame išbrinkti. Grietinėlę pakaitiname kartu su sviestu, kol sviestas ištirpsta. Užviriname. Sudedame baltą šokoladą. Kaitiname, kol ištirpsta. Sudedame išbrinkusią želatiną, visiškai ištirpiname, bet neužviriname. Glajų atvėsiname ir atsargiai supilme ant sustingusio torto, pakreipdami formą į šonus, kad glajus tolygiai pasiskirstytų. Statome į šaldytuvą, kad tortas gerai sustingtų.

P.S. Šį receptą turėjau jau gal 2 metus, vis maniau, kad labai sudėtingas tortas, bet pasirodo - viskas labai paprasta, o rezultatas pranoko visus lūkesčius. Originaliame recepte autorė rašė, kad jei tortą užšaldyt - jis buna labai panašus į šokoladinius ledus... Bet aš tiesiog nespėjau užšaldyt nė gabaliuko - torto labai greitai nebeliko :)




Recepto šaltinis say7.info

2010 m. lapkričio 12 d., penktadienis

Makaronų apkepas su tunu ir žirneliais


Formai 18 x 24 cm.

250 gr. makaronų ("kaspinėlių")
100 gr. šaldytų žirnelių
1 skardinė konservuoto tuno (apie 180 gr.)
250 gr. fermentinio sūrio
2 v.š. sviesto
1.5 v.š. miltų
250 ml. pieno
malto muskato riešuto
druskos pipirų
kt. prieskonių (jei norite)

Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje, bet neperverdame, nes jie dar troškinsis orkaitėje.

Puode išlydome sviestą, beriame miltus, pakepiname apie 1 min. Plona srovele, maišant pilame pieną ir kaitiname, kol padažas ima tirštėti. Paskaniname muskato riešutu, druska, pipirais. Įmaišome pusę tarkuoto sūrio, beriame žirnelius. Viską sumaišome. Galiausiai dedame tuną ir išmaišome.

Padažą sumaišome su makaronais. Viską dedame į kepimo formą, apibarstome likusiu sūriu ir kepame 200 C orkaitėje apie 20 min, kol sūris gražiai užkepa. Skanaus!


Recepto šaltinis Sonatinos receptai

Greito paruošimo pyragėliai su kopūstais




Apie 20 vidutinio dyžio pyragėlių (viena skarda)

Matavimui naudojama stiklinė 200 ml


Tešla:

1 stiklinė pieno
2 v.š. cukraus
0,5 a.š. druskos
100 gr. sviesto
70 gr. aliejaus
2 kiaušiniai
7-11 gr. sausų mielių pakelis (tų, kurias tereikia sumaišyti su miltais)
apie 5 stiklinės miltų

Įdarui:

Kopūstas
Svogūnas
Morka
1 kiaušinis
mėgstami prieskoniai
  • kiaušinis bandelių aptepimui (bet galite truputį kiaušinio pasilikti nuo tešlos ar įdaro kiaušinių)
Pieną, druską, cukrų, sviestą pašildome ant viryklės, kol ištirpsta sviestas. Tuomet supilti aliejų, išmaišyti. Šiek tiek atvėsinti (bet ne iki galo) ir supilti išplaktus kiaušinius, gerai išmaišyti. Miltus sumaišyti su mielėmis, į juos supilti skystą mišinį, užminkyti tešlą. Tešla turi būti elastinga, minkšta, bet nelipti prie rankų. Jei limpa - įberkite dar truputį miltų, bet kuo jų mažiau, tuo minkštesni bus pyragėliai. Kol ruošime įdarą - tešlą dedame į dubenį, uždengiame ir statome į šaldytuvą apie 30-40 min., kad pakiltų (pakyla nelabai daug, tad nesistebėkite, taip turi būti).

Kol tešla kyla - ruošiame įdarą. Pakepiname svogūną, morką, galiausiai kopūstus. Paskaniname druska, pipirais, prieskoniais. Atvėsiname, supilame išplaktą kiaušinį, išmaišome. Galite dar dėti kitų daržovių - tai Jūsų fantazijos ir noro reikalas :)

Išimame šiek tiek pakilusią tešlą, dar kartą gerai perminkome, atgnybiame gabalėlį, išminkome jį delne, dedame įdaro, gerai užspaudžiame siūlę ir dedame į skardą, išklotą kepimo popieriumi (siūle į apačią). Paliekame skardoje apie 20 min, kad pakiltų. Pyragėlius aptepame kiaušiniu, jei norime - pabarstome sezamo sėklomis (kmynais ar kt.). Kepame 200 C orkaitėje apie 30 min., arba kol gražiai paruduoja viršus.

P.S. Pyragėliai išėjo super minkšti ir skanūs... Valgyti juos reikėtų šiltus, bet ir šalti skanūs :)


Adaptuota iš say7.info

Sausainiai su obuoliais



200 gr. margarino arba sviesto (su margarinu turėtų gautis trapesni)
200 gr. grietinės
2 tryniai
3 stiklinės (po 200 ml.) miltų
4 v.š. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
1 a.š. cinamono + 1 v.š. cukraus (obuoliams pabarstyti)
3-4 vienodo dydžio obuoliai (vidutiniai)

Miltus beriame ant stalo (arba lentos, nes reikes kapoti peiliu), ant viršaus tarkuojame sviestą arba margariną, supilame grietinę, dedame trynius, cukrų ir vanilinį cukrų. Imame peilį, braukiame juo nuo kraštų miltus ir viską kapojame, kol visi produktai susimaišo tarupsavyje. Tada šaltomis rankomis suminkome į tešlą.

