2010 m. lapkričio 21 d., sekmadienis

Sluoksniuotas medaus tortas

Radau kelis kitokius medaus torto variantus. Štai vienas iš jų - sluoksniuotas medaus tortas. Kuo skiriasi nuo paprasto Medaus torto? Čia kepama daug super plonų, kietų lakštų, kurie vėliau torte suminkštėja, ir kartu su kremu sudaro puikų skonio duetą :)



Biskvitai:

50 gr. sviesto
3 v.š. medaus
2/3 stiklinės rudojo cukraus (stiklinė - 200 ml)
1 kiaušinis
50 ml. pieno
1/2 a.š. sodos
3 stiklinės miltų
žiupsnelis druskos

Kremas:

200 ml. grietinės
500 ml. grietinėlės 35 %
2 v.š. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
15 gr. želatinos

Karamelė papuošimui (nebūtina):

140 gr. cukraus
50 ml. vandens
60 ml. grietinėlės
1 v.š. sviesto

Biskvitai. Ant nedidelės ugnies (arba ant vandens garų vonelės) pakaitiname sviestą, pieną, medų ir cukrų. Truputį atvėsiname, supilame išplaktą kiaušinį, išmaišome. Sodą užgesiname actu, supilame į turimą masę ir iš karto greitai išmaišome. Miltus persijojame su druska. Po truputį beriame į skystą masę, maišome, kol galėsime minkyti tešlą. Tešla turi nelipti prie rankų, bet būti minkšta (tiek, kad galima būtų kočioti). Tešlą dėti į dubenį, uždengti rankšluostėliu ir leisti pastovėti 15 min. Tuomet padalinti ją į 9 gabaliukus. Išsikirpti iš storesnio popieriaus 18 x 23 cm. stačiakampį. Apvedžioti jo kontūrus ant 9 kepimo popieriaus lapų - tai bus lakštų forma. Iškočioti ant apvedžiotų stačiakampių kiekvieną lakštą labai labai plonai (!!!) šiek tiek už kontūro, kad biskvito liktų trupiniams, kai apipjausime kraštus (trupinių reikia visai nedaug). Keliose vietose subadome šakute, kad kepant nekiltų "burbulai". Kepame po vieną lakštą 180 C orkaitėje apie 3-5 min. Žiūrėkite pagal savo orkaitę - kai lakštai gražiai paruduoja, traukite iš orkaitės. Iš karto juos apipjauname (!) uždėję iš popieriaus iškirptą formą, nes jie akimirksniu kietėja. Jie ir turi būti kieti ir trapūs - vėliau sutepti kremu jie suminštės.

Kremas. Želatiną užpilame 40 ml. šaltos grietinėlės. Likusią grietinėlę išplakame iki standumo kartu su cukrumi ir vanilinu. Išbrinkusią grietinėlėje želatiną pakaitiname ant nedidelės ugnies, kol želatina ištirps. Atvėsiname iki kambario temperatūros, atsargiai supilame į išplaktą grietinėlę, truputį paplakame mikseriu nedideliu greičiu. Tuomet padidiname plakimo greitį ir vėl išplakame iki standumo - tai užima ne daugiau nei pusę minutės. Truputį grietinėlės atidedame papuošimui (man užteko 4-5 didelių šaukštų). Į likusią sudedame grietinę, išmaišome iki vientisos masės. Pastatome į šaldytuvą, kad kremas šiek tiek "apstingtų", ir juo galėtume tepti lakštus.

Karamelė papuošimui. Iš karto perspėju - karamelės virimo procesas nėra toks paprastas. Bent jau taip pasirodė man, nes dariau pirmą kartą. Тortą galite puošti tiesiog trupiniais, grietinėle. Bet karamelės skonis kartu su tortu - tiesiog tobulas derinys :) Tad jei norite paeksperimentuoti - pabandykite.
Puode cukrų su vandeniu užvirinti nuolat maišant. Puodo kraštus (palei skystį) karts nuo karto perbraukti vandenyje sušlapinta šluotele (teptuku), kad ant sienelių nesusidarinėtų cukraus kristalai. Sumažinti ugnį iki vidutinės ir virti tol, kol išgaruos skystis ir cukrus taps birus, baltas. Intensyviai maišant kaitinti toliau - cukraus "milteliai" ima tirpti ir lydosi į rudą karamelę. Kai tik ištirpsta cukrus - nukeliame nuo ugnies, supilame grietinėlę, išmaišome. Atsargiai, nes į karštą karamelę supylus šaltą grietinėlę ji gali taškytis! Dedame sviestą, maišome, kol ištirps. Atvėsiname. Man karamelė vis tiek ėmė kristalizuotis, todėl aš ją perkošiau per smulkų sietelį. Perkošto kiekio užteko tortui papuošti.

