2010 m. rugpjūtis 19 d., ketvirtadienis

Šokoladinis tortas su karameliniu aguonų sluoksniu ir vyšniomis


Už šio torto receptą dėkoju Asseni iš supermama.lt tinklapio :)


Receptas 25 cm. apvaliai formai. Produktų kiekis 20 cm. formai parašytas skliausteliuose.

Šokoladinis biskvitas:

120 gr. kambario temperatūros sviesto (96 gr.)
200 gr. cukraus (160 gr.)
200 gr. miltų (160 gr.)
2 kiaušiniai (2 maži arba vienas didelis)
40 gr. kakavos (32 gr.)
190 ml. kefyro (152 ml.)
1,5 a.š. kepimo miltelių (1,2 a.š.)
1 a.š. sodos (0,8 a.š)

Šokoladinis kremas:

100 gr. juodojo šokolado (80 gr.)
200 ml. grietinėlės (160 ml.)

Karamelinis aguonų kremas:

2 kiaušinio tryniai (1 trynys)
1 v.š. (nubrauktas) krakmolo (0,8 nubraukto v.š.)
1 v.š. (nubrauktas) miltų (0,8 nubraukto v.š.)
0,5 indelio virto kondensuoto pieno arba Rududu (0,4 indelio)
60 gr. aguonų (48 gr.)
1 v.š. želatinos (o,8 v.š.)
200 ml. pieno (160 ml.)

Grietinėlės kremas:

500 ml. plakamosios grietinėlės 36 % (400 ml.)
1,5 v.š. cukraus (1 v.š)
0,4 a.š. citrinos rūgšties (0,3 а.š)

Vyšnios:

400 gr. šaldytų vyšnių be kauliukų (300 gr.)
3 v.š. cukraus (2 v.š. cukraus) arba pagal skonį, atsižvelgiant į vyšnių rūgštumą
3 v.š. brendžio, likerio arba kt. (2 v.š) (nebūtinas ingridientas)

Šokoladinis kremas. Prieš gamindami tortą iš vakaro pasiruošiame šokoladinį kremą. Užviriname grietinėlę, nukeliame nuo ugnies, sudedame šokolado gabaliukus, ir maišome iki vientisos masės. Per naktį laikome šaldytuve. Tuomet išplakame jį mikseriu iki viesntisos masės.

Vyšnios. Jas taip pat užpilame cukrumi ir alkoholiu (arba tik cukrumi), paliekame per naktį. Tuomet pastatome ant mažos ugnies, užviriname. Nukeliame nuo ugnies ir paliekame.

Šokoladinis biskvitas. Sviestą išplakame su cukrumi, dedame kiaušinius, vėl viską išplakame. Supilame kefyrą, vėl plakame iki vientisios masės. Sodą, kepimo miltelius, kakavą, miltus persijojame, dalimis beriame į tešlą ir plakame, kol masė taps vientisa. Daliname tešlą per pusę, pilame į kepimo popieriumi ištiestą formą nuimamais kraštais ir iškepame 2 biskvitus. Kepame 180 C orkaitėje apie 20- 30 min. Iškepusius ir atvėsusius biskvitus perpjauname į 2 lakštus - turėsime 4.

Karamelinis aguoninis sluoksnis. Želatiną užpilame 30 ml. vandens. Paliekame išbrinkti. Trynius gerai išplakame su miltais ir krakmolu, užviriname pieną ir plona srovele (kad nesutrauktų trynių) pilame į trynius tuo pat metu plakdami mikseriu. Pastatome šią masę ant mažos ugnies ir nuolat maišydami pakaitiname, kol sutirštės (tirštėja labai greitai; masė linkusi svilti, tad nepalikite be priežiūros - būtinai maišykite!). Į karštą trynių masę sudedame kambario temperatūros minkštą kondensuotą pieną (aš paprastai palaikau indelį karštame vandenyje), aguonas, gerai išplakame. Želatiną ištirpiname ir supilame į karamelinę masę. Viską gerai išmaišome ir paliekame atvėsti.

Grietinėlės kremas. Grietinėlę išplakame su cukrumi ir citrinos rūgštimi iki standumo. Nuvarviname vyšnias ir sumaišome jas su grietinėle. Skystį pasiliekame biskvitų sulaistymui.

Torto surinkimas. Tortą surinkinėjame formoje. Eiliškumas:
  1. Dedame bisvitą, sulaistome jį šaukštu vyšnių sirupo.
  2. Sudedame visą šokoladinį kremą, išlyginame.
  3. Ant viršaus dedame pusę kiekio grietinėlės su vyšniomis.
  4. Biskvitas, sulaistytas šaukštu vyšnių sirupo.
  5. Karamelinis aguoninis kremas (visas)
  6. Biskvitas, sulaistytas šaukštu vyšnių sirupo.
  7. Likusi grietinėlė su vyšniomis.
  8. Paskutinis biskvitas. Sirupu laistyti nereikia.
Tortą stingdome šaldytuve. Puošiame kaip kam patinka :) Mano puoštas plakta grietinėle su cukrumi ir trešnėmis. Skanaus!