Tešlą daliname į 4 dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą, kad gerai atvėstų (geriausia palikti nakčiai).

Iš šaldytuvo išimame tešlą - pakartotinai jos perminkyti nereikia (!), nes tešla neturi stipriai atšilti. Iškočiojame 30 cm. skersmens apvalų lakštą. Supjaustome į 12 dalių (trikampiais). Obuolius nulupame, pabarstome cinamono/cukraus mišiniu (truputį paliekame susainių pabarstymui). Dedame skiltelę ant platesnio trikampėlio galo ir suvyniojame į ragelį. Jei obuolių skersmuo labai platus, lakštą galima dalinti į 8 dalis, kad užtektų trikampėlio pločio obuoliui apvynioti.

Pabarstome sausainius likusiu cinamono/cukraus mišiniu (arba tik cukrumi). Kepame 190 C orkaitėje apie 20-30 min., kol viršus ima gražiai ruduoti. Skanaus!

P.S. Labai skanūs sausainukai. Prieš valgant leiskite jiems visiškai atvėsti, tuomet jie būna trapesni.

Recepto šaltinis Sonatinos receptai

2010 m. spalio 21 d., ketvirtadienis

Mamos medaus tortas

Man nieko nėra tobulesnio už Mamos medaus tortą... Esu kepusi daug tortų, bet šitas visada buvo ir bus pats skaniausias :) Kai buvau vaikas, labai laukiau, kada šitą tortą galėsiu iškepti pati, nes vaikystėje mama leisdavo tik cukraus pudra pabarstyti klevo lapų trafaretą :)) Tad ir mano tortas šiandien toks pats, kaip tada, vaikystėje, - su klevo lapais :)

Ačiū Mamai už receptą ir patarimus :)
 


Tortas 24 cm. skersmens

Matavimui naudojama 200 ml stiklinė

Papločiams:

100 gr. sviesto
1 stiklinė cukraus
2 v.š. medaus
1 a.š. sodos
4 stiklinės miltų
2 kiaušiniai
 
Kremui:

1 litras riebios grietinės (20-30 %)
5 v.š. cukraus pudros (arba pagal skonį)
4 v.š. citrinos sulčių (arba pagal skonį)
2 v.š. želatinos

Papločiai. Į puodą beriame cukrų, dedame sviestą ir medų. Statome ant vandens garų vonelės, ir nuolat maišydami kaitiname, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus. Tuomet masę atvėsiname (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldome visiškai, - ji turi būti šilta. Pilame į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišome. Tuomet actu nugesiname sodą, supilame į turimą masę, iš karto viską išmaišome. Beriame 3 stikines miltų, užminkome tešlą. Tada ant stalo suberiame likusią 1 stiklinę miltų (galite berti po pusę, galbūt visos nereikės) ir išverčiame ant jų tešlą. Minkome, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. Jei tešlai pakanka miltų - ji laiko savo formą, bet yra minkšta. Tad miltų kiekį truputį koreguokite pagal situaciją. Man visiškai pakako 4 stiklinių.

Tešlą daliname į 5 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiojame ant kepimo popieriaus. Jei tešla limpa prie kočėlo - pabarstykite truputį miltų. Papločio skersmuo turi būti didesnis, nei 24-26 cm., kad apipjovus jau iškepusį paplotį turėtume likučių trupiniams, kuriais puošime tortą (bet trupinių reikia labai nedaug, tad nekočiokite labai didelio papločio). Papločiai išeina labai ploni - taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepame po vieną iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja. Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тodėl ir iškočioti reikia iš karto visus 5. Ant iškepusio papločio iš karto dedame 24-26 cm. formos dugną, ir peiliu apipjauname šonus. Likučius pasiliekame.

Kremas. Želatiną užpilme 60 ml. vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinę sumaišome su cukraus pudra, citrinos sultimis (kiekį koreguojame pagal savo skonį). Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant nedidelės ugnies, atvėsiname, supilame į kremą ir viską išmaišome. Statome į šaldytuvą tol, kol kremas bus tokio tvirtumo, kad galima bus tepti tortą.
 
Surinkimas. Papločius sutepame kremu. Tą darome pakankamai greitai, nes kremas linkęs greitai tirpti. Viršų ir šonus tai pat negausiai aptepame kremu. Pastatome apie 15 min. į šaldytuvą, kad kremas dar truputį sustingtų. Papločių likučius sutriname į trupinius (aš sutryniau tiesiog pirštais, o paskui dar patryniau bulviu grūstuve be skylučių - jie pastovėję buna pakankamai sausi ir labai gerai trupa). Apibarstome viršų ir šonus trupiniais. Puošiame pagal savo norus. Mano papuošimai - cukraus pudra. Skanaus :)

P.S. Tortas išėjo pasakiškai skanus, drėgnas. Bus tikrai dažnas svečias ant mano stalo :) Papločiai išeina nestori, greitai kietėja, bet sutepti kremu jie suminkštėja ir išbrinksta, todėl būtina tortui leisti pastovėti mažiausiai per naktį, o geriau ir dar ilgiau.


Žuvies užkepėlė su daržovėmis


2 šaldytos žuvys (filė)
6-7 vidutinės bulvės
2 morkos
2 dideli svogūnai
2-3 v.š. pomidorų padažo
mėgstami prieskoniai, pipirai, druska

Padažui:

4 v.š. majonezo
4 v.š. pomidorų padažo
2 v.š. grietinėlės arba grietinės

Iš pradžių užmarinuojame žuvį. Supjaustome maždaug 2-3 cm. gabaliukais. Pabarstome norimais prieskoniais. Sumaišome pusę padažui skirtų produktų ir sumaišome su žuvimi. Paliekame pasimarinuoti, kol kepsime bulves.

