2011 m. kovo 30 d., trečiadienis

Macarons (Makarons) - prancūziški saldėsiai

Macarons - prancūziški, burnoje tirpstantys morenginiai-migdoliniai saldėsiai, kuriuos pagaminti ne retam pavyksta tikrai ne iš pirmo karto... Tai mano trečias bandymas :) Nesu ragavus tikrųjų Macarons (Lietuvoje jų net nesu mačius), tad skonio palyginti negaliu, bet namie kepti tiesiogine ta žodžio prasme - tirpsta burnoje...



Macarons:

11o gr. baltymų (apie 3 vidutinio dydžio baltymai)
100 gr. migdolų miltų (aš susimaliau migdolų plokšteles)
190 gr. cukraus pudros
20 gr. cukraus
mažas žiupsnelis druskos

Kremas:

100 gr. juodojo šokolado
4 a.š. mėtinio sirupo
1 v.š. sviesto

Vietoj migdolų miltų naudojau maltas migdolų plokšteles. Taigi, blenderyje susimalame iki miltų konsistencijos migdolų plokšteles (bet bus ne miltų konsistencija, o lipnoka masė). Sudedame į maltus migdolus cukraus pudrą ir dar kartą viską permalame blenderiu, kad abu produktai gerai susimaišytų - dabar jau turėtume gauti birią masę. Persijojame per sietelį, kad neliktų migdolų gabaliukų.

Baltymus reikia naudoti 24 val. pastovėjusius kambario temperatūroje. Beriame į baltymus druską, mikseriu paplakame, kol suputos. Tuomet po šaukštą beriame cukrų ir plakame, kol nebelieka cukraus kristalų, tik tuomet beriame kitą šaukštą. Baltymus reikia išplakti labai standžiai, jų paviršius turi būti blizgantis, apvertus dubenį jie neturi iškristi ar keisti savo formos ar slysti sienele.

Beriame į baltymus turimą birų mišinį ir maišome "keldami" tešlą nuo dugno ir "uždengdami" ja viršų. Idealiausiai tam tinka plokščia mentelė. Maišyti reikia kuo trumpiau! Tešlos konsistencija turi būti tokia, kad šaukšteliu jos uždėjus ant lėkštutės tešla labai lėtai slystų į šonus ir būsimo pyragaičio viršus taptų lygus, be kauburėlių. Jei konsistencija dar nėra tokia - pamaišome tešlą. Maišant ji skystėja. Bet vėlgi - labai svarbu tešlos nepermaišyti (!!!), nes išspausti Macarons'ai paprasčiausiai išskys į "blynus". Ant kepimo popieriaus nusipiešiame apie 3 cm. skersmens apskritimus. Tešlą dedame į konditerinį maišelį ir be jokio angalio ant nusipieštų apskritimų spaudžiame pyragaičius. Paliekame juos 60 min. kambario temperatūroje apdžiūtų. Tai labai svarbu, nes teigiama, kad nuo jų džiūvimo laiko priklauso "sijonėlių" formavimasis. Nežinau, kiek tame tiesos, bet palaikius nurodytą laiką šį kartą išties kepant pradėjo formuotis vadinami "sijonėliai".

Kepame iki 150 C įkaitintoje orkaitėje 14 min. Tačiau reikia atsižvelgti į savo orkaitės ypatumus. Mano antra pyragaičių skarda tokioje temperatūroje labai greitai perkepė (parudavo). Kitą kartą mažinčiau temperatūrą. Iškeptus visiškai atvėsiname!

Kremas. Šokoladą ištirpiname su sviestu, supilame sirupą. Pastatome į šaldytuvą, kad pradėtų stingti taip, kol kremas nebėgs iš suklijuotų pyragaičių. Galite suklijuti paprasčiausia Nutela, kitais šokoladais, maskarponės kremu ir kt.

Prieš valgant rekomenduojama Macaron'sus bent dieną palaikyti šaldytuve, o išėmus iš šaldytuvo valandą palaikyti kambario temperatūroje. Aš taip ir padariau - jie išties skanesni pastovėję!


Recepto šaltinis Call me cupcake

37 komentarai:

  1. Giriu ir aš! Visiškai nesiskiria nuo tų, kur ant žurnalų viršelių demonstruojami ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atrodo puikiai! Tikrieji (bent jau man) yra labai labai saldus, apsala sirdis nuo vieno mazycio macaron'o :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Julija, Aguonele, aciu labai :) Iki virseliniu dar toli, bet jei lygint su pirmais dviem bandymais, tai sitas pats geriausias :))