P.S. Šiame torte kiekvienas atras savo skonį - jis ir saldus, ir rūgštus, ir gaivus. Labai įdomus ir "turtingo" skonio tortas. Atrodo labai sudėtingas, bet iš tikrųjų pakankamai paprastai pagaminamas. Tik mano kremai truputį minkštoki buvo. Kitą kartą dėčiau į grietinėlę standiklio (arba želatinos), o šokoladiniame kreme mažinčiau grietinėlės kiekį, kad būtų tvirtesnis. Nors to priežastis gali būti vyravę vasaros karščiai... Tortų mėgėjams tikrai rekomenduoju išbandyti!

23 komentarai:

  1. Sveiki, tortas sudomino, butinai isbandysiu, tik iskilo klausimas, kiek mililitru bus 200gr grietineles?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi, koks žavus tortas! Ir tikrai atrodo toks... nevienaskonis, įvairus. Būtinai išsisaugau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonime, ten ml turi buti. Pataisiau recepte :)

    Asta, aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki, mano mama kepė šį tortuką, tik šokoladinis biskvitas buvo vienas, o kiti paprasti. Na labai labai skanus tortukas, mums labai patiko, nors šiais laikais jau sunku ką ir nustabinti, o su šiuo tortu tai tikrai mamai pavyko. Šventėms bandysim daryti visą šokoladinį.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Laba diena, norėčiau pasitiklsinti, ten kur karamelinis auguonų kremas, ar pieno tikrai tiek mažai reikia, tik 20 ml.? Tikiuosi iki Kalėdų spėsit atsakyti :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki,

    taip, pieno tik 20 ml., nes viskas turi buti tirsto kremo konsistencijos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveiki,tai,kad recepte parasyta 200 ml. pieno... tai kiek reikia istiesu..? aciu

      Panaikinti
  7. oi ačiū labai,bandysiu kepti, brandinu mintį apie šį tortą seniai... tikiuosi viskas pavyks!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tortas toks šlapias, sotus yra, tai jei tokio tipo tortus mėgstat - patiks :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. sveiki, kokiomis dalimis dejote plakta gritinele ir cukru papuosimui? aciu

    AtsakytiPanaikinti
  10. Cukraus pagal skoni dejau. Bet jei norite, kad grietinele butu standi ir galima butu spausti papuosimus kulinariniu maiseliu: 210 gr. grietineles, 50 gr. cukraus ir ant peilio galo citrinos rugsties.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Smagu, kad patiko mano torto receptas. Labai grazus pjuvis. Tik klaida yra recepte. Karameliniam aguoniniam sluoksniui reikia ne 20 ml, o 200 ml. pieno :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Inesa, nu geras.. O as tik 20 ir naudojau, ir viskas labai gerai isejo.. Bet aciu uz pataisyma. Cia jau vienai skaitytojai parasiau, kad tik 20 ml., na bet gal paskaitys komentarus. Bet taip daug atrodo tie 200 ml...

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ne nepaskaičiau komentarų ir gaminau tik su 20 ml., :) tai va grįžau parašyti, kad tortas skanus tik va to karamelinio sluoksnio man pritrūko, todėl 20 ml per mažai :) na bet matau jau čia visi taškai sudėti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  14. tortas ispudingas,skonis nuostabus,tiesiog super.atrodo labai sudetinga pagamint,bet tikrai labai paprasta.lb lb patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki AJ. Kepiau sita tortuka kaledoms, nu be protiskai skanus gavosi. Dideliausias dekiu uz jo recepta :) tik beda, kad iskepus nepasveriau jo :( Dabar planuoju kept 5 kg toki pat torta, tai nezinau is keliu normu daryt :( gal Jus zinot kokia tortuko mase gaunasi is vienos normos :) ?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Nesveriau sio torto, bet pakankamai sunkus jis, manau viena norma apie 2.3-2.5 kg tikrai buvo. Tai bandykit padvigubint.

    AtsakytiPanaikinti
  17. As kepiau si recepta ir po to sekancia diena ta izymuji is ukmamyte.com puslapio su rududu. TAI mano seimas anas labiau patiko, nors man sitas.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Ar galima naudoti sviezias vysnias ir jei taip, tai ar jas reikia taip pat apvirti su cukrumi? Aciu

    AtsakytiPanaikinti
  19. Ir dar ar galeciau kepti 22,8cm - 9 inch. Ar reiketu keisti produktu proporcijas ar galeciau kepti ta pati kieki kaip ir 25 cm formai? Butu malonu jei atrasytumet, aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sveiki, isbandziau jusu tortuka-pasaka ne tortas :) tik as kepiau visa biskvita is karto, gavosi purus ir grazus, susipjauste i 4 dalis ir i karamelini pertepima sumazinau pieno kieki iki 150ml-kremo gavosi uztektinai...skonis torto nuostabus!! Aciu uz recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. tortukas gavosi tikrai neblogas,tik teko kepti kiek kitoki biskvita,nes ipylus kefyra man viska sutraukdavo i varske,2 kartus teko pilti mase lauk,trecia karta neberizikavau.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Lina nereikejo pilt lauk, supiltumet miltus ismaisytumet ir viskas gautusi puikiai

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...