2014 m. kovo 15 d., šeštadienis

Pyragas su mėlynėmis ir varške "Mėlynoji naktis"





26-28 cm. apvaliai formai

Pagrindui:

2 kiaušiniai
100 gr. cukraus
100 gr. minkšto sviesto
320 gr. miltų
1,5 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

Įdarui:

500 gr. varškės (9 % riebumo)
200 gr. grietinėlės (35-36 % riebumo)
2  kiaušiniai (M,L dydžio)
200 gr. mėlynių (galima šaldytų)
130 gr. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus

Pagrindas. Kiaušinius su cukrumi ir druska mikseriu išplakame, kol ištirpsta cukrus. Sudedame minkštą sviestą ir dar kartą išplakame iki vientisos masės. Suberiame miltus, kepimo miltelius ir užminkome minkštą, prie rankų nelimpančią tešlą. Palaikome šaldytuve apie 30 min. Į kepimo formos dugną patiesiame kepimo popierių, rankomis paskirstome tešlą ant dugno ir sienelių (iki viršaus). Dugną subadome šakute. Kepame iki 190° C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Išimame, ir jei tešla visgi labai pakilo, lengvai paspaudžiame, kad šiek tiek subliūkštų, ir tilptų įdaras.

Įdaras.  Iki purumo išplakame kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų. Sudedame per sietelį pertrintą varškę (aš netryniau, nes mėgstu, kai jaučiasi grūdeliai), supilame grietinėlę ir viską gerai išplakame mikseriu, kol masė šiek tiek sutirštėja. Sudedame mėlynes, ir šaukštu lengvai išmaišome. Jei naudosite šaldytas mėlynes, atšildę nupilkite sultis. Supilame įdarą ir kepame 35 min. 180°C orkaitėje. Iškepusio pyrago vidurys turi šiek tiek judėti. Iškeptą visiškai atvėsiname bent kelias valandas, kad įdaras sutvirtėtų (geriausia šaldytuve). Skanaus!

P.S. Pasaka, ne pyragas :) Įdaras minkštas, purus, tiesiog tirpstantis burnoje. Mėlynes galite keisti ir kitomis uogomis. Naudokite ne mažesnę nei 26 cm. formą, nes į mažesnę pyragas netilps (kepant pakyla ir pagrindas ir šiek tiek įdaras). 

23 komentarai:

  1. Koks jau pyragas - visas tortas! :)
    Labai skaniai atrodo, jau laukia savo eilės užrašų knygelėje! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gabija, kaip tortui, tai butu per mazai darbo :)) Labai viskas paprasta.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man atrodo, kad mėlynės iš ingredientų sąrašo dingę :)
    Laukiu uogų sezono, kad iškepti šitą gėrį!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėkui, Julija, įrašiau :) Puikiai tiks ir šaldytos.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dabar kepu, išėmiau, kad dėti varškės masę ir atsignybau paragaut tešlos ir laaabai jaučias kepimo milteliai :( tikiuosi, kai iškeps taip nesijaus... gal reiktų mažiau dėti?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ernesta, kai iskeps iki galo ir atves, nieko nesijaus. Kepiau 2 kartus, pirma karta beriau net 2 saukstelius - visiskai nieko nesijaute.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oj ačiū, Jurgita :* gavos nuostabus pyragas, niekas nesijautė, gavos ir gražus ir kaip mano vyras sakė "žaiuriai skanus"! Jau seniai susidarius eilę receptų iš tavo blogo, kuriuos vis žadėjau daryt.. šis buvo pirmasis ir nuostabus, "užkabino"! Dabar laukia eilė kitų tavo receptų, kuriuos tikrai gaminsiu! Ačiū, kad esi! Laukim vis daugiau receptų! :*

    AtsakytiPanaikinti
  8. Smagu girdet, kad patiko pyragas, tikiuosi, patiks ir kiti receptai ;) Aciu Jums, kad esat, kad naudojates receptais, kad parasot tokius siltus zodzius :*

    AtsakytiPanaikinti
  9. Neišlaukiau uogų sezono ir kepiau su vyšniomis iš uogienės :D
    Pyragas-fantastiškas! Juo labiau, kad mūsų mėgstamiausi pyragai-su varške :)
    Keičiant uogų rūšis čia tiek variantų galima prigalvoti!
    Beje, kitąkart išklojus tešla formą ją 15min palaikysiu šaldytuve, nes iškart kepant krašteliai "pasmuko". Tešla man labai patiko, jau planuoju sausainių variacijas iš jos.
    Žodžiu, aš sužavėta-apžavėta :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Julija, prasom :) Dziaugiuos, kad patiko. Sita tesla man irgi labai patinka!