Morkas supjaustome plonais skrituliukais ir pakepiname svieste, kol pradės minkštėti; pabarstome druska, pipirais.
Pusžiedžiais supjaustytus svogūnus pakepiname svieste, kol suminkštėja. Dedame pomidorų padažą, išmaišome.

Bulves supjaustome labai plonais griežinėliais (apie 1-1,5 mm). Sumaišome likusius padažui skirtus ingridientus ir išmaišome gautą masę su bulvėmis. Jei norite - dar galima dėti mėgstamų prieskonių. Bulves dedame į 18 x 23 cm. kepimo formą, išteptą aliejumi. Ant viršaus sudedame morkas. Kepame 190-200 C orkaitėje, kol bulvės suminkštės, apie 20-30 min. Tuomet ant daržovių viršaus išdėliojame žuvį, ant žuvies keptus svogūnus, ir vėl statome į orkaitę 15-20 min., kol iškeps žuvis. Jei svogūnai svyla - galima pridengti viską folija. Skanaus!

P.S. Išėjo labai skani, sultinga užkepėlė! Kepimo laiką reikia žiūrėti individualiai - priklauso nuo to, kaip supjaustysite daržoves, ir kokio galingumo orkaitė yra.

2010 m. spalio 5 d., antradienis

Aviečių likeris



600 gr. aviečių
2 apelsinų sultys (nebūtina)
500 gr. rudojo kristalinio gabalinio cukraus
0.7 l degtinės

Į didesnį (2 l) stiklainį dedame cukrų. Ant viršaus beriame avietes. Viską užpilame degtine ir apelsinų sultimis (sultys nebūtinos, bet su jomis likeris išėjo skanesnis, švelnesnio skonio). Uždarome ir laikome vėsioje, tamsioje vietoje, kol ištirps cukrus - apie 2 savaites (kartą į savaitę galima viską pamaišyti). Kai cukrus ištirpsta - viską perkošiame per sietelį ir pilame į butelį. Nors recepto autorė sako, kad kuo ilgiau likeris brandinamas, tuo jis skanesnis, tad galima laikyti ilgiau.

P.S. Tiesiog tobulo skonio likeris :) Tik kitą kartą cukraus dėčiau 400 gr.


Recepto šaltinis aguonele.blogspot.com

Aviečių-apelsinų sirupas

Receptas besibaigiančiam aviečių sezonui :) Už jį noriu padėkoti Aguonėlei. Sirupas jau išragautas - fantastiškas skonis...


Iš nurodytų produktų išeina apie 1200 ml. sirupo

800 gr. aviečių
500 gr. baltojo cukraus
500 gr. rudojo cukraus
200 ml. šviežiai išspaustų apelsinų sulčių
900 ml. vandens

Į puodą pilame vandenį, apelsinų sultis ir visą cukrų. Verdame viską ant lėtos ugnies vis pamaišydami. Verdame, kol sirupas ima tirštėti. Man užėmė apie 1,5 h. Jei naudosite mažesnį kiekį produktų - virimo laikas atitinkamai sutrumpės. Avietes sutriname blenderiu arba paprasčiausia bulvių grūstuve. Sudedame į sutirštėjusį sirupą, viską vėl užverdame ir nukeliame nuo ugnies. Perkošiame per smulkų sietelį, kad neliktų aviečių sėklyčių (aš košiau 2 kartus). Sirupą pilame į puodą ir užviriname. Supilame į sterilius indus, užsukame ir laikome šaltai.

P.S. Supylus avietes sirupas suskystėja, bet atvėsęs jis vėl sutirštėja. Skonis dieviškas.... Su arbata, su ledais, ir su kuo tik sugalvosite :)

Braškiniai pyragaičiai

Receptas tiems, kas turi šaldytų braškių, nes šviežių sezonas jau senokai baigėsi :)


Produktų kiekis skirtas 18 x 24 cm. formai

Biskvitas:

1 kiaušinis
70 gr. cukraus
0,5 a.š. vanilinio cukraus
80 gr. miltų
1 v. š. pieno
1 v. š. aliejaus
0.5 a.š. kepimo miltelių

Kremas:

100 ml. jogurto be priedų
2 po 100 gr. saldūs "Mūsų" vaniliniai varškės sūreliai
200 ml. grietinėlės 35 % riebumo
50 gr. cukraus
100 gr. trintų šaldytų braškių
20 gr. želatinos

Želė sluoksnis:

pakelis braškių želė
150 gr. trintų šaldytų braškių
300 ml. vandens

Biskvitas. Kiaušinius plakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi mikseriu didžiausiu galingumu, kol masė padvigubės ir taps grietinės tirštumo. Atsargiai įmaišome su kepimo milteliais persijotus miltus. Maišome, kad neliktų sausų miltų gumulėlių. Įmaišome pieną ir aliejų. Maždaug 18 x 24 cm. kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Supilame tešlą ir kepame 180 C orkaitėje apie 15 min. Patikriname biskvitą mediniu pagaliuku. Jei pagaliukas sausas - biskvitas iškepęs. Biskvitą paliekame formoje atvėsti.

