2014 m. gegužės 21 d., trečiadienis

Medaus tortas su kondensuoto pieno kremu


22 cm. skersmens tortui

Papločiams:
100 gr. sviesto
2/3 stiklinės cukraus (stiklinė 200 ml.)
3 v.š. medaus
1 a.š. sodos
4 stiklinės miltų (stiklinė 200 ml.)
2 kiaušiniai
 
Kremui:
 
1 indelio (389 gr.) saldinto sutirštinto kondensuoto pieno
400 ml. 35% grietinėlės
2 citrinų sulčių

Baltojo šokolado ganašas papuošimui:

400 ml. grietinėlės 35-36%
100 gr. baltojo šokolado

Papločiai. Į puodą beriame cukrų, dedame sviestą ir medų. Statome ant vandens garų vonelės arba ant silpnos ugnies, ir nuolat maišydami kaitiname, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus. Tuomet masę atvėsiname (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldome visiškai, - ji turi būti šilta. Pilame į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišome. Actu nugesiname sodą, supilame į turimą masę, iš karto viską išmaišome. Beriame 3 stiklines miltų, užminkome tešlą. Tada ant stalo suberiame likusią 1 stiklinę miltų (galite berti po pusę, galbūt visos nereikės) ir išverčiame ant jų tešlą. Minkome, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. Jei tešlai pakanka miltų - ji laiko savo formą, bet yra minkšta. Tad miltų kiekį truputį koreguokite pagal situaciją. Man visiškai pakako 4 stiklinių.
Tešlą daliname į 8 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiojame ant kepimo popieriaus apie 23 cm., uždedame 22 cm. torto formos dugną ir apipjauname. Tešlos likučius dedame prie kitų gabaliukų. Jei tešla limpa prie kočėlo - pabarstykite truputį miltų. Papločiai išeina labai ploni - taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepame po vieną iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja. Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тad ir iškočioti reikia iš karto visus.

Kremas. Grietinėlę, kondensuotą pieną, citrinos sultis pilame į dubenį, ir mikseriu plakame apie 5-7 min., kol kremas tampa tirštas, t.y. laiko savo formą. Pastatome 30 min. į šaldytuvą, kad dar labiau susitingtų.

Surinkimas. Sutepame torto lakštus kremu ir pastatome į šaldytuvą, kad gerai sustingtų (geriausia per naktį). Laistyti papločių papildomai tikrai nereikia.

Papuošimas. Jei puošite šokoladiniu ganašu, jį pasidaryti geriausia iš vakaro. Gerai įkaitinkite grietinėlę, bet neužvirkite. Sudėkite šokoladą ir maišykite, kol jis visiškai ištirps. Atvėsusį dubenį palaikykite šaldytuve per naktį, o ryte išplakite grietinėlę iki standumo (5-7 min.). Puoškite tortą. Kremo išeina daug, tad jei norite tik minimalių papuošimų, siūlau sumažinti proporcijas. Skanaus :)

P.S. Visi valgiusieji vienbalsiai nusprendė, kad tai skaniausias medaus tortas :) Tortas išeina gana aukštas, tad galima daryti ir žemesnį- tuomet reiktų kepti didesnio skersmens lakštus.

 

25 komentarai:

  1. Sveika Jurgita,

    Isbandziau si torta, galvojau kad nepasiseks, labai nusivyliau , kol paragavau ji po nakties kita ryta.
    Labai skanus tortas. Bet vat vienas dalykas man vistiek nepavyko, isplakti grietineles iki purumo. Nuo pat pradzios iki pabaigos buvo skysta. Netgi kai i saldytuva idejau , vistiek nesutirstejo. Gal kokiu patarimu turite ?

    Aciu uz recepta !

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Deimante, ar supylete 2 citrinu sultis? Neissiplaka, jei per mazai sulciu buna.

      Panaikinti
    2. Dariau ir as nepasiseke dejau net dvi su puse citrinos ir nieko... tada su grietine bandziau siaip ne taip kazkas gavosi panasiau bet ir tai nebuvu taip kaip rasyta kad turetu ta standuma labai daug nervu kainavo

      Panaikinti
  2. o ganasas silumoje nesukrenta? ar jis kai papuosiame torta tampa kietas? nereik strandiklio? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ka turite omenyje - silumoje? Tortai saldytuve laikomi. Kietas tampa nuo sokolado ir grietineles isplakimo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kepu dabar ta torta.Paplociai iskilo labai labai nedaug, toli grazu iki nuotraukos. Krema isplakiau, jis toks geriausiu atveju pavadinciau tirstu, bet formos nelaiko, gal dar patirstes saldytuve :(

    AtsakytiPanaikinti
  5. Daug ir neturi pakilti, jie isbrinksta sutepti kremu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ar ši torta imanoma iškept su kepimo milteliais? gyvenu užsieni ir čia sodos nėr.. taigi idėjau beveik 4 šaukštelius kepimo miltelių na ir lakštai visiškai neiškilo, aiškus rezultats bus tik ryt..
    kažkas klausė kaip grietinėlę išplakt standžiai tai aš visuomet prieš plakant gerai atšaldau kameroje na ir visuomet gražiai išsiplaka..