    AtsakytiPanaikinti
  11. dieviško skonio pyragas :) naudojau šaldytus serbentus. Tiek nuostabus, kad šiandien kartosim.
    Ačiū, kad esat, išmėginau ne tik saldumynų receptus - jie taip pat puikūs.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Taigi noriu pasigirti, kad iš pyrago tešlos kepiau sausainius :)
    Formavau kaip šiuos http://www.neringa-blogas.com/kulinarija/desertai/sviestiniai-sausainiai-su-dzemu.html, naudojau persikų džemą. Kepiau 10min, gavosi minkšti sausainiukai. Super! Aš įsimylėjau šią tešlą :)
    Ačiū tau, kad pasidalinai receptu ♥

    AtsakytiPanaikinti
  13. Julija, man si tesla irgi labai patinka. Butinai ir sausainius pabandysiu!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Vėsta. Kadangi neturiu 26-28 cm formos, dariau 21 cm formoj. Dėjau 370 g varškės, 250 ml grietinėlės ir 260 g šviežių braškių. Vidurys kaip drebutis, bet liečiant jaučiu, kad tvirtėja. Tikiuos sustings.
    Tešla keista. Išklojau formą, o kepant ji susmuko. Ir liko sukritę. Tai aš su samčiu spaudžiau prie sienelių, biški iškėliau. Kodėl taip atsitiko? Gal kad netiesiau kepimo popieriaus?
    Šiaip turėtų būt labai skanus, ryt ragausim :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Nepaprastai skanus ir gaivus pyragas! Svečiai liko sužavėti, ypač džiaugiuosi, kad ir vaikams labai patiko, vis prašė ir prašė dar :-)

    AtsakytiPanaikinti
  16. dar kaista orkaite teslos kepimui.. tai kaip ten su ta tesla, jei ji,,pasmunka,, nezinau kaip man pavyks, bet va paskaiciau komentarus net keltai mergaiciu taip atsitiko. paaiskinkit prasau. :) tikiuos man pavyks..

    AtsakytiPanaikinti
  17. Man irgi susmuko tešla. Bet aš nelaikiau pyrago šaldytuve, kaip buvo nurodyta. Gal tame ir esmė. Kiek kepiau tokio tipo pyragų, tai tešlos sudėtis visur analogiška tik nereikėdavo pagrindo kepti atskirai. Problemų nebūdavo su tešla. Kitą kartą bandysiu kepti iškarto su įdaru. Bet čia yra viena gudrybė. Tokio tipo pyragus dar reikia ant pačios apatinės lentynos prieš pabaigą 10 min su apatiniu kepimu ir ventiliatoriumi pakept. Nes pagrindo centras neprakepa. Todėl matyt, pagal receptą šaldoma ir kepama atskirai. Bet kada labai nesinori tų 30 minučių šaldytuvinių laukti :)
    Sekmės visiems kepėjams :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Anonime, aciu uz naudingus patarimus :) Tikiuos pats pyragas patiko!

    AtsakytiPanaikinti
  19. Taip, pats pyragas labai patiko. O ir proga panaudoti pamirštas šaldiklyje mėlynes buvo puiki. Labai ačiū už idėją ir receptą. Kartais vien idėja verta milijono :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Kepiau ši skanesta skonos nuostabus greit jo nebeliko 😉

    AtsakytiPanaikinti
  21. Sveiki. Kaip manote, ar būtų galima vietoj grietinėlės dėti tokio pačio kiekio gaikišką jogurtą? Ar nesusigadintų receptas? 😊

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Susigadintų, nes jogurtą sutrauktų kepant. Net liesą grietinėlę sutraukia.

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...