Kremas. Želatiną užpilame 100 ml. vandens ir paliekame išbrinkti (apie 20 min.). Blenderiu iki vientisos masės išplakame jogurtą, cukrų ir trintas braškes. Dedame sūrelius, gerai išmaišome. Grietinėlę išplakame iki standumo ir atsargiai sumaišome su jogurtine mase. Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant silpnos ugnies, atvėsiname ir supilame į kremą. Viską išmaišome. Kremą pilame ant formoje esančio biskvito ir laikome šaldytuve, kol sustings. Stingsta pakankamai greitai.

Želė sluoksnis. Pakelį želė ant vidutinės ugnies ištirpiname 300 ml. vandens. Į karštą želė sudedame trintas braškes. Išmaišome, ir pastatome šaltai, kad atvėstų. Atvėsusią želė šaukštu supilame ant kremo ir stingdome šaldytuve (geriausiai per naktį). Kai sustingsta - supjaustome norimos formo pyragaičiais. Skanaus!

P.S. Labai svarbu - prieš pilant želė baltas kremas turi būti sustingęs, o želė visiškai atvėsinta! Nes priešingu atveju kremas ims tirpti ir susimaišys su raudona želė. Pyragaičiai išėjo labai skanūs, su puriu kremu ir nuostabiu braškių skoniu :)



"Netikras zuikis" su ryžiais

Dar vienas "netikro zuikio" variantas. Šį kartą pabandžiau su ryžiais - labai patiko. Kai šaltas, tai labai tinka net ant sumuštinio riekelę užsidėt :)


700 gr. faršo (naudojau kalakutieną, bet tiks ir kitas)
1 didelis kiaušinis
100 ml. pieno
6-8 v.š. džiūvėsėlių
100 gr. nevirtų ryžių
1 morka
1 svogūnas
3 skiltelės česnako
3 v.š. pomidorų padažo
druska, pipirai, prieskoniai

Aptepimui:

1 v.š. majonezo
1 v.š. pomidorų padažo
50 gr. fermentinio sūrio

Ryžius išverdame, kad būtų birūs (neperverdame, nes jie dar troškinsis mėsoje). Beriame į faršą pakepintą svogūną, smulkiai tarkuotą morką, smulkintą česnaką, lengvai išplaktą kiaušinį, pilame pieną, beriame prieskonių, druskos, pipirų pagal skonį, dedame pomidorų padažą. Viską išmaišome. Beriame džiūvėsėlius (kiekį koreguojame pagal masės tirštumą). Galiausiai dedame ryžius, viską gerai išmaišome. Galima formuoti kepaliuko formos zuikį ir kepti skardoje. Aš kepiau pailgoje kekso formoje, tuomet jį paprasčiau pjaustyti. Viršų aptepame pomidorų padažu sumaišytu su majonezu. Kepame 200 C orkaitėje 1 h. Likus 10 min. iki kepimo pabaigos viršų pabarstome tarkuotu sūriu. Ir dedame į orkaitę apie 10 min., kol sūris gražiai užkepa. Skanaus!

2010 m. rugsėjo 26 d., sekmadienis

Marmuriniai kavos keksiukai


Apie 16 keksiukų

150 gr. minkšto sviesto
150 gr. cukraus
2 kiaušinių
žiupsnelio druskos
150 gr. miltu
1 a.š. kepimo miltelių
50 ml pieno
15 gr. kakavos
5 a.š. stiprios kavos (turimas omeny skystis)

Sviestą su cukrumi ir druska išplakti iki purios masės. Po vieną mušti kiaušinius ir kaskart paplakti apie 1 min. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir persijoti. Suberti į sviesto masę ir šaukštu atsargiai išmaišyti. Supilti pieną ir dar kartą viską permaišyti.

1/3 tešlos atidėti į kita dubenį, suberti kakavos miltelius ir supilti atvėsintą kavą (aš 1 а.š. stiprios tirpios kavos užpyliau 5 v.š. vandens).Viską išmaišyti.

Į keksiukų formą sudėti popierines formeles, arba formą ištepti aliejumi. Dėti po truputį baltos, juodos masės pakaitomis, jas lengvai pamaišyti. Taip užpildyti 2/3 formelės aukščio.

Kepti įkaitintoje iki 175 C orkaitėje apie 20-25 min. (patikrinti mediniu pagaliuku, ar iškepė). Skanaus!

P.S. Keksiukai tiesiog nuostabūs! Labai purūs, drėgni - tiesiog tirpsta burnoje... Didžiausios pagyros Aguonėlei už jų receptą :)



Recepto šaltinis aguonele.blogspot.com

2010 m. rugsėjo 22 d., trečiadienis

Bulvių-cukinijų kotletai


0.5 kg bulvių
250 gr. cukinijos arba aguročio
2 kiaušiniai
3 skiltelės česnako (galima ir daugiau)
krapų, svogūno laiškų ir kt. pagal skonį
druska, pipirai, prieskoniai
70 gr. varškės
50 gr. fermentinio sūrio

Bulves išverdame su lupenomis, atvėsiname, sutarkuojame burokine tarka. Agurotį sutarkuojame taip pat burokine tarka ir palaikome, kol išsiskirs sultys. Jas nupilame, dar kartą gerai nuspaudžiame, kad liktų kuo mažiau skysčio. Sumaišome su bulvėmis, dedame kapotus žalumynus (aš neturėjau, tad nedėjau, bet būtų buvę skaniau), smulkintą česnaką, varškę, lengvai išplaktus baltymus. Viską maišome iki vientisos masės. Pasitepame rankas aliejumi ir formuojame nedidelius kotletukus. Juos dedame į aliejumi išteptą kepimo formą. Viršų aptepame likusiais nuo kiaušinių tryniais, pabarstome tarkuotu sūriu. Kepame iki 170 C įkaitintoje orkaitėje 20-30 min., kol viršus gražiai užkepa. Skanaus!

