2011 m. kovo 2 d., trečiadienis

Tortas "Šokoladinė mėta"

Torto recepto idėja gimė, kai per klaidą nusipirkau jogurto su mėtomis... Kadangi seniai nebuvau kepus torto sau, tad sukūriau mėtų skonio torto receptuką. Šokoladas, gaivus kremas ir lengvas mėtinis skonis - man, kaip mėtų mėgėjai, išėjo tiesiog tobulas derinys... ♥



20 cm. apvaliai formai

Biskvitas:

2 kiaušiniai
6 v.š. cukraus
4 v.š. miltų
2 v.š. kakavos miltelių
1 v.š. krakmolo
4 v.š. šilto vandens
1 a.š. kepimo miltelių
4 v.š. mėtinio sirupo biskvitams sulaistyti (naudojau Mojito Mint sirupą)

Jogurtinis kremas:

200 ml jogurto su mėtomis
150 ml. grietinėlės 36 %
10 gr. želatinos
2-3 v.š. cukraus (arba pagal skonį)
2 v.š. mėtinio sirupo (arba pagal skonį)

Šokoladinis kremas:

100 gr. juodojo šokolado
100 ml. grietinėlės 36 %
25 gr. sviesto
5 gr. želatinos
2 v.š. mėtinio sirupo

Biskvitas. Atskiriame trynius nuo baltymų. Trynius išplakame su cukrumi, palaipsniui pilame vandenį ir plakame masę iki šviesiai geltonos, tirštėti pradėjusios masės. Baltymus gerai išplakame iki standumo (paviršius turi būti lygus, blizgantis, masė apvertus dubenį turi laikytis, nekeisti formos!). Sudedame baltymus į trynių masę, viską labai atsargiai šaukštu išmaišome, kad baltymai nesukristų. Sumaišome miltus, krakmolą, kakavą ir kepimo miltelius. Persijojame per sietelį ir suberiame į turimą kiaušinių masę. Viską vėl labai atsargiai, lėtai šaukštu išmaišome, kad neliktų miltų gumuliukų. Pilame į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Atvėsusį biskvitą perpjauname į 3 lakštus.

Jogurtinis kremas. Užpilame želatiną 30 ml vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo. Jogurtą sumaišome su sirupu. Želatiną ištirpiname, atvėsiname, ir po vieną šaukštą pilame į jogurtą jį maišydami. Sudedame grietinėlę ir atsargiai išmaišome, kad nesukristų. Kremą pastatome į šaldytuvą, kad truputį sutvirtėtų (apie 15 min.)

Šokoladinis kremas. Želatiną užpilame 15 ml. grietinėlės ir paliekame išbrinkti. Likusią grietinėlę išplakame iki standumo ir pastatome į šaldytuvą. Šokoladą sulaužome gabaliukais, dedame į puodą kartu su sviestu ir ant mažos ugnies ištirpiname. Į karštą šokoladą dedame išbrinkusią želatiną ir maišome, kol ištirps (jei nelabai tirpsta, pastatykite trumpam ant virykės). Supilame mėtinį sirupą. Šokoladinę masę atvėsiname ir sudedame grietinėlę, šaukštu atsargiai išmaišome, kad grietinėlė nesukristų. Taip pat galima trumpam pastatyti į šaldytuvą, kad kremas nebūtų labai skystas (bet reikia karts nuo karto pamaišyti).

Surinkimas. Dedame į formą vieną biskvitą, sulaistome sirupu, pilame jogurtinį kremą. Dedame antrą biskvitą, sulaistome sirupu, pilame šokoladinį kremą, uždengiame trečiu biskvitu. Stingdome tortą šaldytuve. Geriausia per naktį. Puošiame pagal savo norus ir poreikius :) Aš aptepiau sviestiniu kremu, šonus apibarsčiau tarkuotu šokoladu, o ant viršaus kakavos milteliai. Ir drugeliai, kurių turėjau likusių nuo tortų dekoracijų darymo :) Skanaus!

P.S. Aš nepyliau į kremus mėtinio sirupo, maniau, kad užteks mėtinio jogurto skonio ir biskvitų sulaistymo, bet man kremuose sirupo visgi trūko, nes Mojito Mint sirupas nėra labai stipraus mėtinio skonio. Todėl recepte įrašiau, kad jo reikia, ir pati kitą kartą pilčiau. Bet, aišku, tai Jūsų skonio reikalas. Man šokoladinis-mėtinis tortas idealiai derėjo prie kvapnios kavos puodelio...

41 komentaras:

  1. Koks gražus tortas, o jau pjūvis! Noriu noriu noriu!!! Kaip tik kavos puodelis panosėj, o kur torto gaut? :))

    AJ, tu tikras tortų talentas, tikrai :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aciu, Asta :) Torto jau ir nebeliko, nedidukas toks gavosi..

