Traškūs, saldūs, tirpstantys burnoje - geriausias apibūdinimas morengams. Savaitgalį buvo mano pirmasis ir labai pavykęs bandymas iškepti morengus :)
Morengai
2 kiaušinio baltymai
125 g smulkaus cukraus
1/2 a. š. vanilės
Morengų sulipdymui
100 g šokolado
100 ml riebios grietinėlės
1 v. š. cukraus pudros
Kambario temperatūros kiaušinio baltymus plakti mikseriu, kol pradės putoti. Tada plakant berti po 2 šaukštus cukraus (sumaišyti su vanilinu). Kitus 2 šaukštus galima berti tik tuomet, kai prieš tai subertas bus visiškai ištirpęs baltymuose (patrinkite truputį baltymų tarp pirštų - turi nesijausti cukraus kristalų). Ir taip plakite, kol bus subertas visas cukrus. Masė turi būti tokios konsistencijos, kad apvertus dubenį ji turi neiškristi. Išplaktus baltymus sudėti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspausti apie 2,5 cm skersmens morengus (išeina apie 36-40 vnt.). Kepti iki 120º C įkaitintoje orkaitėje 1 val. Nuo kepimo popieriaus nuimti tik tuomet, kai morengai visiškai atšals.
Pasiruošiame produktus, kuriais sulipdysime morengus po du. Šokoladą ištirpinti ant vandens garų vonelės ir visiškai ataušinti. Grietinėlę išplakti su cukraus pudra iki standumo. Vieną morengą pamirkyti šokolade (stengtis, kad šokolado butų nelabai daug, nes paskui jis labai teka nuo morengų), ant šokolade pamirkyto morengo puselės uždėti truputį plaktos grietinėlės ir ant viršaus kitą morengą, pamirkytą šokolade. Gauname apie 18-20 morengų su šokoladu bei grietinėlės kremu :) Skanaus!
P.S. Kadangi šokoladas turi sustingti ir morengai turi gerai sulipti - sulipdytus morengus "stačiai" sudėjau i kiaušinių dežutes, kad nenubėgtų šokoladas, ir pastačiau trumpam į šaldytuvą. Sustingo labai greitai. Paragavus gailėjausi, kad nedariau iš karto dvigubos porcijos :)
Recepto šaltinis - Sonatinos receptai
Hm... O kepi atidarius orkaitę? Kažkada bandžiau kepti 100 laipsnių temp. tai per 20 min man jie sudegė :))) Dabar bijau net bandyti :)
AtsakytiPanaikintiErnesta, as kepiau uzdarytoje, kaip ir visus kitus kepinius. Man visi isejo tokie, kaip nuotraukoje :) Gal orkaite labai galinga turi, tai reik ziuret pagal spalva ju, pradeda truputi ruduoti - ir trauk is orkaites.
AtsakytiPanaikintiHm. Na kai degti pradėjo, ištraukiau, bet jie tada susmego :)) Reiškiasi nelabai gal galima traukti iš karto. Reikės pabandyti ant kokį 50 laipsnių tada kepti. Orkaitė senovinė pas mane, tai kankinuosi :(
AtsakytiPanaikintiMazinkit temperatura kita karta - turetu pavykti :)
AtsakytiPanaikintio kiek morengų išeina? :)
AtsakytiPanaikintiYra parasyta recepte: 18-20 morengu :) Aisku ziurint ir i tai, kokio dydzio juos darysite.
AtsakytiPanaikintiKa tik pasoviau kept-dziut.... tik db isejo kazkokie netokie - skystoka mase, nors plakiau iki negalejimo. Anakart dariau pagal si recepta su kaimiskais kiausiniais (db maximiniai) tj buvo viskas ciki piki :) ... darau 2 rusiu - paprastu ir su tirpia kava.
AtsakytiPanaikintiNa mase neturetu but skystoka. Mano buna tokios konsistencijos, kad net sunku i maiseli sudet.
AtsakytiPanaikintiNelabai supratau - ar kazkoki krema su kava darot, ar i pati morenga beriat?
Labai daznai kepu. Morengams, pastebejau, reikia naudoti gerus kiausinius, nes buna prastesni nesusiplaka taip gerai, atsiskiria kazkoks "vandenukas"... As bandziau deti rudojo cukraus vietoje balto. Tai dar silti buvo tokie tystantys, kaip irisas, taciau atsale pasidare trapus ir su karameles skoniu, labai skanu.
AtsakytiPanaikintibandau daryti....kremas gavosi geros konsistencijos, tik ziuresiu kaip dzius, pradziai nustaciau 100 laipsniu:)
AtsakytiPanaikintiO sakykite su kuo galima būtų juos nudazyti? pabadziau ipilti maistiniu dazu tai viskas iškart susileido
AtsakytiPanaikintiGalima dazyti, bet dazus reiktu pilti pacioje pabaigoje, kai baltymai taip gerai isplakti, kad jau nepraras savo formos.
AtsakytiPanaikintiNorėjau pasiklausti ar baltymus plakate su rankiniu mikseriu? Nes kiek aš bandžiau plakti su blenderiu (kokteiliams skirta,kur peiliukai sukasi) niekad neišplaka iki standžių putų..
AtsakytiPanaikintiBlenderis (su peiliukais) yra skirtas smulkinimui, o ne plakimui. Su juo baltymu ar neisplaksite. Plakti reikia mikseriu. Nezinau, koki rankini turite omeny (nes turiu rankini, ir elektrini) - plaku elektriniu mikseriu, rankinu uztruktu ilgiau.
AtsakytiPanaikinti