P.S. Netradiciniai kotletukai, kurie tinka ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas (labai skanu su salotomis, mišraine). Puikus vegetariškas patiekalas. Kitą kartą aguročio dėčiau daugiau, nes nuspaudus skystį jo lieka labai nedaug.

Recepto šaltinis say7.info

2010 m. rugsėjo 20 d., pirmadienis

Bananiniai "Snickers" keksiukai


Apie 20 nedidelių keksiukų

100 gr. cukraus
0,5 a.š. vanilinio cukraus
2 kiaušiniai
2 prinokę bananai
2 a.š. kepimo miltelių
270 gr. miltų
100 gr. sviesto arba margarino
2 "Snickers" šokoladukai

Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakame iki tirštos, šviesiai geltonos masės. Supilame ištirpintą ir atvėsintą sviestą, dedame į košelę sutrintus bananus, smulkiai supjaustytus šokoladukus, viską išmaišome iki vientisos masės. Miltus persijojame kartu su kepimo milteliais, beriame į tešlą ir maišome. Į keksiukų formas dedame popierines formeles, 2/3 jų aukščio užpildome tešla. Kepame iki 190 C įkaitintoje orkaitėje 20 min., kol viršus gražiai parusta. Skanaus!

P.S. Keksiukai išėjo labai minkštučiai ir skanūs! Labai greita, paprasta. Tinka ir prie kavos, ir su pienu :)


Recepto šaltinis SM

2010 m. rugsėjo 16 d., ketvirtadienis

Žuvies kukuliai česnakiniame grietinėlės padaže


Kukuliams:

0,5 kg. žuvies filė
1 svogūnas
1 morka
1 kiaušinis
kelios česnako skiltelės
prieskoniai, druska
žalumynai
miltų kukulių apvoliojmui

Padažui:

200 ml. grietinėlės
2 v.š. grietinės
4 skiltelės česnako (arba pagal skonį)
druskos
prieskonių (nebūtina)

Žuvį ir svogūną sumalame mėsmale. Morką ir česnaką sutarkuojame smulkia tarka. Viską sumaišome, įmušame kiaušinį, beriame prieskonius, žalumynus. Jei faršas labai "skystas"- įberiame džiūvėsėlių (aš įbėriau 2 v.š.). Šlapiomis rankomis formuojame kukulius, apvoliojame miltuose ir kepame keptuvėje, kol gražiai apskrunda iš visų pusių.

Sumaišome padažo ingridientus (česnaką susmulkiname). Kukulius sudedame į kepimo formą vieną šalia kito ir užpilame padažą. Troškiname iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Skanaus!

Receptas adaptuotas iš say7.info

2010 m. rugsėjo 14 d., antradienis

Klasikinis Creme Briule (Crème brûlée)


3 tryniai
2 v.š. cukraus
1 stiklinė riebios grietinėlės (200 ml)
0,5 a.š. vanilinio cukraus

Trynius su cukrumi plakame, kol masė taps tiršta, šviesiai geltonos spalvos (masė padidėja 2-3 kartus). Grietinėlę su vaniliniu cukrumi pakaitiname iki užvirimo ir nukeliame nuo ugnies. Po truputį pilame į trynius ir tuo pat metu plakame mažu greičiu. Išpilstome masę į 3 ramekins indelius (originaliame recepte rašė, kad užtenka 4 indeliams, bet man užteko tik trims). Formeles sustatome į kepimo formą, į ją pripilame verdančio vandens iki pusės indelių aukščio. Formą statome į 150 C orkaitę, kepame apie 25-30 min. Iškepusio kremo vidurys turi būti drebučių konsistencijos. Atšaldome šaldytuve 2 h.

P.S. Kremo viršus dar turi būti karamelizuojamas su ruduoju cukrumi, bet aš neturiu tam skirto specialaus prietaiso. Ir be karamelizavimo kremas gavosi labai skanus ir purus :)




Recepto šaltinis Десерты от Мишель

Žuvies maltinukai su daržovėmis



0,5 kg. žuvies filė (aš naudojau šaldytą)
1 svogūnas
1 morka
1 bulvė
2 skiltelės česnako
70 gr. kopūsto
1 kiaušinis
druska, pipirai, mėgstami prieskoniai
žalumynai (krapai, petražolės, kt.)
džiūvėsėliai

Žuvį ir daržoves sumalame mėsmale. Įmušame kiaušinį. Suberiame žalumynus, prieskonius. Jei faršas labai minkštas, vandeningas - įberiame 2-3 šaukštus džiūvėsėlių. Formuojame nedidelius kotletukus, apvoliojme džiūvėsėliuose ir kepame ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrunda iš visų pusių (linkę svilti, todėl nejunkite per didelės ugnies!). Skanaus!

P.S. Labai skanūs maltinukai! Minkšti, sultingi, purūs. Man iš nurodytų produktų išėjo 12 vidutinio dydžio kotletukų.

