520 gr. miltų
1 a.š. druskos
1/3 puodelio šilto vandens (puodelis 237 ml)
1 puodelis šilto pieno (puodelis 237 ml)
3 v.š. cukraus
2 v.š. tirpinto sviesto
7 gr. sausų mielių
Dubenyje sumaišyti miltus su druska. Kitame dubenyje sumaišyti pieną, vandenį, cukrų, tirpintą sviestą ir mieles. Vis pamaišant palaikyti, kol mielės ištirps ir pradės putoti - 10-15 min. Tuomet supilti skystąjį mišinį į miltus ir maišyti, kol tešla taps tąsi ir elastinga. Stalą pabarstyti miltais, išversti ant jo tešlą, ir vis pridedant po truputį miltų minkyti apie 5 min. Tešla turi beveik nelipti prie rankų, bet būti labai minkšta. Uždengti ir kildinti šiltai, kol padvigubės.
Pakilusią dar kartą paminkyti apie 5 min. ant miltais pabarstyto stalo. Jei tešla vis dar limpa - minkydami pasitepkite rankas aliejumi, kad nereikėtų į tešlą berti miltų. Dedame tešlą į pailgą kepimo formą (manosios išmatavimai 35 x 13 cm.), išklotą kepimo popieriumi, ir dar kartą kildiname, kol padvigubės.
Pakilusią duoną aptepame tirpintu sviestu ir kepame 190 C orkaitėje 40-50 min. Iškepusią visiškai atvėsiname ant grotelių. Skanaus!
P.S. Viena iš skaniausių mano valgytų baltų duonų! Be galo minkšta, puri, kiek salstelėjusio skonio; tinka skrudinimui. Ir labai paprastai pagaminama :)
1 a.š. druskos
1/3 puodelio šilto vandens (puodelis 237 ml)
1 puodelis šilto pieno (puodelis 237 ml)
3 v.š. cukraus
2 v.š. tirpinto sviesto
7 gr. sausų mielių
Dubenyje sumaišyti miltus su druska. Kitame dubenyje sumaišyti pieną, vandenį, cukrų, tirpintą sviestą ir mieles. Vis pamaišant palaikyti, kol mielės ištirps ir pradės putoti - 10-15 min. Tuomet supilti skystąjį mišinį į miltus ir maišyti, kol tešla taps tąsi ir elastinga. Stalą pabarstyti miltais, išversti ant jo tešlą, ir vis pridedant po truputį miltų minkyti apie 5 min. Tešla turi beveik nelipti prie rankų, bet būti labai minkšta. Uždengti ir kildinti šiltai, kol padvigubės.
Pakilusią dar kartą paminkyti apie 5 min. ant miltais pabarstyto stalo. Jei tešla vis dar limpa - minkydami pasitepkite rankas aliejumi, kad nereikėtų į tešlą berti miltų. Dedame tešlą į pailgą kepimo formą (manosios išmatavimai 35 x 13 cm.), išklotą kepimo popieriumi, ir dar kartą kildiname, kol padvigubės.
Pakilusią duoną aptepame tirpintu sviestu ir kepame 190 C orkaitėje 40-50 min. Iškepusią visiškai atvėsiname ant grotelių. Skanaus!
P.S. Viena iš skaniausių mano valgytų baltų duonų! Be galo minkšta, puri, kiek salstelėjusio skonio; tinka skrudinimui. Ir labai paprastai pagaminama :)
Recepto šaltinis desarapen.blogspot.com
Labai puri duonytė :)
AtsakytiPanaikintiO aš - sutapimai, sutapimai - irgi dabar duonos kepimo procese esu. Tik maniškė tokia... hm, net keturių parų reikalaujanti, žiūrėsim, kas ten iš tų raugų, plikymų ir viso kito gausis galutiniam rezultate :D
Oho, tai pas tave matyt jau ta tikra namine duona bus itariu! Labai smalsu bus paziuret recepta, nes mano planuose irgi tokia iskepti :)
AtsakytiPanaikintiSiandien kepiau sia duona. Labai noriu padekoti uz toki puiku recepta, viskas pavyko labai gerai. tikrai nesudetinga, visiems rekomenduoju isbandyti!!!
AtsakytiPanaikintiAnonime, labai dziaugiuosi, kad viskas taip gerai pavyko :)
AtsakytiPanaikintisuper paprastai padaroma, o skonis nerealus :))) batono nebepirksim :) tik man saldoka, kt kartą dėsiu du šaukštus cukraus :) ačiū už recepčiuką :)
AtsakytiPanaikintiAkvile, faina, kad patiko :) O cukraus tai be abejo galima deti pagal skoni.
AtsakytiPanaikintiSveiki, ar galima sia kepti duonkepeje?
AtsakytiPanaikintiLabai skani duonytė :).Visa šeima ją labai pamėgo.
AtsakytiPanaikintiDuonkepes neturiu, tad net nezinau, kokias teslas jose galima kept...
AtsakytiPanaikintiDziugu, kad patiko duonyte :)
Nuolatos kepu juoda namine duona.Parduotuvines nebeperkam.Siandien sumasciau pabandyti issikepti formine balta duona-batona.Gavos tikrai labai skani.Dziugu,kad ir batono nebereikes pirkti :) aciu labai uz puiku receptuka!
AtsakytiPanaikintiBS, puiku, kad radot sau tinkama dar viena recepta :)
AtsakytiPanaikintiP.S. Gal galetumet juodos duonos receptu pasidalint? As kaip tik paruosiau tesla rytoj kepti duona :) Tik juodos recepto neturiu, o labai noreciau. Jei nelaikomas paslaptyje - buciau labai dekinga, jei atsiustumet ( nnirtak@yahoo.com )
Maila issiunciau.Lauksim sedevro ;)
AtsakytiPanaikintiAciu uz puiku receptuka! Duonyte labai gerai gavosi, valgem ne kaip sumustiniu duona, bet kaip skaniausia pyraga!
AtsakytiPanaikintiSmagu, kad patiko :) As ja irgi kepu visada vietoj pirktines formines duonos. Ir skrudinimui puikiai tinka.
AtsakytiPanaikintiJei cukraus daugiau idet, tai tada ir vietoj pyrago galima valgyt :)
Labai ačiū už puikų receptą.Kadangi neturėjau džiovintų mielių, dėjau 20 g paprastųjų - išėjo tikrai puikiai :)
AtsakytiPanaikintiLabai skani duona, nesunku pagaminti... aciu uz recepta :)
AtsakytiPanaikintiaciu uz recepta kepinys gavosi tikrai skanus ,bet pavadinti duona man jo neina ,nes man jis labiau panasus i tarybiniu laiku pyraga mieli toks budavo pas mus man jis labai patikdavo :) gal as ka ne taip padariau bet gavosi tikrai ne duona nors ir labai skanu
AtsakytiPanaikintiaciu ka tik idejau ,bet gal zinote ir juodos duonytes recepta ,buciau dekinga.
AtsakytiPanaikintiJuoda kepu tik su raugu. Paprastos nesu bandzius, bet manau internete yra receptu ivairiu.
AtsakytiPanaikintiKodėl man gavosi kieta tešla? :(
AtsakytiPanaikintiJana