    AtsakytiPanaikinti
  3. atrodo labai skaniai :)
    Maniškiam, kaip saldainiu "after eight" myletojui, manau sis tortas labai turėtu patikti!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Solveiga, jei megsta siuos saldainius, tai ir tortas turetu patikti :) As irgi labai megstu sokoladinius saldainius su metiniu idaru - ir torte norejau sokoladinio/metinio skonio. Tik nepagailekite sirupo, jei naudosite toki pati, kaip as.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Norejau paklausti ar tiktu siam tortui pirktiniai biskvitai?:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na, jei del kazkokiu priezasciu negalit/nenorit pati kepti, tai naudokit pirktinius :) Bet savi be jokios abejones butu geriau.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jau isbandziau si recepta ir galiu pasakyti, kad tortas fantastiskas :) Jau tokia skani ta meta buvo :) Naudojau pirktinius biskvitus, bet skonio nepagadino. Aciu uz recepta.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Noriu pasidalint įspūdžiais :) Labai skanus tortas. Mėtos šokolade - tikra atgaiva. Vakar gaminau, o šiandien degustavom. Tokį dailų papuošimą padaryt, aišku, ne visiems pavyksta... :) Bet skonis nuo to nenukentėjo ;) Tiesa, mėtinio sirupo biskvtito lakštų sulaistymui pyliau daugiau, nes norėjosi "riebesnio" mėtų skonio :) Ačiū už dar vieno puikaus torto receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonime, dziaugiuos, kad patiko :)

    Dalia, aciu uz atsiliepimus :) Teisingai padaret, kad daugiau sirupo naudojot, - tikiu, kad daug skaniau nuo to buvo.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jau antrąkart kepant Jūsų receptuose kokį nors šokoladinį biskvitą, labai jau prastai gaunas, pagrindinė problema - per ploni... :/ Šįkart išvis džiūvėsėlis gavos, susinervinus užmaišiau dvigubą porciją - ir viskas super, gal net per daug iškilo, sakytum, iš 1.5 Jūsų porcijos maniškei skardai reik...
    Beje, neturėjau nei mėtinio sirupo, nei mėtinio jogurto; vietoj to "Rūtos" mėtinukus sutryniau (suėjo gal 1.5 pakelio, kiek mažiau, rodos, visam tam reikalui), laistymui ištirpinau vandeny, o kremui į jogurtą be priedų subėriau miltelius. Suveikė ;)
    O pyragas labai daug liaupsių susilaukė, man pačiai šokoladinis kremas itin patiko. Ačiū už dar vieną receptą archyvui, jau toli gražu ne pirmas Jūsų nurodytas :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Gal galite parašyti receptuką sviestinio kremo, kurį naudojote tortui aptepti? Labai noriu šitą torčiuką mamai padaryti gimtadienio proga:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sviestinis Šarlot kremas

    1 kiaušinis
    0,5 stiklinės pieno
    2/3 stiklinės cukraus
    200 gr. sviesto

    Kiaušinį ištriname su cukrumi, supilame pieną ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol pamatysime pirmus burbuliukus. Nukeliame nuo ugnies ir atvėsiname.

    Sviestą išplakame iki purumo, tuomet plakdami supilame kiaušinių masę. Išplakame.

    Kremo išeina daug. Nedideliam tortukui užteks pusės normos.

    Sėkmės

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labai Jums ačiū už receptuką. Nesu patyrusi kepėja, bet Jūsų išsamus aprašymas pastūmėjo išbandyti. Visokeriopos Jums sėkmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Tortas jau seniiai iškeptas ir suvalgytas, bet tik užsuku į jūsų bolg'ą pradedu naršyti po kitus receptus ir iki komentaro neprieinu. Tai va pagaliau.
    Tortas išėjo puikiai, tiesa dariau didesnį, bet sekančiai dieniai liko tik pora gabaliukų. Mamai tortas labai patiko ir leido suprasti, kad tokio torto dar norės. Visi sakė, kad tortas saldus, riebus, toks tikras tortas ir suvalgė po du gabalėlius, o kiti net po tris ir dar norėjosi:)Tai buvo mano pirmas tikras tortas ir džiaugiuosi, kad pirmas blynas nebuvo prisvilęs. jau esu nusižiūrėjusi keletą kitų jūsų tortų.

    AtsakytiPanaikinti
  15. O jei daryčiau be mėtų sirupo,gal irgi gerai gautusi,nebandė niekas?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Be metu sirupo bus be metu skonio ir tiek.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Gal prisimenat kokio svorio gavosi tortas pagal čia duotas normas? Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  18. isbandziau ir as si torta,kepiau gimtadieniui,bet truputi pakeiciau,vietoj metu sirupo biskvitams sulaistyti,naudojau kava su brendziu,metu jogurto niekaip negalejau rasti pirkti,tai naudojau jogurta su sokolado gabaliukais,viskas puikiai gavosi,tik kita karta kepsiu is dvigubos normos,nes per zemas buvo,o taip tai labai visiems patiko,super.aciu jums uz receptuka.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Gal Jurga parašys,26 cm formai iš kokios normos kepti tortą,šiaip norėčiau kad gautusi apie 2 kg,gal iš dvigubos?