Recepto šaltinis say7.info

2010 m. rugsėjo 8 d., trečiadienis

Morenginis tortas su žemės riešutais


Matavimui naudojama 200 ml. stiklinė

Morenginiai biskvitai:

5 baltymai (aš ėmiau 4 didelių kiaušinių baltymus)
1 stiklinė cukraus
2/3 stiklinės smulkintų žemės riešutų (smulkių, bet nesumaltų į miltus)
1/3 a.š. citrinos rūgšties

Kremas:

1,5 stiklinės grietinėlės
1 v.š. cukraus
350 gr. juodojo šokolado
1 stiklinė smulkintų žemės riešutų (smulkių, bet nesumaltų į miltus)

Morenginiai biskvitai. Baltymus plakame, kol suputos. Suberiame citrinos rūgštį, po 2 šaukštus beriame cukrų ir plakame toliau. Kitus 2 šaukštus beriame tik tada, kai prieš tai suberti jau išsiplakė (patikriname patrynę šiek tiek baltymų tarp pirštų - jei nesijaučia kristalų, galime berti cukrų vėl). Ir taip išplakame visą cukrų. Sudedame riešutus ir atsargiai išmaišome. Ant kepimo popieriaus nusipiešiame 4 stačiakampius 13 x 25 cm. (čia galite keisti ilgį, plotį pagal savo norimą formą). Ant jų tolygiai užtepame baltymus. Jei biskvitai netelpa ant vienos skardos, geriau kepkite juos per 2 kartus, nestatykite skardų viena po kita, nes apatiniai lakštai gali neiškepti. Kepame 120C orkaitėje apie 1,5-2 h. - kol biskvitai švelniai paruduoja. Man kepė apie 1,5 h. Atvėsiname ir nuimame popierių. Jei biskvitas jau iškepęs - popierius turi lengvai nusiimti.

Kremai, surinkimas. Šokoladą ištirpiname ant vandens garų vonelės. Mano buvo labai tirštas, tad tirpindama įpyliau apie 5 v.š vandens. 50 gr. pasiliekame torto papuošimui. Šiek tiek jį atvėsiname ir aptepame juo lakštus iš vienos pusės (labai patogu tepti kulinariniu teptuku). Dedame juos į šaldytuvą, kad šokoladas sustingtų. Tuomet 3 lakštus aptepame šokoladu iš kitos pusės. Vėl juos sustingdome. 4-tojo vieną pusę paliekame neapteptą - tai bus apatinis torto lakštas.

Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo. Dedame į lėkštę 4-ajį biskvitą - neapteptoji pusė turi būti torto apačia. Tepame dalį grietinėlės, vėl dedame biskvitą ir t.t. Pasiliekame grietinėlės torto aptepimui. Apteptą tortą apibarstome riešutais ir aplaistome tirpintu šokoladu (aš naudojau kulinarinį maišelį). Skanaus!

P.S. Fantastiškas tortas! Labai saldus, bet labai skanus bei prabangus...


2010 m. rugsėjo 5 d., sekmadienis

Barankos


1 stiklinė šilto vandens
7 arba 11 gr. sausų mielių pakelis (arba 30 gr. šlapių)
1 a.š. druskos
1 а.š. vaninilio cukraus
4 v.š. cukraus
2 v.š. margarino (kiekis netirpinto)
apie 4 stiklinės miltų

Į šiltą vandenį suberiame mieles, druską ir cukrų. Išmaišome ir paliekame 10-15 min., kad suputotų mielės. Tuomet supilame ištirpintą atvėsintą margariną, vanilinį cukrų ir išmaišome. Po truputį beriame miltus ir minkome, kol gausime kietą tešlą, kuri visiškai nelips prie rankų. Pastatome 15 min. į šaldytuvą. Tuomet imame gabalėlį tešlos, iškočiojame į virvutę, supjaustome norimo ilgio gabalėliais, kuriuos sulipdome į barankytę. Kepame 180 C orkaitėje, kol barankos gražiai paruduoja. Skanaus!

P.S. Receptas paprastas ir greitas, o barankos su pienu skanesnės, nei pirktinės :)


Recepto šaltinis say7.info

Saldžiarūgštė cukinijų ir paprikų mišrainė žiemai



Išeiga - 3 litrai mišrainės

2,5 kg. cukinijų arba aguročių
0,5 kg. paprikos
0,5 l pomidorų padažo
200 gr. cukraus
2 v.š. druskos
200 ml aliejaus
130 ml 9 % acto

Cukinijoms (aš ėmiau aguročius) plonai nulupame žievelę. Perpjauname išilgai į 4 dalis, išskobiame sėklas. Supjaustome apie 1 cm. storio skiltelėmis. Užpilame 1 v.š. druskos ir paliekame 1 h. pastovėti, kad išsiskirtų skystis.

Paprikose išskobiame sėklalizdžius ir supjaustome apie 0,5 cm šiaudeliais. Nuo cukinijų nupilame nusistovėjusį skystį, dar kartą lengvai paspaudžiame jas ir nusunkiame likusį skystį. Sumaišome su paprikomis.

Į puodą supilame aliejų, likusią druską, cukrų. Pakaitiname ant silpnos ugnies, kol druska ir cukrus ištirps. Marinatą užpilame ant daržovių ir ant vidutinės ugnies pamaišydami troškiname 20 min. Tuomet supilame pomidorų padažą ir dar patroškiname 10 min. Galiausiai supilame actą, paverdame dar 2-3 minutes ir nukeliame nuo ugnies. Mišrainę sudedame į paruoštus sterilizuotus stiklainiukus ir sandariai užsukame. Laikome šaltai. Skanaus!

---------------------------------------

Galimos variacijos (mano išbandytos), ką troškinant galima dėti papildomai:

1. Pusžiedžiais pjaustytų keptų svogūnų.
2. Plonais griežinėliais pjaustytų morkų (šis variantas nuotraukoje).
3. Apie 1 cm. skiltelėmis pjaustytų obuolių (ėmiau nerūgščius obuolius). Skonis superinis!