    Anonime, labai noreciau paragauti tikruju palyginimui. Maniskiai saldus irgi, bet tikejausi, kad bus labiau saldesni.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atrodo tobulai. Prisiminus jų skonį Prancūzijoj labai norisi ir namie išbandyti. Bet vis nesiryžtu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Indre, bandyk bandyk - galesi palyginti, kurie skanesni :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Laiko - laiko reikia. Šią savaitę man sumuštinių dieta, nes darbų prisikaupė, kad net baisu :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Va čia tai oho... :) Tikrai nelengva tuos prancūziškus macaronus pagaminti... Puikiai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Puikiai atrodo! :) Aš dar nesubrendau tokiems sudėtingiems kepiniams :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. Gražūs kokie:)
    Kartą bandžiau pasidaryti, tai nepavyko, bet spėjų per drėgni sumalti migdolai buvo.
    Lietuvoje yra jų, bent Vilniuj tikrai, PC Big yra viešbučio Vilon kepyklėlė, iš ten ir ragavau, tai skonis nuostabus, traškūs, lengvai tirpstantis, mmmm užsimaniau kaip dabar jų:), ir dar 'ponių laimėj' jų yra, bent teko girdėti, bet netikrinau

    AtsakytiPanaikinti
  10. Anonime, fantastika! Beveik kasdien bunu BIG'e, o Macarons'u nemaciau :)) Na dabar rasiu tikrai, aciu, kad pasaket :) Labai jau idomu paragaut tu tikruju (ar bent jau ne namie gamintu). Mano isejo ne traskus. Na tik plutele pati siek tiek traski, o vidus minkstas.

    AtsakytiPanaikinti
  11. dar yra Poniu laimej macarons,bet nieko ispudingo ten :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. nuostabūs ;) aš kaip tik vakar antrą kartą kepiau... ir... vėl nepavyko... jau žinau klaidas ;)))
    Beje, BG'e "Vilon" kepyklelė jau senokai jų nebekepa ;) ir jų skonis (pirkom pernai prieš Velykas), patikėkite manimi, nė iš tolo neprilygsta tikriems prancūziškiems ( + spalva gan purvina ir įdaras gan prastas - o čia jų didžiausia padaryta klaida )ir jie tokie mažoki, sakyčiau, Na kepsiu trečią kartą jau tikrai. Čia tikrai didelis iššūkis... kai pagalvoji, iš čia ir jų kaina yra tokia nemaža... nes net ir profesionalams ne visada pavyksta iškepti tobulus macarons :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Aciu uz pagyras visiems :)
    IRRI, o kokie tie tikrieji - traskus, kaip morengai, ar visgi minksti? Nes teoriskai tai morengas, keptas 14 min., negali buti traskus, bet gal kokia dar paslaptis yra tame?...

    P.S. Taip tikejausi Big'e nugriebt ju :) Sunku vertint savuju tobulumo lygi :DD, kai neturi su kuo lygint.

    AtsakytiPanaikinti
  14. tikrųjų macarons'ų paviršius yra traškus, o jų vidus minkštas ;) ir jie yra tikrai labai saldūs ;)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Na tada mano tokie ir buvo :) Nors palaikytu saldytue ir pavirsius paminkstejo.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Šaunuolė, AJ! Gražuoliai tavo makaronai :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Jums puikiai pavyko šie Macarons. Jau keletą dienų bandau juos iškepti, bet, deja, nepavyksta. Atrodo viską darau pagal receptą, jūsiškis neiskiria nuo garsiausių Prancūzijos kepėjų, tačiau dar jeigu pirmasias minutes bando kilti, pabaigoje sausainėliai subliūkšta ir susiraukšlėja. Niekaip nepavyksta išgauti tų "sijonėlių" susidarymo. Vieną kartą kepiau jūsų rekomenduojamoj temperatūroj, kitą bandžiau aukštesnėj ir derinau su atvira orkaite. Bet nė vienu atveju nepavyko. kaip manote nuo ko tai priklauso?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Anonime, skaiciau, kad sijoneliai susidaro nuo to, kad pries kepima palaikai makaronsus ilgeliau. As pirmus 2 kartus gana trumpai laikiau, nesigavo visiskai - subliusko.
    Siaip, kai kepiau, tai sijoneliai didesni buvo, bet istraukus nusedo siek tiek.
    Ir, aisku, labai svarbu nepermaisyti teslos.
    Bandyk dar karta, vis tiek kazkada gausis :) Man paciai is 3 karto tik pavyko.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Užsispyrimas išėjo į naudą. Macarons pavyko, "sijonėliai" susidarė, o ir skonis nuostabus. Kadangi pirminis receptas, kuriuo vadovavausi buvo jūsų, norėjau pasidalinti keletu pastebėjimų, kurie pasitvirtino. Jeigu nenorite gaišti laiko džiovinimui, nes tai priklauso nuo drėgmės kambaryje, gali būti kad ir nuo oro sąlygų, viename receptų radau pasiūlymą ką tik išspaustus ant skardos macarons įdėti į iki 80 laipsnių įkaitintą orkaitę 15-20 min. Aš įjungiau ir ventiliatorių. Morengų paviršius labai gražiai apdžiūvo. Toliau kepiau 6 min. 180 laipsnių temperatūroje (manau, galima buvo ir žemesnėje). Sijonėliai susiformavo ir morengai iškepė nuostabūs. Sėkmės.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sijoneliu susidarymui laikas tikrai nera svarbus,prancuzijoje dareme juos ir laukem tik 20-30minuciu :) +jei ziurejote kas nors Top chef just desserts jie taip pat neturi daug laiko :) o sijoneliai gaunasi

