2010 m. liepos 29 d., ketvirtadienis

Senamadiška balta duona


30 ml. šilto vandens
250 ml. šilto pieno
2 a. š. sausų mielių
1 v.š cukraus arba medaus + 1 а.š. cukraus
1 v. š. minkšto sviesto
0,5 v. š. druskos
450-500 gr. miltų
aliejaus aptepimui

Sumaišyti dubenyje šiltą vandenį ir dalį pieno (30 ml). Suberti mieles ir 1 а.š. cukraus. Išmaišyti ir palikti 10-15 min., kol pradės putoti. Mikseriu išplakti likusį pieną, sviestą, cukrų, druską, supilti mieles ir suberti dalį miltų (155 gr.). Plakti vidutiniu greičiu, kol susidarys kremo konsistencijos masė (apie 1 min.). Po truputį (po 35 gr.) berti likusius miltus ir maišyti mikseriu (su spiraliniu antgaliu tešlai), kol tešla pradės atšokti nuo sienelių. Maišyti apie 5 min., kol susidarys vientisa, lygi ir elastinga tešla. Dedame į aliejumi pateptą dubenį ir kildiname, kol padvigubės. Tuomet į pailgą kepimo formą 23 x 13 tiesiame kepimo popierių, paskirstome tešlą, ir dar kartą kildiname, kol pakils dvigubai. Aptepame aliejumi ir kepame 190 C orkaitėje apie 30 - 40 min., kol duona gražiai pagelsta.

P.S. Aš dėjau dalį ruginių miltų - duona išėjo irgi labai skani, tik tamsesnės spalvos.

Recepto šaltinis say7.info

9 komentarai:

  1. Si sabe la mitad de lo bueno que parece en la foto......... fantçastico

    Besos!!!!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai ačiū už šį receptą. Kepiau iš paprastų aukščiausios rūšies miltų, tai duona išėjo pasakiška: minkšta, puri ir labai balta. Negaliu nuginti šeimynos nuo stalo :) Tik aš neklojau popieriaus, tiesiog ištepiau alyvuogių aliejumi, taip pat lengvai išsiėmė.

    Pastaba tik viena: eigoje nenurodyta kada į tešlą supilti skysčius su mielėmis.

    O daugiau neturiu ką pridėti: paprasta ir skanu!!!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Turiu tik vieną klausimą: ar cia ne per mazai mieliu? Visuose receptuose yra nuo 7 gr iki keleta sauksteliu. Labai noreciau isbandyti siuos receptus, bet is karto pasirode keista, nes kepu duona i dedu 100 gr (t.y.10 dkg)mieliu.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ieva, ačiū už pastabą, pataisysiu.

    Anonime,tai ir mano recepte parašyta 2 arbatiniai šaukšteliai. Jų tikrai pakanka. 100 gramų nebent šlapių dedat ir dideliam kiekiui tešlos. Čia kalba eina apie sausas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. AJ,
    su mielem kazkaip isejo. Dejau slapias taip sakant "ant akies". Pries 20 min. isemiau is orkaites, o dabar valgau skania duona. Puikiai isejo. Skanumelis.
    Aciu uz recepta!

    Anonime Olga

    AtsakytiPanaikinti
  6. O jei neturi tokios pailgos kepimo formos, galima paprastoje skardoje kepti ? :/

    AtsakytiPanaikinti
  7. Galit kepti, kokioje norit, bet nuo skardos matmenu priklausys, kokio aukscio bus duona.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dedate į įkaitintą orkaitę, ar į šaltą ir įjungiate? aš juodą duonelę su raugu kepu tai šaltą dedu ir 1 val 15 min būba pats tas...todėl ir suabejojau -:)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...