P.S. Ragavau jau pastovėjusius visus pasidarytus variantus - tiesiog pasaka! Tinka ir kaip garnyras, ir kaip salotos, ir kaip padažas mėsai ar ryžiams. Labai primena įžymųjį Uncle Ben's padažą ryžiams ir vištienai :)



Recepto šaltinis - Žurnalas "Ji", Nr. 32/2010

2010 m. rugpjūčio 19 d., ketvirtadienis

Šokoladinis tortas su karameliniu aguonų sluoksniu ir vyšniomis


Už šio torto receptą dėkoju Asseni iš supermama.lt tinklapio :)


Receptas 25 cm. apvaliai formai. Produktų kiekis 20 cm. formai parašytas skliausteliuose.

Šokoladinis biskvitas:

120 gr. kambario temperatūros sviesto (96 gr.)
200 gr. cukraus (160 gr.)
200 gr. miltų (160 gr.)
2 kiaušiniai (2 maži arba vienas didelis)
40 gr. kakavos (32 gr.)
190 ml. kefyro (152 ml.)
1,5 a.š. kepimo miltelių (1,2 a.š.)
1 a.š. sodos (0,8 a.š)

Šokoladinis kremas:

100 gr. juodojo šokolado (80 gr.)
200 ml. grietinėlės (160 ml.)

Karamelinis aguonų kremas:

2 kiaušinio tryniai (1 trynys)
1 v.š. (nubrauktas) krakmolo (0,8 nubraukto v.š.)
1 v.š. (nubrauktas) miltų (0,8 nubraukto v.š.)
0,5 indelio virto kondensuoto pieno arba Rududu (0,4 indelio)
60 gr. aguonų (48 gr.)
1 v.š. želatinos (o,8 v.š.)
200 ml. pieno (160 ml.)

Grietinėlės kremas:

500 ml. plakamosios grietinėlės 36 % (400 ml.)
1,5 v.š. cukraus (1 v.š)
0,4 a.š. citrinos rūgšties (0,3 а.š)

Vyšnios:

400 gr. šaldytų vyšnių be kauliukų (300 gr.)
3 v.š. cukraus (2 v.š. cukraus) arba pagal skonį, atsižvelgiant į vyšnių rūgštumą
3 v.š. brendžio, likerio arba kt. (2 v.š) (nebūtinas ingridientas)

Šokoladinis kremas. Prieš gamindami tortą iš vakaro pasiruošiame šokoladinį kremą. Užviriname grietinėlę, nukeliame nuo ugnies, sudedame šokolado gabaliukus, ir maišome iki vientisos masės. Per naktį laikome šaldytuve. Tuomet išplakame jį mikseriu iki viesntisos masės.

Vyšnios. Jas taip pat užpilame cukrumi ir alkoholiu (arba tik cukrumi), paliekame per naktį. Tuomet pastatome ant mažos ugnies, užviriname. Nukeliame nuo ugnies ir paliekame.

Šokoladinis biskvitas. Sviestą išplakame su cukrumi, dedame kiaušinius, vėl viską išplakame. Supilame kefyrą, vėl plakame iki vientisios masės. Sodą, kepimo miltelius, kakavą, miltus persijojame, dalimis beriame į tešlą ir plakame, kol masė taps vientisa. Daliname tešlą per pusę, pilame į kepimo popieriumi ištiestą formą nuimamais kraštais ir iškepame 2 biskvitus. Kepame 180 C orkaitėje apie 20- 30 min. Iškepusius ir atvėsusius biskvitus perpjauname į 2 lakštus - turėsime 4.

Karamelinis aguoninis sluoksnis. Želatiną užpilame 30 ml. vandens. Paliekame išbrinkti. Trynius gerai išplakame su miltais ir krakmolu, užviriname pieną ir plona srovele (kad nesutrauktų trynių) pilame į trynius tuo pat metu plakdami mikseriu. Pastatome šią masę ant mažos ugnies ir nuolat maišydami pakaitiname, kol sutirštės (tirštėja labai greitai; masė linkusi svilti, tad nepalikite be priežiūros - būtinai maišykite!). Į karštą trynių masę sudedame kambario temperatūros minkštą kondensuotą pieną (aš paprastai palaikau indelį karštame vandenyje), aguonas, gerai išplakame. Želatiną ištirpiname ir supilame į karamelinę masę. Viską gerai išmaišome ir paliekame atvėsti.

Grietinėlės kremas. Grietinėlę išplakame su cukrumi ir citrinos rūgštimi iki standumo. Nuvarviname vyšnias ir sumaišome jas su grietinėle. Skystį pasiliekame biskvitų sulaistymui.

Torto surinkimas. Tortą surinkinėjame formoje. Eiliškumas:
  1. Dedame bisvitą, sulaistome jį šaukštu vyšnių sirupo.
  2. Sudedame visą šokoladinį kremą, išlyginame.
  3. Ant viršaus dedame pusę kiekio grietinėlės su vyšniomis.
  4. Biskvitas, sulaistytas šaukštu vyšnių sirupo.
  5. Karamelinis aguoninis kremas (visas)
  6. Biskvitas, sulaistytas šaukštu vyšnių sirupo.
  7. Likusi grietinėlė su vyšniomis.
  8. Paskutinis biskvitas. Sirupu laistyti nereikia.
Tortą stingdome šaldytuve. Puošiame kaip kam patinka :) Mano puoštas plakta grietinėle su cukrumi ir trešnėmis. Skanaus!