    AtsakytiPanaikinti
  20. As ji daznai kepu 24 cm. formoje, gaunas standartinis apie 2 kg:

    Jogurtinis kremas:

    200 ml jogurto su mėtomis
    200 ml. grietinėlės 36 %
    12-15 gr. želatinos
    4 v.š. cukraus (arba pagal skonį)

    Šokoladinis kremas:

    200 gr. juodojo šokolado
    200 ml. grietinėlės 36 %
    50 gr. sviesto
    10 gr. želatinos

    AtsakytiPanaikinti
  21. O biskvitui produktus irgi dvigubinat,negu čia nurodyta.Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  22. Taip, kepu is 4 arba is 5 kiausiniu (jei mazi).

    AtsakytiPanaikinti
  23. 26 cm formai,kepiau biskvita is dvigubos normos,

    AtsakytiPanaikinti
  24. Vistiek man dar neaišku,jei kepant tortą 24 cm formoje,ar nemažai jogurto jogurtiniam kremui

    AtsakytiPanaikinti
  25. Naudoju tiek, kiek surasiau auksciau. Man visko uztenka. Norit daugiau, dekit daugiau, bus daugiau kremo :)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Jei neįkirėjau tai paklausiu dar,vakar išsikepiau biskvitą,kai sumaišiau plaktus baltymus su kiaušinių tryniais masė buvo tokia puri.O kai ipyliau miltų mišinį,kol parmaišiau gerai kad neliktų miltų gumulėlių,masė sukrito...

    AtsakytiPanaikinti
  27. Per intensyviai/stipriai/per ilgai maiset mase, todel sukrito. Arba baltymai nebuvo gerai isplakti.

    AtsakytiPanaikinti
  28. Kepiau biskvita is dvigubos normos, bet man vistiek neiskilo... Gal isivaizduojate kame problema galetu buti? Aciu...

    AtsakytiPanaikinti
  29. Niekaip nesuprantu, kodel man niekad neišeina iškepti biskvito su krakmolu. Man tas biskvitas subliūkšta ir sukietėja išimtas iš orkaitės. Nors visada darau taip, kaip parašyta. Tešla gaunasi normali, na bet rezultatas nelabai. Gal blogai darau, kad kepu ne viena dideli biskvita, o padalinu i tris dalis ir kepu, kad nebereiketu pjaustyti

    AtsakytiPanaikinti
  30. Kai biskvituose reikia iki standumo isplakti baltymus, juos svarbu isplakti LABAI GERAI, ir paskui LABAI ATSARGIAI imaisyti miltus saukstu, ne mikseriu, kad baltymai nesukristu. Viso to nepadarius biskvitas iskeps, bet nebus nei gerai pakiles, nei purus, koks turetu buti. Orkaites temperatura irgi turi reiksmes. Jei bus per didele, biskvitas gali staigiai iskilti, o paskui subliuksti. Jau ne karta rasiau, kad kiekviena orkaite kepa skirtingai, net jei temperaturos vienodos. Tad reikia tiesiog susidraugauti su savo orkaite ir zinoti, kaip ji kepa :)

    AtsakytiPanaikinti
  31. Jurgita, jei dar nenusibodom su klausimais. Kodel galejo nesigauti Jusu auksciau idetas sviestinis kremas? Susoko galaiukais ir visai nestingo :( Ar jus sviesta plakate mikseriu? Sukau rankomm gal per mazai issukau?

    AtsakytiPanaikinti
  32. Upse, gal ne visai atvesinta mase supylet i sviesta.
    Plakti reiketu mikseriu. Gal ir sukimo rankomis beda buvo kad nepakankamai gerai susimaise viskas.

    AtsakytiPanaikinti
  33. Lina.biskvitas tikrai nelabai kyla, reik daryt is 1,5 porcijos kaip minimum.

    AtsakytiPanaikinti
  34. Radau tai ka labiausiai megstu META SU SOKOLADU ,atrimiausiu metu ismeginsiu ir manau kad tai bus mano velykinis tortukas :) Aciu uz receptuka :)

    AtsakytiPanaikinti
  35. isbandytas, sveciams patiko, o man truko sulaistymo kita kart daugiau sirupo naudosiu, man patinka tokie tortai :)

    AtsakytiPanaikinti
  36. O kur nusipirkti,kokiame prekybos centre,jogurto su mėta?

    AtsakytiPanaikinti
  37. Gal pasakytumėte,kur gauti pirkti mėtinio jogurto?
    Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...