Surinkimas, puošimas. Lakštus pertepame kremu. Kremo sluoksniai bus ploni, tad apskaičiuokite, kad užtektų pertepimui ir šiek tiek viso torto aptepimui. Torto šonus apibarstome nuo torto lakštų likusiais trupiniais. Ant viršaus, palei kraštus konditeriniu švirštu papuošiame grietinėle. Tada atsargiai užpilame skystą karamelę. Statome į šaldytuvą ne mažiau nei 6 val., o geriausia visai nakčiai. Skanaus!


Recepto šaltinis Десерты от Мишель

29 komentarai:

  1. Man būtent toks - sluoksniuotas medaus tortas yra tikras ir mėgstamiausias, kaip močiutė kepė :) Ir aš labai panašų, tik perteptą dar ir kondensuotu pienu kepiau ir į tinklaraštį rašiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viktorija, o as toki pirma karta ragavau :) Irgi labai patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tam, kad karamelė nesikristalizuotų, būtina grietinėlę pašildyti. Bet ką dedant į karamelę reikia pašildyti, nes cukrus nuo mažiausio temperatūros pokyčio kristalizuojasi.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonime, aciu uz patarima. Recepte, pagal kuri dariau, tai nebuvo pamineta... Atvirksciai - buvo parasyta, kad grietinele pilama salta.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ajajai kaip gardziai atrodo tortas... medaus tortus labai megstu, tik vis bijau juos kepti, bet gal nereiketu baimintis?!
    Per nakti jis sudregsta ar geriau ir ilgiau palaikyti?
    taip skaniai atrodo, kad gundausi isbandyti, kaip suprantu jis gaunasi 18x23 ir 9 lakstu aukscio+kremas. Ar kremo pilnai uztenka sutepti lakstams ar kita karta darytum daugiau kremo?
    Atsiprasau uz tokia kruva klausimu, bet labai gundausi ji isbandyti ir noriu zinoti nuo iki :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Neringa, aciu :)

    Man kremo uzteko gramas i grama :) Bet kita karta gal ir daugiau imciau, nes pertepimai gan ploni buvo (tiesiog del skonio gal dar skaniau butu daugiaukremo).
    Laksteliai labai plonyciai iseina, bet kadangi ju 9 ir + kremas, tai normalaus aukscio tortas iseina. O jei kremo daugiau imsit - tai dar didesnis bus.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Per nakti man jis sudreko visiskai - lakstai minksti minksti. Bet kita diena jis buvo skanesnis, nei iskart po nakties valgomas.

    O del klausimu - klauskite ko tik reikia, i viska atsakau tiek cia, tiek el.pastu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. AJ, aciu! turbut kepsiu jau labai greitai, o beja gal zinai kiek laiko anksciau galeciau issikepti lakstus? pries savaite, dvi? manau pries savaite tai drasiai galiu kepti, kaip manai? :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Bijau drasiai sakyt, nes ne mano receptas. Bet kdangi lakstai kieti yra, tai manau gali kept ir is anksto, nieko jiems neatsitiks.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tai koks vis tik skanesnis? Tradicinis ar štai toks? Aš tokio nesu bandžius, bet atrodo tikrai nuodėmingai skaniai, o švenčių ne taip jau ir mažai ant nosies :))

    AtsakytiPanaikinti
  11. Asta, man tai abu. Kiekvienas savaip. Sluoksniuotas "sunkesnio" skonio, bet vien uz karameles ir meducio derini galima atsiduoti nedraugavus.... :)) Bet darbo daugiau su juo.