P.S. Šiame torte kiekvienas atras savo skonį - jis ir saldus, ir rūgštus, ir gaivus. Labai įdomus ir "turtingo" skonio tortas. Atrodo labai sudėtingas, bet iš tikrųjų pakankamai paprastai pagaminamas. Tik mano kremai truputį minkštoki buvo. Kitą kartą dėčiau į grietinėlę standiklio (arba želatinos), o šokoladiniame kreme mažinčiau grietinėlės kiekį, kad būtų tvirtesnis. Nors to priežastis gali būti vyravę vasaros karščiai... Tortų mėgėjams tikrai rekomenduoju išbandyti!

2010 m. liepos 29 d., ketvirtadienis

Senamadiška balta duona


30 ml. šilto vandens
250 ml. šilto pieno
2 a. š. sausų mielių
1 v.š cukraus arba medaus + 1 а.š. cukraus
1 v. š. minkšto sviesto
0,5 v. š. druskos
450-500 gr. miltų
aliejaus aptepimui

Sumaišyti dubenyje šiltą vandenį ir dalį pieno (30 ml). Suberti mieles ir 1 а.š. cukraus. Išmaišyti ir palikti 10-15 min., kol pradės putoti. Mikseriu išplakti likusį pieną, sviestą, cukrų, druską, supilti mieles ir suberti dalį miltų (155 gr.). Plakti vidutiniu greičiu, kol susidarys kremo konsistencijos masė (apie 1 min.). Po truputį (po 35 gr.) berti likusius miltus ir maišyti mikseriu (su spiraliniu antgaliu tešlai), kol tešla pradės atšokti nuo sienelių. Maišyti apie 5 min., kol susidarys vientisa, lygi ir elastinga tešla. Dedame į aliejumi pateptą dubenį ir kildiname, kol padvigubės. Tuomet į pailgą kepimo formą 23 x 13 tiesiame kepimo popierių, paskirstome tešlą, ir dar kartą kildiname, kol pakils dvigubai. Aptepame aliejumi ir kepame 190 C orkaitėje apie 30 - 40 min., kol duona gražiai pagelsta.

P.S. Aš dėjau dalį ruginių miltų - duona išėjo irgi labai skani, tik tamsesnės spalvos.

Recepto šaltinis say7.info

2010 m. liepos 13 d., antradienis

Tortas "Baltasis braškių sapnas"

Besibaigiančiam braškių sezonui skirtas tortas :)


20 cm. skersmens formai

Biskvitui:

2 dideli kiaušiniai
75 gr. cukraus
75 gr. miltų
0,5 a.š. kepimo miltelių

Želė sluoksniui:

200-300 gr. braškių
pakelio braškinės želė
250 ml. vandens

Kremui:

0,5 indelio saldinto kondensuoto pieno
200 gr. grietinėlės 35%
2 v.š. cukraus
180 gr. (pakelis) varškės
15 g. želatinos
1 kiaušinio trynys
  • Braškių torto papuošimui

Biskvitas. Kiaušinius su cukrumi plakame mikseriu, kol masė padvigubėja ir tampa tiršta. Kepimo miltelius sumaišome su persijotais miltais, ir po truputį beriame į kiaušinius vis plakdami mikseriu. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, pilame tešlą ir kepame 180 C apie 15:20 min. Atvėsusį biskvitą perpjauname į 3 lakštus.

Želė sluoksnis. Turimą vandenį statome ant vidutinės ugnies ir maišydami jame tirpiname želė. Kai želė ištirpsta, atvėsiname ir dedame į šaldytuvą, kol pradės stingti (turėtų būti jau lengvos drebučių konsistencijos, nes kitaip skystis susigers į biskvitą). Kai želė ima stingti, imame apatinį torto lakštą, dedame į formą, ant jo išdėliojme per pusę perpjautas braškes. Ant ju užpilame/sudedame želė (drebučių konsistencijos) ir statome į šaldytuvą, kad sustingtų. Jei želė gerai nesubėga tarp braškių, palyginame šaukštu, kad užsipildytų tarpeliai.

Kremas. Želatiną užpilame 45 ml. vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo. Varškę kelis kartus pertriname per sietelį, išmaišome su kondensuotu pienu, įmaišome išplaktą trynį ir viską maišome iki vientisos masės. Po truputį šią masę dedame į grietinėlę ir atsargiai maišome, jad grietinėlė nesukristų. Želatiną ištirpiname ant vidutinės ugnies, atvėsiname ir išmaišome su kremu. Kremą galima 15-20 min. palaikyti šaldytuve, kad pradėtų stingti. Tuo tarpu iš antro biskvito lakšto stikline išpjauname apskritimus. Pusę biskvitinių apskritimų išdėliojame ant sustingusio želė sluoksnio. Užpilame 2/3 kremo. Dedame trečią lakštą (prieš tai appjaustykite jo šonus apie 0,5 cm.) ir pilame likusį kremą. Statome į šaldytuvą stingti. Sustingusį išimame iš formos. Biskvito likučius padžioviname orkaitėje, sumalame/sutrupiname ir papuošiame jais torto šonus. Viršų puošiame braškėmis. Skanaus torto! :)

P.S. Labai įdomaus skonio tortas - ir saldus, ir gaivus tuo pat metu :) Tik kitą kartą vietoj paprastos varškės dėčiau kreminę, desertinę, kurioje nėra varškės grūdelių, nes paprastoje, nors ir pertrynus per sietelį, jie truputį jaučiasi. Bet nepaisant to - tortas fantastiškas :)

Recepto šaltinis sintagma.lt