2012 m. kovo 26 d., pirmadienis

Eklerai su šokoladiniu kremu


16-20 vidutinio dydžio eklerų

Eklerams:

200 gr. vandens
100 gr. sviesto
160 gr.  miltų
3-4 kiaušiniai (man užteko 3 L dydžio)
1 v.š. cukraus
0,3 a.š. druskos

Kremui:

200 ml. grietinėlės 35 %
200 gr. juodo arba pieniško šokolado
50 gr. sviesto
8 gr. želatinos

Eklerai. Vandenį, supjaustytą sviestą, cukrų, druską pilame į puodą ir užviriname. Sumažiname ugnį iki vidutinės, nenuimdami nuo viryklės puodo suberiame miltus ir intensyviai maišome, kol masė atšoks nuo puodo sienelių ir sušoks į gumulą.

Nukeliame puodą nuo viryklės, paliekame apie 4 min. atvėsti. Tuomet po vieną mušame kiaušinius ir lėtai, bet gerai maišome. Tešla turi būti minkšta, blizganti, elastinga, bet tvirta, pakankamai gerai laikanti savo formą. Todėl žiūrėkite, kiek kiaušinių įmušti - jei tešla jau reikiamos konsistencijos, daugiau kiaušinių nereikia (man užteko 3). Jei kartais įmušėte per daug kiaušinių, ir tešla pernelyg skysta, - grąžinkite puodą ant viryklės ir dar maišydami paplikykite tešlą, kol ji sutirštės (bet nepermaišykite ir neperlaikykite ant ugnies.

Dedame po valgomąjį šaukštą tešlos ant kepimo skardoje patiesto popieriaus. Labai gerai įkaitiname orkaitę iki 210° C, kepame eklerus apie 25 min., kol jie pradeda gražiai ruduoti ir susidaro plutelė. Tuomet sumažiname ugnį iki 180° C ir kepame dar apie 10 min. Išjungiame orkaitę ir neatidarę durelių paliekame eklerus atvėsti orkaitėje - apie 20-30 min.
Pastaba. Kepimo laikas priklauso nuo eklerų dydžio. Jei darysite mažesnius - trumpinkite kepimo laiką, stebėkite, kada jie pradeda ruduoti.

Kremas. Želatiną užpilame 25 ml. šalto vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinėlę išplakame iki standumo. Šokoladą ir sviestą ištirpiname puode ant nedidelės ugnies, supilame ištirpintą želatiną. Atvėsiname, sudedame grietinėlę ir nedideliu greičiu viską išplakame iki vientisos masės. Palaikome kremą šaldytuve iki tokios konsistencijos, kad galima būtų konditeriniu švirštu išvirkšti į eklerus. Kremu pripildytus eklerus palaikome šaldytuve, kad kremas sustingtų. Skanaus!

P.S. Komentarų čia net nereikia - tiesiog paragaukite... :)

9 komentarai:

  1. su varskes kremu jau padaryta savaitgali kaip ir zadejau:) vienareiksmiskai-TOBULA :) seimynele sunaikino vienu uzejimu, kita karta reiks dvigubos normos :))))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Super! :) Bandykit dabar su sokoladiniu kremu - nenusivilsit tikrai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. gal ir kvailas klausimas bet ta tesla reik kazkaip susukt dedant kepti jau ar tiesiog taip su saukstu kabint ir det o jis paskui jau pats issipucia taip kad galim kremo prisvirkst i vidu?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Klausimas visai nekvailas. Galima spausti per konditerini maiseli, o nuotraukoje matote tiesiog detus saukstu - nereikia nieko sukti, kaip pakabinat tesla, taip ir dedat ant popieriaus. Tik reikia palikti tarpus nemazus, nes eklerai issipucia O atrodo susisuke, nes saukstu dedant buna nelygi forma :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki, nu izbandziau.. Nu... ismeciau pirma karta, nes sukrito eklerai, nors putesi labai graziai ir kepe graziai iki tol kol isjungiau orkaite... atidariau po puswalandzio, sukrite blynai... NU WELNIAS galwoju gal nedakepiau, bet wel kepiau ir wistiek sukrito, bet biski yra kur ipurksti kremo.. Tai wat tokia mano patirtis su eklerais. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Agne, kaip nesmagu :( Na, as pati po daugelio bandymu juos iskepiau. Jei issipute, bet subliusko, tai vienintele priezasti zinau - per anksti isjunget/sumazinot ugni. Dar nebuvo kietos pluteles. Reikia stebeti juos, nes orkaites labai skirtingos buna.

    kita karta tikrai bus dar geriau :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nu,kad ziurejau is wisu kampu kokius tik turi orkaites stiklas :) jau taip graziai apskrude buwo, bijojau , kad nesudegtu, del pirmo karto taj tikrai zinau, kad nedakepiau, bet antra karta jau netgi dariau mazus su swikstu ir kepiau zymiai ilgiau... Nu wienu zodziu, dar reiks bandyt karta, nes produktu tai cia juokingai reikia :) kekwiena diena galima kepti, tik noro reikia :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na tada kazkas kito turejo itakos... Bandykit, kol gausis, o kad gausis, tai tikrai :) Ir laiko neuzima daug.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Bandžiau vakar darytis tai gal šiek tiek perkepė tai subliuško, bet šeip skanūs labai buvo :D :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...