    O tradicinis visada liks tradiciniu - skanus, lengvas, greitai padaromas. Bet jei tradicini valgei, tai pabandyk sita.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Artėja Kalėdos, šis tortas - pretendentas Nr. 1 :) Tai aš su klausimėliais :)
    Pirma, jei aš apvalų 24 cm. skersmens tortą darysiu, tai kokią normą imti? Ir antras klausimas, ar šitas tortas tikrai pakankamai tvirtas, kad ant savęs atlaikytų antrą aukštą? :D Atrodo ir skamba, kad taip, bet kadangi jo pati prieš akis neturėjau, tai vis dėl to pasitikslinu :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Asta,

    as 24 cm. formai kokiu ketvirtadaliu padidinciau produktu kieki.
    Tortas tvirtas, bet kita diena, kai jau sustingsta. Tai manau antra auksta gali drasiai deti :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ačiū už greitą atsakymą :)
    Bet aš dar klausimukų pagalvojau :)) Sakyk, ar drėgnas šis tortas? Nes pas mane yra vienas nekenčiantis sausų kepinių, kuriuos arbata užgerti reikia :) Ir kelintą dieną jis skaniausias? Tuomet pora dienų anksčiau galėčiau iškepti, man net patogiau būtų :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Jis nera dregnas. Tikrai ne toks, kaip tradicinis medaus tortas. Nes kremo sluoksniai cia plonyciai. Bet ir nepasakyciau, kad labai sausas. Na man pasirode toks tarpinis variantas.

    O skaniausias antra, trecia diena.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Turiu pasakyti, kad šitas medaus tortas yra nerealus! Per Kalėdas akimirksniu dingo nuo stalo. Lakštus kepiau apvalioj 18cm skermens formoj, gavosi toks mažas dailus torčiukas. Šeimyna užskaitė kaip labai labai vykusį kepinį. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Paantrinsiu Eglei, kadangi taip pat šį tortą dariau Kalėdoms, kad jis nuostabus. Pas mus taip pat visų buvo sutiktas sutartinčiu čepsėjimu ir aikčiojimais, koks skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Asta, jau maciau tavo grazuoli ♥ Toks tobulai lygus ir grazus!
    Labai faina, kad patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Labai skanus, subtilaus skonio tortas. Mamos jubiliejui darytas ir ivertintas :) Tikrai bus ne karta daromas ateity. Aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  20. noreciau,paklausti ar labai svarbu koks medus,naturalus ar skystas.ir rudaji cukru galima keisti baltu.ACIU.

    AtsakytiPanaikinti
  21. Tikriausiai norejot paklaust - naturalus ar dirbtinis. Nes ir naturalus buna skystas :) Skirtumo nera del medaus - imkit bet koki.
    O del cukraus galima ir su paprastu, bet nezinau, kokio kiekio jo reikes. Itariu, kad siek tiek maziau.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Labai aciu uz toki skanu meduti,velykom buvo pagamintas,tik be karameles.isitikinau,kad kuo ilgiau jis pastovi tuo skanesnis,tirpsta tiesiog burnoje.Dar karta ACIU,kad pasidalinot receptu.

    AtsakytiPanaikinti
  23. gytene, beveik su visais tortais buna taip - kuo ilgiau pastovi, tuo skanesni buna. Biskvitai sudreksta nuo kremu. Smagu, kad patiko medutis sitas. O su karamele jis fantastisko skonio svis.

    AtsakytiPanaikinti
  24. butinai pabandysiu ir su karamele.dar toks klausimas as dejau tamsiai ruda cukru,o yra pirkti ir sviesus,koki jus dejot?nemoku vel ideti varda,tai busiu vel anonimas,cia gytene.

    AtsakytiPanaikinti
  25. gytene, nesu didele zinove cukraus rusiu, bet as vis nusiperku Demerara rudaji cukru. Dar esu smulku macius. Bet nezinau, ar yra didelis skirtumas.

    AtsakytiPanaikinti
  26. laba,ar galim bikvitus issikepti is anksto,meduciui?aciu

    AtsakytiPanaikinti
  27. jau ir mano tortukas sala saldytuve.tik man kazkodel nelabai gavosi pertepimas.supyliau zelatina ir plakiau silpnai,pagreitinau greiti mikserio ir man ta grietinele nesutirstejo...atvirksciai-suskystejo.bet sudejau grietine,idejau i saldytuva ir sukietejo jis man.dabar laukiu,ziuresiu kas gausis rytoj.gal bus isbeges tortas per visa saldytuva :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...