2010 m. kovo 21 d., sekmadienis

"Marshmallows" saldainiai

Internete šaltiniai teigia, kad šie purūs, minkšti ir balti, kaip sniegas, saldainiai Marshmallows kilo iš senovės Egipto, kur buvo gaminami iš augalo "mallow", augančio pelkėse (angl. "marsh" - pelkė). Iš čia vėliau ir kilo jų pavadinimas - Marshmallows, kai šie pūkų kamuolėliai labai išpopuliarėjo Amerikoje, ir šiandien amerikiečiai yra jų pagrindiniai gamintojai bei per metus suvartoja jų daugiausiai iš visų šalių.
Marshmallows labai paprasta pasidaryti ir namuose :)


Produktų matavimui naudojamas puodelis - 237 gr.

25 gr. želatinos
2 puodeliai cukraus
1/2 puodelio šalto vandens
1/2 puodelio karšto vandens (bet ne verdančio)
1/2 puodelio kukurūzų arba cukraus sirupo
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
2 kiaušinių baltymai
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
puodelis cukraus pudros saldainių apvoliojimui

Želatiną užpilame 1/2 puodelio turimo šalto vandens. Paliekame 15-20 min., kad išbrinktų.

Kadangi neturėjau kukurūzų sirupo, pakeičiau savo virtu cukraus sirupu, pagal toliau pateikiamą aprašymą. Pusę puodelio cukraus užpilti trečdaliu cukraus kiekio vandens, maišant kaitinti ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Tuomet sirupą užvirinti ir pavirti 10 min. Nugriebti susidariusias putas - ir sirupas paruoštas.

Į puodą pilame cukraus sirupą, cukrų, karštą vandenį ir druską. Maišydami kaitiname ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus. Tuomet padididame temperatūrą iki 120 C (čia labai praverstų termometras, bet aš išsiverčiau ir be jo, tiesiog padidinau viryklės temperatūrą) ir nemaišydami paverdame dar 12 minučių. Nukeliame nuo ugnies. Sudedame į sirupą išbrinkusią želatiną ir maišome, kol ištirps. Dar šiltą masę plakame mikseriu, kol ji patrigubės ir taps labai tiršta. Originaliame recepte buvo rašoma, kad išsiplaka per 10 minučių. Bet kadangi aš plakiau iškart visą masę viename dubenyje (o jos daug) - man išsiplakė iki tirštumo ir padidėjo 3 kartus maždaug po 30 min.

Kitame dubenyje išplakame kiaušinio baltymus su vanilinu. Įmaišome juos į cukraus masę. Atsargiai, bet gerai išplakame viską iki vientisos masės. 24 x 30 cm. kepimo formą ištepame aliejumi, pabarstome dugną ir šonus persijota cukraus pudra, ir supilame Marshmalows masę. Viršų negausiai pabarstome persijota cukraus pudra ir pastatome šaltai maždaug 3 valandoms, o dar geriau - visai nakčiai. Sustingusią masę išverčiame iš formos, supjaustome juostelėmis, o juosteles vieno kąsnio kvadratėliais. Apvoliojame juos iš visų pusių cukraus pudroje. Skanaus :)

P.S. Aš masės neplakiau iki labai labai standžios (manoji buvo tirštos grietinės konsistencijos), todėl saldainiai išėjo tokie oriniai ir purūs, kad tiesiog tirpo burnoje tiesiogine ta žodžio prasme :) Bet jei norite kietesnių - plakite ilgiau, kol masė taps labai standi. Saldainiai labai skanūs. Primena šviežius zefyrus...


Recepto šaltinis marzipanmom

20 komentarų:

  1. labai gražūs,tikiu,kad ir labai skanūs ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Grazus gyvenime, aciu :)

    Ernesta, panasu, tik Marshmallow manieji laaaabai jau purus isejo, tokio lengvo lengvo skonio :) Zefyrai tvirtesni, kietesni buna.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na ką, pagaminau - dabar "kepa" šaldytuve :).
    Ragausim :) Tik labai jau greitai stingsta, tai paskui reikia viską labai greitai daryti.... :)
    Bet šiuos saldainius pavadinčiau "kalorijų bomba"

    AtsakytiPanaikinti
  4. o kokie saldainiai - ne kcal bomba? Na, čia bent riebalų nėra :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Bet cukraus tai sočiai. Vis ruošiuosi dietintis :) :) :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mmm! Labai skaniai ir saldziai atrodo :) reiks kada pabandyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Saldainiukai saldus, bet verta bent pabandymui pasidaryti - jie tokie purus iseina, kad atrodo ir tas saldumas ne toks stiprus :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. labai skaniai atrodo, o jie nepradeda tizti, jei ilgai kambario temperaturoje palikciau? dukrytes gimtadienis arteja, tai noreciau pagaminti

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kelias dienas pastovėję pradeda ne tižti, bet truputį lipti vieni su kitais.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labai jau skaniai atrodo :) Noriu pabandyti padaryti, bet idomu kiek mazdaug iseis tu saldainiuku :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Iseina labai daug. Kaip pirmam kartui tai siulyciau is puses normos daryt.

    AtsakytiPanaikinti
  12. didelis nesusipratimas, labai jaučiasi želatina. žodžiu neskanu ..

    AtsakytiPanaikinti
  13. o jusu puodeliai,kuriias reikia matuoti ingridientus kokio turio..kiek mazdaug visko reikia?ar matuoti savo pasirinktu puodeliu? :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Puodelio turis nurodytas virs produktu :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. O kažin ar galima su šiais saldainiais daryti torto dengimo masę?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Zodziu super receptukas. Tik biekada niekada nesupratau ir nesuvoksiu sios kvailystes matuoti puodeliais. Gal zelatina tada irasykime kaip 1.12/9 puodelio. Nu kvailyste, pripazinkit! Noreciau, kad kovotume su tuo internete neberasydami kiekiu. Puodeliais. Kas per š****. ((;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Puodeli, visiškai su Jumis sutinku dėl puodelių, mane pačią tiesiog siutina toks matavimo būdas :))) Bet amerikietiški receptai būtent tokie ir yra, kaip ir šiuo atveju. Jau seniai neberašau tų puodelių, viską perskaičiuoju gramais ar kt. Tik seni receptai likę su "puodeliais". Aišku, tai man užima laiko - daug paprasčiau padaryti copy/paste iš originalaus šaltinio, bet dėl skaitytojų patogumo sėdžiu ir skaičiuoju viską gramais.

      Panaikinti
    2. https://en.wikipedia.org/wiki/Cup_(unit)

      Vot tep :DDDDD

      Tas yr matavimo vienets :D

      Tep ka galima sakyt i matuot kad ir 0,0019 puodelio XD

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...