2011 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

Morkų pyragas su riešutais ir maskarponės kremu

Visada skeptiškai žiūrėjau į saldumynus, į kurių sudėtį įeina daržovės. Iki tol, kol prieš savaitę, besisvečiuojant pas drauge Anglijoje, buvau įkalbėta paragauti nepakartojamo skonio morkų pyrago vienoje labai jaukioje vintažinio stiliaus anglų kavinėje. Tai buvo meilė iš pirmo kąsnio - nejuokauju :) Tokio skanaus pyrago nebuvau ragavus. Grįžus namo iškart puoliau ieškoti recepto - ir štai, radau kažką labai panašaus angliškame tinklapyje. Dalinuosi receptu su Jumis. Ir, be abejo, ačiū draugei Jurgitai, kuri įrodė, kad morkos tikrai puikiai dera ir pyragams :))


22 cm. skersmens apvaliai formai

Pyragui:

350 gr. morkų
56 gr. graikiškų riešutų
220 gr. miltų
1 a.š. cinamono
0,5 a.š muskato riešuto
1 a.š. imbiero
1 a.š. sodos
240 ml aliejaus
170g gr. rudojo cukraus
4 kiaušiniai
2 v.š. auksaspalvio sirupo
3 saujos razinų
apelsino žievelė (nebūtina)

Kremui:

200 gr. maskarponės
56 gr. minkšto sviesto
56 gr. cukraus pudros
2 lašai vanilės esencijos
2 v.š. plakamosios grietinėlės (nebūtina)

Pyragas. Morkas sutarkuojame (tarka geriausiai tinka tarpinė tarp burokinės ir bulvinės - plonyčiai šiaudeliai). Riešutus supjaustome mažais gabaliukais. Sumaišome su morkom. Suberiam razinas. Jei norim, įtarkuojam apelsino žievelės.

Į dubenį persijojame miltus, cinamoną, imbierą, muskatą.

Kitame dubenyje išplakame kiaušinius, cukrų, aliejų ir sirupą. Supilame actu užgesintą sodą, greitai išmaišome. Supilame plakinį į miltus ir maišome iki vientisos masės. Sudedame morkas su riešutais. Vėl viską gerai išmaišome, pilame į formą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepame 160 C orkaitėje apie valandą. Tikriname vidurį mediniu pagaliuku).

Kremas. Išplakame mikseriu maskarponę, sviestą ir pudrą. Sviestas ir maskarponė turi būti vienodos (kambario) temperatūros, tad prieš plakdami palaikykite išėmę iš šaldytuvo! Kitaip kremas sušoks į gabaliukus.

Įlašiname vanilės esencijos. Jei kremas labai tirštas, galima įpilti grietinėlės ir viską dar kartą išplakti.

Surinkimas. Atvėsusį (!) pyragą perpjauname į du lakštus. Viršutinį palikite plonesnį, nes pyragas sunkus, ir gali per daug suspausti kremą. Tepame ant vieno lakšto kremą, uždengiame kitu lakštu. Galima pasilikti kremo papuošimui, nes pertepimui jo daug nereikia, - pyragas pakankamai drėgnas. Skanaus!

P.S. Aš neturiu 22 cm. skersmens formos, tad kepiau 24 cm. Viskas puikiai iškepė, tik manau, kad aukštesnis pyragas gražiau atrodytų :)

Recepto šaltinis Cake baker

24 komentarai:

  1. uoj morku pyragai yra toks geris, as juos pradedu kepti rudeni :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ooo dar vienas, matosi, kad receptas daug kam patiko ir tiko

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš irgi iki šių metų buvau įsitikinusi, kad geriau jau morkos ir pyragai nieko bendro lai neturi. O paskui... viskas apsivertė aukštyn kojomis, paragavus tinkamo morkų torto :)

    Taviškis pyragas atrodo labai skaniai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. 240 ml. aliejaus, iš tikrųjų tiek daug?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Asta, tikiu, kad tortas irgi labai skanus!