    AtsakytiPanaikinti
  7. na, tortas tik ką suteptas. Man visiškai užteko 3 stiklinių miltų. Grietinėlės pyliau 420 ml, nes tokiu kiekiu radau parduodamą, dėl 20 ml nieko neatsitiko. Papločiai šiek tiek pakilo nuo to, kaip atrodė iškočioti. Bet rašot, jog paskui išbrinksta, tai palauksiu :) Aptepimui nusipirkau 200 ml grietinėlės, manau užteks. Ganašo nenorėjau. Kol kas tiek. Ateisiu su atsiliepimu apie skonį :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Super! Nors pakankamai sekmingai sekasi virtuveje, bet medaus tortas visada atrode kaip issukis =) Ka galiu pakomentuoti? Reikia labai tiksliai laikytis recepto aprasymo.
    1) As irgi maniau kad mano kremas liks poskystis. Meldziausi ziuredama i laikrodi, kad praejus 7 minutems jis pakeistu savo struktura. Ir PAM! is skysto per kelias sekundes patapo netgi labai tirstu kremu. TAIGI, KANTRYBES ;)
    2) Mano vyras nevalgo jokiu maisto produktu kurie turi rugstelejusi skoni! supylusi 2 citrinu sultis ir pati paragavusi is kart padariau isvadas, torta valgysiu viena xD Netgi daviau isvakarese vyrui paragauti ir sulaukiau laukiamos reakcijos. Kremas per rugstus. Taciau..... Atejus torto valgymo metui net mano mielasis ji valge nustebes ir sake, kad nesitikejo, kad TOOOKS bus galutinis variantas. ISVADA: NEBIJOTI tu 2 citrinu sulciu
    3) Kepiau 20cm skersmens formos paplocius. Is 10 paplociu kuriuos iskepiau sunaudojau tik 7, likusius zadu sunaudoti kaip trupinius kito torciuko pagrindui,jeigu iki tok neistirps hehehe
    4) Papuosimui naudojau tik puse grietineles ir puse juodojo sokolado (baltojo neapsivercia liezuvis vadinti sokoladu). Gavosi labai normalus kiekis grietineles jeigu moki naudotis dekoravimo maisiuku.(atsiprasau nezinau kaip vadinasi) Taigi pradedanciosiom siulyciau pasigaminti daugiau ir likusia dali sunaudoti kitiems kepiniams etc.
    Jeigu butu galimybe ideciau savojo nuotrauka, PAGALIAU IR AS IKEPIAU MEDUTI!! ACIU JURGITTTA!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad viskas pavyko :) Aciu uz toki issamu atsiliepima! Foto galite ideti facebooke mano pyslapyje, butu smagu pamatyti :)

      Panaikinti
  9. Kiek tu sulciu citrinos det 2saukstus ,ar saukstelius

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ar galima į ganašą vietoj balto šokolado dėt pienišką? Ar tai pakenktų išsiplakimui?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Vietoj citrinos sulčių įpyliau gerus tris šaukštus balzamiko acto. paplakiau ilgiau nei 7 minutės- gal visas 10, bet susiplakė gerai :) Bet dabar man neramu, nes kremą naudojau tokios biskvitinės daugiau tešlos lakštams pertept ir tai padariau gana storu sluoksniu... Va čia ir klausimas, ar jis išlaikys formą tokiomis aplinkybėmis :) Išlaikys?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Šita torta pavadinčiau tik vienu žodžiu - katastrofa, nepavyko niekas pradedant nuo lakštų, kurie neiškilo nei kiek, tęsiant kremu kuris net ir su dviejų didelių citrinų sultimis nesutirštėjo nei kiek ir baigiant puošimo kremu kuris nesusiplakė i krema, esu labai nusivylus, kepu tortus gan dažnai ir gerokai sudėtingesnius ir visuomet viskas puikiai pavyksta o ši kart... gaila, kad vyras liko be gimtadienio torto, teks eit i parduotuvę..:(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki!Labai gero skonio tortukas man gavosi.REKOMENDUOJU!Ir Jurgita dekoja Jurgitai uz si nuostabu recepta :).

      Panaikinti
  13. Sveiki, kaip manote ar šis kremas tiktų biskvitinio medučio (nekočiojamiems) lakštams? Iš anksto ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. MEDAUS TORTO LAKŠTAI IR NETURI IŠKILTI, JIE VĖLIAU IŠBRINKSTA NUO KREMO.

    AtsakytiPanaikinti
  15. tai kam soda, jeigu kaip rašote lakštai ir neturi iškilt, ir šiaip su tuo tortu tikra katastrofa, niekas normaliai neišeina

    AtsakytiPanaikinti
  16. Iškyla tiek, kiek turi iškilti. Bet tai ne biskvitas, kad kiltų 4 cm.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...