2014 m. gruodžio 5 d., penktadienis

Grikių apkepas su morkomis ir sūriu


150 gr. grikių
2 kiaušiniai
1 svogūnas
300 gr. morkų
200 gr. grietinės
150 gr. fermentinio sūrio
2 v.š. džiūvėsėlių
50 gr. sviesto
druskos
pipirų
prieskoninių žolelių (nebūtina)

Grikius išverdame. Svogūną smulkiai supjaustome, morką sutarkuojame burokine trintuve ir viską apkepiname pusėje sviesto, kol daržovės suminkštėja. Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius sumaišome su grietine ir 100 gr. sutarkuoto sūrio. Sumaišome grikius, keptas daržoves ir grietinės-trynių mišinį, įberiame druskos, pipirų, prieskoninių žolelių (jei norite). Baltymus išplakame iki standumo ir įmaišome į grikių masę. Dedame viską į sviestu išteptą kepimo formą, ant viršaus užbarstome likusį sūrį ir džiūvėsėlius bei padėliojame gabaliukais supjaustytą likusį sviestą. Kepame 180°C orkaitėje apie 30 min. Skanaus!

P.S. Ką tik iškepęs apkepas byra, bet šiek tiek atvėsęs laiko savo formą. Jei jo lieka kitai dienai, grikiai būna visiškai sukibę ir apkepas labai gerai pjaustomas. Puikiai tinka ir kaip garnyras, ir kaip atskiras patiekas su daržovėm ar salotom.

Žurnalas Lietuviški valgiai, 2011

7 komentarai:

  1. Kokio dydžio formoje šį gražuolį kepėti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dange, kepiau 26 cm. apvalioj stiklinėj formoj. Bet tinka bet kokio dydžio (nuo jo tik aukštis apkepo priklausys).

    AtsakytiPanaikinti
  3. Visada tokį apkepą kepame per Kūčias, neatsiejama tradicija! Labai skanu!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kepiau si apkepa, tai visai skanus gavosi, bet jeigu butu imanoma kuok nors pakeisti grietine, butu is vis idealu, nes ji man visa skoni gadina :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ruta, o kuom grietine gadina skoni? Man tai jos beveik nesijaute, tik kad minkstumo suteikia apkepui. Galite bandyt pilti grietineles, tik maziau.

      Panaikinti
  5. Kadangi as nei grietines, nei grietineles nevalgau, tai man tas skonis labai jautesi. Galvoju gal kiausiniu daugiau desiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kepiau siandien is grikiu koses likuciu. Neturejau grietines, dejau sauksta jogurto ir papildoma kiausini. Neturejau morkos - sutarkavau saldzia bulve vietoj to. Kepiau halogeninej orkaitej, kitos neturiu, kokia 1,5 val. Gavosi puikiai! Manau kita karta dar saldytu kukuruzu ar zirneliu pridesiu. Aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...