    Anonime, taip, aliejaus 240 ml.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dariau šį savaitgalį,visiems patiko,na o man kažkodėl labai jautėsi aliejus,ir dar-kepiau lygiai valandą,bet pyragas buvo drėgnas,tai poto pagalvojau gal blogai iškepė..?Likau nesupratusi.Jei kitą kart darysiu,tai dėsiu mažiau aliejaus :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, norejau paklausti, o negalima vietoj sirupo naudoti medaus? Ir dar - ar sutarkavus morkas, reikia jas nusunkti? Ar kazkiek ju sulciu palikti?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Atsiprasau, kad velai atsakau - naudokite dirbtini skysta medu. Mano morkos nebuvo sultingos, tai nieko nedariau joms.

    AtsakytiPanaikinti
  9. kremo nedariau, pakeičiau pusę aliejaus obuolių tyre, pusę baltų miltų rupiais, sirupą medum. taip apsivalgiau, kad bloga pusę dienos. gal reiks išvis mest kepinius kept, otai skanu, kad rankos pačios atrodo tiesiasi.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kepu jau antra karta si pyrago perdaruta versija dedu 100 gr sumaltu riesutu kiausinius iki purumo isplaku dedu medaus ir iskepta gausiai apliejiu isspausta citrina sumaisyta su cukraus pudra.pyragas super

    AtsakytiPanaikinti
  11. O aš dėjau perpus mažiau cukraus ir perpus mažiau aliejaus - gavosi superinis. Valgom be to maskarponinio pertepimo - mažiau kalorijų. AJ, ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kaip tik šiandien kepiau šį pyragą. Gavosi nuostabaus skonio - gyrė visa šeima. Ačiū Jums už nuostabius receptus :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Jurgita ar butu galima naudoti philadlphijos sury vieoj mascarpones?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurgita, Dekui uz zaibiska atsakyma;) o vietoj rapsu ar galima naudoti saulegrazu alieju:)?

      Panaikinti
    2. Galima bet kokį, svarbu, kad butų bekvapis ir neturėtų stipraus skonio, kaip pvz. alyvuogių.

      Panaikinti
  14. ACIUUUU:) parasysiu kaip sekesi iskepti:)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Miela Jurgita, skanesnio morku pyrago nesu valgiusi gyvenime!! Receptas isbandytas!! Pyragas superinis ir jau nubalsuota,kad butent sis pyragas bus ant Kaledinio stalo:) suvalgytas per dvi dienas:) kazkuom primine medaus torta,nors medaus sitam recepte ne laso:) patiko labai viskuom ir tekstura ir skoniu. As tik krema dariau siek tiek tirstesni ir puresni, dariau is philadelphijos surio ir grietineles:) gavosi super. Taip ir norejosi atsidarius saldytuve dar ten rasti pyrago, bet deja, teks laukti kaledu ryto:) rekomenduoju issikepti visom, jeigu darysite viska kaip nurodyta recepte neprasausite ir noresite kepti ir kepti:) tik vienas klausimas ka daryti kad jis labiau iskiltu? Gal vietoj sodos deti kepimo milteliu? Ar jis toks ir turi buti ne per daug issiputes:)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Migle, labai аčiū už atsiliepimą!!! Kaip smagu, kad pyragas taip patiko! Na, jo tešla pakankamai "sunki", šlapia, tad jis labai neišsipučia. Galima tiesiog padidinti tešlos kiekį, kad pyragas būtų aukštesnis, arba kepti mažesnėje formoje.

      Panaikinti
    2. Ne ne, viskas puiku, taip kaip dariau sikart taip darysiu ir sekanti karta:) vyras prase,kad viska daryciau taip pat, kad gautusi tokio pat nuostabaus skonio, prase,kad nepamirsciau:) sis pyragas man atradimas, ragautas pirma karta ir tobulai iskeptas:) ir dar tobulesnio skonio!! ACIU uz si dangisko skonio pyraga!!
      P.S. jeigu noreciau didinti tesla, kad paprasciausiai tokio skanaus pyrago butu daugiau:) ant kiek daugiau visu produktu reiketu deti?

      Panaikinti
    3. Žiūrėkite pagal savo kepimo formos dydį, kiek tilps :)

      Panaikinti
  16. blemba susoko maskarpone su sviestu i gabalus,ka daryti?:((

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mascarpone ir sviestas turi buti kambario temperaturos, bei mascarpones reikia neperplakti.

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...