    AtsakytiPanaikinti
  21. Ignai, tai isduokit paslapti, nuo ko visgi priklauso sijoneliu susidarymas? :) Prancuzai turetu zinoti.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Katik gryžau iš Paryžiaus :) Planavau paragauti, bet kaina tikrai ne mano kišenei buvo... Už špygos dydžio gabaliuką 2 eurus prašė :( Gal kada pati pabandysiu išsikepti :)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Teko laimė rast "Rūtos" saldainių parduotuvėj :> Bandysim dabar patys gaminti

    AtsakytiPanaikinti
  24. ka tik grizau is Paryziaus, nepasakyciau kad jie verti tos kainos tik del idomumo, vienoje cukraineje prisiragavom visokiu spalvu ir skoniu, jie buvo deformuoti truputi apluzineje tai savininke visus klientus vaisino.

    AtsakytiPanaikinti
  25. Sveiki, virtuveje dar tik prdejau viska kepineti, nes dar mokausi mokykloje. Todel tobuleti man dar yra kur. Seniau kepdavau ivairius keksiukus ir pyragus, taciau si savaitgali noriu isbandyti save kepdama macaroon'sus. Ar as tokiams kepiniams esu ne per zalia? kas bus, jei nepavyks? Ar ju tik forma gali nepavykti, ar jie nesikepa normaliai? Taigi, ar juos sunku iskepti? Ar pats gaminimas panasus i putesiu?

    AtsakytiPanaikinti
  26. Kaina ju isties kosmine. Bet matyt todel, kad kepimas nera toks lengvas, koks atrodo.

    Anonimui - jei perskaitete viska, tai turbut matete, kad man tokie, kokius matote, pavyko is 3 karto. O virtuveje esu ne naujoke.
    Kas bus, jei nepavyks? tas pats, kas ir man buvo, ismesite ir is naujo bandysite, jei bus noro :) Pirma karta man jie nepakilo, istezo i sonus, antra karta sijoneliu nebuvo visai.
    Sakyciau, kad macaronsai yra issukis net patyrusiems konditeriams. Bent jau Lietuvoje, nes pas mus jie nera populiarus.

    AtsakytiPanaikinti
  27. Kepiau vakar šiuos sausainius ir ką ... nė vėlnio forma nesigavo :D Bet skonis buvo superinis ir greitai neliko tų nevykusių blyniukų.
    Dabar sakiau bandysiu tiek kartų, kol gausis gražūs su sijonėliais. :)

    AtsakytiPanaikinti
  28. labas,
    nusprendziau situ groziu parupinti sesers gimtadieniui, tik, sumaniau, kad jie bus spalvoti - noriu deti maistiniu dazu. Gal galite pasakyt, kada juos reiktu deti? nes man taip grazu, kai jie spalvoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  29. Sveiki, kepiau sausainukus jau ne kartą. Tačiau vis nesigauna tobuli. Pirmus kelis kartus tešla buvo reikiamos konsistencijos, o kai pradėjau kept su pirktiniais migdolų miltais (iš sveikiproduktai.lt) tešla man gaunasi per tiršta, sunku net su švirkštu įspaust. Produktus pamatuoju tikrai tiksliai. Kodėl taip nutinka? :)

    AtsakytiPanaikinti
  30. Kepiau daug kartų, tikrai galėčiau teikti, kad su pirktiniais migdoliniais miltais puikiai nepavyks; taigi, reikia nepatingėti juos pasigaminti.

    AtsakytiPanaikinti
  31. Tai ar tikrai baltymus 24val. palaikyti kambario temperatūroje?!!

    AtsakytiPanaikinti
  32. Sveiki! Viską regis dariau pagal receptą, dėja nelabai išėjo :/ Pačio ,,sausainio" skonis priminė kažką.. lipnaus? Viskas iškilo, gavosi tuščiaviduris sausainukas. Tik va jau valgant pasijautė, kad limpa prie dantų šiek tiek. Ir forma, prisibraižiau tų skrituliukų, susispaudžiau į tuos apskritimus tešlos, o per valandą džiovimo jie man ,,išsitaškė" į visokiausias formas. Tad mastau.. gal tešla per skysta? Gal reikėjo dar ir paprastų miltų dėti kažkiek?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...